Discoteek
Will Ferdy zingt Preud'homme
Toen wij jong waren zongen wij.
Wij zongen langs beken, door bossen, en tijdens feesten. Het lied bezielde ons leven, onze jeugd, onze strijd. Dit was het gevolg van de niet nalatende inspiratie en ijver van de Benoits, Hullebroeck, Vanhoof, Veremans, Preud'homme en vele andere De Meyersen.
De Vlaamse zanger met al zijn uitgaven was onze zangbijbel. De zangfeesten deden een volk zingen en bewust worden. En plots kwam ergens een grote breuk in onze traditie. Andere geluiden verdreven de eigen geaardheid.
Want ook deze liederen werden misbruikt om een volk te vernietigen met het gevolg dat onze kinderen stom werden, en hoogsten nog melancoliek wiegen op vluchtig voorbijgaande zeepbellen.
Nochtans mogen wij niet over het hoofd zien dat zelfs door de soms onbegrijpelijke muziek, die een eigentijds verschijnsel zal lijken, het volk terug tot de eigen muziek zal komen. Dat is tenslotte ook een positieve zijde.
Waar blijft het zangonderwijs in onze scholen? Waar blijft een muzikale opvoeding? Waar blijft ook de steun aan het Vlaamse lied? Misschien ligt hier ergens een rol voor hen die met de kulturele opvoeding van onze jeugd hebben te maken.
Wij moedigen hen aan die de zangfeesten inrichten, nochtans niet zonder te wijzen op het gevaar dat zij tot de ondergang gedoemd zijn indien zij niet van onder af terug beginnen met de volksopleiding tot de muziek. Want deze uitgelezen verzameling mensen zingt niet echt meer. Daarom begroeten wij met vreugde de nieuwe uitgave ‘Will Ferdy zingt Preud'homme’ waarmee Preud'homme, Francis Bay, Will Ferdy, dank zij de Firma Cardinal (Rocco Granata) een gulden garve van oude en nieuwe liederen presenteren op een verjongd rythme.
Wij hopen dat vooral de jeugd hier baat bij zal vinden.
M. D.
In de serie ‘The Hollywood Bowl’ brengt EMI-Belgium momenteel een aantal platen uit, die financieel binnen ieders bereik liggen (169 fr.) en die toch én naar inhoud én naar technische kwaliteit boven de middelmaat lig. gen. Elke schijf bevat een aantal korte werken uit het klassieke en semiklassieke repertoire, vooral dan muziek die iedereen kan bekoren. Als ‘divertimento’ zijn deze opnamen geknipt en voor velen betekenen ze een echte verademing tussen de nogal luidruchtige klanken van deze tijd. Alle stukken worden gespeeld door ofwel The Hollywood Bowl Symphony Orchestra ofwel The Capitol Symphony Orchestra, o.l.v. Carmen Dragon, Roger Wagner, Felix Slatkin, Alfred Newman en Miklos Rozsa, die zich behoorlijk van hun taak kwijten.
Clair de Lune, C 047-50530, 30 cm., 33 t/m., stereo/mono.
Adagio uit ‘Mondscheinsonate’ (Beethoven); Aria uit de Suite nr. 3 in re groot (J.S. Bach); De Zwaan uit ‘Carnaval des animaux’ (Saint-Saens); Koor met gesloten mond uit ‘Madame Butterfly’ (Puccini); Liefdesdroom van Liszt; Méditation uit Thaïs' (Massenet); Barcarolle uit ‘Hoffmanns Vertellingen’ (Offenbach); Berceuse uit ‘Jocelyn’ (Godard); Wiegelied van Brahms; Warschau-concerto (Pennario); Elégie uit ‘Erinnyes’ (Massenet) en Serenade van Schubert.
Danses, C 047-50533, 30 cm., 33 t/m., stereo/mono.
Can-Can uit ‘Orpheus in de onderwereld’ (Offenbach); Amaryllis, gavotte van Lodewijk XIII; Polonaise uit ‘Mignon’ (Thomas); Pizzicata-polka uit ‘Sylvia’ (Delibes); Maskarade, mazurka van Khatchaturian; Pavane van Gould; Menuet in sol (Beethoven); Schaatsenrijderswals (Waldteufel); L'Arlésienne, farandole uit de suite nr. 2 (Bizet); Gigue van Corelli; Polka uit ‘De verkochte bruid’ (Smetana); Menuet (Paderewski); Galop uit ‘Maskerade’ (Khatchaturian); Tarantella (Bohm) en Pavane pour une Infante Défunte (Ravel).
Czardas, C 047-50531, 30 cm., 33 t/m., stereo/mono.
Zigeunerweisen (de Sarasate); Hora Staccato (Dinicu-Heifetz); Czardas (Ponti); Hongaarse rhapsodie nr. 2 (Liszt); Hongaarse dansen 4, 5 en 6 (Brahms) en Slavische dansen 8 en 10 (Dvorak).
J.V.R.