de smaak van het verzamelen te pakken. Andere kunstwerken van bekende namen zoals Claude Monet, Edvard Munch, Pablo Picasso, René Magritte, Max Ernst, Marc Chagall, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Gerhard Richter, Anish Kapoor, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, Pierre Alechinsky en Christo Javacheff- beter bekend zonder zijn familienaam - zou hij aan zijn bezit toevoegen. Toch had hij geen speculatieve bedoelingen. Aanvankelijk kocht hij kunstwerken alleen als hij ze mooi vond en ze hem beroerden, niet als belegging.
‘Verzamelen was mijn hobby, al had ik geen enkele kennis van zaken. Ik volgde gewoon mijn wens om een werk te bezitten. Ik zag het als een investering voor de mensen en niet uit luxe. Ik zocht de levens- en arbeidskwaliteit te verhogen door me te omringen met kunst. De kleurenpracht van kunstwerken doorbrak voor mij het eentonige en grijze bestaan dat ik als ondernemer leidde. Het harde werken, bijna zeven dagen op zeven en zestien uren per dag, kreeg zo af en toe een tegengewicht. Kunst zorgde voor ontspanning en onthechting tegenover die opslorpende bedrijfswereld. Interesse in kunst was voor mij een manier om meer zin en voldoening te geven aan mijn leven’, reageert de Duitse ondernemer.
■ Het Museum Würth in Künzelsau-Gaisbach, ontworpen door de architecten Siegfried Müller en Maja Heuser-Djordjevic. [© Würth]
■ Het interieur van het Museum Würth in Künzelsau-Gaisbach.
[© Würth]