In memoriam Leo Vandaele
Op 19 maart 1.1. overleed te Leuven de auteur Leo Vandaele, geboren te Izegem op 27 maart 1904. Hij woonde sedert 1957 te Tervuren, Duisburgsesteenweg 31. Leo Vandaele debuteerde in 1928 met kindertoneel: ‘De wolf in de kudde’ en kort daarop verscheen een werkje over Koningin Astrid: ‘Een koningin uit het sprookje’, beide onder het pseudoniem Leo van Izegem. Nadien volgden nog enkele geëngageerde toneelwerken, waaronder het veelvuldig opgevoerde ‘Catacombentrots’ (uitg. P. Vink, Antwerpen). Als poëtisch werk verscheen van Leo Vandaele in 1936 ‘De heilige Tuimelaar’ (Lannoo, Tielt). Marnix Gijsen prees deze ballade als ‘een eerlijk stuk werk, gevoelig geschreven’ en hij prees ook de dichter ‘om de kinderlijke soberheid, de vroomheid zonder femelarij, die uit zijn bewerking van de legende spreekt’ (Kroniek der Poëzie). Nog hetzelfde jaar volgde ‘Addis Abeba’, (Lannoo). Hiervan verscheen een fragment in: ‘Van Heer Halewijn tot Vrouw Griese’ (Bert Decorte V.P.
nr. 4). In 1937 behaalt Leo Vandaele de Debutantenprijs voor Roman bij de uitgeverij Kosmos te Amsterdam voor zijn roman ‘Vergeefse bloei’, uitgekozen onder 159 deelnemers, ‘een boek, zo goed gezien, zo juist getekend, zo fijn en frapperend van beeldspraak en karaktertekening, dat men niet begrijpt hoe een jong auteur dit schrijven kan. Sommige passages zijn zo bezonken en diep, dat men ze genietend leest en herleest’ (De Tijd). Te Kortrijk, bij ‘Zonnewende’, kwam in 1939 ‘De vergeten man’ van de pers. Reeds in 1943 kende het werk een herdruk. Criticus Urbain Van de Voorde noemde ‘De vergeten man’ een ‘goed gebouwd en feilloos verhaal, dat volkomen aanneembaar gemaakt wordt door de merkwaardige vertelkunst van de schrijver. In menig opzicht verdient deze geprezen te worden’ (Laagland 1944). Heideland Hasselt verzorgde hiervan een heruitgave in 1963, in de reeks Vlaamse Pockets, als nr. 114. Op 55-jarige leeftijd publiceerde Leo Vandaele bij de Goudvink te Antwerpen ‘De Spaanse Bruid’ ‘Een breed en bewogen tafereel van tien dramatische jaren Europese Geschiedenis... Zuiver literair gezien zeker niet inferieur aan zoveel buitenlandse romans die sukses hebben wegens de stof die ze behandelen en de manier waarop ze dit doet’... (U. Van de Voorde).
‘Vandaele heeft de bedoeling gehad te getuigen; hij deed zulks in die geest van onthevendheid die de vrucht is van het juiste inzicht in de menselijke ontoereikendheid’... (Paul Hardy). ‘De auteur bezit een ongehoorde fantasie en beschrijft een weelde van intriges en gebeurtenissen. In zijn geheel genomen is deze roman een onthutsend verscheiden en spannend boek geworden’... (Bernard Kemp).
Leo Vandaeles al te verregaande bescheidenheid en harde zelfkritiek zijn oorzaak dat ‘De Renner en de Sfinx’ en ‘Meester Slagwater’ twee fijne romans die getuigen van levenswijsheid en volkse humor, in de lade bleven liggen, drukklaar. Beide ‘deugden’ zijn ook de schuld dat Leo Vandaele niet meer publiceerde, en ondertussen als een ‘vergeten man’ rustig naar zijn einde toeleefde, niet genoeg naar waarde geschat.
Welke Vlaamse vertellers van de generatie Demedts, Dalle, Walschap,... resten ons nog?
Frans Ooms