[nummer 214]
Ter inleiding
Tussen de 13de en de 18de eeuw heeft het gilde der edelsmeden op stille, doch daarom niet minder indringende wijze, de geschiedenis van het Brugse gildeleven helpen bepalen.
Hoewel diezelfde geschiedenis niet bepaald kwistig is geweest met informatie, doemt in deze vijf eeuwen toch het beeld op van een aparte wereld van vormen, technieken en realisaties die Brugge in het toenmalige Europa bijna net zoveel aanzien hebben verleend als de lakennijverheid of het bankwezen. Dat de Brugse edelsmeedkunst nadrukkelijker tussen de plooien van de geschiedenis is weggeëbd, lijkt dan ook minder goed verklaarbaar, tenzij gebrek aan gildedocumenten, het besloten karakter van de edelsmidwereld en de opeising en vernietiging van zoveel werkstukken als afdoende redenen zouden kunnen gelden.
De documentaire en materiële overblijfselen van dit rijke en indrukwekkende gilde laten evenwel nog steeds toe deze wereld van uitzonderlijke schoonheid en al even uitzonderlijk vakmanschap te reconstrueren. Vandaar deze poging tot terreinverkenning die als enige pretentie heeft dit aparte stuk Vlaamse cultuurgeschiedenis opnieuw in de publieke belangstelling te willen brengen.
C.A. Wauters
Misschien het meest kostbare stuk Brugs edelsmeedkunst: de zgn. ‘Katte van Beversluys’, Brugge, O.-L.-Vrouwekerk. (Foto: K.I.K., Brussel)