| |
| |
| |
Uit het leven van kunsten en letteren
Berichten voor deze rubriek sturen aan het Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8880 Tielt. Om in aanmerking te komen voor publikatie in het nr. 229 (jan.-febr. 1990) moeten de berichten ons bereiken vóór 15 december 1989. Met dank voor uw medewerking.
| |
• Antwerpen
Tot 17/12 loopt in het Koninklijk Museum, Leopold de Waelplein, 2000 Antwerpen, de tentoonstelling Andries Cornelis Lens (1739-1822), die aangezien wordt als de vernieuwer van de Vlaamse schilderkunst tussen barok en romantiek. Alhoewel het neoclassicisme sedert bijna twintig jaar een systematische herwaardering kent bij de vorsers in Duitsland, in Frankrijk en in de Angelsaksische wereld, heeft deze sleutelperiode van de kunstgeschiedenis - moment van breuk met de barok in het Ancien Régime en het verschijnen van nieuwe voorwaarden voor de moderne artistieke schepping - in België tot hiertoe weinig aandacht gekregen. Andries Cornelis Lens, de voornaamste voorvechter van deze omwenteling in de Vlaamse schilderkunst, is tot op heden bij het publiek een bijna onbekend kunstenaar. Recente studies van gezaghebbende kunsthistorici toonden nochtans zijn historische betekenis aan. Dat Lens in de vergetelheid is terechtgekomen kan te wijten zijn aan verschillende factoren, maar niet in het minst aan de reactie van de romantiek en aan een tendens in de 19de-eeuwse kunsthistoriografie om de eigenheid van de Vlaamse kunst te identificeren met de Rubensiaanse barok. Na een eerste succesvolle vorming aan de Academie van Antwerpen wordt Lens in 1764 benoemd tot hofschilder van Karel van Lorreinen. Deze biedt de schilder de gelegenheid zijn vorming in Rome te voltooien in de periode 1767-1768. Lens geniet er de bescherming van hoogstaande Romeinse personaliteiten en komt er onder de bekoring van de nieuwe theorieën van Winckelmann. Hij ontdekt de ‘schone natuur’ en de ‘ideale schoonheid’. Recent ontdekte schetsen tonen Lens als iemand die de Oudheid bestudeert, maar ook Rafaël, Giudo Reni, Carracci en Poussin. Te Rome voelt hij zich klaarblijkelijk meer verwant met het engels- en duitsgezinde Italiaanse milieu dan met de Franse academie. Terug te Antwerpen ontwikkelt hij een zeer oorspronkelijke en
persoonlijke visie op dit eerste neoclassicisme. Hij verenigt in een lyrische en meditatieve toon een herinterpretatie van Rubensiaanse motieven en de resultaten van zijn Romeinse ervaringen. Dit eerste Vlaamse neoclassicisme, dat zich vanaf het begin van de jaren 1770 bevestigt, drukt een geesteshouding uit die erg verschilt van het pas later ontstane neoclassicisme van David. Lens' stijl vindt zijn impuls in zijn Romeinse ervaringen veeleer dan in enige Franse invloed. De historische verdienste van Lens ligt onder meer in het feit dat hij de Vlaamse schilderkunst uit een periode van stagnatief heeft gehaald. Hij stelde de toenmalige schilderkunst open voor een internationale problematiek. Hierdoor werd hij in zijn tijd bestempeld als vernieuwer en ontving hij talrijke opdrachten van de gegoede burgerij. Naast deze historische verdienste is Lens ook een baanbreker op pedagogisch vlak. Hij ijverde voor de hervorming van het academisch onderwijs. Twee publikaties van zijn hand getuigen hiervan: ‘Le Costume ou Essai sur les habillements et les usages des différents peuples de l'Antiquité’ (1776) en ‘Du Bon Goût’ (1811). Hij is tevens één van de voornaamste voorstanders van de ideeënontwikkeling die zal leiden tot de door Maria-Theresia afgekondigde verordening, waardoor kunstenaars niet langer verplicht worden zich in de gilde in te schrijven. De tentoonstelling toont al deze facetten van A.C. Lens. Hiervoor werd een keuze gemaakt van een 80-tal werken van de kunstenaar (schilderijen, tekeningen en studies). De meeste van de geselecteerde werken worden voor de eerste maal geëxposeerd. Daarnaast wordt een beeld geschetst door middel van documenten e.a. van de entourage en het tijdskader waarin de kunstenaar zich bewoog. Een uitgebreide tweetalige catalogus is voorhanden.
- Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten organiseert eveneens op zondag 17/12 (om 11 uur) een lezing van Marc Lambrechts, kunsthistoricus, over ‘Het Japonisme in de Belgische kunst’. Op de wereldtentoonstellingen te Londen in 1862 en te Parijs in 1867 maakte een Europees publiek voor het eerst kennis met de Japanse kunst. Onmiddellijk daarna manifesteerden zich de eerste invloeden van Japanse decoratieve systemen in de Engelse en Franse ceramiek en de binnenhuiskunst. Deze impulsen groeiden uit tot een bredere stroming die nog tot na 1900 haar stempel zou drukken op een niet onbelangrijk deel van de westerse kunst. De studie van de volkomen van de Europese traditie los staande en essentieel decoratieve Japanse stijlen vertaalde zich niet alleen in een nieuwe iconografie of in de adaptie van siermotieven, maar leidde vrij vlug tot een beter begrijpen en toepassen van de nieuwe waarden, getuige het groter belang van de lijn, de twee-dimensionale vlakwerking en het asymmetrisch en vrij gebruik van compositie-elementen los van een achtergrond of een centraal perspectief. Maar ook als de fascinatie zich uit in oppervlakkige japonaiserieën zonder sporen na te laten in de vormentaal, kan ze een indringende illustratie bieden van de geestelijke spanning in de laat-19de-eeuwse westerse beschaving. De Belgische bijdrage tot het japonisme gaat vaak niet verder dan dergelijk modieuze gebruik van attributen. Bovendien doet het verschijnsel zich in ons land vrij laat voor en lijken de impulsen veeleer via omwegen te zijn doorgedrongen. Maar de al te bescheiden plaats die in de literatuur over het onderwerp aan ons land wordt toegekend, vraagt toch om enige rechtzetting.
- In het raam van Europalia Japan loopt nog tot 17/12 de tentoonstelling ‘Japanse Affiches’ in het Hessenhuis, dagelijks (behalve op maandag) gratis toegankelijk van 10 tot 17 uur.
- De kathedraal van Antwerpen, de grootste gotische kerk uit de Nederlanden, wordt sinds 1965 gerestaureerd in opdracht van het provinciebestuur van Antwerpen. Voor al wie geïnteresseerd is in deze grootscheepse restauratiecampagne heeft de Cultuurdienst van de provincie Antwerpen een geïllustreerde brochure ‘De restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te Antwerpen 1965-1983/1984-1989’ uitgegeven. Tijdens de eerste fase, tussen 1965 en 1983, werden het dak van de kerk, het interieur van het schip en belangrijke delen van de buitenzijde hersteld. Er werd toen ook druk gewerkt aan de grote Onze-Lieve-Vrouwetoren. Het orgel, muur- en gewelfschilderingen en enkele glasramen werden hersteld tussen 1984 en 1989. Het meest spectaculair waren beslist de opgravingen in de kruisbeuk die een voortzetting betekenden van het bodemonderzoek in het schip. Intussen werd de restauratie van de westgevel en van de kleine toren beëindigd en gingen de werken aan de grote westertoren verder. Archeologen onderzoeken momenteel het hoogkoor maar ook de muur- en gewelfschilderingen in koor en kruisbeuk met het oog op de geplande binnenrestauratie van dit gedeelte van de kerk. Deze geïllustreerde brochure werd samengesteld door de dienst Kunstpatrimonium van de Cultuurdienst. De brochure is te koop tegen 150 fr. in het Infocentrum van de kathedraal, Jan Blomstraat 1 te Antwerpen of wordt toegestuurd voor 170fr. (150 fr. + 20 fr. verzendingskosten, over te maken op rekeningnummer 091-0109881-09, Provincie Antwerpen-Cultuurdienst, Koningin Elisabethlei 22 te 2018 Antwerpen, met vermelding ‘Brochure Kathedraal’.
- Het informatieblad ‘Scharnier’, uitgegeven door het provinciebestuur van Antwerpen en geïllustreerd met talrijke zwart-wit foto's, brengt de lezer regelmatig actuele bijdragen over de stand van zaken van de archeologische opgravingen en de restauratiewerken in de kathedraal te Antwerpen. In het zevende nummer van ‘Scharnier’ komen diverse onderwerpen aan bod: een chronologisch overzicht van de restauratie- en opgravingswerken van 1969 tot op heden; een verslag van het vooronderzoek in kruisbeuk en koor (tweede fase) en een uitgebreide toelichting bij het archeologisch onderzoek dat drie funderingen voor een doksaal - de afsluiting tussen het hoogkoor en de kruisbeuk - aan het licht brengt terwijl historische gegevens echter wijzen op het bestaan van slechts twee doksalen. In het Informatiecentrum van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal kan men alle nummers van ‘Scharnier’ verkrijgen tegen 20 fr. Belangstellenden kunnen een blik werpen op de restauratiewerkzaamheden; daartoe is een platform gebouwd dat gemakkelijk bereikbaar is vanuit het gerestaureerde gedeelte van de kerk (toegang langs de Handschoenmarkt). De kerk is toegankelijk voor bezoekers: op weekdagen van 10.00 tot 17.00 uur; op zaterdagen van 10.00 tot 15.00 uur; op zonen feestdagen van 13.00 tot 16.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 30 fr. per persoon. Groepen vanaf 20 personen krijgen een groepsticket met 50% vermindering. Het bezoek aan de kerk eindigt met een kleine tentoostelling over de opgravingswerken.
- ‘Ravenna; tijdelijke overpeinzingen’ is een collectie foto's van de fotograaf-kunstenaar Frans-Jan Fortunati die u kan bewonderen in het provinciaal Museum voor Fotografie, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen van 24/11 tot en met 30/12. Het betreft hier een collectie foto's gefotografeerd in het voorjaar van
| |
| |
1988 in Ravenna naar aanleiding van het gedicht ‘Ravenna’ van Oscar Wilde. Fortunati omschrijft deze foto's als ‘tijdelijke overpeinzingen’. Zowel dichter als fotograaf zijn op zoek naar de betekenis van vergankelijkheid en eeuwigheid. Er werd getracht om gevoel en gedachten rond dit thema vorm te geven. Zijn composities en standpunten bestaan uit geometrische vlakken. Opvallend bij het werk van Fortunati is dat de kijker het gevoel heeft dat de fotograaf niet bij zijn eigen onderwerp kan komen. De foto's zijn immers meestal beschouwend. De fotograaf bekijkt zijn onderwerp vanop afstand; door een raam, een deur, vanaf de overkant van de straat,... De momenten die Fortunati op beeld zet zijn eeuwig, universeel. Dat wat hij fotografeert kan ook honderd jaar geleden hebben plaats gevonden. Alle foto's zijn omvat in een passe-partout van pastelkrijt. Soms zijn er een zestal kleuren subtiel gemengd om een egale, nauwelijks merkbare verkleuring van het passe-partout te verkrijgen. De kleuren van deze passe-partouts werden niet of nauwelijks gefixeerd. De kaders van de foto's zijn in ongelakt blank hout. Frans-Jan Fortunati werd geboren op 7/4/59 in Apeldoorn, Nederland. Hij behaalde zijn diploma aan de Academie voor Beeldende Kunst ‘St. Joost’ te Breda, specialisatie fotografie. Na zijn studies werkte hij in Londen als assistent van de reclamefotograaf Rolph Gobits. Nadien begon Fortunati voor zichzelf. Sindsdien werkt hij samen met zijn echtgenote voor verschillende bedrijven, instellingen, audio-visuele vormgevers en -producenten uitgevers, grafische vormgevers en architecten. Dagelijks van 10 tot 17 uur.
| |
• Amsterdam
In verband met het 150-jarig bestaan van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae is er van 25 november t/m 21 december in de sociëteit van Arti een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het gebouw van deze vereniging (Rokin 112, 1012 LB Amsterdam). De expositie zal bestaan uit bouwtekeningen van architecten als M.G. Tetar van Elven, J.H. Leliman, A.C. Bleys, H.P. Berlage en A.N. Godefroy, die in opdracht van de Maatschappij Arti et Amicitiae in de vorige eeuw een ontwerp voor een verbouwing of voor een uitbreiding van het complex hebben gemaakt. De tentoongestelde werkden zijn afkomstig uit het archief van Arti et Amicitiae en uit de collectie van het Nederlands Architectuur Instituut.
| |
• Bellegem
Na het succes van de ‘Mariatentoonstelling’ van afgelopen najaar doet initiatiefnemer Antoon Desamber (Kunst-, Dialoog- en Recreatiecentrum ‘De Steenlander’ vzw, Walleweg 6, 8540 Bellegem (tel. 056/22 40 97) thans een beroep op kunstenaars die in hun werk het thema ‘Jezus’ behandelen. Het is de bedoeling in de herfst van 1990 opnieuw een reizende tentoonstelling te organiseren. Belangstellenden nemen het best zo vlug mogelijk contact op.
| |
• Brugge/Izegem
Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van De Druivelaar wordt er een unieke tentoonstelling georganiseerd onder de titel ‘Pluk de Dag’. Ze geeft een zeer ruim overzicht van de kalenderproduktie vanaf het prille begin - de dagblokkalender zag omstreeks het midden van de vorige eeuw het levenslicht - tot op heden. Niet alleen de ontstaansgeschiedenis en evolutie van De Druivelaar worden besproken, ook zijn voorlopers - we denken onder meer aan de Duikalmanak van Guido Gezelle - Franstalige tegenhangers en concurrerende kalenders komen ruimschoots aan bod. Trekpleister van de tentoonstelling vormt ongetwijfeld de speciaal ontworpen tafel die een overzicht probeert te geven van alle kalenderblokken die ooit in België verschenen zijn tussen 1878 en 1990. Talrijke vitrines met authentieke documenten en typografische objecten tonen aan hoe de kalender vroeger geredigeerd en geproduceerd werd. De bezoeker kan er de sfeer opsnuiven van het oude redactionele bureau en de vroegere werkruimte. Daartegenover staat de moderne redactiekamer, uitgerust met een modern Desk Top Publishing systeem. De tentoonstelling ‘Pluk de Dag’ loopt nog tot 10/12 en wordt georganiseerd door het Provinciaal Comité voor Kunstambachten en Industriële Vormgeving in Vlaanderen v.z.w. in samenwerking met de Drukkerij Strobbe-Izegem. Ze gaat door in ‘De Gekroonde Laars’, Kredietbank, Steenstraat 40, 8000 Brugge en kan elke dag bezocht worden, doorlopend van 10 tot 18 uur.
| |
• Brussel
Het Koninklijk Conservatorium van Brussel organiseert i.s.m. BRT-3 een reeks middagconcerten in de grote zaal van het Conservatorium, Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel. De toegang is gratis en ieder concert vangt om 12.30 u aan. De reeks draagt als titel ‘First Meeting’ en geeft aan jonge musici de kans voor het publiek op te treden. Deze concerten worden door BRT-3 opgenomen en uitgezonden in het programma ‘Muziekcabinet’, elke woensdag om 14 uur. De concertreeks loopt nog tot februari 1990 op volgende data: 5/12: Roland Corijn, cello; 12/12: Dirk Herten, piano; 9/1/90: Isabelle Bonesire, viool en Eugène Decanck, piano; 16/1/90: Geert Claessens, gitaar; 6/2/90: Jan Michiels, piano; 13/2/90: Jan Buysschaert, contrabas.
- Eveneens in een organisatie van het Koninklijk Conservatorium, maar geprogrammeerd op de Boesdaelhoeve, kan men op 1ste en 3de zondag van de maand een aperitiefconcert meemaken. Aanvang steeds om 11 uur en de toegangsprijs bedraagt 100 fr. De Boesdaelhoeve ligt aan de Toekomstlaan in 1640 St.-Genesius-Rode en het programma loopt nog tot mei 1990. Op 17/12/89 is het houtblaaskwintet ‘Quintessens’ aan de beurt. De andere data zijn: 7 en 21 jan.; 4 en 18 febr.; 4 en 18 maart; 8 en 22 april en 6 en 20 mei 1990.
- Diezelfde Boesdaelhoeve (Toekomstlaan, 1640 St.-Genesius-Rode) is ook de thuishaven voor het programma Literatuur op de Mesthoop, een organisatie van de Vriendenkring van het Kon. Conservatorium van Brussel, waarin literatoren over hun werk komen spreken. Iedere lezing begint om 20 uur en de toegangsprijs bedraagt 50 fr. Clara Haesaert op 15/1/90 over ‘Poëzie over, voor en door vrouwen’; Freek Neirynck op 26/2/90 over ‘Van de oubollige poppenkast naar hedendaags figurentheater’; op 26/3/90 Paul Koeck over ‘Proza als gifdruppels’.
- Tot 23/12/89 kan men in het Algemeen Rijksarchief, Ruisbroekstraat 12, 1000 Brussel, een kijkje gaan nemen op de tentoonstelling ‘Mijnheer de Eerste Minister’, waarin we een overzicht krijgen van de geschiedenis van de Belgische Eerste Ministers na 1944. Er is een catalogus (100 fr.) beschikbaar en tevens een heus boek (ca. 300 blz., 700 fr.) van de hand van W. Plavsic: ‘Mijnheer de Eerste Minister. Geschiedenis van het ambt sinds 1830. Portretten van Eerste Ministers van 1944 tot nu.’
- Eveneens in het Algemeen Rijksarchief (Ruisbroekstraat 8) nog tot 23/12/89: de tentoonstelling ‘Lepra in de Nederlanden (12e-18e eeuw)’, waarbij eveneens een catalogus (100 fr.) en een dossier (140 blz., geïllustreerd, 500 fr.) beschikbaar gesteld worden.
- De Ainoe, een volk van jagers, vissers en plukkers rond het gebied van de zee van Ochotsk worden sedert het midden van de 19de eeuw als een uitstervend volk bestempeld. Onder druk van de Russische en Japanse kolonisatie hebben zij veel van hun oorspronkelijke nederzettingsgebieden moeten prijsgeven en als gevolg daarvan is hun traditionele cultuur omzeggens totaal in de moderne Japanse levenswijze overgegaan. Toch zijn zij erin geslaagd hun eigenheid tot op heden te bewaren en in de laatste jaren zelfs heeft men trouwens een herleving van de oude Ainoe-waarden en -taal kunnen vaststellen. De Ainoe hebben steeds een grote fascinatie uitgeoefend op de inwoners van Europa; in 1643 beschrijft hun ‘ontdekker’ de Nederlander de Vries ze als ‘een gastvrij en zachtzinnig volk’. Door de theorieën van J.-J. Rousseau, die ze voorstelt als een ‘edel volk’, door het wetenschappelijk onderzoek van Philipp Franz von Siebold en niet in het minst door de idee dat zij verwant waren met het Europide-Kaukazische ras, werden de Ainoe, omstreeks 1900, een uitgelezen studievoorwerp en stelden zij de vorsers voor een ‘raadsel’.
Deze tentoonstelling, die opgezet werd door het Rautenstrauch-Joest-Museum für Völkerkunde te Keulen, in samenwerking met het Seminarie voor Japanologie van de Universiteit te Bonn, wil hierin meer klaarheid brengen en de clichévoorstellingen, die tot op heden bij het publiek leven, afbouwen. Zij geeft dan ook duidelijke informatie over de talrijke geschiedkundige en culturele banden die bestaan tussen de Ainoe en Japan, China en Rusland; en laat tenslotte toe ook hun actuele situatie beter te begrijpen.
De tentoonstelling loopt tot 23 december 1989 in de Galerij van het Gemeentekrediet in Passage 44, Kruidtuinlaan 44 te Brussel en is vrij toegankelijk, dagelijks van 11 tot 18.30 uur. Op aanvraag worden geleide bezoeken georganiseerd tegen betaling van 500 fr. Belangstellenden kunnen zich wenden tot de Dienst Communicatie-Tentoonstellingen van het Gemeentekrediet, Pachecolaan 44 te 1000 Brussel, tel. (02) 214 45 05.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een boek (formaat 29,7 × 21 cm, 168 blz., ± 265 ill., waarvan ca. 25 in kleur) dat kan verkregen worden door storting van 600 fr. op rekeningnummer 057-6370330-16 van het Gemeentekrediet, Communicatie-Tentoonstellingen, Pachecolaan 44, 1000 Brussel. Tijdens de tentoonstelling wordt het boek verkocht tegen de verminderde prijs van 450 fr. aan de ingang van de tentoonstelling en in de agentschappen van het Gemeentekrediet.
| |
• Diest
In het Cultureel Centrum Begijnhof in Diest loopt vanaf januari 1990 het programma Literatuur op zondag, waarvan de leiding, samenstelling en presentatie in handen is van Ina Stabergh, bij wie alle informatie kan verkregen worden (Papenbroekstraat 217, 3290 Diest; tel. 013/33 39 94). Telkens start het programma om 11 uur met voorstelling van de auteur, gevolgd door de lezing, de mogelijkheid tot vraagstelling en slot om 12 uur. Deelnemende auteurs (en data): Libera Carlier (7/1); Paul Koeck (4/2); Willy Spillebeen (4/3); Robin Hannelore (1/4); Elisabeth Marain (6/5); Fernand Auwera (3/6); Mark Meekers (1/6); Guy Vanhoof (5/8); Frans
| |
| |
Cornelis (2/9); Daisy Verboven (7/10); Paul Wouters (4/11); Joris Tulkens (2/12).
| |
• Dilbeek
Voor de tiende keer zetten dhr. en mevr. A. Haulot een Werelddag Kinderen en Poëzie op het getouw. Duizenden kinderen uit 51 landen werkten in het verleden mee. De idee om kinderen over de hele wereld vertrouwd te maken met poëzie en hun besef mee te geven dat overal kinderen van hun leeftijd gedichten schrijven rond hetzelfde hoopvolle thema vindt steeds meer verbreiding. Dit jaar werd het thema voor 1990 gelanceerd door Peter Ustinov: ‘het vrolijke eendje en de kinderen van Europa’. Voor het eerst zullen de kinderen (in België als pilootland) ook op 21/3/90 een gedicht over hoop, vriendschap, blijheid en al wat nog goed is voor een mooie toekomst, in tegenstelling tot de dagelijkse nieuwsstroom van rampen, oorlog en ellende, te koop aanbieden aan de volwassenen. De opbrengst van de actie gaat integraal naar Artsen zonder Grenzen en naar ATD 4o Wereld, zodat kinderen in de derde wereld en kansarme kinderen bij ons zullen geholpen worden. De actie zal vooral lopen via de (lagere) scholen en de pers. Gepatroneerd door Unicef, H.M. Koningin Fabiola en een hele reeks hoogwaardigheidsbekleders, zullen vele duizenden kinderen in België, Europa en in heel de wereld op 21/3/90 een nieuwe frisse lente indichten. Wie wil meewerken in Vlaanderen of in Nederland kan zich nu al richten tot Jan Vanhalen, Kloosterstraat 159, 1710 Dilbeek tel. (02) 466 48 50. Er zullen helpende handen en geesten te kort zijn. Alle inlichtingen te verkrijgen op hetzelfde adres.
| |
• Edegem
Een buitenkans voor wie verslingerd is op het werk van Freddy Theys: een album met zes etsen, formaat 40 × 54 cm, in twee versies. Een exemplaar, genummerd van 1 tot 40 tegen de prijs van 35.700 frank en een, genummerd van I tot VI, dat alle staten van 1 ets bevat, voor 48.800 frank. Bestellen bij F. Theys, Philips de Monteplein 28, 2520 Edegem (03/440 12 85).
| |
• Gent
De Stichting Europalia International i.s.m. Honda Europe N.V. en The Japan Foundation organiseert nog tot 7/01/90 in het Museum van Hedendaagse Kunst, Citadelpark, 9000 Gent de tentoonstelling ‘Japan 89’ met werk van Naoyoshi Hikosaka, Kosai Hori, Kazuo Katase, Tatsuo Kawaguchi, Tadashi Kawamata, U-fan Lee, Yasumasa Morimura, Saburo Muraoka, Hidetoshi Nagasawa, Kazumi Nakamura, Kenjiro Okazaki, Yuji Takeoka en Toeko Tatsuno.
- ‘1990’ wordt een belangrijk jaar voor industrieel erfgoed in Vlaanderen. Er is niet alleen het TICCIH-congres in september (dat er na zware communautaire en organisatorische diskussies dan toch komt), en de prestigieuze ‘International Economic History Conference’ in Leuven georganiseerd. Het is de bedoeling om tijdens het seizoen 1990-1991 (en vooral in de periode augustus-december 1990) in alle steden en gemeenten een beweging op gang te brengen, waarbij de lokale gemeenschappen zich bewust worden van hun inbreng in de industriële, technologische en wetenschappelijke ontwikkeling van Vlaanderen, en van de waarde en de mogelijkheden van de sporen die daarvan nog overblijven. Dit moet ertoe bijdragen om in Vlaanderen een beleid te stimuleren op het vlak van de studie en het behoud van het industrieel erfgoed. De ‘Campagne Industrieel Erfgoed Vlaanderen’ moet een catalysator worden. Vanaf de lente van volgend jaar zal, in samenwerking met lokale instellingen en organisaties, op alle denkbare wijzen het industrieel erfgoed van Vlaanderen in de kijker geplaatst worden, o.m. via toeristische initiatieven (bv. geleide bezoeken en wandelingen), publicaties, tentoonstellingen, folders en brochures, uitzendingen op radio en TV, enz... In deze campagne zullen de diverse aspecten van de industriële archeologie aan bod komen. Dit betekent concreet dat de nadruk niet uitsluitend mag liggen bij het monumentaal patrimonium, doch dat eveneens dient gewezen op het vaak nog meer bedreigde roerende patrimonium (machines, installaties), de uitbouw van technische en industriële musea, het behoud van bedrijfsarchieven en documentalia, mondelinge geschiedenis, en het onderzoek naar het industrieel en technologisch verleden van Vlaanderen. Wanneer u op één of andere wijze aan deze campagne wil meewerken, neem dan zo spoedig mogelijk met
ons secretariaat contact op. Wij komen ook graag tot in uw gemeente om samen de ideeën en mogelijkheden te bespreken. Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, Postbus 30 (Postkantoor Maria Hendrikaplein), 9000 Gent-12 (gelieve de ‘12’ niet te vergeten); tel. (056) 35 91 02 of (056) 77 96 24.
- Het decemberaanbod van het Nieuwpoortteater, Nieuwpoort 35 (bij St.-Jacobs), 9000 Gent omvat volgende produkties: 15, 16 en 17/12: De Bergamot (Eva Bal's Speelteater); 22, 23, 24, 25 en 26/12: Vrouwen en Cola Cola (Nieuwpoortwerkplaats); 28, 29 en 30/12: B is A in Bubbels (Oud Huis Stekelbees). Info: (091) 25 12 96.
- Van 27 april tot 24 mei 1990 zal te Gent een festival plaatsvinden rond beeldende kunst, theater, muziek en film uit New York. Dit festival, getiteld, New York Time, zal worden georganiseerd in samenwerking met vrijwel alle Gentse centra voor eigentijdse kunsten. New York Time is het eerste in een reeks tweejaarlijkse festivals, waarin telkens de eigentijdse kunsten van een stad of regio centraal zullen staan. Het is een echt stadsfestival, dat zich afspeelt in culturele centra en op onverwachte locaties, en waarin alle mogelijke kunstvormen zijn terug te vinden.
- Tot 7/1/90 zijn in het Museum van Hedendaagse Kunst, Citadelpark (091/21 17 03) tien in Japan levende kunstenaars met hun werk aanwezig. Dagelijks open van 9-12.30 en 13.30-17.30 u (gesloten op maandag, 26/12 en 2/1/90). Er is een catalogus voorhanden (650 fr.).
- Het historische pand Brouwershuis aan het Gentse Patershol heeft van de provincie Oost-Vlaanderen uit, een nieuwe bestemming gekregen. Op initiatief van Freek Neirynck zal er van januari 1990 af, ondermeer het Europees Figurenteatercentrum in worden ondergebracht. Dit internationaal initiatief zal hoofdzakelijk rond 4 polen werken: archivering en documentatie, vorming, confrontatie en creatie/produktie. Meer bepaald: er zal een internationaal figurenteaterarchief en documentatiecentrum worden uitgebouwd, er zullen cursussen, colloquia, kinderateliers worden georganiseerd naast festivals, nationale en internationale figurenteatervoorstellingen, jonge gezelschappen zullen de kans krijgen er onder deskundige begeleiding nieuwe produkties te maken. Het Europees Figurenteatercentrum wil ook een pilootfunctie vervullen om naar de onderwijswereld toe vernieuwende impulsen te brengen, met het oog op een creatieve aanpak van het poppen- en figurenteater in de klaspraktijk (ter vervanging van de aloude paddestoelpoppenkast). Het Europees Figurenteatercentrum wil oog hebben zowel voor het traditionele poppenteater in eigen regio als in de wereld én voor de interessante internationale evolutie van het hedendaagse figurenteater.
- Van 16/12 tot en met 7/1/90 organiseert de Nationale Vrouwenraad (Louizalaan 183, 1050 Brussel; tel. 02/647 09 05) een tentoonstelling ‘Vrouw en Juweel’ in het ASLK-gebouw, Zonnestraat 2, 9000 Gent, waarin 12 jonge juweelontwerpsters hun creaties voorstellen. Open: van maan- tot en met donderdag van 9-16 uur, vrijdag van 9-18 u, zaterdag van 9-12 u en zondag van 10-13 uur. Gesloten op 25 & 26/12 en op 1/1/90. Deze kunstenaars zijn: Ingrid Adriaenssens, Nancy Aillery, Annemie Bogaerts, Sabine Christiaens, Lutgarde Goossens, Thessa Goossens, Doris Grieten, Sabine Herman, Karla Mertens, Arlette Van De Graaf, Hilde Van der Heyden en Helena Van Dormael.
| |
• Hasselt
De laatstejaarsstudenten van de afdeling fotokunst van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Hasselt, stellen werken tentoon in het Virga Jesse ziekenhuis te Hasselt. De eigen benadering van uiteenlopende onderwerpen als: bloemen en planten, landschap en architectuur, papier, portret, modelstudie, en kleur alleen, geven een afwisselende tentoonstelling die de vernieuwde ontvangstruimte en het bistro van het ziekenhuis hier en daar een kleurrijk accent geeft. De tentoonstelling loopt tot 11/1/90.
| |
• Houthalen-Helchteren
Het programma wintertentoonstellingen in het C.C. De Drij Berlengs, Museum Jos Tysmans, Vredelaan 36, 3530 Houthalen-Helchteren (011/52 49 80) omvat: ‘Airbrushing’ (Gerbrand Jespers) van 15/12/89 t/m 7/1/90; ‘Hedendaagse tekeningen’ (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap) van 9 t/m 25/02/90; ‘Roald Dahl’, van 9/3/ t/m 1/4/90.
| |
• Keulen
Leo Loomans is met zijn werk aanwezig in de tentoonstelling ‘Seidenmalerei-Mode-Bilder-Objekte’ die nog tot 30/12/89 te zien is in de Galerie Smend, Mainzer Strasse 31, 5000 Köln 1. N.a.v. deze tentoonstelling wordt eveneens een boek uitgegeven ‘Seidenmalerei-Handbuch IV’ (ca. 390 blz., formaat A5, 29.90 DM, te bestellen in de Galerie Smend). In het totaal nemen er 75 kunstenaars aan de tentoonstelling (+ boek) deel.
| |
• Kortrijk/Brugge
Het ‘Kortrijks Gemengd Koor’ ging van start in 1969 o.l.v. Herman Roelstraete (1925-1985) en viert dus thans zijn 20-jarig bestaan o.m. met een jubileumconcert waarop het ‘Weihnachtsoratorium’ van J.S. Bach wordt uitgevoerd op 9/12 (20.30 u) in de O.-L.-Vrouwekerk van Kortrijk en op 10/12 (om 20.30 u) in de St.-Walburga-kerk in Brugge. Paul Dinneweth leidt het koor en behalve het koor treden eveneens op: Karolien De Meyer (sopraan), Marianne Vliegen (alt), Marc Van Daele (tenor), Marc Raes (bas), Alex Coucke (continuo), das Neu-Eröffnete Orchestre o.l.v. Dirk Van de Velde. De toegangsprijs bedraagt 350 fr., studenten, leden Jeugd en Muziek en Plus-3-pas 250 fr. Kaarten zijn te verkrijgen bij de koorleden, bij de ingang van de kerk of bij de dirigent. Tel: (056) 21 68 20.
| |
• Leuven
De Faculteit van de Letteren en de Wijsbegeerte van de K.U. Leuven organiseert in het kader van het studieprogramma Kunst- en Cultuurbeleid een lezingencyclus (telkens in het Mgr. Sencie-Instituut, Erasmusplein, lokaal 01.28). Op 12/2/90 om
| |
| |
18 uur: C. Guido De Dijn, Conservator-Hoofd Dienst voor het Kunstpatrimonium Provincie Limburg over ‘Monumentenzorg, een zaak van algemeen belang’ en op 20/3/90 is Jari Demeulemeester, Directeur ‘Ancienne Belgique’ aan het woord met ‘Gezocht: manager voor populaire cultuur’.
- Door de Cultuurcommissie (Oude Markt 13, Leuven; tel. 016/28 40 09) wordt een boeiend initiatief genomen dat als titel meekreeg Een uur K.U.L.t UUR. D.w.z. een gratis uurtje muziek, theater, poëzie, elke woensdag van 13 tot ca. 14 uur. Het programma tot eind januari 1990 omvat: 13 december 1989: Faculteitsconcert in het Erasmushuis, Blijde-Inkomststraat 21, 8ste verdieping: Luc Devos (piano). Ook een jonge belofte die muziek van Debussy, Westerlinck, Messiaen en Ravel zal vertolken. - 20 december 1989: Filmvoorstelling in het Stuc, E. Van Evenstraat 2D: ‘The Night of the Hunter’ van Charles Laughton (1955, USA, 85 min., 16 mm, zwart/wit, niet ondertiteld). Een cinematografisch sprookje in film noire stijl. De film behandelt op zeer overtuigende wijze de ‘wijsheid’ van onschuldige kinderen tegenover de wereld van de volwassenen. - 10 januari 1990: Orgelconcert door Joris Verdin in de Sint-Jan-de-Doperkerk van het Groot Begijnhof. Joris Verdin studeerde orgel en muziekwetenschappen. Vanuit deze dubbele achtergrond stamt zijn voorkeur voor wederuitvoering van vergeten muziek uit alle stijlperioden, naast creaties van hedendaagse werken. Hij zal zowel het historische Goldfussorgel als het liturgisch Pelsorgel van de Sint-Jan-de-Doperkerk alle tonen laten spreken. Oud en nieuw naast elkaar. - 17 januari 1990: Herman de Coninck leest voor uit eigen werk in de proclamatiezaal van het Arenbergkasteel, Kard. Mercierlaan 92, Heverlee. Herman de Coninck is een dichter die gelezen wordt. Zijn poëzie is zeer toegankelijk en glashelder. De actrice Chris Lomme heeft er een voordrachtprogramma van gemaakt, en Luc Van Hove heeft zijn gedichten zelfs op muziek gezet. Wij zullen de dichter zelf aan het woord horen. - 24 januari 1990: Optreden van contratenor Peter Ickx in de proclamatiezaal van het Arenbergkasteel, Kard. Mercierlaan 92, Heverlee. Een jong talent van eigen bodem. Leerling van René Jacobs en Loh
Siew Tuan. Hij zal een gevarieerd programma brengen met veel afwisseling: liederen, cantates en opera-aria's. - 31 januari 1990: Faculteitsconcert in het Erasmushuis, Blijde-Inkomststraat 21, 8ste verdieping. Wieland Kuijken (cello) en Jan Vermeulen (pianoforte) hoeven we niet meer voor te stellen. Zij brengen twee werken van L. van Beethoven: variaties op ‘De Toverfluit’ en Sonate nr. 3 voor cello en piano.
- De Sint-Jan-de-Doperkerk beschikt over twee orgels. Er is een gerestaureerd Goldfussorgel, dat muziekhistorisch zeer belangrijk is. Dit orgel leent zich bijzonder goed voor het vertolken van barokke orgelmuziek uit de 16de en 17de eeuw, maar is als liturgisch instrument minder bruikbaar. Daarom werd als aanvulling een koororgel gebouwd door Gerard Pels, die hiermee de traditie voortzet van twee geslachten van orgelbouwers uit de lage landen, de familie Pels en D'Hondt. Een unieke situatie voor organisten en een buitenkans voor orgelfijnproevers. De Cultuurcommisie van de K.U. Leuven speelt hierop handig in en organiseert de Derde Orgelconcertreeks in de St.-Jan-de-Doperkerk van het Groot Begijnhof. Op dinsdag 12/12/89 geeft Chris Dubois, docent orgel aan het Lemmensinstituut een orgelrecital, om 20.30 uur. Hij vertolkt werk van o.m. Andreas Gabrieli, Abraham van den Kerckhoven, J.S. Bach, Chris Dubois, Raymond Schroyens en Flor Peeters. Op zaterdag 23/12/89 om 20.30 uur vindt het kerstconcert van het Kamerkoor Tourdion o.l.v. Guido Dedene plaats. Het Kamerkoor Tourdion brengt Engelse koormuziek met orgel en orkest (o.m. Vaughan Williams) en na de pauze Gloria van Vivaldi, als inzet van het Vivaldi-jaar. Kaarten voor deze concerten kunnen bekomen worden bij de Dienst Informatie en Onthaal, Oude Markt 13 te Leuven, tel. (016) 28 40 16 (Mevrouw R. Lagrou), of de avond zelf aan de kassa in de Sint-Jan-de-Doperkerk. De toegangsprijs bedraagt BF 200 per concert (BF 100 voor studenten).
| |
• Lier
Zopas publiceerde het Felix Timmermans-genootschap zijn jongste jaarboek, onder de veelzeggende titel ‘Over Boerenpsalm’. Liefst 18 auteurs uit binnen- en buitenland verleenden ditmaal hun medewerking aan deze zeventiende jaargang, die werd samengesteld door prof. Herman-Emiel Mertens en José de Ceulaer. Zij werden bijgestaan door Paul Beghbeyn, Martine de Clercq, Ignaas Dom, Geir Farner, Arthur Lens, Guido Longie, Bert Peleman, Burkhard Schwering, Frans Sillis, Wojciech Skalmowski, Annemie Stoops, Annelies Troch, Louis Vercammen, Els Verstreken, Frans Verstreken en Emiel Willekens. Natuurlijk komt Timmermans zelf ook aan het woord. Bijna alle bijdragen cirkelen rond ‘Boerenpsalm’. Naast een bloemlezing van de recensies over de meesterlijke roman en de recente verfilming door Roland Verhavert wordt de vraag beantwoord: hoe komt het boek vandaag bij de lezer over? Diverse edities worden onder de loep genomen. Buiten het hoofdthema leest u beschouwingen over diverse onderwerpen met betrekking tot Timmermans' werk. Verder worden de vakantieverblijven van de familie Timmermans in Oostduinkerke nagespoord. Tot de vertrouwde rubrieken behoren de catalogus van Timmermans' plastisch werk, de bibliografie en de kroniek over het afgelopen jaar, de toneelopvoeringen, wel en wee-tjes. Er werd ook gestart met een nieuwe rubriek: ‘Gelezen’. Het rijkelijk met foto's en tekeningen geïllustreerde boek telt 208 pagina's. Het is een uitgave van de firma J. van In te Lier. U kan ook lid worden van het genootschap door overschrijving van 400 fr. op rekening nr. 413-8086411-63 ten name van het Felix Timmermans-genootschap te 2500 Lier. De bijdrage voor steunende leden bedraagt minimum 750 fr. Buitenlanders maken het bedrag uitsluitend over op postgirorekening nr. 000-1532047-29 met dezelfde benaming. Als lid krijgt u het jaarboek dan gratis toegestuurd. Op schriftelijk verzoek aan de penningmeester van het Felix
Timmermansgenootschap, L. van den Eynde, Lisperstraat 10, b 3, B-2500 Lier ontvangen geïnteresseerden een uitgebreide folder met allerlei informatie over doel en werking, en de inhoudsopgave van alle totnogtoe verschenen jaarboeken.
| |
• Peer
In het ASLK-kantoor op de Markt kan men iedere eerste zondag vanaf 11 uur een aperitiefconcert bijwonen, georganiseerd door Musica, het Vlaamse Centrum voor oude muziek (Postbus 45, 3570 Peer; tel. 011/63 21 64). De reeks 1989-1990 omvat nog volgende concerten: 7 januari: Luwig Van Gijzeghem, Herman Stinders, Sophie Watillon: Engelse muziek uit de 17de eeuw - 4 februari: Hans Michel Koch: Solomuziek voor luit o.a. muziek van De Moy - 4 maart: Sigiswald Kuijken: Solomuziek voor viool - 1 april: Belladonna: Vocale muziek uit de vroege 17e eeuw - 6 mei: Bart Kuijken: Solomuziek voor traverso.
| |
• Waasmunster
De kunstgalerij Branzinni, Fortenstraat 111, (tel. 052/46 30 90) nodigt uit voor een tentoonstelling ‘Schilders van de zee’, van 17/11 tot en met 16/1/90, open van zater- tot en met dinsdag van 14-19 uur.
| |
• Wolvertem
Bij Uitgeverij Libri Musicae, Stationsstraat 21; 1870 Wolvertem) verschenen de reprints van drie boeken van Prof. em. J. van Ackere, die alle heel lang hun ‘burgerrecht’ hebben verworven: ‘De Kamermuziek en het Lied’ (240 blz., 440 fr.); ‘Meesterwerken van het klavier’ (183 blz., 340 fr.); ‘Eeuwige Muziek’ (213 blz., 390 fr.). Voor de 3 exemplaren samen betaalt men slechts 940 fr. i.p.v. 1.170 fr.
R.D.
| |
Tentoonstellingen
In deze rubriek worden alleen berichten opgenomen die aan het Redactiesecretariaat toegestuurd worden. Gelieve ermee rekening te houden dat we gebonden zijn door een tijdslimiet voor het afleveren van de kopij aan de drukker. Die data zijn voor nr. 229 (jan.-febr. 1990): 15/12/89; voor nr. 230 (maart-april 1990): 28/02/90. Als er bij een tentoonstelling een datum vermeld staat die bij het verschijnen van dit nummer voorbij is, betekent dit dat het bericht ons te laat heeft bereikt om nog in het vorige nummer opgenomen te worden.
Met oprechte dank voor uw medewerking.
De Redactie
| |
• Tadao Ando
Architectuurtentoonstelling ‘Verhouding met de Natuur’, de Singel, Antwerpen, van 2/12 t/m 7/1/90, van dinsdag tot zondag van 14-18 uur.
| |
• Luk Berghe
Schilderijen, collages, Geo Gyselinck Galerie, Wijngaardstraat 26, 8500 Kortrijk, van 10/11 t/m 16/12, dagelijks van 10-12 en 14-18 uur, behalve op zondag en maandagvoormiddag.
| |
• Luc Brusselmans
Recent werk, Gallerij XXI, Sint-Jacobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, van 20/10 t/m 17/11.
| |
• Luce & Colette Cleeren
Recent werk, C.C. Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt, van 17/11 t/m 22/12, dagelijks van 10-19 uur. Daarna verhuist de tentoonstelling naar het Lippisches Landesmuseum, Detmold, Duitsland, van 5 t/m 23/01/90.
| |
• Raf Coorevits
Grafiek, BBL, Grote Markt 50, 8500 Kortrijk, van 15/12 t/m 20/1/90, dagelijks van 8.30-12.30 en 13.30-16 uur. Zondag van 9-12 uur. Niet op zaterdag.
| |
• Julien Columnier
Foto's-Retrospectieve, C.C. Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt, van 17/11 t/m 22/12, dagelijks van 10-19 uur.
| |
• Jacques De Chastellux (1894-1957)
Retrospectieve, Museum Alfons Blomme, Oostraat, 8800 Roeselare, van 23/9 t/m 9/10.
| |
• Joke Demeyere
Kunstglasramen, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, van 18/11 tot 3/12, open op zater-, zon- en feestdagen van 10-12 en 14-18 uur.
| |
| |
| |
• Inge Depraetere & Christien Dutoit
Tekeningen & keramiek, ‘In den Wulf’, Walplein 23, 8000 Brugge, van 28/10 t/m 26/11.
| |
• Rika Deryckere
Schilderijen, Galeria Très, Zwevegemstraat 30, 8500 Kortrijk, van 24/11 t/m 18/12, vrij-, zater-, zon- en maandag van 10-12 en 14-18 uur.
| |
• Ann De Saedeleer
Foto's, C. Centrum, Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 10/11 t/m 5/12.
| |
• Lea D'Huyvetter
Schilderijen, Kunstcentrum Hof De Bist, Veltwycklaan 252, 2070 Ekeren, van 8/12 t/m 31/12, open op woens- en vrijdag van 14-16 u., op zaterdag van 14-17 u. en op zon- en feestdagen van 10-12 u. en 14-17 u.
| |
• Anto Diez
Retrospectieve n.a.v. 75ste verjaardag, Cultureel Centrum ‘Anto Diez’, Ryckewaertshof, Bosduivestraat 22, Bredene, van 22/10 t/m 12/11.
| |
• Aurel Dumon
Beelden en monotypes, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, van 30/9 t/m 15/10.
| |
• Frans-Jan Fortunati
Foto's, Provinciaal Museum voor Fotografie, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen, van 24/11 t/m 30/12/89, doorlopend toegankelijk van 10-17 uur.
| |
• Groepstentoonstelling
Belgisch Glas: Véronique Lutgen, Miloslava Svobodova en Koen Vanderstukken, van 4/11 t/m 4/12, Belarte Gallerij, A. Vyncke, Kortestraat 3, Leuven, open van dinsdag t/m zaterdag van 10.30-13.30 en 14.30-18 uur.
| |
• Groepstentoonstelling
Helwig Pütter (schilderijen), Ingeborg Hagedorn (objecten), Vic Mahieu (sculpturen), Maria Krause (sculpturen) en Leif Skoglöf (schilderijen), Galerie ‘Im kleinen Haus’, Hermannstrasse 18, 4710 Lüdinghausen van 10/9 t/m 15/10.
| |
• Groepstentoonstelling
Laureaten Hoger Kunstonderwijs 88/89, Hantal, Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk, van 17/11 t/m 8/12.
| |
• Groepstentoonstelling
Eline 't Sant, Erica Chaffart, Ari Gozin, Provinciemuseum, P. Van Humbeeck-M. Piron, Mechelsevest 108, 3000 Leuven, van 10/11 t/m 3/12.
| |
• Groepstentoonstelling
Droge Naald met werk van Luc Claus, Petrus De Man, Bennie Simoens, Freddy Van Parijs, Werner Watty, C.C., Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 9/11 t/m 3/12.
| |
• Groepstentoonstelling
J.G. Massart, M. Mc Kane, S. Custers en L. Pellens, Gele Zaal, Nonnemeersstraat 26, 9000 Gent, van 17/11 t/m 14/1/90, dagelijks van 9-17 u, weekends van 14-18 uur.
| |
• Vicky Gruyters
Recent werk, C.C. De Drij Berlengs, Museum Jos Tysmans, Vredelaan 36, 3530 Houthalen-Helchteren, van 10 t/m 26/11.
| |
• Antonius Höckelmann
Schilderijen, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6A, 8562 Otegem, van 18/11 t/m 17/12, open van zaterdag t/m dinsdag van 14-18 uur.
| |
• Gerty Hoewaer
Schilderijen, Hasselt Art Gallery, Maastrichtersteenweg 277, 3500 Hasselt, van 19/11 t/m 10/12, op werkdagen van 14-18 u (maandag gesloten) op zondag van 14-19 u.
| |
• Jef Innegraeve
Schilderijen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 24/11 t/m 11/12.
| |
• Bruno Jacqmain
Schilderijen, Gallery Christ Delaet, E. Van Dijckkaai 19/20, 2000 Antwerpen, van 19/10 t/m 19/11.
| |
• Floris Jespers (1889-1965)
Retrospectieve, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Leopold De Waelplein, 2000 Antwerpen, van 26/11 t/m 21/1/90, dagelijks van 10 tot 17 uur (gesloten op maandag, Kerstmis en 1 januari 1990).
| |
• Stefan Kellens
Foto's, C.C., Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 6/10 t/m 6/11.
| |
• Ed Kooiman
Recent werk, Huize St.-Jacobus, H. van Hove-Provenierstersstr. 11, 9000 Gent, van 4 t/m 26/11.
| |
• Andries Cornelis Lens (1739-1822)
Schilderijen, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Leopold de Waelplaats, 2000 Antwerpen, van 15/10 t/m 17/12.
| |
• Vic Mahieu
Hout- en terracottabeelden, ‘Altes Rathaus’, Marktplatz, Bad Nauheim, van 22/9 t/m 8/10.
| |
• Frans Masereel
‘Frans Masereel (1889-1972), vernieuwer van de houtsnijkunst’, Stedelijk Prentenkabinet, Vrijdagmarkt 22-23, 2000 Antwerpen, van 30/9 t/m 31/12.
| |
• Adolf Michielsen
Foto's: Cogels Osylei, C.C. Gildhof, St.-Michielsstraat 9, 8880 Tielt, van 11/11 t/m 7/12.
| |
• Mia Moreaux
Schilderijen, Romaanse Kerk, Oudenburg/Ettelgem, van 7/10 t/m 29/10.
| |
• Vital Muylaert
Schilderijen, C.C. van de Vlaamse Gemeenschap, Kaasmarkt 75, 1810 Wemmel, van 11/11 t/m 26/11.
| |
• Marc Oorlynck
Recent werk, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 15/12 t/m 31/12.
| |
• Cel Overberghe
Schilderijen, C.C., Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 13/10 t/m 5/11.
| |
• Roger Raveel
‘Genesis’ en recent grafisch werk, Museum Dhondt D'Haenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, van 11/11 t/m 11/12. Open woens-, donder-, vrij- en zaterdag van 14-18 u., zon- en feestdagen 10-12 en 14-18 u., maan- en dinsdag gesloten.
| |
• Eric Roets
Schilderijen en grafiek, Galerij ASLK, Zonnestraat 2, 9000 Gent, van 24/11 t/m 10/12. Open: van maandag t/m donderdag van 10-16 u, vrijdag 10-18 u, zaterdag 9-12 en 14-18 u en zondag 10-13 u en 15-18 uur.
| |
• Albert Rubens
Konstructivisme - abstracte geometrie, Boek XV P. 53-67, C.C. Gildhof, St.-Michielsstraat 9, 8880 Tielt, van 18/11 t/m 10/12, dagelijks van 8.30-12 en van 13.30-17 uur, zater- en zondag van 14-17.30 uur.
| |
• Gunter Scholz
Schilderijen, plastische essays, schetsen en andere werken, Ontmoetingscentrum de Buiting, Tessenderlosesteenweg 18, Paal-Beringen, 28/10 t/m 12/11.
| |
• Patrick Stal
Recent werk, C.C. Brussel, Voormalige St.-Niklaaskerk, Nederover-Heembeek, 1120 Brussel, van 27/10 t/m 3/12, dagelijks (behalve op maandag) van 15 t/m 18 uur.
| |
• Adi Steurbaut
Recent werk, Art Center Beukenhof, Ronde van Vlaanderenstraat 9, 9690 Kluisbergen, van 29/9 t/m 22/10.
| |
• Freddy Theys
Etsen, kopergravures, 't Kapelleke, Oever 27, 2000 Antwerpen, van 1 t/m 20/11.
| |
• Harrie Timmermans
Foto's: Tussenbeide van Theater STAP, C.C. Gildhof, St.-Michielsstraat 9, 8880 Tielt, van 9/12 t/m 8/1/90.
| |
• David Vande Kop
Keramiek, Gallery De Gryse, Rameplein 22-23, 8880 Tielt, van 26/11 t/m 23/12/89. Open: woens-, vrij- en zaterdag van 14-19 uur, op zondag van 10.30-13 uur. In permanentie: Bijl, Copers, De Keyser, Lafontaine, Mackendree, Maes, Maet, Mortier, Paladino, Plessi, Scarpulla, Tonnard, Vandenverg en Visser.
| |
• Ed Van der Elsken
Foto's, Museum van Hedendaagse Kunst, Citadelpark, 9000 Gent, van 28/10 t/m 7/1/90, dagelijks van 9-12.30 en 13.30-17.30 u, gesloten op maandag.
| |
• Bart Vande Vijvere
Schilderijen, BBL, Grote Markt 50, 8500 Kortrijk, van 5/02/90 t/m 17/03/90, van maan- t/m vrijdag van 8.30-12.30 en 13.30 tot 16 uur. Zondag van 9-12 uur.
| |
• Servi van Grinsven
Recent werk, Huize St.-Jacobus, Provenierstersstraat 11, 9000 Gent, van 8 t/m 29/10.
| |
• Albert Van Hecke
47ste Jaarlijkse tentoonstelling, schilderijen, Gemeentelijke Feestzaal, 9160 Hamme, van 6 t/m 16/10.
| |
• Paul van Hoeydonck
Kyotoscoop, P.M.M.K., Romestraat 11, 8400 Oostende, van 30/9 tot 19/11, dagelijks van 10-18 uur (behalve op dinsdag). Gelijktijdig (dagen en uren) stelt Paul van Hoeydonck zijn monokrome werken (sedert 1956) tentoon in Forum Contemporary Art, Romestraat 20 in 8400 Oostende.
| |
• Willy Verbrugge
Schilderijen, Atelier Ter Linde, Lindenlaan 10, 8880 Tielt, van 7 t/m 29/10.
| |
• Godfried Vervisch
Retrospectieve tentoonstelling, BBL, Grote Markt 50, 8500 Kortrijk, van 6/10 t/m 4/11.
| |
• Walter Vopava
Actueel werk, Galerie Fortlaan 17, Fortlaan 17, 9000 Gent, van 16/11 t/m 31/12.
| |
• Bernd Vossmerbäumer
Recent werk, Galerie Fortlaan 17, Fortlaan 17, 9000 Gent, van 21/9 t/m 5/11.
| |
• Ulrich Waibel
Actueel werk, Galerie Fortlaan 17, Fortlaan 17, 9000 Gent, van 16/11 t/m 31/12.
| |
| |
| |
• Patries Wichers
Grafiek, Gallery Christ Delaet, Ernest Van Dijckkaai 19/20, 2000 Antwerpen, van 23/11 t/m 23/12. Open: donder- en vrijdag van 10-18 u, woens-, zater- en zondag van 14-18 uur.
| |
• Adrian Wiszniewski (GB)
Actueel werk, Galerie Fortlaan 17, Fortlaan 17, 9000 Gent, van 16/11 t/m 31/12.
R.D.
| |
Zoekertjes
• Geregeld vraagt men aan onze administratie naar ‘vroegere’ nummers van ‘Vlaanderen’. Daarom publiceren we hieronder een lijst van nog beschikbare nummers (beperkt aantal). De verkoopprijs (telkens verzendingskosten inbegrepen) bedraagt 200 fr. voor een gewoon nummer en 400 fr. voor een dubbelnummer. Bestelling door overschrijving van het juiste bedrag op rekeningnummer 712-1102147-19, t.n.v. C.V.K.V. - p/a Adiel Van Daele, Lindenlaan 18, 8880 Tielt: 1966: nrs. 85, 86, 87, 88, 89 - 1967: nrs. 91, 92, 93, 94, 95, 96 - 1968: nrs. 97, 98, 99, 100, 101, 102 - 1969: nrs. 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 - 1970: nrs. 110, 111, 113, 114, 115, 116 - 1971: nrs. 117, 118, 120, 121, 122, 123 - 1972: nrs. 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 - 1973: nrs. 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 - 1974: nrs. 138, 139, 140, 141, 142, 143 - 1975: nrs. 144, 145, 146, 147, 148, 149 - 1976: nrs. 150, 151, 152, 153, 154, 155 - 1977: nrs. 156, 157, 158, 159, 160, 161 - 1978: nrs. 162, 163, 164, 165, 166, 167 - 1979: nrs. 168, 169, 170, 171, 172, 173 - 1980: nrs. 174, 175, 176, 177, 178, 179 - 1981: nrs. 180, 181, 182-183, 184, 185 - 1982: nrs. 186, 187, 188, 189, 190, 191 - 1983: nrs. 192, 193 194, 195, 196-197 - 1984: nrs. 198, 199, 200, 202-203 - 1985: nrs. 204, 205, 206, 207, 208 - 1986: nrs. 209, 210, 211, 212, 213.
|
|