[nummer 292]
Woord vooraf
West-Vlaanderen in 1952, Vlaanderen sinds 1966 en vanaf 2003 Kunsttijdschrift Vlaanderen: een tijdschrift voor kunst en cultuur, dat reeds een halve eeuw lang de diverse domeinen van het kunstleven in Vlaanderen in kaart brengt en geregeld ook over de grenzen kijkt. Het tweemaandelijkse tijdschrift, orgaan van het in 1951 opgerichte Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond, is zich in de loop der jaren zowel geografisch als inhoudelijk steeds ruimer gaan opstellen. Het groeide uit tot een onoverzichtelijke galerij, een ingewikkeld labyrint, een sluimerende bibliotheek, die misschien alleen nog door een handvol encyclopedische geesten kan worden overzien.
De meest directe toegang tot het tijdschrift bleef en blijft steeds het thematisch gedeelte, dat een onderwerp veelal interdisciplinair benadert. Vanaf het begin werd die redactionele aanpak het waarmerk van Vlaanderen. Maar de vele andere rubrieken, die op de golven van de tijd verdwenen of mettertijd als nieuwe of vernieuwde onderdelen werden aangereikt, verbergen overzichten en momentopnamen in een netwerk van teksten die grote en kleine namen, plaatsen en stromingen oproepen uit ons artistiek landschap in verleden en heden. Voorliggend register wil tegemoetkomen aan de abonnee of de toevallige lezer, de occasionele zoeker of de wetenschappelijke onderzoeker en hem wegwijs maken in wat het tijdschrift in die vijftig jaren bijeenbracht. Een eerste en belangrijke aanzet daartoe werd reeds in 1988 gegeven. Register op Vlaanderen, voorheen West-Vlaanderen 1952-1987, samengesteld door Adiel Van Daele, bood toen een overzicht van de behandelde thema's en gaf een exhaustief beeld van de bijdragen op basis van auteursnamen. Het nieuwe register gaat een stap verder en geeft o.m. ook een overzicht op basis van de behandelde onderwerpen.
De bijdragen in de tweehonderdachtentachtig nummers van Vlaanderen, zowat zeventienduizend bladzijden, werden geschreven door talloze redactieleden en in stijgende lijn ook door externe medewerkers. In al die jaren werden de artikels redactioneel verzorgd door achtereenvolgens: Fernand Bonneure (1952-1961), die als eerste redactiesecretaris ook na vier decennia nog enorme diensten bewees bij het totstandkomen van dit nieuwe register, Julien van Remoortele (1961-1971 en 1975-1976), Joost Vanbrussel (1972-1974) en José de Poortere (1976-1977). Sinds 1978 verzorgde de huidige redactiesecretaris Robert Declerck een nu reeds indrukwekkende reeks van honderddertig nummers. De redactieleiding was aanvankelijk in handen van een collectief, met o.m. André Demedts, Jozef Hanoulle, Marcel Notebaert, Antoon Vander Plaetse en kanunnik Albert Smeets. Deze laatste fungeerde in de praktijk jarenlang als voorzitter van de redactieraad. In 1985 werd hij opgevolgd door prof. em. dr. August Keersmaekers, die tot eind 1994 de redactie voorzat. Bestendig Afgevaardigde Jozef Storme, verbondsvoorzitter van het eerste uur, werd in 1981 opgevolgd door zijn collega Werner Vens, die het verbond leidde tot eind 1994. Tijdschrift en verbond hebben in die halve eeuw ook een aantal mensen tot eredeken benoemd omwille van hun verdiensten en morele steun: Constant Permeke, Jozef baron Ryelandt, Stijn Streuvels, Felix ridder De Boeck, André Demedts, Flor Peeters, August Keersmaekers, Jan Sercu, Anton van Wilderode, Werner Vens, Godfried ridder Lannoo, mgr. Guido Maertens. Vele anderen blijven hier ongenoemd, maar zij verdienen onze grote waardering voor het werk in de voorbije decennia als lid van de redactie en van de provinciale secretariaten.
Voor de inhoudelijke realisatie van dit register danken wij prof. dr. Jan De Maeyer, directeur van het KADOC, en zijn medewerkers Luc Vints en Krista Maes. Drukkerij Lannoo, waarmee het tijdschrift vanaf het eerste nummer sterk verbonden is, zijn wij erkentelijk voor de steun en de uitvoering.
Jean Luc Meulemeester voorzitter
Julien Vermeulen adjunct-hoofdredacteur
Patrick Lateur hoofdredacteur