Evenwel ofschoon ik erg veel van Brabant houd, zo heb ik toch ook gevoel voor andere figuren dan de Brabantse boerentypen... Echter heb ik bepaald afgesproken met Mauve, dat ik al mijn best zal doen om een goed atelier te vinden, en verder moet ik nu betere verf en beter papier gebruiken. Evenwel is voor studies en krabbels het papier Ingres uitmuntend. En 't komt veel goedkoper uit zelf daarvan schetsboeken van allerlei formaat te maken, dan die schetsboeken gemaakt te kopen. Ik heb nog enigen voorraad papier Ingres, doch als gij de bewuste studie terugzendt, en ge kunt er weer wat van diezelfde soort bij zenden, zult ge mij erg veel plezier doen. Maar geen spierwit, maar zo van die kleur van ongebleekt linnen, geen koude tinten.
Theo wat is toon en kleur een groot ding. En wie er geen gevoel voor leert hebben, wat zou hij ver van 't leven afblijven. Mauve heeft mij zoveel dingen leren inzien die ik vroeger niet zag, en 't geen hij mij gezegd heeft, zal ik U bij gelegenheid wel eens proberen over te vertellen, want misschien kunnen er nog wel een of twee dingen zijn die ook gij niet goed ziet. En gij kunt niet denken wat een gevoel van verlossing ik begin te voelen, als ik denk aan dingen die Mauve mij ook gezegd heeft omtrent het verdienen.
Denk eens hoe ik jaren lang gescharreld heb altijd in een soort fausse position. En nu, nu komt er een schemering van echt licht. Ik wenste wel dat gij de twee aquarellen, die ik nu heb meegebracht eens zaagt, want gij zoudt zien dat het aquarellen zijn net als andere aquarellen. Er mogen nog veel imperfecties in zijn, que soit, ik wil graag de eerste zijn om te zeggen dat ik er zelf nog zeer ontevreden over ben, maar toch het is iets anders dan ik tot nu toe heb gemaakt, en het ziet er frisser en gezonder uit, maar dat neemt niet weg dat het nog veel frisser en gezonder moet worden, maar niet in eens kan men wat men wil. Dat gaat geleidelijk... (Brief 164, Etten, december 81)
Een gelukkige dag is het voor Vincent als Mauve van oordeel is dat hij nu voldoende het tekenen onder de knie heeft om weldra te beginnen met schilderen op doek:
Gij moet weten Theo dat Mauve mij heeft gestuurd een schilderkist met verf, penselen, palet, tempermes, olie, terpentijn, enfin met al het nodige. Zodat het er nu door is dat ik ook aan 't schilderen zal tijgen, en ik ben er maar bij om dat het daartoe gekomen is. Wel dezen laatsten tijd heb ik heel wat getekend, vooral van figuurstudies. Als gij die nu zaagt, zoudt ge wel merken welke weg ik uitga. Natuurlijk ben ik zeer verlangend om te horen, wat Mauve mij nu verder zeggen zal. Heb dezer dagen ook een kinderen getekend en dat is mij erg goed bevallen. Het is deze dagen buiten prachtig van kleur en toon; juist als ik wat licht krijg in 't schilderen, zal ik er eenmaal toe komen om iets daarvan uit te drukken, doch wij moeten voet bij stuk houden, en nu ik aan 't figuurtekenen ben zet ik dat door, totdat ik een eind verder ben, en als ik buiten werk, dan is 't om boomstudies te maken, doch eigenlijk de bomen beschouwende alsof het figuren waren. Ik bedoel ze vooral beschouwende met het oog op den contour, de proportie en hoe ze in elkaar zitten. Dat is het eerste waar men mede te maken heeft. Daarna komt het modelleren en de kleur en de omgeving en juist over die kwestie moet ik 't eens met Mauve hebben.
Maar Theo ik ben toch zo blij met mijn schilderkist en 't is beter dunkt mij, dat ik die nu pas in handen krijg na reeds minstens een jaar getekend te hebben uitsluitend, dan dat ik er onmiddellijk mee begonnen was. Mij dunkt dat zult ge wel met mij eens zijn... Hier in Holland voel ik mij toch veel meer thuis, ja ik geloof dat ik weer door en door een Hollander zal worden... zowel in karakter als ook in manier van doen, wat tekenen en schilderen betreft. Evenwel geloof ik dat het mij nog wel te stade zal komen dat ik ook een tijd buitenlands ben geweest, en daar een en ander heb gezien, wat niet overbodig is te kennen. (Brief 165, Etten, dec. 81)
Maar intussen heeft Vincent zijn vader (de dominee) met zijn gedrag zo geërgerd dat die zich verplicht voelt hem te vragen elders heen te gaan. Woest trekt hij naar Den Haag, waar Mauve woont, maar hij is weer helemaal afhankelijk van wat Theo hem stuurt: tekeningen verkopen voor de kost zal een illusie blijken, want hij zal van de hele stapel uiteindelijk maar 12 stuks kwijt raken. Toch zet hij door:
Gij zegt: gij zult er eens erg spijt van hebben - kerel ik geloof dat ik veel van dien spijt al gehad heb vóór dien tijd. Ik zag het aankomen en zocht het te couperen; nu dat is niet gelukt en enfin wat gebeurd is, is gebeurd. Zal ik er nu nog spijt over hebben, neen eigenlijk heb ik zelfs geen tijd om spijt te hebben. Het tekenen wordt hoe langer hoe meer een hartstocht bij me en dat is net een hartstocht als die van een zeeman voor de zee.
Mauve heeft mij nu een nieuwen weg gewezen om iets te kunnen maken, n.l. het aquarelleren. Nu daar verdiep ik mij nu in, en zit te smeren en weer uit te wassen, enfin te zoeken en te streven: ‘Puisqu'il faut faire des efforts de perdu. Puisque l'exécution d'une aquarelle a quelque chose de diabolique. Puisqu'il y a du bon en tout mouvement énergique.’
Dus ofschoon ik van plan was om U nog uitvoeriger te schrijven over het voorgevallene thuis..., ik heb er nu geen tijd voor en ik vind het beter ik U nog eens over het tekenen schrijf. Ik ben dadelijk behalve een paar kleine ook een grote aquarel begonnen, op zijn minst zo groot als een van die figuurstudies die ik te Etten maakte. Nu spreekt het vanzelf, dat dat zo maar niet in eens goed en grif van stapel loopt. Mauve zegt me dat ik op zijn minst een stuk of 10 tekeningen verknoeien zal, voor ik zowat het penseel weet te hanteren. Daarachter zit een betere toekomst, dus werk ik door met zoveel koelbloedigheid als ik verzamelen kan, en ook door mijn fouten laat ik mij niet afschrikken.
Dit is een schetsje van een van de kleine aquarellen, het is een hoekje van mijn atelier met een meisje dat koffie zit te malen. Ge ziet ik zoek naar toon, een kopje of een handje dat gloeit en waar leven in zit en dat uitkomt tegen een dommelende achtergrond, schemerend, en dan brutaal daar tegen uit dat brok schoorsteen en kachel, ijzer en steen en een planken vloer. Als ik die tekening naar mijn zin kon krijgen... Maar ge begrijpt, ik kan dat alles nog niet zo uitdrukken, maar de zaak is maar dunkt me de moeilijkheden aangrijpen... Nu spreekt het vanzelf dat men de techniek niet den eersten dag meester is... (Brief 170, Den Haag)
Hoe moeilijk het is het métier meester te worden wordt steeds maar herhaald:
Ofschoon in 't midden van financiële moeilijkheden, toch gevoel ik dat niets solider is dan een ‘handwerk’, in den letterlijken zin van werken met de handen. Als gij schilder werd zou één van de dingen, die U verwonderen zouden, zijn, dat het schilderen en wat daaraan verbonden is, werkelijk een tamelijk zwaar werk is uit een physiek oogpunt; de inspanning van den geest, de tobberij met den kop niet meegerekend, wordt er ene tamelijke krachtinspanning vereist, en dat dag aan dag.
Nu, voor heden spreek ik er niet meer over, alleen zeg ik nog dit: dan wanneer ge naar Holland komen zult, zou ik U graag eens niet maar voor een half uur, doch b.v. een helen morgen alleen spreken, over praktische dingen die ik geleerd heb, hetzij door eigen oefening, hetzij door Mauve of anderen, net alsof ik het U moest uitleggen om het U te leren. Ik hoop dat ge daar niet op tegen zult