Diskoteek
Uit de overvloed, die EMI (Electric Musical Industries, Koolmijnenkaai, 72, 1080 Brussel) op de platenmarkt brengt, maakten wij een keuzen voor-elk-wat-wils, maar tevens platen die een ereplaats mogen innemen in elke diskoteek.
Gustav Mahler: Simfonie nr. 9 D-Dur, Berliner Philharmoniker o.l.v. Sir John Barbirolli, 2 platen 30 cm., 33 t/m., stereo/mono, EMI C 161-00237/8 S, 524 fr.
Ik vind het steeds biezonder lastig te schrijven over Mahlers muziek: deze al te lang onderschatte en ter zijde gelaten komponist spreekt, in zijn werken, hetwelk men ook maar kiest, datgene uit, wat nooit onder woorden te brengen is. Men kan het omschrijven en er wat literatuur op zetten. Men kan het hebben over het feit dat hij een tijdperk in de muziek afsloot en er de nostalgie van meedroeg in zijn bloed. Men kan poneren, dat hij zóver in de toekomst zag, dat wij pas nu gaan vermoeden hoe fel en hoe sterk zijn stem wel was en is. Maar wat hij in ons losslaat zijn licht en duisternis tegelijk, bevreemding en herkennen, zuivere samenklank en schrille dissonant. In zijn 9e voert hij ons dwars doorheen het leven: steeds maar groeien in de eerste twee bewegingen, al wat verleden is geïnkarneerd in het heden, dat openbarst in het burleske rondo en totaal wegkwijnt in het adagio.
Als dergelijke muziek bovendien nog gebracht wordt door de schitterende Berliner Philharmoniker, geleid, gedreven, in toom gehouden, voortgejaagd en bezield door dé Mahler-dirigent bij uitstek: Sir John Barbirolli, dan mogen wij het woord ‘subliem’ uitspreken. Dat deze opname de Deutscher Schallplattenpreis behaalde, zal geen mens verbazen.
Het album bevat, zoals in de hoofding gemeld, 2 platen, waarvan 3 zijden afspeelbaar.