| |
Uit het leven van kunsten en letteren
Berichten voor deze rubriek sturen aan het Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8880 Tielt.
Om in aanmerking te komen voor publikatie in het nr. 226 (mei-juni 1989) moeten die berichten ons bereiken tegen uiterlijk 15 mei 1989. Met dank voor uw medewerking.
| |
• Amsterdam
In het Stedelijk Museum (Paulus Potterstraat 13) kan men van 5/3 t/m 28/5 terecht voor een retrospectieve tentoonstelling van werk van Kazimir Malevich 1888-1935 met schilderijen, gouaches, tekeningen, enz.
| |
• Antwerpen
In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Plaatsnijdersstraat 2 (03/238 78 09) wordt een cursus over ‘De kunstenaar als genie in de 17e eeuw’ georganiseerd, waarvan de deelnemingsprijs 300 fr. bedraagt. De 17de-eeuwse schilderkunst wordt gekenmerkt door het principe van de kunstenaar als genie. Dit betekende een verdere stap naar het ideaal van de ‘artes liberales’ (de vrije kunsten) en een afname van de ambachtelijke status van de kunstenaar. Belangrijker echter is de invloed van de antieke filosofie: vooral het neoplatonisme en het neostoïcisme, gepropageerd door Justus Lipsius, leggen er de nadruk op dat de kunstenaar ‘invenit’ i.p.v. ‘fecit’ (letterlijk: ‘hij vindt uit’ i.p.v. ‘hij maakt’). Niet alleen brengt dit een ontwikkeling in de atelierpraktijk met zich mee, maar ook het belang van de tekenkunst groeit en een nieuw genre, het ‘geschilderd kunstkabinet’ ontstaat. Deze cursus vindt plaats om 10.30 en 14.30 u op woensdag 12, 19 en 26 april 1989 en wordt door Jean-Pierre Baeyens gegeven en op zondag 16, 23 en 30 april 1989 en wordt door Kristin Verboven gegeven.
- Met de nieuwste aanwinst van het Kon. Museum voor Schone Kunsten gaat postuum een droom van ere-conservator Dr. Walther Vanbeselare in vervulling. Het betreft ‘De stervende’, een werk uit 1910 van Albert Servaes. Deze kunstschilder profileerde zich als religieus schilder heel duidelijk in 1905 met de Heilige Avond. In tegenstelling tot de luministen rond Emile Claus en de impressionistisch schilderende Frits Van den Berghe en Gust De Smet, gebruikte hij donkere aardekleuren om de sfeer van het heilige in zijn werken tot uitdrukking te brengen. Hij onderscheidde zich eveneens door monumentale, geschematiseerde figuren wat hem verwant maakt met Paula Modersohn, maar wat vooral een gevolg is van het feit dat hij academische opleiding miste. Servaes bewonderde Giotto, Jakob Smits en Laermans. Wat hij van hen leerde is ingekeerde blik, monumentaliteit, tweedimensionaliteit, compacte groepen.
De stervende doet vormelijk heel sterk aan Jakob Smits denken: door de frisse kleuren, de tweedimensionaliteit, de korrelige factuur en het situeren van godsdienstige gebeurtenissen in het gewone milieu hier te lande. Servaes spreekt niet van de ‘sterfkamer’, zoals Edvard Munch een drietal van zijn schilderijen betitelt. Hij spreekt van de ‘stervende’. Het is niet zonder betekenis dat het schilderij soms ook ‘De berechting’ wordt geheten. Centraal staat een priester in ambtsgewaad, de aanwezigheid van het ‘Gans Andere’. Boven het hoofd van de stervende hangt een kruisje. Het leven is niet afgesloten; het is te zien door het raam, en de deur op de achtergrond staat open. Sterven is slechts één moment van het christelijk leven, de overgang van het aardse naar het eeuwige leven. De aanwezige vrouwen zijn geknield, en vormen de basis van een driehoekscompositie waarvan de priester de top vormt. Hij doet niets dan roerloos aanwezig zijn: bidden. Zijn blik omvat kruis en stervende. De geknielde koster houdt een brandende kaars vast, een gebaar dat behoort tot het berechtingsritueel van die tijd. De vrouw op het voorplan zien we op de rug. Ze is bezig met wat zich daar voltrekt, maar terzelfdertijd omvat ze troostend het kind dat zich tegen haar aandrukt omdat het de zin van dit gebeuren niet begrijpt. Wat al deze mensen, in dit dramatische moment samenbrengt, is niet de plicht, niet een plastisch-compositorische noodzaak - al is de compositie duidelijk afleesbaar - maar de christelijke deemoed: het geloof in het hiernamaals en het aanvaarden van de goddelijke wil (L. Schoonbaert, Albert Servaes, Tielt, Lannoo, 1984, p. 36).
- | Yolande Morel-Deckers, assistent van het Kon. Museum voor
|
| |
| |
| Schone Kunsten, tekende voor de deelcatalogus Schilderijen uit de 18de eeuw in het Kon. Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. Een 70-tal schilderijen, de produktie van een 40-tal kunstenaars, wordt belicht. Alle werken worden geïllustreerd met een kleur- of een zwart/wit foto. De catalogus telt 167 bladzijden en kost 300 fr. (+ eventuele verzendingskosten). |
- | Het 52ste Vlaams Nationaal Zangfeest, dat georganiseerd wordt door het ANZ (Algemeen Nederlands Zangverbond) in samenwerking met VTB-VAB, het Davidsfonds en de VVKB, zal plaatsvinden op zondag 23/4 te 14.30 u. in het Sportpaleis te Antwerpen onder het motto: ‘Eén met Uw volk’. Het Vlaams Symfonisch Orkest, de koorgroep samengesteld uit Alma Musica-Borgerhout, Psallite - Zemst, Pro Musica - Beverst, Sine Nomine - Lebbeke, St. Jozefskoor - Dendermonde en Die Boose - Izegem en dirigenten Lode Dieltiens, Mark Goossens, Michael Scheck en Juliaan Wilmots schragen muzikaal het programma; als solisten treden Connie Neefs, die naast een eigen nummer het themalied op tekst van van Wilderode zal vertolken, Herman Elegast, die ook de vocale passages uitvoert in het spreekkoor, dat de presentatie op zich neemt en geleid wordt door Francis Verdoodt, Jeanine Lambrechts en Gust Teugels aan. Deze laatste voert ook de kindergroepen aan, die uit een aantal Vlaamse gemeentes is samengesteld. Voor de bewegingen zorgen dansgroep Shaïda uit O.L. Vrouw Waver o.l.v. zuster Seila Woodd en de volkskunstgroepen van de VVKB o.l.v. Piet Pottie. Oscar Van Malder, artistiek leider van Alkuone, creëert een taptoenummer met de jeugdmuziekkapellen van KSA-Hanske de Krijger, VNJ en VVKS-St. Joris-Izegem. De teksten worden geschreven door Jaak Corijn, die vier themateksten en enkele gelegenheidsteksten voor zijn rekening neemt, Anton van Wilderode, die het motto ‘Eén met Uw volk’ poëtisch gestalte geeft, Frans-Jos Verdoodt, die als hulde aan priester Daens een collage uit zijn teksten samenstelt en Wouter De Bruyne, die enkele liederen actueel zal hertalen. De ouverture en apotheose worden gecomponeerd door Peter Pieters, die laureaat is van het Lemmensinstituut en die het voorbije jaar de Mariacantate schreef voor de Hanswijckprocessie. Diaprojecties op 3 grote schermen, verzorgd door de firma Angel
Video, zullen er voor zorgen dat iedere aanwezige, waar hij ook in het Sportpaleis zit, direct betrokken wordt bij het gebeuren. Toegangskaarten kan men bekomen of reserveren op het nationaal ANZ-secretariaat, Baron Dhanislaan 20 bus 2, 2000 Antwerpen, tel. (03) 237 93 92 of 237 93 43, waar men ook propagandamateriaal (strooibriefjes en raamaffiches) kan bestellen. |
| |
• Boom
Het Gemengd koor ‘Musica Nova’, J.B. Corremansstraat 146, 2650 Boom, kondigt volgende concerten aan: zondag 23/4 om 20 u. in de O.-L.-Vrouwekerk, Boom: jaarconcert met als thema: Moderne en Romantische koormuziek (werk van Vic Nees, G. Verdi, F. Mendelssohn-Bartholdy en J. Brahms, m.m.v. de sopraan Tannie Willemstijn en organist Jan Van Mol); op vrijdag 28/4 om 20.30 u. in de Abdijkerk van Grimbergen en op zondag 7/3 om 20.30 u. in de St.-Aldegondekerk van Merelbeke (Lemberge) met telkens hetzelfde programma van moderne en romantische koormuziek.
| |
• Brugge
Op 10, 11, 17, 18, 23 en 25 maart (telkens om 20.30 u.) kan men in ‘De Korrekelder’ (Kraanplaats 7, tel. 050/34 32 26) het toneelspel ‘Huwelijkspel’ van E. Albee bijwonen, gespeeld door Jo de Meyere en Doris van Caneghem in de regie van Jo Decaluwé. Albee, die grote bekendheid verwierf met zijn vroege stukken ‘The Zoo Story’ en ‘Who's afraid of Virginia Woolf’, heeft in zijn recentste stuk ‘Marriage Play’ (1987) opnieuw een familiaal en huiselijk gegeven aangegrepen om zijn visie op de samenleving duidelijk te maken.
| |
• Brussel
De tweejaarlijkse Europese Conferentie van World Crafts Council wordt dit jaar in Vlaanderen georganiseerd. World Crafts Council-Vlaanderen treedt daarbij op als gastheer. De Europese Conferentie loopt van 15/8 t/m 28/8 en wil de actualiteit van de hedendaagse toegepaste kunst onderzoeken. Daarvoor worden drie soorten activiteiten gepland: 1. de workshops, die een laboratoriumfunctie hebben in een bepaald domein van het hedendaagse kunstambacht. Negen ateliers verspreid over Vlaanderen zullen samen een internationale groep van een honderdtal deelnemers, zowel theoretisch als praktisch, aan het werk zetten. - 2. het congres, dat eerst aandacht besteedt aan de verslaggeving van de workshops en vervolgens aan de mogelijke situatie voor de toegepaste kunst(markt) in het Europa van 1993. - 3. de tentoonstellingen, die in de periode van de Conferentie bepaalde evoluties in de toegepaste kunst aanschouwelijk voorstellen. Voor informatie en voor het bekomen van het viertalig programmaboekje verwijzen we naar World Crafts Council-Vlaanderen, P.O. Box 10, Brussel 23, 1000 Brussel, tel. (02) 219 34 34. Eventuele kandidaten voor de workshops moeten hun kandidatuur bekend maken in de loop van februari/maart, want in april worden uit deze kandidaten de deelnemers aangeduid.
- | Om aan de jonge zangers de mogelijkheid te bieden tot professionele podiumervaring, presenteert het Lyrisch Atelier van het Koninklijk Conservatorium Brussel de opera ‘Riders to the Sea’ van Raph Vaughan Williams naar een libretto van John Millington Synge, op vrijdag 28/4 om 20 u. in de Ancienne Belgique, Steenstraat 15, 1000 Brussel. Regie van Ronny Lauwers. Patrick Peire leidt ‘Het Nieuw Vlaams Symfonie Orkest’ en in het voorprogramma hoort men werk van Delius, Elgar, Holst en Walton. Toegangsprijs 200 fr. (met reductie: 100 fr.); plaatsbespreking: K.C.B. nr. (02) 513 45 85. |
- | Het Paleis voor Schone Kunsten Brussel, Ravensteinstraat 23, programmeert nog tot 31/3 de tentoonstelling ‘De Wereld van Walschap’. |
- | Nog tot 21/3 kan men in de Generale Bank, Ravensteinstraat 29, de tentoonstelling ‘Zuidnederlandse pronkmeubels (16e-18e eeuw)’ meemaken. Open van maan- tot vrijdag van 9-18 u., op zaterdag van 10-18 u., op zondag gesloten. De meubelgeschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden is tot nog toe slechts sporadisch bestudeerd, zeker ten opzichte van het buitenland waar het meubilair vaker het onderwerp van een studie of een tentoonstelling uitmaakte. Nochtans werden hier te lande een niet onbelangrijke reeks berg-, zit- en ligmeubels vervaardigd, die getuigen van de originaliteit en het vakmanschap van de betrokken schrijnwerkers, inleggers en ebbehoutwerkers. Deze lieden wisten niet alleen aan de plaatselijke behoeften te voldoen door stevige eikehouten meubels te vervaardigen die al of niet verrijkt werden met beeldhouwwerk, architecturale elementen en lijstwerk in geometrische patronen, maar zij speelden het tevens klaar om vanaf de 16de tot in de 18de eeuw toe, pronkbergmeubels voort te brengen die een plaats op de internationale markt konden veroveren. Het zijn deze luxekasten, cantoren of scribanen geheten, die een bijzondere aandacht verdienen. Zij kennen een bestaansgeschiedenis die zich over drie eeuwen uitstrekt. Er is een catalogus voorhanden, met een interessante inleiding van Frans Baudouin en een uitvoerige studie van Ria Fabri. |
- | In de Kon. Musea voor Kunst en Geschiedenis vindt de tentoonstelling ‘Tibet, terreur en magie’ plaats van 17/2 t/m 14/5 (alle dagen van 10 tot 17 u. en op woensdag tot 22 u.; op maandag gesloten). Toegangsprijs 150 fr. (met reductie 120 fr. en schoolgroepen 75 fr.). Info: (02) 732 02 00. Deze tentoonstelling omvat een uitzonderlijke verzameling schilderijen en beelden van het lamaïstische pantheon, verzameling afkomstig uit het ‘Musée des Arts Asiatiques Guimet’ te Parijs. Binnen het Tibetaanse boeddhisme, een zijtak van het Indisch tantaristisch boeddhisme, worden twee specifieke groepen van godheden met een schrikaanjagend karakter vereerd: de bewakers van de religie en de beschermgoden. De tentoongestelde werken vertonen dezelfde kenmerken als de traditionele brahmaanse iconografie: verhoudingen, kleuren, houdingen en gebaren, uitdrukkingen, attributen, kleding en opschik,... (Met audiovisuele montage). |
| |
• Dalfsen (Ned.)
Van 7 t/m 12/8 vindt in ‘De Bron’ in Dalfsen het Negende Internationale Christian Artists Seminar plaats, georganiseerd door Christian Artists Europe, Postbus 81137, 3009 GC Rotterdam, vertegenwoordigd in België door Gospel Music Belgium, Ben Wijmeersch, Heistraat 103, 2700 Sint-Niklaas. Voor beroepsmensen is dit congres voor muziek, dans, toneel en beeldende kunst een geestelijke verfrissing en een bron van inspiratie. Na een jaar van hard werken, veel geven en vaak weinig contact met collega's, wordt de visie weer aangescherpt of bijgesteld. Voor amateur-kunstenaars is het Christian Artists Seminar een broedplaats van nieuw talent. De ontdekking van jezelf en van anderen. Het jaarlijkse internationale congres van christelijke kunstenaars heeft al heel wat nieuwe creaties en talenten opgeleverd. De Engelse Sheila Walsh werd er ‘ontdekt’ door een Amerikaan. De Italiaan Albino Montisci werd tijdens ‘Christian Artists’ opgemerkt door Nederlandse televisie-makers. Adrian Snell kwam niet alleen ‘bijtanken’, maar werd ook gestimuleerd tot het maken van zijn grote musical-produkties. Maar belangrijker is het feit dat christen-kunstenaars invloed uitoefenen op de maatschappij. Er ontstaat een nieuwe renaissance, een vernieuwing van kunst- en levensstijl, geïnspireerd door het Evangelie. Het Christian Artists Seminar is geen exclusief gebeuren, alleen voorbehouden aan top-artiesten. Iedereen die serieus bezig is met zang en muziek, dans, mime, theater, beeldhouwen, edelsmeden, grafiek, tekenen, schilderijen, dichten en schrijven of andere creatieve uitingen, is hartelijk welkom. Ook journalisten, publicisten, uitgevers, managers en organisatoren van tournees en exposities zijn welkom. Het Christian Artists Seminar toont immers de laatste trends en menig verborgen talent komt voor het eerst onder de aandacht. Men moet vooraf inschrijven.
| |
• Deurle
In het Museum Dhondt Dhaenens, Museumlaan 14 (091/82 51 23) programmeert men volgende tentoonstellingen: van 18/3 t/m 16/4:
| |
| |
‘Schilders van de jaren 90’: Jan de Conynck, Frans Gentils en Christiaan Verhelst; van 22/4 t/m 28/5: FTI/EEG-tentoonstelling ‘Hedendaagse kunst in Europa’ en van 3/6 t/m 2/7: groepstentoonstelling met Nadine van Lierde, Bert Vredegoor, Rita Vandekerckhove (in de zaal), Istan Bodoczky (in de tuin) en Marc Truyens met wandtapijten in de hal.
| |
• Dilsen
In het plaatselijke C.C., Rijksweg 460, vindt tot 22/3 de tentoonstelling ‘Graveurs van heden’ plaats; open op werkdagen van 8.30 tot 12 u. en van 13-17 u., op za/zo van 14 tot 17 u.
| |
• Gent
Dit jaar zijn de succesrijke solistenrecitals - een initiatief van de Provincie Oost-Vlaanderen, waarmee in 1971 gestart werd - aan hun negentiende reeks toe. Deze recitals willen aan jonge Oostvlaamse solisten de kans bieden om in het publiek op te treden en aldus concertvastheid te verwerven in een stimulerende sfeer. Gelet op de stijgende belangstelling besliste de Bestendige Deputatie reeds vorig jaar elk van de drie recitals driemaal te laten plaats vinden, nl. op donderdag- en op vrijdagavond achtereenvolgens, telkens te 20 u. en de zondagvoormiddag te 10.30 u., in de Provincieraadzaal, Gouvernementstraat 1, Gent. Zo kan men op 16, 17 en 19/3 gaan luisteren naar Luc van Loo (piano) en Luc van Marcke (hoorn) met werken van R. Schumann, P. van Eechaute, Cl. Debussy, L. van Beethoven, P. Bruyland, L. Janàcek, P. Hindemith en J. Françaix. Deze recitals zijn voor alle belangstellenden gratis toegankelijk: de vereiste toegangskaarten zijn te bekomen bij de Provincie Oost-Vlaanderen, 9e Directie - Afdeling 91 - Cultuur, Vogelmarkt 17, 9000 Gent, tel. (091) 25 30 01.
- | Onder de titel Expressionisme hier en nu stellen Fred Bervoets, Jan Burssens, Jan Calmeyn, Lieven Decabooter, Gery De Smet, Robert Devriendt, Frans Gentils, Frans Minnaert, Piet Moerman, Rik Poot, Paul Van Gijsegem en Godfried Vervisch hun schilder- en beeldhouwwerken ten toon in de lokalen van de BBL, Kouter 173 te Gent, van 10/3 t/m vrijdag 31/3. Vrije toegang. Openingsuren: werkdagen: van 9 tot 16 u. - zaterdagen en zondagen: van 9.15 u. tot 12 u. (gesloten op 25, 26 en 27 maart). |
- | Op zaterdag 29/4 vindt in de Gele Zaal (Nonnemeersstraat 26) een Poëziehappening met jonge dichters en muzikale acts plaats. De Verbeelding, de Gele Zaal en het Poëziecentrum hebben hun wederzijdse intenties om poëzie in de kijker te zetten vertaald in een dag- en avondprogramma rond poëzie en jongeren. De Poëziemarkt in de namiddag maakt jongeren wegwijs in de poëziewereld. Er zijn voordrachten door en voor jongeren, er worden originele prijzen uitgedeeld, en er is een babbel mogelijk met bekende dichters over ingestuurde gedichten. Jongeren tussen 15 en 18 jaar met een prangende schrijfwoede en laden vol ongelezen verzen worden hierbij verzocht 3 gedichten op te sturen naar: De Verbeelding, Hoogpoort 50 te 9000 Gent. Alle inl. op het nummer: (091) 25 14 40. Alle gedichten zullen geëvalueerd worden door een professionele jury en een selectie ervan zal opgenomen worden in een publikatie. In het avondprogramma komen jonge en minder jonge dichters hun schrijfsels lezen. Ook de ‘fine fleur’ van de poëziewereld zal er zijn. Een bekende butler zal de ‘grote’ woorden met kleine, maar niet minder leuke verzinsels aaneenrijgen. Muzikale intermezzi zullen tussendoor het gemoed verblijden en de geest ontspannen. Zo zal ‘Three Little Pigs’ met percussionist Pierre Berthet ons verrassen met onorthodoxe neo-fusion muziek. Swingen zal het met ‘One Race’ en hun funkmuziek geïnspireerd op Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en zelfs klassieke muziek. Toegankelijk vanaf 13.30 u.; namiddag 125 fr. en avond 250 en 200 fr. (reducties). Reserveren: Gele Zaal: (091) 35 37 02 en De Verbeelding: (091) 25 14 40. |
| |
• Genk
Dit jaar huldigt het Stedelijk Hoger Instituut voor Visuele Kommunikatie en Vormgeving Genk zijn 20ste verjaardag. Om deze gebeurtenis luister bij te zetten, wordt er een Mail-Art project op touw gezet, dat van 10 tot 31/3 loopt in het C.C. van Genk. Hiervoor nodigde het S.H.I.V.K.V. Guy Bleus (oHasselt, 1950) uit, die vooral gekend is als art performer, administratie- en Mail-Art-Kunstenaar (zie ook het nr. 222 van ‘Vlaanderen’, blz. 238-248). Waar Guy Bleus in het verleden reeds projecten organiseerde met aerogrammen, telegrammen, artists' stamps, enz. zal bij dit project de klemtoon liggen op het medium postkaart. Honderden kunstenaars werden gevraagd een kunstwerk in de vorm van een postkaart naar het S.H.I.V.K.V. te zenden. Deze werken worden tentoongesteld in het Cultureel Centrum van Genk. Dit postkaartenproject blijft nadien bewaard in het S.H.I.V.K.V. en zal verder worden tentoongesteld op nog vast te stellen plaatsen. Inmiddels reageerden reeds een 500-tal kunstenaars uit 35 landen, waaronder U.S.A., Japan, Australië, Brazilië, Ghana, U.S.S.R., België, Italië, Polen en Spanje. Deze deelnemers kon men bereiken dank zij de jarenlange Mail-Art ervaring van Guy Bleus in het internationale Mail-Art Network. Via het postmedium wisselt hij eigen werk uit met anderen. Al de ontvangen werken worden vervolgens geclassificeerd in het archief van zijn ‘Administratief Centrum’ te Wellen. Guy Bleus realiseerde eerder o.a. Indirect Mail-Art (Ruimte Z, Antwerpen, 1980), Microfilmproject (V.U.B., Brussel, 1981), World Art Atlas (De Warande, Turnhout, 1982), Cavellini-Festival (1984) en Aerogrammen (Stedelijk Museum, Tienen, 1984). Artistieke experimenten via de post zijn niet nieuw, we vinden ze reeds terug in het begin van deze eeuw: Futurisme, dada, Bauhaus,... Ook in de jaren '60 treffen we visuele correspondenties aan tussen kunstenaars van o.a. de poesia visiva en Fluxus. Maar Mail-Art
zoals het zich tot vandaag ontwikkelde met een onderkenning van de vernieuwende en veelvuldige mogelijkheden van een artistieke ‘global village’ is pas ontstaan in de loop van de jaren zeventig. Mail-Art is dus een kunstvorm die vooral is gebaseerd op het uitwisselen van visuele informatie (art exchange). Het gaat om een wereldwijd netwerk van kunstenaars die hun eigen codes en regels naleven. Bv. geen censuur van de ingezonden werken bij een Mail-Art tentoonstelling. Zij gebruiken de communicatiemedia als kunstmedia: post, telegrafie, telex, telefoon, minitel, computer, enz. Vaak weerkerende begrippen uit het Mail-Art jargon zijn o.m. ‘copy art’, ‘rubber stamp art’ (stempelkunst), ‘artist' stamps’ (kunstzegels) en ‘artists' books’ (kunstenaarsboeken). Deze onderafdelingen leiden soms een eigen bestaan in het Mail-Art Network. Zo zijn er specifieke tijdschriften voor copy art (bv. I.S.C.A.), stamp art (bv. Rubberstampmadness) en artist' books (bv. Umbrella). De Mail-Art postkaarten zijn binnen het Netwerk en vooral in de U.S.A. een zeer populaire wijze ter communicatie. Zij mogen echter niet verward worden met de kitscherige postkaarten uit de gadgetshops, want daar houden ze geen enkel verband mee. Wel worden er in Mail-Art veel postkaarten van bestaande meesterwerken als portretten of landschappen, overschilderd en getransformeerd tot nieuwe authentieke kunstwerken. Mail Art postkaarten zijn geen postkaarten van kunstwerken, maar het zijn (op zich) kunstwerken van postkaarten. Het kunnen zowel unica als multiples zijn, waarbij het interessant is de verschillende methodes of technieken op te sporen, die worden gebruikt bv. color copy art, rubber stamp art, (de)collages, foto(montages) op postkaartformaat. De uitbeelding kan van velerlei aard zijn met bv. de nadruk op individuele ervaringen of op het sociaal-politieke gebeuren en vertaald of hertaald in visuele poëzie of in figuratief of
conceptueel werk. Mail-Art speelt zich vaak af in de marge van het officiële kunstgebeuren, ver verwijderd van de commerciële kunstmarkt. Daarom kan deze tentoonstelling een boeiende kennismaking betekenen met een fenomeen dat niet als kabeltelevisie voorgekauwde informatie biedt uit een beperkt aantal landen, maar een ruime rechtstreekse confrontatie betekent met de verste uithoeken van deze planeet. Het thema van deze tentoonstelling ‘communicatie’ past overigens perfect in het kader van de relatie Mail-Art - tentoonstellingbezoeker, maar ook als huldiging voor het S.H.I.V.K.V., een school specifiek voor visuele communicatie en vormgeving. Naast het postkaartenproject, dat per land is ingedeeld, zal er ook een informatief gedeelte over Mail-Art worden getoond. Een catalogus zal verkrijgbaar zijn vanaf de opening van de tentoonstelling.
| |
• Leuven
Het Provinciebestuur van Brabant nodigt uit op de tentoonstelling ‘Hedendaagse Kant’ (uit de Vrije Teken- en Kantacademie van Poperinge), die plaats vindt in het Provinciemuseum, Mechelsevest 108. Tot 2/4 iedere dag toegankelijk van 10 tot 18 uur. Gesloten op dinsdag.
- | ‘Dansconcept: Leuven’ (p.a. Meidoornlaan 5, 3031 Oud-Heverlee, tel. 016/47 19 72) nodigt uit tot de enige voorstelling in Vlaanderen van het ‘Yass Hakoshima Mime Theatre’ op 15/4 om 20 u. in het Auditorium C.C. ‘Minnepoort’, Kon. Albertlaan 52, 3000 Leuven. Ticketprijs: 200 fr. |
- | Tot 3/4 kan men de tentoonstelling ‘Van beschaving tot opgraving’ bezoeken in het Erasmushuis, Blijde Inkomststraat 21. Ze is elke dag toegankelijk van 11 tot 18 uur. De tentoonstelling geeft een beeld van 25 jaar archeologisch onderzoek rond Antwerpen door de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie. Er is een catalogus beschikbaar en de toegang is gratis. Ook voor insiders heeft het iets verrassends: reeds in de Brons- en IJzertijd bezat het landelijk gebied rond Antwerpen een eigen karakter, getuige de vondsten uit Ranst, Zandhoven, Borsbeek, Wilrijk e.a. En in de Romeinse periode waren de Antwerpse Kempen helemaal niet verwoest en nagenoeg onbewoond, zoals veelal wordt verondersteld. Zo constateren we op vindplaatsen als Oelegem, Grobbendonk, Ekeren en Kontich dat in de houtbouw verschillende tradities onderscheiden kunnen worden. In deze uithoek van het Romeinse Rijk stoten we zelfs op talrijke materiële resten die ons vrij goed inlichten over het soort leven dat hier door boeren, ambachtslui en handelaren geleid werd, en kunnen we ons bovendien een beeld vormen van de geestelijke en religieuze achtergronden (cfr. de tempel van Kontich en het ‘heiligdom’ van Wijnegem). |
| |
| |
| |
• Ninove
Op 31 maart 1989 brengt het Norbertijnerkoor van Grimbergen voor het eerst sinds twee eeuwen de muziek van Damianus terug binnen de muren van de Ninoofse abdijkerk. Deze unieke opvoering van Gregoriaanse muziek, gecomponeerd door een 12de-eeuwse Ninoofse kanunnik voor zijn abdij en haar patroonheiligen, wordt georganiseerd met medewerking van het Ninoofs Gemengd Zangkoor en van het Sint-Theresiakoor. Van 1 tot 23 april loopt dan in het Oud Stadhuis de tentoonstelling ‘De abdij van St.-Cornelius en St.-Cyprianus te Ninove, 700 jaar premonstratenzerleven te Ninove’. Aan de hand van een honderdtal zelden of nog nooit tentoongestelde stukken wordt een beeld opgeroepen van de voormalige abdij.
| |
• Oostende-Veurne
De Vlaamse Afdeling van de Belgische Nationale Raad der Plastische Kunsten, met zetel in Veurne, St.-Idesbaldusstraat 2, bericht dat de Jaarlijkse tentoonstelling plaats vindt van 26/3 t/m 9/4 in het Casino ‘De Gardens’ in Oostende. De tentoonstelling zal werk van een twintigtal kunstenaars uit geheel ons land tonen.
| |
• Peer
Door het Vlaams centrum voor oude muziek ‘Musica’ (PB 45, 3570 Peer, tel. 011/63 21 64) worden in de komende maanden opnieuw cursussen georganiseerd. Voor kinderen (8-13 j.): Muziekweken van 16 tot 22/6 in Ronse, van 6 tot 12/8 in Neerpelt en van 13 tot 19/8 in Wetteren. Voor jongeren (13-16 j.): samenspel voor blokfluitisten: van 3 tot 5/4 in Wetteren; samenspel voor jongeren: van 23 tot 29 juli in Ronse en van 20 tot 26/8 in Neerpelt; klavierweek voor jongeren: van 20 tot 26/8 in Neerpelt. Voor families: een muzikaal vakantie-intermezzo met de familie: 31/7 tot 4/8 in Malle; volksmuzikantentreffen: 28/8 tot 3/9. Voor volwassenen: musiceren uit de originele bron: 15 en 16/4 in Wijgmaal; muziek uit de renaissance: van 9 tot 16/7 in Lanaken; Renaissancedans op allerhande melodieën: van 27 tot 29/10 in Neerpelt; Consort 3-daagse: van 3 tot 5 januari 1990 in Rijkhoven. Ook worden meestercursussen georganiseerd: barokweek: van 13 tot 19/8 in Gent; interpretatie en improvisatiecursus voor zangers: van 29 tot 31/10 in Neerpelt. En i.s.m. Huismuziek (Nl): barokviool: op 27 en 28/5 in Lage Vuursche en muziek uit de middeleeuwen: op 18 en 19/11 in Baarn. Voor alle praktische informatie verwijzen we u naar bovenvermeld adres.
| |
• Rotterdam
In het Museum Boymans-van Beuningen (Mathenesserlaan 18-20) loopt tot 16/4 de tentoonstelling OMA / Rem Koolhaas. Hoewel Rem Koolhaas een van de bekendste Nederlandse architecten is, heeft hij in Nederland tot dusver nog niet zoveel van zijn ontwerpen kunnen realiseren. Zijn ontwerp voor het omstreden Stadhuis in Den Haag won de publieksprijs, maar werd niet uitverkoren om gebouwd te worden. Wel uitgevoerd werd zijn ontwerp voor het theater voor het Nederlands Danstheater in Den Haag. Van de gemeente Rotterdam heeft hij de opdracht gekregen voor de Stedelijke Kunsthal in het museumkwartier. Kern van de tentoonstelling wordt echter gevormd door een overzicht van niet gerealiseerde projecten. Het gaat om zeven projecten die een sleutelrol spelen in het werk van OMA. Ze worden in de vorm van maquettes geëxposeerd. Het zijn onder andere Koolhaas' ontwerp voor de uitbreiding van de Tweede Kamer, de koepelgevangenis in Arnhem, een woningencomplex aan de Boompjes in Rotterdam en zijn ontwerp voor het Architectuurinstituut, eveneens in Rotterdam. Verder is er een ‘woud’ van zestien kolommen met daarop zestien projecten waaronder vier stedebouwkundige ontwerpen en recente studies voor gebouwen in zogeheten actuele locaties, stadsdelen met veranderende functies zoals oude haven- en industrieterreinen en uitbreidingen in de periferie van steden en aan snelwegen.
Daarnaast wordt aandacht besteed aan zijn ontwerp voor een hotel in het Euro-Disneyland dat in de buurt van Parijs gaat verrijzen en ontwerpen voor respectievelijk een park voor de 21ste eeuw en een Franse ‘Ville Nouvelle’, allebei eveneens gesitueerd in de Parijse regio. De tentoonstelling wordt afgerond met een documentair overzicht van wel gebouwde werken. Ter gelegenheid van de tentoonstelling in Museum Boymans-van Beuningen en bij wijze van catalogus verschijnt een speciale uitgave van het architectuurtijdschrift Archis.
- | In de tuinzaal van het Museum Boymans-van Beuningen loopt tot 27/3 een tentoonstelling met werk van de Amerikaan Dale Chihuly: 36 glasobjecten uit de periode 1975-85. Dale Chihuly (1941) geldt als een van de leiders van de moderne studio-glasbeweging. Volgens oude Venetiaanse glastechnieken, die hij volkomen beheerst, maakt Chihuly zeer vrije ‘container’-vormen, die het midden houden tussen een vaas en een sculptuur. Hij werkt geheel vanuit zijn gevoel en heeft de natuur als belangrijkste inspiratiebron. Vooral het landschap (Arizona) en het leven in zee zijn in zijn werk terug te vinden, evenals (bijvoorbeeld in de zgn. ‘Indian Blankets’) de oude Indiaanse culturen. Kenmerkend voor de glasobjecten van Chihuly is het heldere, gedurfde kleurgebruik. Het meest virtuoos in dit verband is de serie ‘Macchia’ (Italiaans voor: vlekken), waarbij vorm en kleur schijnbaar een eigen leven zijn gaan leiden, wat tot intrigerende, soms toverachtige resultaten leidt. Chihuly was de eerste Amerikaan die traditioneel glasblazen studeerde in de glasfabrieken van Venini in Venetië. Sinds 1965 heeft hij een eigen atelier en in 1971 stichtte hij de Pilchuch School in Stanwood, Washington, waar kunstenaars en studenten van over de hele wereld in teamverband werken. |
- | Uit de tentoonstellingskalender van hetzelfde museum noteren we: Salvador Dali (1904-89): 11 werken uit eigen collectie (tot 27/3); Recente aanwinsten prentkunst (van 10/3 t/m mei); British Design, new traditions (van 18/3 t/m 15/5); Isa Genzken, sculpturen (van 30/4 t/m 18/6). |
| |
• Tielt
In een samenwerking tussen de Werkgroep Religieuze Animatie ‘De Korenaar’ en La Croisée-Nethen is een cassette tot standgekomen met de titel ‘Lied van Vreugde’. Deze cassette is bruikbaar voor parochieliturgie en (jongeren)koor, jeugdbeweging, bezinningsdagen en schoolcatechese (basis en middelbaar), schoolvieringen... Muziek: Gino Malfait - Theo Mertens; tekst: Etienne Vanherck - Gino Malfait - Mgr. E. Laridon; uitvoering: de Jeugdkoren van de St.-Pieters- en de St.-Paulusparochie te Tielt. ‘Lied van Vreugde’ brengt een nieuw geluid, met makkelijk te leren en aan te leren melodieën, fris, jeugdige, kort en eenvoudig met zelfs hier en daar een sound-mix. Bestellen kan via overschrijving op rekeningnr. 750-9083142-08 van La Croisée - Nethen. Prijs (inclusief portkosten): cassette: 480 fr./30 fl; partituuruitgave: 230 fr./14 fl; liedbundel: 165 fr. of 10 fl.
- Een avond in de maand is er de gelegenheid om samen met andere boekenwurmen te praten over een boek dat men op voorhand gelezen heeft. Via het uitwisselen van leeservaringen onder begeleiding, probeert men telkens door te dringen tot de kern van het boek, met aandacht voor inhoud, opbouw en stijl. Programma's voorjaar '89: 24/4: J. Brouwers ‘Oom Igor’ en ‘Bezonken rood’ - 22/5: Süskind ‘Het Parfum’. C.C. Gildhof, Sint-Michielstraat 9, 8880 Tielt. 150 fr. per avond. Begeleiding: J. Missinne, Lic. Germaanse Filologie. Inschrijven op voorhand (max. 12 deelnemers), tel. (051) 40 29 35.
| |
• Villeneuve-d'Asq
Wie nog even wil rondneuzen op de tentoonstelling ‘Art déco Belgique’ kan nog tot 3/4 terecht in het Musée d'Art moderne, Allée du Musée. Open van woensdag tot zondag van 10-18 u.
| |
• Vlaardingen (Ned.)
Evenals in 1987 organiseert de Werkgroep Wandelconcerten ook dit jaar weer een Internationale Orgelweek in de Grote Kerk te Vlaardingen, waar zich één van de grootste en fraaiste instrumenten van de befaamde Vlaamse orgelbouwer Pieter van Peteghem bevindt. Op het programma: concerten door Kamiel D'Hooghe, Brussel, Jan Raas, Amsterdam, Aad Zoutendijk, Vlaardingen en Jean Boyer, Lille. - Interpretatiecursus met als docenten Kamiel D'Hooghe: ‘Bach & Zonen’ en Jean Boyer: ‘Van De Grigny tot Boëly’. Lezing door Prof. Dr. Casper Honders: ‘Bach en het kerklied’. - Excursie naar historische orgels. - Fototentoonstelling. Inlichtingen: Werkgroep Wandelconcerten, Grote Kerk Vlaardingen, Secretariaat: Coornhertstraat 26, Vlaardingen Holland - Tel. (010) 434 65 27 en (010) 435 61 77.
| |
• Zonnebeke
Onder de titel ‘Poëzie in 3’ organiseert ‘De Poort’ in het C.C. Kasteel, Ieperstraat 5, drie activiteiten i.v.m. poëzie: op 7/5 wordt Annie Reniers door Werner Lagae geïnterviewd en draagt Kristien Van de Zande voor; op 21/5 is Lucienne Stassaert aan de beurt in een vraaggesprek met Willem Roggeman en voordracht van Kristien Van de Zande en op 28/5 interviewt Tony Rombouts dichter Roel Richelieu Van Londerseele. Aanvangsuur telkens 10.30 u. en toegangsprijs 70 fr.
R.D.
| |
Tentoonstellingen
In deze rubriek worden alleen berichten opgenomen die aan het Redactiesecretariaat toegestuurd worden. Gelieve ermee rekening te houden dat we gebonden zijn door de zgn. deadline voor het afleveren van de kopij aan de drukker. Die data zijn voor nr. 226 (mei-juni): 15 mei 1989, voor nr. 227 (sept.-okt.): 15 augustus 1989 en voor nr. 228 (nov.-dec.): 1 november 1989. Als er bij een tentoonstelling een datum vermeld staat die bij het verschijnen van het nummer voorbij is, betekent dit dat het bericht ons te laat bereikt heeft om nog in het vorige nummer te publiceren.
Met dank voor uw medewerking.
De redactie
| |
• John Alossery/Betty Deconinck
Schilderijen, Hal van Stadhuis, Nieuwpoort, van 2/5 t/m 15/5, dagelijks van 9 tot 17.30 u.
| |
| |
| |
• Vincent Batbedat
Beelden en juwelen, Gemeentemuseum, Kasteelstraat 6, 2690 Temse van 17/3 t/m 9/4, zaterdag van 14-18 u, zondag van 10-12 en 14/18 u.
| |
• Lea Belien
Schilderijen, Kunstcentrum Hof De Bist, Veltwijcklaan 252, 2070 Ekeren, van 26/5 t/m 18/6, woens- en vrijdag van 14-16 u, zaterdag van 14-17 u, zon- en feestdagen van 10-12 en 14-17 u.
| |
• Ditmar Bollaert
Foto's ‘India '87’, Oude Dekenij, St.-Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk, van 8/3 t/m 6/4.
| |
• Michel Buylen
Overzicht oeuvre 1983-89, acrylschilderijen en tekeningen, Museum Dhondt Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, van 11/2 t/m 12/3.
| |
• Luc Claus/Dan Van Severen
Recente werken, Galerie Mercatore, Leopoldstraat 9, 2000 Antwerpen, van 4 t/m 30/3, op wo., do., vrij- en zaterdag van 14 tot 18 u.
| |
• Walter Daems
Recent werk, Galerij XXI, Sint-Jakobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, van 14/4 t/m 20/5 (elke werkdag van 13 tot 18 u) en eveneens in Galerie Equilibriste, 2700 St.-Niklaas van 2/4 t/m 14/5.
| |
• Damien
Tekeningen en schetsen ‘Weibliche Bewegungsfigur’, Westrand Galerij, Kamerijklaan z/n, 1710 Dilbeek, van 3/3 t/m 31/3.
| |
• Mario De Brabandere
Recent werk, in Huize St.-Jacobus, Proveniersstraat 11, 9000 Gent, van 19/1 t/m 19/2.
| |
• Wim De Bruyne
Recent werk, O.B. Beukenpark, Kapellestraat 19, 8020 Oostkamp, van 3/3 t/m 27/3, iedere dag tijdens opening van bibliotheek.
| |
• Betty Deconinck/John Alossery
Schilderijen, Hal van Stadhuis, Nieuwpoort, van 2/5 t/m 15/5, dagelijks van 9 tot 17.30 u.
| |
• André De Roo
Schilderijen, Residentie Claridge, Rijselstraat 37, 8500 Kortrijk, van 17/2 t/m 8/3.
| |
• Ives De Roo
Fijnschilderijen in acryl, Raadskelder van het Stadhuis, Grote Markt, Sluis (Ned.), van 2 t/m 12/6.
| |
• Ronald De Smedt
Schilderijen, Kunstcentrum Hof De Bist, Veltwijcklaan 252, 2070 Ekeren, van 23/6 t/m 16/7, op woensen vrijdag van 14 tot 16 u en zaterdag van 14 tot 17 u, zon- en feestdagen van 10-12 en van 14-17 u.
| |
• Roland Devolder
Tekeningen, Galieri d'Art d'Haudrecy, Rue de la Poterie 1, 7000 Bergen, van 17/2 t/m 13/3.
| |
• Ignace De Vos
Schilderijen 1988-89, Huize St.-Jacobus, Provenierstersstraat 11, 9000 Gent, van 5 t/m 26/3, open elke dag van 11.30-14.30 en 16.30-1 u, op zondag van 10.30-14.30 en van 19-1 u. Gesloten op dinsdag.
| |
• Inge Dewilde
Beelden, Residentie Claridge, Rijselsestraat 37, 8500 Kortrijk, van 17/2 t/m 8/3. 3000 Leuven, van 4 t/m 11/3.
| |
• Bart Dhaluin
Recent werk, Kunstcentrum Carlos Demeester, Stationsdreef 176, 8800 Roeselare, van 4/3 t/m 9/4 (gesloten van 20 t/m 27/3), open op wo/za van 14 tot 18 u en zondag van 10 tot 13 u.
| |
• Eugène Dodeigne
Sculpturen en tekeningen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 11/3 t/m 22/4, open alle dagen (behalve op zo/ma) van 14 tot 18 u.
| |
• Eric Dubuc
Recent werk, Zaal ‘Carrefour’ van het C.C. van Brussel, voormalige St.-Nikolaaskerk van Neder-Over-Heembeek, van 21/1 t/m 5/3.
| |
• Hugo Duchateau
‘Een keuze’, schilderijen, Erasmus-Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, K.U. Leuven, Blijde Inkomststraat 21, 3000 Leuven, van 31/1 t/m 24/2.
| |
• Jan Fabre
Tekeningen, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6, 8562 Zwevegem-Otegem, van 18/3 t/m 16/4, open van zat. t/m di., van 14 tot 18 u.
| |
• Willo Gonnissen en Lucas Pellens
Recent werk, C.C. Heusden-Zolder, Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, tot 5/3.
| |
• Rafaël en Aline Gorsen
Schilderijen, tekeningen en juwelen, Kunstcentrum Hof De Bist, Veltwijcklaan 252, 2070 Ekeren, van 3 t/m 26/2.
| |
• Groepstentoonstelling
Schilderijen van Lucienne Blomme, Nicole de Bruyne en Marie-Jeanne Moortgat, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, van 18/2 t/m 5/3.
| |
• Groepstentoonstelling
‘Affiniteit’ met werk van Johan Boutelegier, Ignace De Vos en Alex Michels, Gele Zaal, Nonnemeersstraat 26, 9000 Gent, van 4/3 t/m 30/4, open van 9-17 u, op weekends van 14-18 u.
| |
• Groepstentoonstelling
Foto's van Karl Goffin, André Hens, Jef Mostmans, Xavier Rombouts en Jos Van Gelder, André Demedtshuis, St.-Bavostraat, Sint-Baafs-Vijve, van 4/2 t/m 26/2.
| |
• Groepstentoonstelling
Edward Moons (schilderijen), Roland Rens en Dany Tulkens (sculpturen), Voormalige Sint-Nikolaaskerk van Neder-Over-Heembeek, C.C. Brussel, van 11/3 t/m 10/4, open iedere dag (behalve op maandag) van 15 tot 18 u.
| |
• Groepstentoonstelling
Myriam Leenknecht, Els Vanhauwaert, Chr. Verbeke, Rudy D'Artois, Raf Werbrouck en Geert Corneillie, schilderijen, ikonen en beeldhouwwerk, A.S.L.K.-kantoor, Roeselaarsestraat, 8700 Izegem, van 15 t/m 23/4.
| |
• Erwin Hauters
Beelden, gouaches, oliepastels, Gallery Gray, Hoevensebaan 323, 2080 Kapellen, van 20/1 t/m 4/2.
| |
• Louis Hendrickx
Foto's ‘Knipoog’ (humor via fotografie), Oude Dekenij, St.-Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk, van 10/4 t/m 8/5.
| |
• Renée Kempen
Olieverfschilderijen, Kast. Schijndael, Victor Frislei 65, 2120 Schoten, van 17 t/m 26/2.
| |
• M.-Thérèse Klej-Smet
Foto's, C.C. Heusden-Zolder, Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 6/2 t/m 5/3.
| |
• Marie-Jo Lafontaine
Foto-schilderijen, Deweer Art-Gallery, Eindhoven (Ned.), van 29/4 t/m 31/5, open van dins- t/m zaterdag van 13 tot 17.30 u, op zondag van 14 tot 17 u.
| |
• Hendrik F. Ciel Lambrecht
‘Voor ogen gestelde verbeelding verankerd in de werkelijkheid’, ASLK-galerij, Albertplein 20, 3270 Scherpenheuvel, van 1 t/m 28/5.
| |
• Lut Lambrecht
Kruisweg in tempera op paneel, ikonen (olieverf op doek) en zijdeschilderen, Oude Kerk, Kerkdreef, Vichte, van 11/3 t/m 20/3, weekdagen van 14/19 u en weekends van 10-12 en 14/19 u.
| |
• Bengt Lindström
Schilderijen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 11/3 t/m 22/4, open iedere dag (behalve zo/ma) van 14 tot 18 u.
| |
• Natacha Lust
Wandtapijten en tekeningen, André Demedtshuis, St.-Bavostraat, Sint-Baafs-Vijve, van 3 t/m 26/3, van dins- tot vrijdag van 14 tot 17 u, zaterdag van 14-18 u en zondag van 10-12 en van 14-18 u.
| |
• Hilde Meewis
Schilderijen, Buchmann Art Gallery, Antwerpsesteenweg 49, 2080 Kapellen, van 25/2 t/m 31/3, van dinstot zaterdag van 14-17 u.
| |
• Hubert Minnebo
Bronzenbeelden, gouden juwelen, Harmágedon, Sasboslaan 7, 8540 Kortrijk-Bellegem (Bos), van 3/3 t/m 3/4, open op vr/za/zo/ma van 14 tot 18 u en na afspraak: (056) 21 65 65.
| |
• Piet Moerman
Recent werk, C.C. Kortrijk, Benedengalerij (Hazelaarstraat), 8500 Kortrijk, van 4 t/m 25/3, dagelijks (behalve zondag) van 15 tot 19 u.
| |
• Beatrice Neetens
Schilderijen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 3/3 t/m 20/3.
| |
• Vera Noens
Olieverfschilderijen en aquarellen, Jan van Eyckgalerij, Kalandeberg 7, Gent, van 1/4 t/m 16/4, open op werkdagen van 10-12.30 u en van 14/18 u, op zondag van 10-13 u.
| |
• Lieve Noreille
Grafisch werk en schilderijen, Ontmoetingscentrum 't Ghelandt, Waalvest, 8600 Menen, van 19/2 t/m 5/3.
| |
• Achiel Pauwels
Keramiek, Park Gallery, Antwerpsesteenweg 1, 9100 Lokeren, van 9/3 t/m 6/5, open van dins- tot zaterdag.
| |
• Luc Peire
Grafiek, Gemeentemuseum, Kasteelstraat 6, 2690 Temse, van 17/3 t/m 9/4, zaterdag van 14-18 u, zondags van 10-12 en 14-18 u.
| |
• Bernhard Prinz
Recent werk, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6, 8562 Zwevegem-Otegem, van 20/5 t/m 25/6, open van zat. t/m dinsdag van 14 tot 18 u.
| |
• Eline Rausenberger
Schilderijen, Campo Gallery, Meir 47-55, 2000 Antwerpen, van 21/1 t/m 4/2.
| |
• Roger Raveel
Grafiekbladen, Galerie Mercatore, Leopoldstraat 9, 2000 Antwerpen, van 4 t/m 30/3.
| |
• Adi Steurbaut
Recent werk, Galerij Resonans, Zuidstationsstraat 20, 9000 Gent, van 3 t/m 27/3, dagelijks behalve dinsdag.
| |
• Piet Stockmans
Wandinstallaties, Galerie Denise
| |
| |
van de Velde, Tragel 7, 9300 Aalst, van 25/2 t/m 26/3, open van donderdag t/m zondag van 14 tot 18 u.
| |
• Staf Timmers
N.a.v. zijn 50e verjaardag, Open Atelier, ten huize van kunstschilder Staf Timmers, Herebaan Oost 113, 3530 Houthalen, van 26/3 t/m 16/4, elke dag van 14-21 u.
| |
• Merel Van Beeumen
Schilderijen, Kunstcentrum Hof De Bist, Veltwijcklaan 252, 2070 Ekeren, van 28/4 t/m 21/5, woens- en vrijdag van 14 tot 16 u, zaterdag van 14 tot 17 u, zon- en feestdagen van 10-12 en 14-17 u.
| |
• Marijke Van Calbergh
Collages, Banco di Roma, Jozef II-straat 24, 1040 Brussel, van 1 tot 31/3, dagelijks van 9 tot 15.30 u.
| |
• Flor Vandekerckhove
Schilderijen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 14/4 t/m 1/5.
| |
• Lieve Van der Weeën
Schilderijen en aquarellen, C.C. Abdij van Affligem-Hekelgem, van 10 t/m 25/6. Tevens wordt het postogram door de kunstenares vervaardigd, er gepresenteerd.
| |
• Noël Vandorpe
Olieverfschilderijen, St.-Franciscus-Xaverius ziekenhuis, Spaanse Loskaai 1, 8000 Brugge, van 15/2 t/m 15/3.
| |
• Albert Van Hecke
Schilderijen, C.C. ‘Ter Dilft’, St.-Amandsesteenweg 41, Bornem, van 10 t/m 19/3, toegankelijk van 14-18 u.
| |
• Kathleen Van Houtte
Etsen en tekeningen, Museum voor Schone Kunsten, Wapenplein, 8400 Oostende, van 4/3 t/m 10/4, elke dag (behalve dinsdag) van 10-12 en 14-17 u.
| |
• Luc Van Lent
Recent werk, Kapel op het Campo Santo, Antwerpsesteenweg, Gent-St.-Amandsberg, van 3/3 t/m 27/3, vrij-, zater- en zondag van 13-19 u en na afspraak: (091) 25 26 03.
| |
• Dirk Verhulst
Recent werk, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 24/3 t/m 10/4.
| |
• Taf Wallet
Schilderijen, Galerie d'Art ‘d'Haudrecy’, Rue de la Poterie 1, 7000 Bergen, van 21/1 t/m 13/2.
| |
• Walter Wanten
Schilderijen, Kunstcentrum Hof De Bist, Veltwijcklaan 252, 2070 Ekeren, van 31/3 t/m 24/4, op woensen vrijdag van 14 tot 16 u en zaterdag van 14 tot 17 u, zon- en feestdagen van 10-12 en van 14-17 u.
| |
• Roger Wittevrongel
Schilderijen, pastels, grafisch werk, Harmágedon, Sasboslaan 7, 8540 Kortrijk-Bellegem (bos), van 3/3 t/m 3/4, open op vr/za/zo/ma van 14 tot 18 u en na afspraak: (056) 21 65 65.
| |
• Lutgard Wittocx
Aquarellen, Galerie Bozar, Pottenbrug 1, Minderbroedersrui, 2000 Antwerpen, van 20/1 t/m 18/2.
R.D.
| |
Zoekertjes
• | Aloïs Goyvaerts, Zandstraat 272, 2758 Beveren/Haasdonk (tel. 03/755 04 44), zoekt uitgaven en catalogi over de Pelgrimbeweging. |
| |
• | Te koop aangeboden: alle jrg. Notre Flandre (1952-1968), in 4 banden. Corresp.-adres: A. Caluwaerts, Waterstraat 133, 9110 Gent. Tel. (091) 51 15 83. |
|
|