40
In memoriam
André Pols
Op 16 januari 1971 ontviel ons de befaamde musikoloog André Pols. Hij was pas 77 geworden (o 27.12.1893) en had in heel zijn leven nauwelijks aan rusten gedacht. De muziek was zijn grote liefde. Reeds in 1924 gaf hij een opzienbarend essay uit over Moessorgsky; dit had meer betekenis, dan men nu nog kan vermoeden, vermits Pols daarmee een franstalig monopolie doorbrak: voortaan zouden ook de Vlamingen zich wagen op het terrein van de musikologie. André Pols heeft steeds met en voor de muziek geleefd. Ontelbaar zijn de artikels en studies van zijn hand. Bij DAP Reinaertuitgaven publiceerde hij een knappe serie monografieën over wereldberoemde komponisten, speciaal gekoncipieerd voor de jeugd dan - want ook de pedagoog Pols kon nooit tot zwijgen worden gebracht.
Onder zijn talrijke uitgegeven werken citeren wij: ‘Peter Benoits leertijd’, ‘Uit Vlaanderens muzikaal verleden’, ‘De Ruckers en de klavierbouw in Vlaanderen’, ‘Vlaamse muziek’, ‘Franz Liszt’, ‘Trilogie van de hartstocht’ (Don Giovanni, Tristan, Peléas), ‘Mozart’ en het schitterende ‘Het raadsel van de muziek’, uitgegeven bij de Vlaamse Wetenschappelijke Pockets.
Zijn operavertalingen werden zeer gezocht. Het waren stuk voor stuk modellen van metrische overzetting in zang- en verstaanbare toneeltaal, bovendien in verantwoord Nederlands. Even opsommen: ‘De Rozenkavalier’ (R. Strauss), ‘Don Giovanni’, ‘Cosi fan tutte’, ‘Le Nozze di Figaro’, ‘Parsifal’ en de hele ‘Ring’ van Wagner.
Ik heb André Pols eens ontmoet bij gelegenheid van een prijsuitreiking: hij had de Reinaertprijs voor het reisverhaal in de wacht gesleept met een boek, getiteld ‘Val de Loire’, dat door de jury eenstemmig werd geloofd als een sublieme reisreportage. De toen ongeveer 60-jarige Pols was nl. naar de Loirevallei gefietst, van kasteel naar kasteel - een trip voor fijnproevers, die nog nieuwsgierig kunnen zijn en in bewondering staan voor iets wezenlijks moois. Deze gave om nog verwonderd en verbaasd te kunnen zijn, hield André Pols zijn leven lang jong van hart - zij was voor hem dé toegangsweg tot de grote kunst.
Julien Van Remoortere