VIRA
‘De korte ervaring van de Vereniging voor Internationale Relaties toont ons hoe gegrond de motieven waren welke tot haar oprichting geleid hebben.
Dank zij VIRA werd een inspanning geleverd om aan Nederlanders en Vlamingen, die samen een eigen cultuurgemeenschap vormen, de mogelijkheid te bieden zich als groep in een heterogeen milieu te affirmeren.
VIRA biedt op onvervangbare wijze contactmogelijkheden tussen diverse beroepsmilieus naar aanleiding van voordrachten en discussies met betrekking tot thema's van algemeen en meer in het bijzonder van INTERNATIONAAL belang.’
Aldus sprak Prof. Dr. A. Coppé bij de aanvang van zijn ambtstermijn.
VIRA, een politiek niet-gebonden vereniging voor nederlandstalige top-ambtenaren uit Europese en Internationale instellingen en verenigingen, werd gesticht op 21 maart 1963. Initiatiefnemer en bezieler was - en bleef - Drs. Jef Ruysschaert, secretaris-generaal van de Glass Industry Club (Studiebureau der fabrikanten van verpakkingsglas van de Euromarkt).
Vorm kreeg dit initiatief dank zij de morele én aktieve steun van wijlen Julien Kuypers, van Hendrik Fayat, Fernand Collin en Frans Van Mechelen.
Eerste voorzitter Albert Van Houtte, griffier bij het Europees Gerechtshof te Luxemburg, gaf gestalte en inhoud aan de vereniging. Drie jaar later nam Prof. Dr. Jef Van Bilsen, Ambassadeur Ontwikkelingshulp de taak over. In zijn eerste toespraak legde hij een verklaring af die zijn driejarig beleid heeft gekenmerkt. Hij onderlijnde dat VIRA voor een beperkte en daardoor mogelijk naar isolering of provincialisering neigende cultuurgemeenschap die de onze is, een van de vensters zou kunnen zijn op de buitenwereld, een van de organen die de doorstroming in ons taalgebied vergemakkelijkt van ideeën en beweringen die in de buitenwereld kiemen en tot ontwikkeling komen.
Enkele maanden geleden nam Prof. Dr. Albert Coppé, oud-minister van Ekonomische Zaken, gewezen ondervoorzitter van de hoge autoriteit van de E.G.K.S., lid van de Commissie der Europese gemeenschappen, het roer over. Met hem gaat VIRA een nieuwe toekomst tegemoet.
Sommige initiatieven, die mede en vooral dank zij VIRA kiemkracht kregen, werden zelfstandig, zo o.m. het verspreiden in het Engels van de bijzonderste informatie uit de Nederlandstalige kranten en tijdschriften in België door het ‘Instituut voor Voorlichting’ (INVO) uiteindelijk gesticht en gefinancieerd door K.R.V., E.R.V. en V.E.V. Evenzo kreeg het huidige ‘Contact- en Cultuurcentrum’, Martelarenplein te Brussel, zijn impuls van Jef Ruysschaert en daarna van A. Van Houtte, die in 1966 alle geïnteresseerde verenigingen samen riep. Dit initiatief werd realiseerbaar dank zij de opeenvolgende tussenkomsten van de ministers Van Elslande, De Saeger, Fayat en Van Mechelen, en vice gouverneur Cappuyns.
Ook elders was VIRA aktief. In februari 1967 werd VIRA door het 37e Algemeen Nederlands Congres te Rotterdam gelast met de sectie: ‘Positie van het Nederlands in Europa’.
Zo is VIRA: beperkt in ledenaantal, rijk aan initiatieven, onvervangbaar in het Europees Brussel.
Zoekertjes...
- | Van de hoop vroeger verschenen nummers, die wij in onze vorige aflevering te koop stelden, blijven nog de volgende over: 6de jg., nr. 3 (mei '57), nrs. 55, 59 en 96, alsmede het extra-nr. over religieuze kunst (oogst '68).
Deze zijn te koop op ons redactiesecretariaat, Pontonstr. 12, 8400 Oostende (tel 059/771.81) aan 40 fr./ex.
Langs deze weg danken wij nog Luc Strobbe (vergat zijn adres op te geven) en A. Van Poucke uit Bekegem voor hun belangstelling; zij visten helaas achter het net... |
- | Michel Wyffels, Frère Orbanstraat, 85, 8400 Oostende, zoekt nr. 4 uit de 6de jg.. |
- | Raf van den Abeele, Kerkstr., 17, 9830 St.-Martens-Latem wenst de nrs. 77, 97 en 102 aan te kopen. |
- | G. Potvlieghe, Brusselbaan, 284A, 9240 Merelbeke, zoekt dringend nr. 90 (nov. 1966). |
- | André Demedts, Condédreef, 21, 8500 Kortrijk, wenst over te kopen: de volledige jaargangen 1, 2 en 3, alsmede de volgende nrs.: jg. 4, nrs. 1, 3 en 5; jg. 1956, nr. 3; jg. 1958, nrs. 1, 3 en 5; jg. 1959, nrs. 2, 3 en 6. |