groot deel van de Argentijnse bevolking beschrijft en oproept tot nationale en sociale revolutie. De evangelische jury was zich beslist bewust van de ten dele twijfelachtige middelen van deze agitatiefilm, toen zij als haar overtuiging te kennen gaf, dat de doordringende boodschap de propagandistische elementen van de film in de achtergrond terugdrong. Maar de jury wees ook, m.i. volkomen rechtmatig, op het feit, dat deze Argentijnse film de vinger legt op een van de meest actuele problemen, waarvoor de mensheid wordt geplaatst: de revolutionaire bewegingen die, in dienst van de gerechtigheid en van de menselijke waardigheid, nieuwe maatschappelijke structuren nastreven.
De christelijke kerken beschouwen sinds enkele tijd het werk voor de vrede en voor de ontwikkeling der volkeren als dé meest dringende opgaaf en trachten daarnaar te handelen. Zeer zeker mag men daarachter ook het ontwaken vermoeden van het schuldbewustzijn, in verband met de eigen bijdrage tot het totstandkomen van autoritaire systemen - wat in de eerste plaats wel de katholieke kerk aangaat. In dit opzicht vind ik het verheugend, dat de confessionele jury's in Mannheim, naast het toekennen van hun eerste prijzen aan de hierboven vermelde films, nog twee politieke documentatiefilms hebben aanbevolen, die het proces van de bewustwording in Zwart Afrika aantoonden. De katholieke jury koos hiervoor de film ‘Black Liberation’ (Zwarte bevrijding) van de Canadees Yves de Laurot. Deze eerste, door negers, voor negers, in de U.S.A. gedraaide film, met teksten van Malcolm X, schildert met een ongehoord beweeglijke camera de lijdensweg van de negers, laat hun eenzaam gevecht om het bestaan zien in de jungle van de grootstad, en formuleert een oproep tot de strijd. De evangelische jury beval de film aan, getiteld ‘No Vietnamese Ever Called me Nigger’ (Geen Vietnamees noemde me ooit nikker), een eveneens Amerikaanse documentair, die hetzelfde probleem, maar met andere middelen behandelt. Drie zwarte Vietnamveteranen delen hun mening mee over oorlog, armoede en zwarte revolutie: mensen, die in Vietnam voor een iand vochten, waarin ze zelf onderdrukt worden. Ook deze film is een teken aan de wand. Ik beschouw de beslissingen van de katholieke en de evangelische jury's in Mannheim als zeer belangrijk. Hier hebben de christenen erkend, dat de film een wapen geworden is in de handen van de machtelozen, van de om vrijheid en menselijke waarden strijdende mensen. In een tijd, waarin de tendens over heel de wereld veld wint om de problemen met geweld op te lossen, en waarin de minderheden tot de radicalisering gedreven worden, verdienen de hier
genoemde films alle aandacht. Hun fanatisme en hun eenzijdigheid en hun agitatorische kracht mogen er ons niet van af houden de problemen, die zij behandelen, onder ogen te nemen en aan de oplossing ervan mee te werken. Aan de geschondenen en de vertrapten, de geterroriseerden en de uitgebuitenen, de armen en de verdrukten, een gebrek aan objectiviteit te verwijten, schijnt mij, gezien het vreselijke van de situatie waarin ze zich bevinden, evenzeer versluiering van de werkelijkheid en huichelarij. Christenen van de beide godsdiensten hebben radicale films volkomen juist tot hun recht laten komen: een schreeuw van het geschonden schepsel om vrijheid en menswaardigheid. Moet men écht nog benadrukken, dat deze schreeuw ook een dreiging inhoudt?
Alfred Paffenholz, Keulen.
BUITENLANDSE TENTOONSTELLINGEN
Duitsland
Museum Dahlem, Kupferstichkabinett, Berlijn: Romeinse baroktekeningen.
Kestner Museum, Hamburg: Getuigenissen uit Goethes tijd (tot 14/3).
Von-der-Heydt-Museum, Wuppertal: Optical Art (tot 2/3).
Kunsthalle, Bielefeld: Henry Moore (tot 17/3).
Kölnischer Kunstverein, Keulen: Neue Figuration U.S.A. (tot 24/3).
Kunsthalle, Keulen: Romeinen in Roemenië (tot 18/5).
Engeland
Queen's Gallery, Buckingham Palace, Londen: Van Dyck en zijn koning.
Royal Academy of Arts, Burlington House: Twee honderd jaar Britse kunst (tot 2/3).
Tate Gallery, Londen: René Margritte (tot 31/3).
Marlborough Fine Art, Bondstreet, Londen: Egon Schiele (tot 15/3).
Frankrijk
Petit Palais, Parijs: Centenaire de Baudelaire (tot 17/3).
Orangerie, Tuileries, Parijs: Piet Mondriaan.
Inst. Néerlandais (121, rue de Lille): Holl. landschapssch. van de 17o E. (1/2 tot 16/3).
Galerie Maeght (13, rue de Téhéran): Tapies.
Palais des Beaux-Arts, Rijsel: Meesterwerken van de Mexicaanse kunst.
Nederland
Rijksmuseum, A'dam: Fresco's uit Florence (tot 9/3); Jan Toorop, grafiek (tot 13/4).
Gemeentemuseum, Den Haag: G.F. Haendel (1/2 tot 1/4) - Theo van Doesburg (8/2 tot 25/3).
Mus. v. Land- en Volkenk., Willemskade, R'dam: Precolumbiaans aardewerk (tot 20/4; catal. 10 gulden).
Noordbrabants Museum, Den Bosch: Eerste Honderd Jaar Nederlandse Fotografie (tot 17/3).
Zwitserland
Galerie Beyeler, Basel: Watercolors (tot 31/3).