uiterst subtiele parallellen tussen hoe Bascombe zijn alledaagse leven ervaart en het leven van de natie. Trouw aan de toon gezet in The Sportswriter ondergaat Bascombe wat er om hem heen en met hem gebeurt op half-afstandelijke en ietwat naïef-verwonderde wijze. Zijn beste bedoelingen draaien vaak verkeerd uit, zoals wanneer zijn zoon Paul een ongeluk heeft in de Baseball Hall of Fame waar Bascombe de jongen mee naartoe nam als cadeautje. Toch verovert Frank, zij het op zijn beperkte en bescheiden manier, zijn eigen ‘onafhankelijkheid’ in deze roman: hij sluit vrede met zijn kinderen en zijn ex-vrouw, trouwt met zijn vriendin, en verhuist naar de kust van New Jersey. Hij is overigens ook van beroep veranderd: hij is nu makelaar in onroerend goed. Dat geeft Ford de gelegenheid om de verschillende milieus in New Jersey gedetailleerd te beschrijven, van de staat van de huizen en de straten tot de karakters van de bewoners.
In de (voorlopig?) laatste Bascomberoman, The Lay of the Land, is Bascombe nog steeds makelaar in onroerend goed. Hij heeft lang niet slecht geboerd, en hij staat nu op het punt zijn zaak over te doen aan zijn zakenpartner, een Tibetaan die voluit gaat voor zijn eigen ‘American Dream.’ Hij is ook weer alleen: Sally heeft hem verlaten voor haar eerste man. Alles om Bascombe lijkt teloor te gaan, een indruk die versterkt wordt door het overlijden van oude vrienden en de sloop van een aantal gebouwen die voor Bascombe een soort ijkpunten waren in ‘zijn’ New Jersey. The Lay of the Land is gesitueerd in de periode rond Thanksgiving, eind november, en net zoals de natuur bereidt ook Frank zich voor op een naderend einde. Hij lijdt aan prostaatkanker. Net zoals Ford in Independence Day een verband suggereert tussen het lot van de natie en dat van het individu Frank Bascombe, zo doet hij dat ook in The Lay of the Land: de gebeurtenissen van de roman spelen zich af tegen de achtergrond van de verkiezingsstrijd tussen Al Gore en George W. Bush Jr. Franks kijk op dit alles is niet erg rooskleurig. Toch heeft hij aan het einde van de roman nog reden tot dankbaarheid: Sally keert weer bij hem terug, met zijn kinderen komt hij in het reine, en het boek eindigt met Frank op weg naar de Mayo-kliniek om te weten of de operatie die hij heeft ondergaan resultaat heeft opgeleverd. Tijdens de vlucht denkt hij aan hoe hij thuiskwam uit het ziekenhuis na zijn operatie: ‘the weather turned icecream nice, and the low noon sun made the Atlantic purple and flat, then suddenly glow as the tide withdrew.’ Dat is ook het beeld dat we zien op de stofwikkel van de hardback-uitgave van The Lay of the Land.
Ford heeft op vele plaatsen in de VS gewoond, en over vele daarvan ook geschreven, vooral in zijn korte verhalen, maar wat van zijn hele werk het meest beklijft, is het New Jersey uit de Bascombetrilogie.