| |
| |
| |
Kunsten en Letteren
Gelieve uw berichten voor deze rubriek te sturen aan het Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8700 Tielt of te faxen op het nummer (051) 40 81 64. Berichten voor het volgend nummer (nr. 274: jan.-feb. 1999) kunt u insturen tot 15 december 1998. Met dank voor uw medewerking.
| |
Antwerpen
Sint-Amands-aan-de-Schelde - Letterkunde
Leerstoel Emile Verhaeren
Op initiatief van Prof. David Gullentops van de vakgroep Romaanse talen aan de Vrije Universiteit in Brussel (VUB), tevens lid van de adviescommissie van deskundigen bij het Provinciaal Museum ‘Emile Verhaeren’ in Sint-Amands, werd een Emile Verhaerenleerstoel gecreëerd aan de Brusselse Universiteit. Vooral het engagement van Verhaeren voor sociale vraagstukken en zijn geloof in kunst en wetenschap hebben de initiatiefnemers ertoe aangezet deze leerstoel op te richten. Verhaeren was trouwens één van de markantste figuren van de vooroorlogse Europese literatuur. Met zijn dichtwerk inspireerde hij verschillende avant-garde-bewegingen waaronder unanimisme, futurisme en expressionisme. Als criticus van de kunstgroep ‘Les Vingt’ bereidde hij de doorbraak van het neo-impressionisme en van de art nouveau voor.
Info: ‘Stichting Emile Verhaeren’ vzw, Provinciaal Museum, Emile Verhaerenstraat 71, Sint-Amands-aan-de-Schelde, tel. (052) 33 08 05, fax (052) 34 05 35
| |
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Brussel - Muziek
Nieuwjaarsconcert
Op 7 januari 1999 heeft een nieuwjaarsconcert plaats met Harro Ruijsenaars (cello) en Daniël Blumenthal (piano). Er wordt werk uitgevoerd van Prokofiev, Ysaye, Debussy en Chopin. Start om 19.15 u.
Info: Koninklijk Conservatorium, Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel, tel. (02) 513 45 87, fax (02) 513 22 53
| |
Brussel - Muziek
Vlaamse subsidie voor cd's Vlaamse traditionele muziek
De Vlaamse regering trekt 6 miljoen fr. uit voor de realisatie van acht cd's met Vlaamse traditionele muziek. Met het Davidsfonds is een overeenkomst gesloten om te participeren in de aanmaak van een reeks van 8 cd's en een geschenkboek rond de Vlaamse Traditionele Muziek. De overeenkomst voorziet echter ook dat 30% van de inkomsten uit de verkoop van de cd's terugvloeit naar de Vlaamse overheid. Deze middelen zullen in de volgende jaren opnieuw gebruikt worden om artistieke projecten mogelijk te maken. Aan deze prestigieuze cd-reeks werkt het kruim van de Vlaamse volksmuzikanten mee, onder wie Wannes van de Velde, Willem Vermandere, 't Kliekske, het Brabants Volksorkest, Dirk van Esbroeck en Paul Rans. Iedere cd maakt niet alleen deel uit van de reeks, maar kan ook op zich beluisterd worden. Samen met de reeks publiceert Davidsfonds/Leuven een geschenkboek van Wim Bosmans. Het boek, dat volkomen bij de cd's aansluit, wil een toegankelijke introductie bieden tot de wereld van de traditionele muziek hier te lande. Door haar participatie wenst de Vlaamse regering dit belangwekkend initiatief een zo ruim mogelijke verspreiding te geven, zodat muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland op een kwalitatieve wijze kunnen kennis maken met onze meer volksgeïnspireerde muziektradities.
Info: ‘Vlaamse regering’, Piet De Leersnyder, woordvoerder van minister Martens, tel. (02) 227 29 11, e-mail: persdienst.martens@vlaanderen.be
| |
Oost-Vlaanderen
Gentbrugge - Taalkunde
Dossier Frans-Vlaanderen
Na de heruitgave over de Boerenkrijg in West-Vlaanderen, brengt de Werkgroep een heruitgave van een lijst, met bespreking van 488 West-Vlaamse boerenkrijgers. Dit werk is van de hand van de voormalige redactiesecretaris van ‘Ons Heem’, de E.H. Antoon Lowyck. Het gaat hier dus zeker niet over een eenvoudige opsomming van 488 boerenkrijgers uit West-Vlaanderen. Elkeen krijgt bij zijn naam telkens de archiefuittreksels waarin hij in illo tempore wordt vermeld. Aan de hand van archiefmateriaal zullen vele West-Vlamingen een beeld krijgen van de plaatselijke boerenkrijg of zelfs een deel van hun familiegeschiedenis kunnen reconstrueren. Dit werk is te verkrijgen door storting van 450 frank op rek.nr. 892-2301582-52 van Werkgroep de Nederlanden Poperinge, met vermelding ‘Lijst 488’.
Info: ‘Werkgroep de Nederlanden’, Johan van Herreweghe, Jan Van Aelbroecklaan 16, 9050 Gentbrugge, tel. (09) 230 35 25
| |
Vlaams-Brabant
Hamme - Beeldende kunsten
Nieuwe kunstgalerie
In het Bedrijvencentrum Hamme nv. ID+ Center aan de Sint-Jansstraat 27 in Hamme werd onlangs een nieuwe kunstgalerie boven de doopvont gehouden, die de naam ‘ID+ contemporary ARTcenter’ meekreeg. In het centrum is het een komen en gaan van honderden mensen: medewerkers, klanten, zakenrelaties. Voortaan zullen kunst en publiek elkaar hier ontmoeten. In het ‘ID+ Artcenter’ zullen de bezoekers geconfronteerd worden met gedurfde exposities van (inter)nationaal gewaardeerde kunstenaars. Tevens zal er de nodige ruimte geboden worden aan jong, veelbelovend talent. Het tentoonstellingsbeleid is voorlopig afgesteld op drie collectieve tentoonstellingen per jaar. De eerste presentatie ‘Beyond blue’ groepeert het werk van dertien kunstenaars, waarin de kleur blauw als bindteken fungeert. De galerie wil in toenemende mate ook actief zijn voor bedrijven en instellingen op het gebied van advisering bij aankoop en samenstelling van een collectie. Ook het verzorgen van ontvangsten en het geven van rondleidingen, lezingen en concerten behoren tot de mogelijkheden.
Info: Bedrijvencentrum Hamme nv, kunstgalerie, St.-Jansstraat 27, 9220 Hamme, tel. (052) 49 99 00, fax (052) 49 99 11
| |
West-Vlaanderen
Brugge - Literatuur
Gezellejaar 1899-1999
In 1999 is het 100 jaar geleden dat Guido Gezelle, een der voornaamste schrijvers uit ons Nederlandse taalgebied, in Brugge overleed. De zogenaamde drie zustersteden Brugge, Roeselare en Kortrijk, die in het leven van Gezelle een belangrijke rol hebben gespeeld, zullen dan ook een brede waaier aan manifestaties op het getouw zetten, waarin niet enkel aandacht wordt besteed aan de historische Gezelle, maar ook ruimte wordt gegeven aan de zoektocht naar de blijvende betekenis voor of de hertaling van Guido Gezelle naar vandaag, en dit zowel bij de jeugd als bij de volwassenen (tentoonstellingen, muziek, theater, film, colloquia, specifieke projecten en wedstrijden). In dit zo gevarieerd geheel aan activiteiten, is voor de provincie West-Vlaanderen, een belangrijke en specifieke taak weggelegd op intermediair niveau. Als coördinator en coöperant van de diverse projecten en manifestaties die tijdens het Gezellejaar worden georganiseerd, wil de provincie, naast haar opdracht om te bemiddelen, te begeleiden en te ondersteunen, ook een actieve rol spelen op het vlak van de promotie en publiekswerving. Een eerste aanzet hiertoe is een gezamenlijke folder, waarin de diverse wedstrijden in het kader van het Gezellejaar worden toegelicht. Deze folder (met info over de fotowedstrijd, de poëziewedstrijd, de literaire zoektocht, de ex-libriswedstrijd, de Guido Gezelleprijs en de kalligrafiewedstrijd) is te bestellen op dit adres:
Info: Provincie West-Vlaanderen, Provinciehuis Boeverbos, Chris Verlinde, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries/Brugge, tel. (050) 40 34 06, fax (050) 40 31 05, e-mail: prov.wvl@pophost.cevi.be
| |
Nieuwpoort - Muziek
Kerstconcert in Nieuwpoort
Het Beauvarletkoor Koksijde o.l.v. Jan Vermeire en het kinderkoor Con Spirito o.l.v. Jos Decloedt, Torhout, brengen een kerstconcert op 26/12/98 om 20 uur in de O.-L.-Vrouwekerk in Nieuwpoort. Op het programma staat werk van o.m. B. Britten en L. De Vocht.
Info en toegangskaarten op dit adres: ‘Beauvarletkoor’ vzw, P. Segers, Guldenzandstraat 46, 8670 Koksijde, tel. (058) 51 31 73, fax (059) 31 24 84
| |
Roeselare-Kortrijk - Letterkunde
Themadag Guido Gezelle
Op 27 januari e.k. organiseert het Eekhoutcentrum (Didactisch pedagogisch centrum) een themadag ‘Guido Gezelle’, voor alle leerkrachten Nederlands. Er wordt om 13.50 uur gestart met fragmenten uit het Gezelleprogramma door Bart Cafmeyer, Anton Cogen en Tine Ruysschaert. Er zijn tot 17.30 uur diverse werkwinkels: Gezelle bespeelt de media (Wim Demuyt). Voorbereiding op een straatinterview met info over de praktische uitwerking (Martin Godderis). Gezelle: zo leerden we jou uit je gedichten kennen (Barbara Droesbeke). In het spoor van Guido Gezelle door de natuur (Rita Degraeve). Gezelle in de hip-hop-muziek (Trui Fossaert). Didactische ondersteuning bij Gezelleprogramma's van B. Cafmeyer, A. Cogen en T. Ruysschaert. Gezellespel als klasactiviteit of project (Bernard Buyse, Nadja Declercq, Pascal Ennaert en Didier Meulemeester). Gezelle: honderd jaar levend (prof. dr. J. van Iseghem). Gezelle: gecanoniseerde mythe en veelzijdig dichter (dr. J. Vermeulen, adjunct-hoofdredacteur van dit tijdschrift, stelt het Vlaanderen-nummer ‘Guido Gezelle’ voor en benadert het nummer didactisch, dit voor leerlingen uit de derde graad). Gezelle gespeeld (Hans Masschelein). Het project ‘Langs de dreve’ door het Klein Seminarie van Roeselare wordt eveneens voorgesteld. Al deze werkwinkels krijgen (hopelijk) een vervolg in de diverse scholen.
Info: ‘Eekhoutcentrum KULAK’, Universitaire Campus, 8500 Kortrijk - Klein Seminarie, Zuidstraat 27, 8800 Roeselare, tel. (056) 24 61 82, fax (056) 24 69 98, e-mail: Eekhout.Centrum@kulak.ac.be
| |
Brugge - Beeldende kunsten
Marcel Broodthaers-retrospectieve
De Brusselse kunstenaar Marcel Broodthaers is een van de sleutelfiguren van de hedendaagse kunst geweest. In het Groeningemuseum in Brugge wordt een retrospectieve tentoonstelling gebracht van deze kunstenaar, de eerste in België sinds zijn overlijden in 1976. In de afdeling hedendaagse kunst van dit museum was er al sinds 1983-84 een uitvoerig kabinet gewijd aan alle gedrukte uitgaven van deze artiest, het volledigste ensemble Broodthaers-edities in openbaar bezit. Voor de overzichtstentoonstelling werd rondom dit kabinet een veertigtal items samengebracht, onderverdeeld in diverse scènes of constellaties. Er zijn objecten, veel drukwerk en enkele filmprojecten. Broodthaers was immers een zeer universeel kunstenaar, die eigenlijk vanuit zijn poëzie tot de beeldende kunst is gekomen. Rode draad doorheen alles is de ironie, waarmee deze kunstenaar alles en ook zichzelf beschouwt. De confrontatie is boeiend, soms verhelderend, maar altijd fris, speels. Naar aanleiding van deze tentoonstelling verscheen het boek Marcel Broodt- | |
| |
haers aan het woord (uitg. Ludion, Gent, 144 p.), waarin een aantal van zijn gedichten en teksten zijn opgenomen na een degelijke inleiding door Anna Hakkens. De tentoonstelling blijft toegankelijk tot 17 januari 1999 dagelijks van 9.30 tot 17 u (geen sluitingsdag). Toegang 200 fr. en reducties. (fb)
Info: Groeningemuseum, Dijver 12, 8000 Brugge, tel. (050) 44 87 11, fax (056) 44 87 78
Diro
| |
Prijzen, wedstrijden, onderscheidingen
Berichten voor deze rubriek sturen aan: Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8700 Tielt of faxen op het nummer (051) 40 81 64. Om te kunnen gepubliceerd worden in het nr. 274 (jan.-febr. 1999) moeten die berichten ons bereiken vóór 15 december 1998. Met dank voor uw medewerking.
| |
Antwerpen
Antwerpen - Geschiedenis
Prijs voor geschiedenis en volkskunde
Het provinciebestuur van Antwerpen heeft de provinciale prijs voor geschiedenis en volkskunde 1998 (100.000 fr.) toegekend aan Bert Hendrickx voor zijn werk ‘Het schilderijenbezit van de Antwerpse burger in de tweede helft van de zestiende eeuw: een socio-economische analyse’.
Info: Provinciale Cultuurdienst, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, tel. (03) 240 65 03, fax (03) 240 65 79
| |
Antwerpen - Kunstambacht
Provinciale prijs kunstambachten 1998
Het provinciebestuur van Antwerpen kende de Provinciale Prijs voor Kunstambachten 1998 (150.000 fr.) toe aan Nedda El-Asmar (Berchem). Zij creëerde ‘Wave’, een bestek in edelstaal.
Info: Provinciebestuur Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, tel. (03) 240 65 03, fax (03) 240 65 79
| |
Antwerpen - Letterkunde
Prijs voor letterkunde 1998
De prijs voor een niet-beschouwend prozawerk (100.000 fr.) gaat naar Fernand Auwera voor ‘De man in de stoel’. De prijs voor het gezamenlijk oeuvre van een auteur (150.000 fr.) gaat naar Hubert Lampo.
Info: ‘Provinciale Cultuurdienst’, Luk Verlackt, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, tel. (03) 240 65 03, fax (03) 240 65 79
| |
Antwerpen - Letterkunde
Hugues C. Pernathprijs 1998
De driejaarlijkse Hugues C. Pernathprijs ten bedrage van 75.000 fr. werd in 1998 voor de achtste maal uitgereikt. Uit 54 inzendingen selecteerde de jury de bundels In de naam van Pieter Boksma, Person@ges van Miguel Declercq, Hier is de tijd van Esther Jansma, Van de vierkante man van Ilja Leonard Pfeiffer en 's Zomers stinken alle steden van Menno Wigman. Bekroond werd Person@ges van Miguel Declercq.
Info: Hugues C. Pernath-Fonds vzw, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
| |
Antwerpen - Muziek
Jef van Hoof-prijs voor compositie 2001
Om de nagedachtenis te eren van meester Jef van Hoof en ter aanmoediging van de Vlaamse toondichters, werd in 1965 door ‘De Crank’ een Jef van Hoof-prijs gesticht. Deze driejaarlijkse compositieprijs bedraagt vijftigduizend frank en wordt in 2001 voor de elfde maal uitgeschreven, ditmaal voor een solo-instrument met pianobegeleiding. Het moet een origineel werk zijn, geschreven door een Vlaamse toondichter, onuitgegeven en nog onuitgevoerd, met een duur van minimum tien en maximum twintig minuten. Aan deze prijs kan worden deelgenomen door alle Vlaamse toondichters, waar zij ook wonen. De inzendingen worden uiterlijk op 30 juni 2000 ingewacht op het adres van Mimi Leytens-Boereboom, Cogels Osylei 72, 2600 Berchem-Antwerpen. De ingezonden manuscripten dienen duidelijk en leesbaar geschreven te worden. De partituren zijn anoniem. Ze dienen een kenspreuk te dragen. Bij de inzendingen moet een verzegeld omslag worden gevoegd dat dezelfde kenspreuk draagt en waarin naam en adres van de deelnemer worden vermeld. De deelnemer wiens werk bekroond wordt, behoudt het eigendomsrecht.
Info en reglement op dit adres: De Crans vzw, Blauwmoezelstraat 5, 2000 Antwerpen
| |
Antwerpen - Muziek
Internationaal concours
Van 5 tot 12 september 1999 organiseert de Stichting Orpheus vzw haar tweejaarlijks Internationaal Concours voor de interpretatie van hedendaagse Vlaamse kamermuziek. Er zijn twee categorieën: solisten en ensembles (van duo tot en met kwintet). Het concours staat open voor alle instrumenten van het symfonieorkest en voor klavecimbel, gitaar, blokfluit en accordeon. Het gebruik van bandopnemer in combinatie met instrumenten is toegestaan. Inschrijvingen worden ingewacht tussen 15 maart en 25 juni 1999.
Info: Secretariaat Orpheus-Prijs, Ruytenburgstraat 58, 2600 Antwerpen
| |
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Brussel - Letterkunde
Prijzen religieuze boek
Voor de tiende keer werd dit jaar de tweejaarlijkse prijs voor het religieuze boek toegekend. Het gaat om een initiatief van het Verbond van de Uitgevers van de Katholieke Periodieke Pers, VUKPP, en van de Vereniging ter Bevordering van het Religieuze Boek. De prijs bekroont een auteur van een religieus boek dat voor een breed publiek op een eigentijdse wijze de evangelische boodschap uitdraagt. Uit ruim dertig ingezonden werken uitgegeven in de periode 1996-1997 bekroonde een onafhankelijke jury van deskundigen dit jaar auteur Kolet Janssen voor het boek ‘Ik geloof dat ik geloof’. Ook illustrator Klaas Verplancke werd in de bekroning betrokken. Vanuit de vragen van kinderen tussen 9 en 12 jaar legt auteur Kolet Janssen uit hoe de bijna geheime boodschap van het evangelie ontcijferd kan worden voor onze tijd. De jury bekroonde vooral de originaliteit en de frisheid van het werk, de zeer toegankelijke taal ondersteund door plezierige illustraties van Klaas Verplancke. Het werk is uitgegeven door Averbode. De auteur is godsdienstlerares en moeder. Het bekroonde boek bestaat, wellicht niet toevallig, uit een reeks gesprekken tussen een moeder-godsdienstlerares en een aantal kinderen. Tevens werd een speciale prijs toegekend aan een totaal oeuvre. Laureaat werd prof. Aerts s.j. Hij is hoogleraar aan het UFSIA en publiceerde een hele reeks interessante boeken. Geïnspireerd door de evangelische boodschap behandelt hij in een zeer vlotte stijl de meest uiteenlopende aspecten van mens en samenleving. Hij publiceerde onder meer opmerkelijke werken over de wereldgodsdiensten, het lijden, het huwelijk, het pluralisme. Daarbij gaat de bekroonde auteur, volgens de jury, hete hangijzers niet uit de weg. De boeken van professor Aerts worden uitgegeven bij het Davidsfonds.
Info: VUKPP (Vereniging der Uitgevers van de Katholieke Periodieke Pers), Spastraat 8, 1000 Brussel, tel. (02) 238 05 53, fax (02) 231 16 22, e-mail: lieve.vlasschaert@kmonet.be
| |
Limburg
Sint-Truiden - Letterkunde
De poëziprijs van de stad Sint-Truiden
Deze prijs werd toegekend aan Mark Meekers voor het gedicht ‘Vaderhuis’. De jury prees unaniem het creatieve taalgebruik, de pakkende metaforen en het vernuftige taalspel, bovendien de stevige constructie van het gedicht.
Info: ‘Appel’ vzw, literair tijdschrift, Houtstraat 37, 3800 Sint-Truiden, tel. (011) 68 38 20
| |
Vlaams-Brabant
Dilbeek - Letterkunde
4de Internationale Poëziewedstrijd 1999
Deze prijs, georganiseerd door de uitgeverij Dilbeekse Cahiers vzw met medewerking van de gemeente Dilbeek, staat open voor alle auteurs. Drie ongepubliceerde gedichten inzenden tegen 31/8/99.
Reglement op dit adres: ‘Dilbeekse Cahiers’ vzw, Wilfried De Boeck, Ninoofsesteenweg 340, 1700 Dilbeek, tel. (02) 567 94 08.
| |
West-Vlaanderen
Brugge - Vormgeving
Provinciale Prijs voor industriële vormgeving
De Provinciale Prijs voor Kunstambachten en Industriële Vormgeving van de Provincie West-Vlaanderen was in 1998 bestemd voor het ontwerpen van een product dat geschikt en bedoeld is om als serieproduct te worden vermenigvuldigd. Voor deze wedstrijd werden 27 ontwerpen ingediend door twaalf verschillende kunstenaars. Alle deelnemende ontwerpers zijn West-Vlamingen, hetzij door geboorte, hetzij door domicilie. Op voorstel van de jury heeft de bestendige deputatie van de Provincie West-Vlaanderen volgende uitslag goedgekeurd: ‘Ice Cube’, multifunctionele hangende en verplaatsbare vitrinekast, door Johan Neerman (o1959) uit Kortrijk als laureaat t.b.v. 50.000 fr. en de zilveren ereplaket van de Provincie West-Vlaanderen. ‘Afval wordt tuintafel’, door Bart Baccarne (o1958 Roeselare) uit Gentbrugge en ‘Axel’, een lasersnijmachine, door Adriaan Debruyne (o1969) uit Heuvelland en ‘Oasis 115’, een douche-stoomkabine, door Marc Dejonghe (o1962 Blankenberge) uit Antwerpen, elk van de drie werden bekroond met een premie van 33.000 fr. en de bronzen ereplaket van de Provincie West-Vlaanderen. Door de Vriendenkring Kunst Houtland wordt telkenmale een aanmoedigingspremie van 10.000 fr. ter beschikking gesteld. Deze gaat naar Piet Tuts (o1966) uit Sint-Kruis voor zijn inzending ‘Cobra’, een bureaulamp. Daarnaast heeft het Provinciaal College op advies van de jury nog twee andere ontwerpen geselecteerd, m.n. ‘Peper- en zoutvaatje’ door Vanessa Cauwe (o1974) en Frederic Kielemoes uit Ardooie en ‘Knights’, buitenverlichting door Adriaan Debruyne (o1969) uit Heuvelland. Deze ontwerpen zullen samen met de andere bekroonde inzendingen geëxposeerd worden tijdens een tentoonstelling in het voorjaar van 1999.
Info: Provincie West-Vlaanderen, Provinciale Dienst voor Cultuur, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries, tel. (050) 40 34 02.
| |
Buitenland
Hilversum, Nederland - Letterkunde
Poëzieprijs Concept
Voor de jaarlijkse poëzieprijs van ‘Concept’ één getypt gedicht in zes exemplaren inzenden (thema: levensloop en levenslot) voor 15/1/99 naar dit adres waar het volledig reglement kan aangevraagd worden.
Info: Concept, Postbus 1313, Hilversum, tel. (035) 621 34 62, fax (035) 621 68 42.
Diro
| |
| |
| |
Individuele & groepstentoonstellingen
In deze rubriek worden enkel tentoonstellingen vermeld die nog lopen op het moment dat het nummer verschijnt. Bij het insturen van berichten moeten we dus nauwkeurig rekening houden met de tijdslimiet voor het afleveren van de kopij aan de drukker. Die datum is voor het volgend nummer (nr. 274: jan.-febr. 1999) 15 december 1998. Eventueel kunnen de berichten ook via onze fax 051/40 81 64 doorgestuurd worden.
Met oprechte dank voor uw medewerking.
| |
Pablo Atchugarry
Sculpturen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, nog tot 12/12, dagelijks open van 14-18 u (behalve op za & ma).
Info tel. 09/383 52 87.
| |
Bailleux
Schilderijen, keramiek en beeldhouwwerk, Galerie Cum Laude, Achterpad 12, 2400 Mol, nog tot 20/12, open op do en vr van 14-17 u, op za en zo van 14-18 u. Info tel. & fax 014/31 00 10.
| |
Ruth Baumgarte
Schilderijen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, nog tot 12/12, dagelijks open van 14-18 u (behalve op zo & ma).
Info tel. 09/383 52 87.
| |
Anton Beijsens
Schilderijen & bronzen beelden, Galerij Art, St.-Katelijnestraat 25, 2800 Mechelen, open op za 12 en 19/12, op zo 20/12, van 13.30-18 u.
Info tel. 015/21 06 33.
| |
Benoit
Schilderijen, Galerie Mercator, Desguinlei 100, 2018 Antwerpen, nog tot 17/1/99, open op werkdagen van 9-17 u, op zo van 14-17 u (gesloten op za). Info tel. 03/247 24 17.
| |
Angeline Bonte
Schilderijen, Kunstgalerij Ernest Verkest, Ieperstraat 45, 8700 Tielt, nog tot 20/12, open op weekdagen (niet op ma en vr) van 10-12 u en van 14-18.30 u, op zo van 10-12.30 u en van 14-18.30 u.
Info tel. 051/40 16 33.
| |
Mark Boekaert & Anne E. Rose
Schilderijen, Atelier De Gryse, Gentsesteenweg 41, 8500 Kortrijk, nog tot 16/1/99, dagelijks open van 10-12 en van 14-19 u (gesloten op di).
Info tel. 056/22 41 87.
| |
Peter Buggenhout
Project, Campo Santokapel, St.-Amandsberg/Gent, nog tot 27/12, open op vr van 14-19 u, op za, zo en feestdagen van 11-19 u, gesloten op 25/12. Info tel. 09/225 18 15.
| |
Ingrid Castelein
Recente schilderijen, Galerie Path, Leo de Bethunelaan 59, 9300 Aalst, nog tot 13/12, open op vr (15-18 u), za en zo (14-18 u).
Info tel. & fax 053/77 22 87.
| |
Castillo
Schilderijen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, nog tot 12/12, dagelijks open van 14-18 u (behalve op zo & ma).
Info tel. 09/383 52 87.
| |
Raoul Chanet
Schilderijen, Galerij Exelmans, Zandbergerstraat 10, 3680 Neeroeteren/Maaseik, nog tot 20/12, open op za en zo van 14-18 u.
Info tel. 089/86 45 58.
| |
Willy Cools
Schilderijen, Galerij ‘Paulus’, St.-Paulusstraat 40, 2000 Antwerpen, nog tot 20/12, open op do, vr, za en zo van 14-18 u. Info tel. & fax 03/213 25 65.
| |
Tony Cragg
Sculpturen en tekeningen, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6A, 8553 Otegem, nog tot 20/12.
Info tel. 056/64 48 93.
| |
Koen De Decker
Installaties, Gele Zaal, Nonnemeersstraat 26, 9000 Gent, nog tot 8/1/99, open van 14-23 u op de concertdagen.
| |
Greta De Gendt & Dick Nuka
Recent werk, Eve-n & Vet, Gallery, Vaartstraat 30, 3000 Leuven, nog tot 18/12, open van wo tot za van 13.30-17 u. Info tel. 016/23 99 86.
| |
Rudy De Ridder
Keramiek, Galerij van het theater van het Psychiatrisch Centrum St.-Amandus, Reigerlo 10, 8730 Beernem, van 17/12 t/m 22/1/99, open van ma tot vr van 8-17 u. Info tel. 050/79 95 00.
| |
Staf De Smedt
Beelden, Centrum Elzenveld, Prof. Sommézaal, Lange Gasthuisstraat 45, 2000 Antwerpen, nog tot 10/1/99, open van do t/m zo van 12.30-17.30 u, (gesloten op 25 en 26/12).
Info tel. 03/223 56 20.
| |
Ward Dijck
Beelden, schilderijen en grafiek, Gallery 40, Veerstraat 8, 9140 Temse, nog tot 10/1/99, open op za en zo van 14-18 u. Info tel. 03/771 48 74.
| |
Sam Dillemans
Grafiek en tekeningen, CC ‘De Markthallen’, Markt 2, 3540 Herk-de-Stad, nog tot 13/12, open op weekdagen van 14-17 u, za & zo van 14-19 u. Info tel. 013/55 41 63. Eveneens schilderijen, CC Dekenstraat 40, Heusden-Zolder, nog tot 13/12, open op di, do en vr van 14-20 u, op za & zo van 14-18 u. Info tel. 011/53 33 15.
| |
Frantisek Drtikol
Foto's en schilderijen, Paleis voor Schone Kunsten, Place du manège, 6000 Charleroi, nog tot 20/12, dagelijks open van 10-18 u (behalve op ma). Info tel. 071/30 15 97.
| |
James Ensor
‘De foto's, de roem’, biografische foto's van J. Ensor en familie, Museum voor Schone Kunsten, Feestpaleis, Wapenplein, 8400 Oostende, van 20/12/98 t/m 2/5/99.
Info tel. 059/80 53 35.
| |
Wim Janssens
Keramische en bronzen sculpturen, Galerij Exelmans, Zandbergerstraat 10, 3680 Neeroeteren/Maaseik, nog tot 20/12, open op za en zo van 14-18 u. Info tel. 089/86 45 58.
| |
François I. Kovacs
Sculpturen en schilderijen, CC Brussel, Oud-Sint-Nicolaas, St.-Nicolaasplein 5, 1120 Brussel, nog tot 15/1/99, open op di, wo, do, za en zo van 15-18 u, gesloten van 23-27/12 en van 30/12 tot 3/1/99. Info tel. 02/262 04 33.
| |
Roeland Koysch & Johan Van Cauwenberge
‘In illo Tempore?’, etsen en gedichten, KBC Galerij, hoekgebouw Diestsevest-Diestsestraat, 3000 Leuven, nog tot 17/1/99, open op werkdagen van 9-16 u en op za van 14-17 u, gesloten op 25 & 26/12, op 1 & 2/1. Info tel. 016/24 37 35.
| |
Willy Kreitz (1903-1982)
‘Klassiek en modernistisch beeldhouwer’, AMVC, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen, nog tot 27/2/99, open van di t/m za van 10-17 u (gesloten op zo, ma en feestdagen).
Info tel. 03/232 55 80.
| |
Thomas Lange
‘Werkstatt Europa’, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6a, 8553 Otegem, nog tot 20/12, open van wo t/m zo, van 14-18 u. Info tel. 056/64 48 93.
| |
Jorge Macchi
Tekeningen en ruimtelijk werk, MUHKA, Leuvenstraat, 2000 Antwerpen, nog tot 10/1/99, open van di t/m zo van 10-17 u (gesloten op ma, op 25/12 en 1/1/99). Info tel. 03/238 59 60.
| |
Freya Maes
Foto's ‘Get what you want’, Museum voor Fotografie, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen, nog tot 17/1/99, dagelijks van 10-17 u (niet op ma).
| |
Desmond Morris
‘5 Years of Surrealism’, Rossaert, Nosestraat 7, 2000 Antwerpen, nog tot 10/1/99, open van wo tot za van 10-18 u. Info tel. 03/213 26 32.
| |
Herman Nitsch
‘Das Orgien Mysterien Theater’, Galerie Fortlaan 17, Fortlaan 17, nog tot 26/12, open op wo tot vr van 14-18 u, op za van 10.30-18.30 u. Info tel. 09/222 00 33.
| |
Dré Peeters
Objecten, Prof. Sommézaal, Lange Gasthuisstraat 45, 2000 Antwerpen, nog tot 13/12, open van do t/m zo van 12.30-17.30 u.
| |
John Quivron
‘Koffers en kisten’, Labo Art, Steenweg 289, 9810 Eke, nog tot 30/1/99, open op zo (van 11-17 u), ma en di (van 17-19 u) op wo (van 15-19 u).
Info tel. 09/385 46 35.
| |
Anne Rensen
Schilderijen, Galerie Ruach Hedendaagse religieuze kunst, Papestraat 31, 2513 AV 's Gravenhage (Ned.), nog tot 30/1/99, open op do, vr en za van 11-17 u.
| |
Santhori
Schilderijen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, nog tot 12/12, dagelijks open van 14-18 u (behalve op zo en ma).
Info tel. 09/383 52 87.
| |
Mattie Smeets & Klara Reynders
Juwelen, Galerij Exelmans, Zandbergerstraat 10, 3680 Neeroeteren/Maaseik, nog tot 20/12, open op za en zo van 14-18 u. Info tel. 089/86 45 58.
| |
Jakob Smits (1855-1928)
Etsen & litho's, Museum voor Schone Kunsten, Wapenplein, 8400 Oostende, nog tot 13/12, dagelijks open van 10-12 en van 14-17 u (gesloten op di). Info tel. 059/80 53 35.
| |
Léon Spilliaert (1881-1946)
‘Een herontdekking’, Galerie Ronny Van de Velde, IJzerenpoortkaai 3, 2000 Antwerpen, nog tot 10/1/99, dagelijks van 10-18 u (gesloten op ma, 25/12 en 1/1/99). Info tel. 03/216 30 47.
| |
Josef Sudek
Foto's, Paleis voor Schone Kunsten, Place du manège, 6000 Charleroi, nog tot 20/12, dagelijks open van 10-18 u (behalve op ma).
Info tel. 071/30 15 97.
| |
Edgard Tytgat
Retrospectieve, Museum van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 6, 5911 AD Venlo (Ndl), nog tot 10/1/99, open van di t/m vr van 10-16.30 u, op za en zo van 14-17 u.
Info 077/351 34 57.
| |
Roos Van Acker
Aquarel en zijde, Galerij van het theater van het Psychiatrisch Centrum St.-Amandus, Reigerlo 10, 8730 Beernem, van 17/12 t/m 22/1/99, open van ma tot vr van 8-17 u. Info 050/79 95 00.
| |
Dorothea Van de Winkel
Textiele kunst, Galerij Theaxus, Ommegangstraat 3, 9690 Kluisbergen, nog tot 31/1/99, open van 14-19 u op za, zo en ma.
Info tel. & fax 055/38 60 53.
| |
| |
| |
Jan Van den Driessche
Schilderijen, Galerie J. Bastien Art, Magdalenesteenweg 61, 1000 Brussel, van 13/1/99 t/m 14/2/99, open van ma tot za van 11-18.30 u, zo van 11-13 u. Info tel. 02/513 25 63.
| |
Pierre Van Holsbeek
Synchrone dansfiguren in airbrush, Honda Belgium, Wijngaardveld 1, 9300 Aalst, nog tot 31/12, open op werkdagen van 8.30-17 u.
| |
Maarten Van Severen
Tekeningen en minimalistische meubels, Galerie Mercator, Desguinlei 100, 2018 Antwerpen, nog tot 17/1/99, open op werkdagen van 9-17 u en op zo van 14-17 u (za gesloten).
Info tel. 03/247 24 19.
| |
Chris Vandenheede
Schilderijen, Art Gallery De Muelenaere & Lefevere, Polderstraat 76, 8670 Oostduinkerke, nog tot 27/12, open op vr, za, zo en feestdagen van 14-18 u. Info tel. 058/51 47 57.
| |
Koen Vanderstukken
Kunstobjecten, Galerij Theaxus, Ommegangstraat 3, 9690 Kluisbergen, nog tot 31/1, open van 14-19 u op za, zo en ma. Info tel. 055/38 60 53.
| |
Ernest Verkest
Retrospectieve, CC Gildhof, St.-Michielsstraat 9, 8700 Tielt, van 30/1 t/m 28/2/99.
| |
Eddy Walrave
Sculpturen, Art Gallery De Muelenaere & Lefevere, Polderstraat 76, 8670 Oostduinkerke, nog tot 27/12, open op vr, za en zo en feestdagen van 14-18 u. Info tel. 058/51 47 57.
| |
Groepstentoonstellingen
- | Garbi, Fotografie uit Catalonië, Museum voor Fotografie, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen, dagelijks open van 10-17 u (niet op ma). |
| |
- | ‘Coincidències’, Catalaanse kunst met Antoni Abad, Ignasi Aballí, Pep Agut, Jordi Colomer, Susy Gomez, Perejaume, Jorge Ribalta & Eulàlia Valldosera, nog tot 20/12 in Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, open van wo tot vr van 14-17 u, za, zo en feestdagen van 10-12 en van 14-17 u. Info tel. 09/282 51 23. |
| |
- | Keramiek van Anne Leclercq, Olivier Leloup, Jacques Loly en Alain Hurlet en schilderijen van Maurice Lemaire, Kunsthuis Ingrith Desmet, Kortrijksestraat 33, 8501 Kortrijk-Heule, nog tot 13/12, open op vr, za en zo van 16-19 u. Info tel. en fax 056/35 71 56. |
| |
- | Wintersalon met werk van Alexandre Van der Stichelen, Nico Volckeryck en Erik Delrue, Tres Galerie, Zwevegemstraat 30, 8500 Kortrijk, nog tot 10/1/99, open op vr, za en zo van 15-18 u (niet op 25/12 en 1/1). Info tel. 056/21 41 89. |
| |
- | ‘Sequenties’, fotografie, Prov. Museum Van Humbeeck-Piron, Mechelsevest 108, 3000 Leuven, nog tot 18/12, dagelijks van 10-18 u (niet op ma), met werk van A. Dries, P. De Nooijer, G. Goiris, M. Szulc Kryzanowski, D. Nuka, C. Ruys, M. Schepers en J. Van Luppen. |
rd
| |
Bibliotheek
Varia
Bart De Keyser
De ingenieuze neogotiek. Techniek & kunst. 1852-1925, uitg. Davidsfonds/Leuven en Universitaire Pers/Leuven, 1997, geïll. met kleuren- en zw.-w.-foto's, 240 × 165 mm, 106 blz., genaaid 595 fr. - Terecht wordt in de inleiding van deze catalogus van de gelijknamige tentoonstelling (Leuven, 1997) gesteld dat je in Vlaanderen moeilijk naast de neogotiek kunt kijken. In bijna iedere gemeente vind je een school, een gemeentehuis, een kerk, een kasteel, een huis... in deze stijl opgetrokken. De laatste jaren wordt dan ook geregeld aandacht aan deze kunststroming besteed, hetzij door tentoonstellingen, hetzij door allerlei uitgaven. Toch blijft de neogotiek nog dikwijls omgeven met een negatieve sfeer. De recente publicatie van het Davidsfonds en van de Universitaire Pers (Leuven) benadert het onderwerp vanuit een ander oogpunt. Het esthetische komt er minder aan bod, wel wordt de neogotiek geplaatst in de context van de eeuw van de industrialisatie, de eeuw van glas en ijzer. We mogen niet vergeten dat achter de bakstenen muren heel dikwijls ingenieuze (metalen) skeletten schuil gaan, die met nieuwe middelen werden opgetrokken. Ook het grootste deel van de al vermelde expositie bracht dit in beeld. Alleen al de keuze van de illustraties (dikwijls in kleur) van dit boek maken dit duidelijk. Het boek vormt dan ook een interessante aanvulling op de bestaande literatuur over neogotiek.
jlm
| |
Henk Boon
India. Mensen-Politiek-Economie-Cultuur, uitg. Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam/Novib, Den Haag/NCOS, Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel, 1997, Landenreeks (abonn. 7 titels per jaar), geïll. met zw.-w.- en kleurenfoto's en kaarten, 220 × 145 mm, 94 blz., genaaid 395 fr. - Deze uitgave is een geheel herziene herdruk. India is de grootste democratie van de wereld. Het werd onafhankelijk in de nacht van 14 op 15 augustus 1947. Jarenlang was het een kolonie onder Brits gezag, dit onder de naam Indië (India, Pakistan en Bangladesh). Deze onafhankelijkheid werd een ontgoocheling voor de toenmalige leiders onder wie Mahatma Gandhi (vermoord in 1948), Jawaharial Nehru e.a. Allen hadden gestreden voor een ongedeeld India, maar moesten genoegen nemen met een verdeeld India, nl. India en Pakistan. Dit laatste land in het begin van de jaren '70 opnieuw verdeeld in Pakistan en Bangladesh n.a.v. de grote tegenstellingen tussen het groot aantal Moslims en Hindoes. Ook in India mochten later Indira Gandhi en haar Rajiv ondervinden wat politiek bedrijven was. Zij werden om het leven gebracht. Deze uitgave, behandelt in grote trekken de geschiedenis, politiek, economie en cultuur van het grote land, bijna een werelddeel op zich. Ongeveer 950 miljoen inwoners, met een verscheiddenheid aan godsdiensten waaronder islam, boedhisme, hindoeïsme, christendom en vele kleinere religies. Achteraan werd een uitslaande kaart met waardevolle gegevens opgenomen.
avd
| |
Ella van 't Hof
Van Adam tot Zevende Hemel. De bijbel in kort bestek, Martinus Nijhoff uitgevers, Postbus 58, 9700 MB Groningen, 1997, 176 blz., f 37,50. - Uitgevers ontdekken blijkbaar dat de actieve kennis van het cultuurhistorisch verleden bij de moderne lezer sterk afgenomen is. A-tot-Z-boekjes die ons wegwijs maken in de mythologie of in de hagiografie worden verondersteld dergelijke lacunes op te vullen Van Adam tot Zevende Hemel wil de lezer ook in kort bestek rondgidsen in het oude en het nieuwe testament en bovendien nog de ontstaansgeschiedenis van de bijbel duidelijk maken. De titel van het boekje zet ons wel op een verkeerd been: het is namelijk geen alfabetisch lexicon, maar een synopsis van de bijbel. Een uitgebreid namenregister en trefwoordenregister biedt wel een oplossing voor de onwetende lezer die bijvoorbeeld op zoek is naar een uitleg voor ‘Habakuk’ of ‘Leviticus’. Praktisch, handig én mooi uitgegeven. Bij de literaire citaten is er evenwel nauwelijks aandacht voor Vlaamse auteurs. Een beknopte en gemakkelijk-toegankelijke bibliografie bij ieder lemma zou nuttig zijn.
jv
| |
Juul Kinnaer
Galstenen (aforismen - ideeën - gezegden), uitg. Dilbeekse Cahiers, Spanjeberg 9, 1700 Dilbeek, 1997, 220 × 140 mm, 44 blz., paperback. - ‘Galstenen’ van Juul Kinnaer zijn meestal cerebrale bedenkingen in de marge van de hedendaagse samenleving. Ze vinden inspiratie in de kleine kanten van de mens en de medemens; ze cirkelen rond partnervorming of sociale instellingen en ze zetten soms de dagelijkse realiteit op de helling. Soms breekt een vleugje ironie door, maar meestal is de grondtoon ernstig en peilend. Aforismen poneren waarheden, daarom is het belangrijk dat de aforist steeds bescheiden blijft. Een deugd die Kinnaer blijkbaar bezit en subtiel aanwendt.
jv
| |
Daniel Vangroenweghe
Aids in Afrika. Oorsprong, verspreiding en seksuele netwerken in historisch en socio-cultureel perspectief, uitg. EPO, Berchem, 1997, 501 blz., (bijlagen, noten, woordenlijst, registers, foto en kaarten) - Dit boek bevat onder andere 70 dichtbedrukte pagina's bibliografie over het AIDS-syndroom in Afrika (1500 referenties!?). Op zich is dit reeds een verdienste van deze studie dat hier over een relatief recent sociaal verschijnsel zoveel internationaal materiaal samengebracht wordt en toegankelijk gemaakt wordt. De overzichtelijke benadering van de historiek en de verspreiding van het HIV-virus is bijzonder verduidelijkend. Als cultureel tijdschrift willen we er hier vooral op wijzen dat dit boek de Aidsproblematiek inderdaad in een brede culturele context plaatst. Homoseksualiteit, prostitutie, migratie, toerisme en specifieke aspecten zoals rituelen, huwelijksgebruiken, tienerseksualiteit en de impact van diverse subculturen krijgen er de nodige aandacht. Er wordt o.i. wel te weinig aandacht geschonken aan de rol van de ethiek en de religie, hetzij in de brede zin als onderdeel van de sociaal-culturele achtergrond, hetzij in hun specifiek normerende dimensie.
jv
| |
Frank-Ivo Van Damme
Ex Libris ABC, uitg. Kalligrafia, Wommelgem, 1998; de gewone editie kost 750 fr., de meteen zeldzaam geworden luxe-editie 4.000 fr. (bestelling d.m.v. overschrijving op het rek.nr. 402-4058151-56 (met telkens + 80 fr. verzendkosten). - Dit boek ‘vertelt’ over het ontstaan van een exlibrisreeks, geïnspireerd door het Keltische alfabet en het vlechtwerk. In een voorwoord prijst de Amerikaanse kunsthistoricus en kenner van ‘traditionele en volksgebonden kunstvormen’ Mark Van Stone, bij wie Frank-Ivo onderricht kreeg i.v.m. de Keltistiek, het werk aan om de ‘geslaagde vermenging van stijlen’. Van Damme schreef een inleiding en commentaren bij de ‘letters’; die verrassen door de boeiende, tegelijk geestige en aangename wijze van ‘inleiden en toelichten’: een geboren lesgever! Beide teksten worden tevens gegeven in nog 4 andere talen: Fra., Duits, Eng. en Ital., wat een ruime verspreiding van dit werk van kunst én eruditie in de hand werkt. Volgen dan 27 ‘letters’ + IJ: 27 exlibrissen en 1 geboortekaart; op de tegenliggende pagina komen meestal ontwerpen van in de letter gebruikte details; de erbij passende commentaren (uit het voorgaande gedeelte) maken het bekijken van letter en details tot een aangename ontdekkingstocht, met momenten van herkenning en nog meer van verrassing! In elk stuk herkent men de blijmoedige vitaliteit van de kunstenaar.
gk
De recensies werden geschreven door:
avd: |
Adiel Van Daele |
gk: |
Gust Keersmaekers |
jlm: |
Jean Luc Meulemeester |
jv: |
Julien Vermeulen |
|
|