De leerlingen
Voor de eerste sociale week zijn 200 leerlingen ingeschreven. In De Haan zoeken de inrichters nu plaats voor 900 studenten.
In 1908 kwamen werkmensen en priesters samen met enkele studerende jongeren. Bij de 200 mannen van het eerste uur - er was niet één vrouw ingeschreven - vind ik de namen vermeld van sigarenmakers en haarsnijders, van wevers en dokwerkers, samen met seminaristen en theologanten. Enkele jongere intellectuelen zijn eveneens toegetreden:
Emiel Van Dievoet (student te Leuven), Frans Franssen (student te Wortel), Prosper Thuysbaert (student te Lokeren), met een paar jonge advocaten: Hendrik Baels van Oostende en Hendrik Marck van Antwerpen.
Het zijn jonge mensen, die naam en faam in Vlaanderen verwerven als hoogleraar of als minister. Gij kunt later hun namen vermeld zien als stichter van het Vlaamse Volkstoneel, als voorzitter van de IJzerbedevaarten, als Papa van een Prinses.
Het gehele gezelschap van toehoorders kwam toe te Leuven, per spoor en in derde klas. Het was een zoekende, goedwillende groep die steeds groter en meer homogeen geworden, met groeiende onafhankelijkheidszin haar plaats innam in de rangen van de Vlaamse beweging en van de sociale actie.
In de volmaakt verleden tijd, waarin de eerste sociale weken werden gehouden, mochten de leerlingen, na de les, wel een vraag stellen maar geen discussie aangaan. De lesgever bracht het antwoord en Pater Rutten die, liefdevol en met elegantie, de studiedagen voorzat, nuanceerde, waar nodig, het antwoord van de leraar.
Voor de kleurrijke, geëmancipeerde menigte, die thans de lessen van de Vlaamse sociale week meemaakt, zou de toepassing van zulke strenge regels wel als onaanvaardbaar worden aangevoeld: verantwoordbare verklaringen worden nu gevraagd en medezeggenschap van bespreking is opgeëist.
Eertijds kon men vrezen dat het denken soms nahinkte op de verschijnselen in evolutie. Nu zal men eerder opletten opdat soms het denken niet voortholt op nog niet gecontroleerde feiten. De kritische geest heeft zich sterk ontwikkeld. Van de Vlaamse, sociale week gaat nu een meer vernieuwende kracht uit, maar de stijl van Pater Rutten is door zijn opvolgers behouden: het verzoenen van begrijpende goedheid met een bestendige strijdbaarheid, in dienst van de kleinen, van vergeten mensen.