Kunstschilder Jef Snauwaert
Prijs van Kortenberg voor Tekenkunst 1986
Wat brengt een mens ertoe bij Jef Snauwaert stil te staan?
Ik herinner me Jef Snauwaert bij zijn eerste tentoonstellingen, zo'n achttal jaar geleden. Minder op zoek naar een stijl, dan naar zichzelf. Met een mild palet en een rusteloos potlood. Maar onmiskenbaar - toen al - op weg naar de technische perfectie.
Nu denk ik weer aan hem. Nu ik hem heel alleen en koppig over het soms zo schraal marktje van de kunst zie lopen. Want dat is het, een marktje waarop de hardste schreeuwers het meest bekijks hebben. Snauwaert is verstild. Innerlijk gerijpt. Spaarzaam geworden met potlood en palet.
Schaarser, maar trefzeker doorlopen de lijnen als aders van leven het blad, laten even een lichaam vermoeden, een schouder, een torso, spatten uiteen tot vlekken, vegen, een mist...
Dan weer duidelijk en met een haast meesterlijke anatomische precisie, verschijnt er een hand, een tranend oog, een hals, een hoofd dat net is omgewend (waarheen?)...
Op het aquarelpapier verschijnt een broos leven, geslagen en verwond door vlekken, lijnen, vegen die het lichaam plaatsen in een agressieve omgeving. Een ongemeen boeiend contrast: dat van de toevallige, schijnbaar nonchalant aangebrachte abstracte elementen en de uiterst zorgvuldige figuratieve constructie. Met eromheen: wit. Stilte. Niet als afwezigheid van beeld, maar als invulmogelijkheid voor de kijker. Als middel ook om de tekening op te tillen uit het hier-en-nu en te verheffen tot wat van alle mensen is, van alle tijden. Kunst.
Snauwaert schildert geen lichamen; hij schildert mensen. Zijn naakten dwalen op het witte vel als in een hen onbekende wereld. Hun ogen, handen en houdingen verraden de angst, de onzekerheid, de pijn die altijd al 's mens trouwste metgezellen
waren. Zelfs zijn zelfportretten zijn bij nader toezien geen zelfportretten. Het ‘zelf’ is bijzaak geworden. Een medium slechts. Hoofdzaak is de naakte, kwetsbare mens in een wereld vol agressie.
Jef Snauwaert is geen navelstaarder, maar een schilder van de ‘condition humaine’, die nergens anders mee bezig is dan datgene wat sinds Altamira alle kunstenaars bezielde. En dat zijn dingen waar je bij stil blijft staan (Kortrijksestraat 224, 8020 Oostkamp).
Ward Baert