Postzegel als beelddrager
Naar aanleiding van de uitgave van nieuwe postzegels publiceert de P.T.T. telkens een folder waarin men technische en algemene informatie kan vinden. Opmerkelijk is dat men steeds vermeldt ‘tekening van’, en nooit het woord ‘ontwerper’ gebruikt. Enkel de naam van de ‘tekenaar’ wordt aangegeven, een toelichting over de gekozen ontwerpopties blijft steeds achterwege. Dit staat diametraal tegenover de Nederlandse situatie, waar in de pro-fil folders uitvoerig wordt ingegaan op het ontstaansproces en de grafische keuze van de ontwerper in relatie tot het onderwerp. De ontwerper is geen anonieme ‘tekenaar’, maar een beeldend kunstenaar die met grote creativiteit en vakmanschap het thema grafisch weet te synthetiseren binnen een ‘gekartelde minilijst’. Wat is het verschil tussen een zegel ‘tekenen’ en ‘ontwerpen’? Voor de meeste postzegelverzamelaars is dit bijkomstig en onbelangrijk. Hen interesseert meestal enkel de afbeelding; de relatie tussen beeld en typografie is hierbij vaak compleet bijkomstig. Het aspect van de typografie is nochtans uiterst belangrijk en vormt één geheel met het beeld. Dit onderdeel van de postzegel wordt bij de Belgische Posterijen sterk verwaarloosd en het is geen uitzondering vast te stellen dat het aanbrengen van letters en cijfers compleet in tegenstelling is met de afbeelding. Bij een goed ontworpen zegel is de typografie even essentieel als de rest. In de ons omringende landen wordt hieraan veel meer aandacht besteed en wordt in een ontwerpersteam steeds voor een nauwe samenwerking tussen beeldende kunstenaars en grafische vormgevers gekozen. Alhoewel minder gebruikelijk, kan een zegel bestaan uit een zuiver typografische compositie. Vooral Nederland realiseerde een aantal interessante voorbeelden.
Wanneer men de Belgische postzegelproduktie na 1945 overziet kan men een aantal bedenkingen formuleren. Vooreerst de toename van het aantal emissies per jaar en het groot aantal postzegels met toeslag, postzegels die in omloop worden gebracht in de eerste plaats om filatelistische redenen.
Op welke kunstenaars of grafici deed de P.T.T. reeds een beroep? Namen die vaak voorkomen zijn Herman Verbaere en Oscar Bonnevalle. Deze laatste is in filatelistische kringen een alom gevierde figuur. Zijn werk wordt hoog gewaardeerd en hiervoor kreeg hij een groot aantal onderscheidingen. De hoeveelheid zegels die hij tekende voor België en andere landen is indrukwekkend (rond de duizend zegels!). Zijn zegelproduktie werd samengebracht in een verzorgde publikatie en werd geëxposeerd in verschillende Europese landen. Velen zullen verwonderd zijn en misschien ook verontwaardigd dat in dit themanummer van ‘Vlaanderen’ de figuur Bonnevalle wordt onderbelicht, terwijl andere personen die maar één postzegel realiseerden wel aandacht krijgen. Zonder Bonnevalle's tekenvaardigheid te willen negativeren moet men toch vaststellen dat in zijn totale Belgische produktie weinig zegels voorkomen waar het louter illustratieve wordt overstegen. Bonnevalle weet op een zeer handige wijze in te spelen op een algemene smaak, een verwachtingspatroon bij de selectiecommissie en de doorsnee verzamelaar. Een goed tekenaar is daarom nog geen kunstenaar, en niet altijd een goed zegelontwerper. Deze kritiek zullen velen niet onderschrijven, gewoon omdat zij van een postzegel niets meer verwachten dan een mooi prentje. Vanuit dit standpunt is het dan ook begrijpelijk dat verzamelaars Bonnevalle een beter ‘ontwerper’ zullen vinden, zeker in vergelijking met de Nederlandse en de Engelse ontwerpers!
Welke ontwerpers hebben zich binnen de totale Belgische produktie gemanifesteerd? Tussen 1974 en 1977 kreeg de Oostendenaar Willy Bosschem een groot aantal opdrachten. Zijn Rode Kruiszegels uit 1974 zijn de meest interessante. Afzonderlijk in dit nummer worden zijn zegels afgebeeld, evenals een aantal voorontwerpen die door de selectiecommissie niet werden weerhouden.
België bezit een aantal zeer mooi gegraveerde zegels met beeltenissen van belangrijke figuren. Voor vele hiervan maakte Paul Deweerdt uit Roeselare de tekeningen. De reeks ‘Solidariteit-Personaliteiten’ uit 1977 en de reeks ‘Muziek’ uit 1979 zijn zeker zijn beste creaties. Voor beide reeksen maakte J. de Vos de gravures.
Zegels met een verzorgde compositie tussen beeld en typografie werden in de jaren tachtig ontworpen door Jacques Richez. Zijn ontwerpen voor de ‘Dag van de Postzegel’ in 1980 en 1984 behoren tot de mooiste recente zegels. Zijn ontwerp voor de ‘Honderdste verjaardag van de eerste postzegel van de onafhankelijke staat Congo’ uit 1986 toont zeer veel gelijkenis in compositie met de Nederlandse Amphilexzegels uit 1977 ontworpen door Wim Crouwel. In de twee zegels voor de ‘Honderdste verjaardag van de B.W.P.’ uit 1985 bewijst Richez dat hij niet enkel typografische kennis bezit maar dat hij ook een idee kan ontwikkelen.
Ontegensprekelijk de interessantste ontwerper is Michel Olyff. De zeven zegels die hij heeft ontworpen worden afzonderlijk afgebeeld. Vooral de zegels voor het internationaal jaar van het boek uit 1972 en die voor de provinciewet uit 1986 behoren tot de meest gave van België. Zijn Beneluxzegel uit 1974 werd ook in Nederland uitgebracht; daarmee is hij de enige Belg die in Nederland aan bod kwam.
Velen krijgen meestal ‘per toeval’ één of enkele opdrachten. Zo bijvoorbeeld Gal, (1985 - 100 jaar beroepsjournalisten), Debroeyer (Royer) (1986 - Jeugdfilatelie), Pol Mara (1968-Rampen, 1975 - Stichting Koningin Fabiola, 1984 - Olympische Spelen), J.-M. Folon (1981 - Internationaal jaar der gehandicapte, 1983 - 20ste verjaardag Dorp Koningin Fabiola), Paul Van Gysegem (1982 - Groot Oosten van België), Hugoké (1982 - Wereldcongres van Esperanto), Walter Brems (1981 - 100 jaar voetbal, 1981 - Eerste muziekmaatschappijen), Paul Ibou (1976 - Vlaams Ekonomisch Verbond), Julian Key (1971 - 50ste Autosalon). Deze laatste behoort tot één van Belgiës beste grafische vormgevers, zijn werk wordt internationaal hoog geprezen. Dat een dergelijk figuur niet meer kansen heeft gekregen van de P.T.T. is onbegrijpelijk. Een aantal zegels van Hubert Binnenweg zijn nog te vermelden: zijn Rubenszegel uit 1977, de Europazegels uit 1982 en de twee zegels uitgegeven naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Christelijke Textielvakbond. In 1986 orga-