Jan Gruyaert een verhaal is wat gezien kan worden
Jan Gruyaert (1944) studeerde film aan de Academie voor Schone Kunsten Sint-Joost (Breda) en vestigde snel de aandacht op zich met zijn eindwerk, Kamer met uitzicht (1966). Hij werkte mee aan verschillende Vlaamse produkties als regie-assistent, setfotograaf en cameraman. Jan Gruyaert regisseerde ook toneel en is een voortreffelijk fotograaf; is docent-fotografie aan de Kon. Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen; was gedurende 5 jaar fotograaf voor de Internationale Nieuwe Scène en realiseerde diamontages voor toneelprodukties. Zijn belangrijkste films zijn, behalve de documentaires voor de BRT, In kluis (1978) en De vlaschaard (1983). Over deze laatste film naar Streuvels zegt hij (1986): ‘Ik ben zeer tevreden, ook omdat de Vlaamse vooringenomenheid voor produkten van eigen bodem ruimschoots werd goedgemaakt met internationale waardering’. De film werd inderdaad geprijsd en geprezen op filmfestivals te Brussel, Utrecht, Orléans, Auriac (Fr.), Sorrento en Santarem (Portugal); ook in de USA kende hij een opmerkelijk succes.
(kvd)
1986. Steeds weer geloof ik, de basis van mijn esthetische benadering te moeten zoeken in mijn eerste ervaringen. Gedwongen in een verwarmde ruimte (van een ziekenkamer, kvd), keek ik naar de muren maar ook door het kader van een raam, waar ik soms een sneeuwman zag staan die ik liever zelf gemaakt had. Zodra ik buiten mocht, wou ik dat sneeuwman-maken nabootsen. Ondertussen was het lente geworden. Het nieuwe spel kende ik niet en moest zo weer eerst toekijken.
Speler zou ik worden. Steeds te laat komend, werd ik een kijker. Ik leerde regels en zag later de fouten in de constructie van de door mij verlangde, eenvoudige sneeuwman. Het raam is blijven staan.
Mensen en dingen zijn misschien gemakkelijker te duiden als je ze van uit een afgescheiden ruimte kunt bekijken. Zo heb ik mezelf later waarschijnlijk oogkleppen omgebonden, door dat eerste kijken als onderwerp en inhoud te kiezen voor mijn eerste min of meer volwassen werk, onder de verklarende titel Kamer met uitzicht. Film is een medium waarin de gedachtengang van aaneengeschakelde betekenissen wordt afgebakend door de tijd, - het moment, het ritme.
(Jan Gruyaert in de Catalogus van een Professorententoonstelling, Eeuwfeest NHISK, Antwerpen.)
1988. Het gebrek aan continuïteit is fnuikend voor de meeste cineasten, maar mij hindert het niet zo. Ik kan alleen maar afgaan op de dingen die zich dwingend aandienen, first things first. Zo heb ik enkele jaren besteed aan de restauratie van dit huis (waarvoor hij de Pro-Civitate-prijs 1970-71 gekregen heeft, kvd), ben overigens leraar-fotografie aan de Antwerpse academie en verder geïnteresseerd voor allerlei dingen. Ik zal opnieuw aan een film beginnen als ik er niet aan kan ontsnappen.
Lees door op volgende blz.