68
Armand Van Assche
Poëzieprijs Tielt 1973
Hij werd geboren te Aartselaar nabij Antwerpen (1940). Hij is licenciaat germaanse filologie en toegepaste psychologie en combineert deze wetenschappen in zijn proeftijdschrift ‘De psychologische benadering van het gedicht’. Hij leeft en werkt te Waasmunster en St.-Niklaas.
Na diverse publikaties in studentenbladen, kwam zijn later sporadisch dichtwerk in de ‘bureauschuif’ terecht waar het gewillig vermengd geraakte met wetenschappelijke nota's en ook met de produkten van zijn hobby: de fotografie.
Nochtans bleef de poëzie centraal in zijn belangstelling staan. Deze poëtische gerichtheid dreef hem tijdens zijn psychologische studie naar de wereld van Freud en Rank en van de existentiële psychologen als A. Maslow en R. May. Zijn psychologie-verhandeling omvatte een studie van Ranks visie op kunstenaar en kunstwerk.
Zijn eerste bundeling van gedichten (meestal recente produkten) trok de aandacht van de juryleden die hem de poëzieprijs 1973 van de stad Tielt toekenden. Deze gedichten, geïllustreerd met enkele foto's, zijn zopas verschenen bij uitgeverij Orion - N.V. Desclée De Brouwer in de reeks ‘De Bladen voor de Poëzie’, onder de titel ‘De chemie van de dauw’. Alhoewel deze bundel niet de uitwerking van een eng omschreven thematiek bevat, toch is er een eenheid in herkenbaar, tot stand gebracht door de gezichtshoek van waaruit poëzie en realiteit wordt bekeken. Schrijver is vooral getroffen door het zelfbedrog van de hedendaagse mens - volgens hem bijna onvermijdelijk gevolg van de technocratische ontwikkeling die de mens versteend achterlaat in de verwijdende kloof tussen geest (zowel beleving, verbeelding als doctrine en ideologie) en werkelijkheid (ontleding, natuur en feiten).
Vanuit deze optiek wordt poëzie gehanteerd als een holistische kuur, een
Armand Vanassche beoefent de fotografie, aansluitend bij zijn poëzie.
constante poging tot synthese tussen mens en taal, tussen geest en werkelijkheid. Om dit te bereiken, experimenteert de dichter in zijn bundel met uiteenlopende mogelijkheden in denken en voelen, met verschillende stemwendingen en uitdrukkingswijzen.
De dichter zal de wereld niet veranderen. Zijn kracht ligt in zijn vrijblijvende stem die een vrijblijvend beroep doet op de gezindheid van een klein publiek dat een geestelijk hartinfarct wil voorkomen.