Kunst verzamelen
Hugo Voeten begon met het verzamelen van kunst rond 1970. ‘Ik heb de liefde voor de kunst van mijn moeder meegekregen’, verklaarde hij in een interview met De Morgen naar aanleiding van de opening van het Art Center. ‘Zij ging vroeger in Antwerpen naar de veilingen bij Campo en Bernaerts. Soms bracht ze iets moois mee. Dat is ook altijd mijn criterium geweest: alleen kopen wat je zelf mooi vindt.’ De collectie van Voeten telt ondertussen ongeveer 1.700 stukken. Daarvan worden er 450 van een honderdtal totaal uiteenlopende kunstenaars getoond in het Art Center.
Wie het Art Center Hugo Voeten bezoekt, merkt op dat het center uitpakt met een brede en zeer uiteenlopende waaier aan ronkende namen. Zo bevat de collectie werk van kunstenaars uit eigen land zoals Frans Masereel (meer dan 200 originele tekeningen en drukwerk), Jozef Cantré, Jules Schmalzigaug, Félicien Rops, Léon Spilliaert en Rik Wouters. Dichter in de tijd is er werk te bewonderen van onder meer Panamarenko, Arne Quinze, Thierry De Cordier en Jan Fabre.
Internationaal bekende kunstenaars zijn eveneens ruim vertegenwoordigd in Voetens collectie. Een greep uit het aanbod: Käthe Kollwitz, Arno Breker, Christo, Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Ossip Zadkine, Antoni Tà pies, Auguste Rodin, Ai Weiwei, Anish Kapoor, Robert Longo, Richard Deacon, Marlene Dumas en Thomas Schütte. De verzameling is stilistisch gezien zeer verscheiden en dus eclectisch. Juist die brede invulling vormt er de kracht van. Het is de eigenzinnige verzameling van een man met een hart voor kunst die zijn eigen weg altijd volgt. Grote namen zijn er voldoende, maar zowel in het Art Center als in de beeldentuin staan de werken van topkunstenaars naast en tussen werk van andere, minder bekende kunstenaars. Dat zorgt bij de bezoekers meer dan eens voor verrassende confrontaties - een gegeven dat niet altijd aanwezig is in de ‘monocultuur’ van sommige musea. Zo bezit het Art Center bijvoorbeeld een grote collectie Bulgaarse kunst. Als mecenas steunt Hugo Voeten veel kunstenaars uit dat land en hij financierde ook de restauratie van een vleugel van het Museum voor Schone Kunsten in Sofia. Eerder al werd de bekendste Bulgaar, Christo, vermeld. Nedko Solakov, van wie in het voorjaar van 2012 een grote tentoonstelling liep in het Gentse S.M.A.K., en Svetlin Roussev zijn met hun werk ook ruim vertegenwoordigd in het Art Center. Indrukwekkend is de Rusthuis-cyclus van Roussev op het zevende niveau, waarin hij bejaarden uit een rusthuis portretteerde.
Hugo Voeten wil met zijn kunstencentrum en beeldentuin het publiek laten delen in de schoonheid van de kunstwerken die hij doorheen de jaren verzamelde.