| |
| |
| |
[kunstecho's en provinciale prijzen]
kunstecho's
Antwerpen
Openbaar Kunstbezit
Op 29 oktober werd, op het secretariaat van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, de hoofdprijs van de verloting onder de voorintekenaars van de jaargang 1967 uitgereikt. De winnaar, Gaston Timmermans - die reeds 43 jaar het beroep van koperslager met de hand uitoefent te Brugge - ontving een zelfportret, een bronzen beeldje, uit de handen van G. Schmook, ondervoorzitter van de Kultuurraad voor Vlaanderen. Dit beeldje werd vervaardigd door Georg Vindevogel uit Deurle aan de Leie.
Ook dit jaar worden twee hoofdprijzen en 34 grafische werken verloot onder de abonnees van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, die vóór 6 december a.s. intekenen op de jaargang 1969.
| |
Wintervoordrachten Kon. Museum voor Schone Kunsten
27 okt.: Pieter Bruegel, de zeven hoofdzonden en de acht deugden (Bob Claessens); 10 nov.: Bruegel benaderen (Dr. R.H. Marijnissen); 24 nov.: Pieter Bruegel's Dulle Griet - Bildnis einer psychisch Kranken (Prof. Dr. Fr. Panse); 8 dec.: Hercules Segers, de macht van het noodlot (Dr. J.C. Ebbinge-Wubben); 22 dec.: Fouquet (Dr. Albert Chatelet); 12 jan.: Over het ontstaan van enkele belangrijke altaarstukken van Rubens (Drs. Frans Baudouin); 26 jan.: Pop art (Dr. Karel Geirlandt); 9 febr.: Rembrandt (Drs. R.H. Fuchs); 23 febr.: Heeft het schilderij afgedaan? (Marc Callewaert); 9 maart: Van Jasper Johns tot Minimal Art, van schilderij tot object (Ir. J. Leering).
Al deze lezingen gaan door 's zondags te 11 uur in de voordrachtzaal der achtergalerij. Kosteloze toegang langs het Leopold de Waelplein.
| |
Toneelprijzen van de V.T.B.-V.A.B. Hippoliet Van Peene-Virginie Miryprijs
Deze prijs, ten bedrage van 10.000 fr., werd onlangs uitgereikt aan het Brussels Kamertoneel, dat zich, in de loop van het jongste speeljaar, het meest verdienstelijk had gemaakt inzake het propageren van nederlandstalig toneelwerk van nog levende auteurs.
Intussen werd ook deze prijs voor 1969 open verklaard. Gemotiveerde deelneming wordt ingewacht, uiterlijk op 15 juni 1969, bij V.T.B., St.-Jacobsmarkt, 45, Antwerpen, waar het reglement te bekomen is.
| |
Dr. Oskar de Gruyterprijs
Deze prijs werd onlangs voor de vierde maal uitgereikt, ditkeer aan Alex Willequet, voor zijn Harry-rol in ‘Luv’ van Murray Schisgal.
| |
provinciale prijzen
ties voor symfonisch orkest, harmonie of fanfare, met een gezamenlijke uitvoeringsduur van minimum 6 minuten, respectievelijk 12 minuten wat betreft kamermuziek, klavier of orgel.
| |
Provinciale Prijs voor Plastische Kunst 1968
Deze prijs, ten bedrage van 25.000 fr., wordt voorbehouden aan de schilderkunst.
Voor de beide wedstrijden geldt als uiterste inzendingsdatum: 20 december 1968. Alle inlichtingen bij: Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen, Dienst voor Culturele en Sociale Aangelegenheden, Bisdomplein, 5, Gent, tel. C9/25.86.02.
| |
West-Vlaanderen
Provinciale Prijskamp voor Schilderkunst 1968
Bekomen de Provinciale Prijs, ten bedrage van 25.000 fr., ex aequo: Willem Deneckere uit Kortrijk en Godfried Vervisch uit Voormezele. Een eerste premie ging naar Marie-Rose Lannoy uit Kortrijk (10.000 fr.); de tweede premie (5.000 fr.) werd behaald door Jan Fryns uit Assebroek.
Er waren 72 deelnemers, die samen 188 werken indienden. 54 werken werden geselecteerd voor een tentoonstelling die naderhand doorgaat te Izegem, Brugge, Wervik en vermoedelijk Goes (Ned.). Jury: Prof. De Maeyer, M. Duchateau, Dr. W. Van Beselaere en J. Van Lerberghe.
| |
Provinciale Prijsvraag voor een Affiche 1968
De Provinciale Prijs, ten bedrage van 15.000 fr., werd toegekend aan Johan Zutterman uit Sint-Michiels.
Premies van 2.000 fr. werden behaald door: Rita Maria Lernout (Geluwe), Eddy Vermeulen (Kuurne), Bernard De Grendel (Poperinge), Daniel Dewaele (Heist), Gino Gaston Teirlinck (Kortrijk), Ronny Velghe (Oostende) en Ernest Verkest (Tielt).
Er waren 92 inzendingen; een selectie van 30 affiches werd samengesteld voor expositie te Tielt, half juli jl. Jury: mevrouw De Pauw-De Veen, Hugoké en M. Duchateau.
| |
Provinciale Prijskamp voor Letterkunde 1968 - Poëzie
De Provinciale Prijs, 25.000 fr., werd verleend aan Walter Haesaert uit Tielt, voor zijn dichtbundel ‘Droevig Feest’.
Er werden drie premies toegekend, nl. 7.000 fr. aan Mark Dangin uit Roeselare voor ‘Gedichten VIII’, 5.000 fr. aan Hedwig Speliers uit Nieuwpoort voor ‘Totaal Tweedehands’ en 3.000 fr. aan Hans Dimp uit Leuven (o St.-Kruis) voor ‘Triade’.
Jury: Raymond Brulez, Marcel Coole, Jos De Haes, Hubert van Herreweghen en Anton van Wilderode.
| |
Provinciale Prijskamp voor Letterkunde 1968 - Monografie
De Provinciale Prijs werd niet toegekend, wel twee premies:
een eerste (15.000 fr.) aan Jules van Ackere uit Brussel (o Heule) voor zijn inzending ‘Mens en Muziek’ en een tweede (10.000 fr.) aan Johan Ducheyne uit Tielt voor ‘Beschouwingen over ontstaan, uitgave, verspreiding en invloed van het pocketboek in deze tijd’.
Jury: Prof. Dr. J. Broeckx, Drs. X. De Win, P. Hardy, Prof. Dr. R.F. Lissens en P. Rock.
Aan alle bekroonden en geprimeerden onze hartelijkste gelukwensen.
Wij herinneren er onze leden aan, dat al hun berichten betreffende hun artistieke activiteiten graag worden opgenomen in onze rubriek ‘Op korte golf’. Deze berichten worden best toegezonden aan Roger Arteel, Olmenstraat, 12, te Roeselare.
Onuitgegeven gedichten, alsmede alle bijdragen voor ‘Vrije Tribune’, worden ingewacht op ons redactiesecretariaat, Pontonstraat, 12, Oostende.
Van groot belang zijn ook de de adreswijzigingen: vergeet niet, bij verhuizing, dadelijk onze administratie op de hoogte te brengen van uw nieuw adres. Een kort berichtje aan Raf De Cock, Stationslaan, 97, te Roeselare, zorgt ervoor dat onze nummers zonder onderbreking op uw nieuw adres aankomen.
| |
| |
Een herinneringspenning en een som van 12.500 fr. werden hem overhandigd tijdens een plechtigheid op 18 september jl.
In 1969 zal andermaal een actrice bekroond worden, uiteraard deze, die de opmerkelijkste toneelprestatie levert tijdens het huidig seizoen.
| |
Campoprijs
De tweejaarlijkse Antwerpse Campoprijs voor schilderkunst, die voor de vijfde maal toegekend werd, is verdeeld tussen Luc Hoenraat uit Brussel voor zijn schilderij ‘Blauw, Grijs, Violet’ en Beatrice Paeians uit Gent voor haar werk ‘Hallucinations’.
De prijs bestaat uit een geldsom van 25.000 fr. en een tentoonstelling, gewijd aan de bekroonden.
| |
Prof. J. Persynprijs en Sint-Berlindisprijs
Wij herinneren eraan, dat de K.V.H.U. telkenjare twee prijsvragen uitschrijft voor essays, geschikt om te verschijnen in de reeks der Verhandelingen van de Katholieke Vlaamse Volkshogeschooluitbreiding (Campus-reeks). Naar de Prof. J. Persijnprijs kan worden meegedongen met studies van letterkundige, historische, kunsthistorische, godsdienstige, wijsgerige, taalkundige of folkloristische aard. Naar de St.-Berlindisprijs met essays over exact-wetenschappelijke, economische, juridische, politieke en sociologische onderwerpen. Omvang: 80 tot 100 blz. druks, ca. 2.200 spaties per blz. Prijs: 10.000 fr.; niet bekroonde essays kunnen eveneens worden uitgegeven, mits de gewone voorwaarden (6.000 fr.).
Een exemplaar van het getikt handschrift in te zenden, telkens vóór 28 februari, bij de voorzitter van de jury, Prof. Dr. L. Debaene, Hof ter Schrieklaan, 60, Berchem-Antwerpen. Alle nadere inlichtingen bij: Karel Vertongen, Strijdhoflaan, 93, Berchem-Antwerpen.
| |
Nieuwe directeur van Antwerps Conservatorium
Prof. Eugeen Traey werd benoemd tot directeur van het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen, in opvolging van Flor Peeters, die eervol ontslag kreeg na het bereiken van de leeftijdsgrens. Prof. Traey is beslist één van de meest prominente figuren uit de muziekwereld van ons land en staat bekend als een uitmuntend organisator. Wij wensen hem van harte proficiat bij zijn benoeming en hopen dat, onder zijn leiding, de bloei van het Antwerps Conservatorium bestendigd wordt.
| |
Archief en Museum voor het Vlaams Cultuurleven
Tussen de stad Antwerpen en het provinciebestuur van West-Vlaanderen is het tot een loyaal besluit gekomen over een hangende kwestie i.v.m. de centrale positie van het A.M.V.C. Sinds 1959 had Brugge het plan een centrum op te richten, waar het Westvlaams cultuurgoed zou bewaard worden. Men heeft echter ingezien, dat in een klein land als het onze één bewaarplaats voldoende kan zijn en daarom stelt West-Vlaanderen zich tevreden met figuren van locale betekenis.
Intussen heeft het A.M.V.C. een belangrijke stap gezet in de richting van de automatisering; er werd nl. een computer aangeschaft, waardoor in een minimum van tijd de inventarislijsten kunnen worden afgedrukt, eventueel mét bijzondere classificaties. Dit zal de bruikbaarheid van het archief in hoge mate doen toenemen. Vermelden wij nog, dat, in samenwerking met het van Ostayengenootschap, momenteel gewerkt wordt aan een tentoonstelling over de bekende Vlaamse expressionist.
| |
Tentoonstellen bij de V.T.B.
Door middel van een omzendbrief maakte de V.T.B. de voorwaarden bekend, waaronder kan geëxposeerd worden in hetzij de Hendrik de Braekeleerstudio, St.-Jacobsmarkt, 45, Antwerpen, hetzij de Rik Woutersstudio, Em. Jacqmainlaan, 126, Brussel. Wij citeren hieruit: 6.500 fr. (Antwerpen), 4.500 (Brussel), telkens voor 12 dagen. Op de verkoopprijs dient geen enkel procent afgestaan. Kosten voor verwarming, verlichting, bewaking, propagandavoering: ten laste van V.T.B. De exposant zorgt zelf voor vervoer, drukkosten uitnodigingen, affiches en eventuele catalogus.
Alle inlichtingen bij resp. kunstadviseur mej. Rita Hostie, Prinsesstr., 37, Antwerpen en dhr. F. De Craen, Segherslaan, 21, Brussel 8.
| |
32ste Boekenbeurs voor Vlaanderen
Deze wijdvermaarde Beurs had plaats van 1 tot en met 11 november, ditmaal onder het thema ‘Het boek en de vrijetijdsbesteding’. Tienduizenden bezoekers kwamen er rondneuzen en kopen of genieten van de circa 25 lezingen en voordrachten, filmvertoningen en diaprojecties.
Tijdens de openingsplechtigheid werden, traditiegetrouw, de plaketten uitgereikt aan de auteurs, die bekroond werden in het Referendum van de Vlaamse Letterkunde, nl. aan C.C. Krijgelmans, Hubert Lampo, Hugo Raes, Willy Spillebeen en F. van Isacker. Leo Schevenels mocht het ‘Gulden Boek 1968’ in ontvangst nemen.
‘Het boek in Vlaanderen’, de trouwe gezel van de Boekenweek en -Beurs, verscheen voor de 37ste maal sedert 1930. Het bevat niet minder dan 272 bladzijden. Het tekstgedeelte werd bezorgd door Prof. F. van Mechelen, minister van de Nederlandse Cultuur, en L. Magits, secretaris van de Centrale voor Arbeidersopvoeding. Het is nog steeds in de handel verkrijgbaar à 15 fr.
| |
Antwerpse Muziekdagen
De Antwerpse Muziekdagen, die door wijlen Hans Dirken tot hoge bloei werden gebracht, gingen in november hun zesde jaargang in met een reeks belangrijke concerten en muziekuitvoeringen.
De tweede cyclus gaat in op 23 december in St.-Carolus-Borromeus, met Bachs ‘Weihnachtoratorium’ (cantates 1 tot 3); op 6 januari volgen de cantates 4 tot 6, terwijl op 31 maart, in dezelfde kerk, Bachs Johannespassie wordt gepresenteerd.
Inlichtingen: Halewijnstichting, Van Putlei, 33, Antwerpen, tel. 03/38.21.78.
| |
‘Jonge Vlaamse Schilder’-prijs
In Antwerpen werd onlangs voor de eerste maal deze prijs uitgereikt aan twee laureaten, nl. Roland Germonpré uit Roeselare en De Winter uit Mechelen. De uitreiking van de gesplitste 50.000 fr. had plaats in de zaal IPPA te Antwerpen, in de aanwezigheid van gouverneur Kinsbergen. De wedstrijd, waaraan ca. 270 schilders deelnamen, werd ingericht door de Lions Club Antwerpen Steen. Er werden 30 werken geselekteerd voor expositie in de voornoemde zaal. Het ligt wellicht in de bedoeling van deze prijs een Vlaamse tegenhanger te maken van de nationale ‘Jeune peinture Belge’. Dit wordt o.m. bevestigd door het feit dat te Antwerpen twee figuratieve werken werden bekroond, daar waar de ‘Jeune peinture Belge’ gewoonlijk abstract of non-figuratief werk lauwert.
| |
Volk van schilders
Uit ‘De Standaard’ lichten wij het volgend interessant ‘gesprek-op-een-straathoek’ met Marc Macken, directeur van de Academie en het Hoger Instituut te Antwerpen: In Vlaanderen alleen zijn er 63 scholen die allerlei getuigschriften en diploma's m.b.t. de plastische kunsten uitreiken; van die diploma's blijkt alleen dat van architekt te zijn beschermd. Iederéén mag zich kunstschilder of beeldhouwer noemen. (Bij de volkstelling van 1947 hadden meer dan 7.500 Belgen het kunstschilderen als hun beroep opgegeven.) Wie er nog aan zou twijfelen dat wij een volk van schilders e.d. zijn: in België zijn er ruim 20.000 leerlingen ingeschreven in het kunstonderwijs.
| |
Beveren-Waas
Nieuwe cyclus Piet Stautkring
Tijdens de maanden oktober, november en december heeft de actieve Piet Stautkring uit Beveren-Waas andermaal een cyclus van
| |
| |
boeiende voordrachten ingericht, gegroepeerd omheen een centraal thema. In 1967 was dat thema ‘Muziek en Levensmilieu’ - dat ons inspireerde voor ons laatste nummer van de huidige jaargang - in 1968 werd het ‘Wereldgodsdiensten’, zulks met het oog op het verschaffen van nauwkeurige informatie op dit gebied. Achtereenvolgens werden of worden de volgende onderwerpen aangesneden: ‘Primitieve en moderne godsdienst’ (4 okt.), ‘Boeddhisme en Islam’ (18 okt.), ‘Flitsen uit de Joodse gedachten-wereld’ (7 nov.), ‘Oosterse kerken’ (22 nov.), ‘Het reformatorisch christendom’ (6 dec.) en ‘Onze godsdienst in reliëf geplaatst tegenover andere religieuze stromingen’ (22 dec.). Voor elke avond werd een eminente spreker aangeworven.
| |
Brugge
19de Provinciale Cultuurdagen 1968
Deze Cultuurdagen bieden, zoals telkenjare, een uitgebreid programma aan, waaruit wij de volgende voorname punten lichten: Brugge, 16 november, Sted. Concertgebouw: Forumgesprek over de vrijetijdsbesteding in West-Vlaanderen; Brugge, 17 nov., Prov. Hof: Proolamatie van de provinciale prijzen 1968 en opening van de tentoonstelling ‘Schilderkunst in West-Vlaanderen 1968’, m.m.v. het kinderkoor van het Koninkl. Lyceum Oostende en met een feestrede door Dr. R.H. Marijnissen, die handelde over ‘Situatieschets van de schilderkunst 1968’.
Verder gaat het provinciaal zangtornooi door te Wervik, op 1 december. Op 14 december heeft dan te Brugge, in het Prov. Hof, de proclamatie plaats van de uitslagen, behaald in de wedstrijd 1968 voor de inrichting van volkswoningen; deze feestzitting wordt opgeluisterd door ‘Die Scalmeye’ o.l.v. Xavier Geerolf.
In het raam van deze Cultuurdagen worden nog andere manifestaties gepland, zoals toneeltornooien, culturele samenwerking met Zeeland en Westfalen e.d.m. (zie berichten hierna).
| |
De Triënnale - eindresultaten
Op initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en de Stad Brugge, werd in de Stadshallen te Brugge, van 11 juli tot 8 september jl., een ‘Eerste Triënnale voor Plastische Kunst in België’ gerealiseerd. Doel van deze tentoonstelling was een zo volledig mogelijk beeld op te hangen van wat heden ten dage in België op plastisch gebied geschiedt: een beeld, dat grotendeels als geslaagd kan worden beschouwd. Het succes blijkt eveneens uit de publieke belangstelling, gezien ruim 13.000 bezoekers werden genoteerd.
De catalogus kende een tweede druk en is bijna volledig uitgeput. Geïnteresseerden worden eraan herinnerd dat, alleen nog tot eind van dit jaar, de prijs van 100 fr. geldt; daarna wordt deze prijs verhoogd tot 150 fr. Verkrijgbaar bij: Provinciale Dienst voor Cultuur, Zilverstraat 32, Brugge (p.r. nr. 190.13, Provincie West-Vlaanderen, Culturele Aangelegenheden, Brugge).
| |
Provinciale Toneeltornooien West-Vlaanderen
Tornooi 1967-68
De proclamatie van de uitslag van het Tornooi 1967-68, voorbehouden aan de tweede groep amateurs-gezelschappen, gerangschikt in de Eerste Afdeling, had plaats op 19 mei jl, te Brielen. Ze werd opgeluisterd door de plaatselijke Sint-Corneliuskring, die een opvoering bracht van ‘Mevrouw Pilatus’ (Willem Putman). Met dit stuk behaalde de toneelkring trouwens de grootste onderscheiding in het Tornooi en promoveert naar de Ere-Afdeling. ‘Were di’ uit Oostkamp behaalde grote onderscheiding, ‘Reynaert’ (Sint-Kruis), ‘Kunst Adelt’ (Assebroek), ‘Kunst Adelt’ (Beernem) en ‘Deugd en Vreugd’ (Heestert) bekwamen onderscheiding en ‘Hoger Op’ (Harelbeke) kreeg voldoening. Al deze kringen blijven gerangschikt in de Eerste Afdeling. ‘Reynaert’ ontving het erediploma voor de meest beschaafde uitspraak, terwijl Gilbert Deweert (Sint-Corneliuskring) het erediploma behaalde voor zijn prestatie als liefhebber-regisseur.
| |
Tornooi 1968-69
De tornooien volgen elkaar op en onlangs stelde de Provinciale Cultuurdienst de kalender op voor 1968-69. Dit tornooi is voorbehouden aan amateurskringen, gerangschikt in de Ere-Afdeling. Vijftien gezelschappen werden ingeschreven; Sint-Rembert (Torhout) werd vrijgesteld, gezien deze kring deelneemt aan het 35ste Landjuweel.
| |
Westvlaams Orkest
Op 13 juni werd door het Provinciaal Bestuur van West-Vlaanderen en door de Voorzitter en Raad van Beheer van het Westvlaams Orkest een concert aangeboden, met daarop aansluitende receptie, n.a.v. de presentatie van de eerste fonoplaatopname van het Westvlaams Orkest.
| |
ABN-Campagne 1968
Deze campagne, jaarlijks op touw gezet door de Provinciale Cultuurdienst, kende ook dit jaar een ruim succes, gezien er niet minder dan 20 ABN-Volksavonden werden ingericht in West-Vlaanderen. Als laureaat kwam Heist-aan Zee uit de bus. De plechtige proclamatie had plaats op 11 juli jl., in het raam van de Guldensporenviering 1968, te Heist.
| |
Constant Permeke gereproduceerd
De stijgende belangstelling voor het werk van Constant Permeke gaat gepaard met een merkbare stijging van het aantal bezoekers aan het Provinciaal Museum C. Permeke te Jabbeke. Het voorbije zomerseizoen werden tot 150 bezoekers per dag genoteerd, wat alleszins merkwaardig is, gezien de eerder afgelegen plaats van het museum.
Om tegemoet te komen aan de vraag van het publiek, liet de Bestendige Deputatie van West-Vlaanderen overgaan tot het reproduceren, op groot formaat (50 × 60 cm), en in kleur van enkele kapitale werken uit het museum, nl. ‘Het afscheid’, ‘Het dagelijks brood’ en ‘De grote marine’. Deze reprodukties werden vervaardigd op de persen van drukkerij Van Damme-Beke te Assebroek, aan de hand van kleurdia's, genomen door fotograaf Van Haelewyn uit Brugge; ze zijn van uitzonderlijke kwaliteit en zijn te verkrijgen in het Provinciaal Museum te Jabbeke of door storting van 100 fr. per blad op p.r. nr. 190.13 van de Provincie West-Vlaanderen, Culturele Aangelegenheden, Zilverstr., 32, Brugge.
Naast de gravures zijn ook enkele nieuwe postkaarten in omloop gebracht.
| |
Culturele uitwisseling Zeeland - West-Vlaanderen
In het raam van de culturele uitwisseling tussen de provincies Zeeland en West-Vlaanderen, werd op 28 september, te Wervik, het volgend programma gepresenteerd: Colloquium over de huidige toestand van het amateurstoneel, met als sprekers A. van Noort, provinciaal toneeladviseur voor Zeeland, en Guido Cafmeyer. Als moderator fungeerde G. Gyselen, directeur van de Westvlaamse Dienst voor Cultuur.
's Avonds had een gastvoorstelling plaats door het Reizend Zeeuws Volkstoneel uit Hulst, met ‘Harten twee harten drie’ van Rodenko.
| |
Korrekeldernieuws
Onlangs publiceerde de Korrekelder zijn programma voor 1968-69. Als exposities vermelden we: Schilderijen en sculpturen van W. Groesbeek, Ger Boonstra, Robert Clicque en Staf Renier (21 sept. - 10 okt.); schilderijen en beelden van Jan Wessendorp (12-31 okt.); schilderijen en seriegrafieën van G. Swimberghe (9-28 nov.); Nieuwe Rococo, met werk van een Gentse groep (30 nov. - 19 dec.); schilderijen van André Deroo (11 - 30 jan.); schilderijen en tekeningen van E. Neyt-Lammens (8 - 27 febr.); schilderijen van Elisabeth Geurden (1 - 20 mrt.); schilderijen van R. De Keyser (22 mrt. - 10 apr.); keramieksculptuur van L. De Pelsemaeker (12 apr. - 1 mei).
Openingsuren: werkdagen van 15 - 19 u.,
| |
| |
zondagen van 10 - 12.30 en van 15 - 19 u. De opening van de exposities heeft steeds plaats op zaterdagnamiddag te 16 u. Toegang vrij.
Het toneelprogramma ziet er als volgt uit: ‘Het leven... een klok’ (A. Nicolaj - sept. - okt. - regie: F. Roggen); ‘De kneep’ (A. Jellicoe - nov. - dec. - regie: J. Vissenaeken); ‘De kleine Malcolm en zijn strijd tegen de Eununchen’ (D. Halliwell - jan. - regie: J. Decaluwe); ‘De Truffator’ (J. Canolle - jan. - feb. - regie: R. Dewilde); ‘Straks wordt het weer morgen’ (A. Van Hoeck - wereldcreatie - mrt. - apr. - regie: R. Dewilde); abonnement (5 stukken): 300 fr. - steun: 500 fr. - bespreking: elke dag, van 15 - 19 u., Korrekelder, Kraanplein, 8, tel. 050/388.50, p.r. nr. 8854.99 t.n.v. De Korre, vzw.
Op 9 nov. volgt een ‘Harold Pinter avond’ met opvoering van ‘De Minnaar’ (80 fr.) en op 11 jan. een Mime-recital M.A.J. Hoste (80 fr.).
| |
Expositiecentrum Huidevettershuis
Het Provinciaal Comité voor Kunstambachten en Industriële Vormgeving in West-Vlaanderen richtte onlangs drie opgemerkte exposities in in het Huidevettershuis te Brugge, nl. ‘Scheppend Ambacht in West-Vlaanderen’ (7 juli - 8 sept.), ‘Oervormen in de natuur’ (29 sept. - 27 okt.) en wandkleden en tapijten van Ria van Eyck en Helga Ottenheym (3 - 17 nov.). Bovendien werd, maar dan in het Concertgebouw, op 11 oktober een voorstelling van creatieve kleur- en klankdiarama's gegeven door A. Dries.
| |
G.-Gezelledag
In de prachtige tuin van het Guido-Gezellemuseum te Brugge werd enkele tijd terug, een Guido-Gezelledag op touw gezet. Deze hulde kende een zeer grote belangstelling. Het R. Veremanskoor o.l.v. Roger Deruwe, trad er op, terwijl Magda Vrielynck voordroeg uit Gezelles werk. De bindteksten van Carlos Van Hooreweder werden uitgesproken door Nand De Vlaemynck.
| |
Brittens ‘War Requiem’ te Dortmund
Op 10 november werd het befaamd ‘War Requiem’ van Benjamin Britten uitgevoerd in de Westfalenhalle II te Dortmund.
Aan het concert werd medegewerkt door het Philharmonisch Orkest van de Stad Dortmund, het Kamerorkest van de Belgische Radio en Televisie, de gemengde koren van de B.R.T., de chorale Singhet ende Weset Vro, Kortrijk en het Waregems Knapenkoor. De uitvoering stond onder de leiding van Daan Sternefeld.
Aan de basis van dit groots opgezet initiatief liggen de Landschaftsverband Westfalen-Lippe en de Provincie West-Vlaanderen, die sinds een tiental jaren culturele betrekkingen met elkaar onderhouden. Op de vooravond van de 50ste verjaring van de Wapenstilstand wilden de inrichters, dank zij Brittens ‘War Requiem’ de gedachte van verzoening onder de volkeren mede in herinnering helpen brengen.
| |
Brussel
Elisabeth-compositiewedstrijd
In 1969 wordt de internationale muziekwedstrijd Kon. Elisabeth gewijd aan de compositie. Alle componisten, van gelijk welke nationaliteit, kunnen eraan deelnemen. Partituren inzenden vóór 15 februari 1969 op het adres Baron Hortastraat 11, Brussel 1, waar alle inlichtingen te bekomen zijn.
| |
Luisterspelrepertoire
Tegemoetkomend aan de wens van vele luisteraars, die geregeld op het luisterspel afstemmen, zal de BRT van dit seizoen af viermaal per jaar een brochure uitgeven, waarin het luisterspelrepertoire van één kwartaal wordt voorgesteld. Deze brochure zal gratis worden toegezonden aan de luisteraars die er schriftelijk om verzoeken bij B.R.T., Nederlandse Uitzendingen, Dienst Algemene Zaken, E. Flageyplein, 18, Brussel 5.
| |
Galerie Veranneman
Kalender tentoonstellingen tot einde 1968: 18 sept. - 12 okt.: Primitieve kunst
23 - 31 okt.: Nicolas, beeldhouwwerk in vinyl
6 - 23 nov.: Willequet, beeldhouwer
17 - 24 dec.: Hulde aan Pierre-Louis Floquet, kunstschilder en dichter.
| |
Erasmusherdenking 1969
België zal het Erasmus-jaar 1969 vieren door een Nationale Erasmus-manifestatie, ingericht door het Interuniversitair Centrum voor Geschiedenis van het Humanisme. Deze manifestatie zal plaats hebben van 3 tot 6 juni 1969. Naast een colloquium waarop een 12-tal buiten- en binnenlandse specialisten de grootste humanist der Nederlanden zullen belichten, zullen er tentoonstelingen over Erasmus en het Belgisch humanisme gehouden worden te Brussel in de Koninklijke Bibliotheek, te Gent en te Luik in de Universiteitsbibliotheek, te Antwerpen in het Museum Plantin-Moretus.
Ieder van deze tentoonstellingen zal een ander thema behandelen. De Koninklijke Bibliotheek te Brussel behandelt ‘Erasmus en België’, Gent behandelt ‘Erasmus en Europa’, Luik ‘Het schoolboek ten tijde van Erasmus’, Antwerpen, ten slotte, het post-Erasmiaanse Humanisme. De Universiteit te Leuven zal daarenboven van 18 tot 20 oktober 1969 nog een bijzondere hulde organiseren aan de stichter van het Collegium Trilingue.
Nadere inlichtingen en inschrijvingsformulieren in verband met de herdenking van juni 1969 kunnen worden bekomen bij Prof. Dr. A. Gerlo, voorzitter van het Interuniversitair Centrum voor Geschiedenis van het Humanisme, p/a. Ad. Buyllaan, 145, Brussel 5.
| |
Tentoonstelling Provincie Brabant
De expositie, die de Provincie Brabant elk jaar organiseert voor de schilders, beeldhouwers, architecten en kunstambachtslieden, geboren of woonachtig in Brabant en voor de buitenlandse kunstenaars, die sinds vijf jaar de provincie bewonen, werd gehouden in het Congressenpaleis, van 12 tot 27 oktober 1968.
| |
Koninklijk Muziekconservatorium
Vanaf 8 oktober worden in het Koninklijk Muziekconservatorium, Nederlandstalige Afdeling, seminaries gehouden in verschillende aanvullende disciplines, zo voor leerlingen als buitenstaanders. Deze seminariecursussen worden niet ex-cathedra gegeven, maar veeleer in de vorm van studiegroepen, waarbij het verstrekken van informatie door de voordrachthouder evenwel de belangrijkste rol speelt. De bedoeling is, de studenten de gelegenheid te bieden hun horizont te verruimen, steunend op het feit, dat het beoefend repertorium in de Kon. Conservatoria beperkt blijft tot de periode van ca. de 17de eeuw tot ca. het begin van de 20ste eeuw. De ex-cathedra gegeven cursus in de muziekgeschiedenis wordt practisch als onvoldoende geacht om een grondige kennis te bezorgen over de periode vóór en na. De volgende onderwerpen worden behandeld: ‘Fenomenologie van de muziek als artistiek en sociaal verschijnsel’, ‘Oude Muziek: problemen van vertolking en praktijk van oude instrumenten’, ‘Nieuwe muzikale technieken’, ‘Toneel- en filmmuziek’, ‘Geschiedenis van de jazzinstrumenten in de jazz en techniek van het jazz-ensemble’, ‘Kostuumkunde’. Als gespecialiseerde lectoren werden aangeworven: Herman Sabbe, Claude Coppens, Wieland Kuyken, André Laporte, David van de Woestyne en Bob Boon.
Deze seminaria zijn een zeer interessant initiatief, dat beslist navolging verdient in andere conservatoria.
| |
Instituut voor Industriële Vormgeving
Seminarie Industriële Vormgeving
Zoals vorge jaren wordt ook deze winter een seminarie ingericht, ditmaal met als thema ‘Industriële vormgeving: innovatie methode’. De volgende onderwerpen staan op het programma: De produktpolitiek (26 okt.), be- | |
| |
zoek aan de tentoonstelling ‘Ergonomie’ in het Design Center (9 nov.), De produktpolitiek en haar relatie met de i.v. (16 nov.), De i.v. als formeel uitdrukkingsmiddel van de produktpolitiek (23 nov.), Commerciële politiek en i.v. (7 dec.) Distributie en i.v. in samenwerking met een groot warenhuis (14 dec.), Studiebureau en i.v. (21 dec.), Produktie en i.v. (11 jan.), Produkt design (25 jan.), Graphic design (8 feb.), Corporatief imago (22 feb.), Modaliteiten van samenwerking tussen een industrieel en een industrieel ontwerper (8 mrt.), algemene ztting voor al de deelnemers, met besluitenvorming (22 mrt.).
Alle nadere inlichtingen bij: Instituut voor I.V., Eendrachtstraat, 60, Brussel 5, tel. 02/13.01.46.
| |
Innovatie en Industriële Vormgeving
Begin 1969 zal een speciaal nummer van ‘Het Laatste Nieuws’ verschijnen onder de titel ‘Innovatie en Industriële Vormgeving’. De redactionele inhoud zal verzorgd worden door een aantal vooraanstaanden en specialisten inzake industriële innovatie, economie en i.v.
De teksten zullen gesteld zijn in het Nederlands, Frans of Engels; voor elk artikel is er tevens een korte samenvatting in de andere twee talen voorzien. Het nummer wordt kosteloos toegestuurd aan 40.000 personen uit het Vlaamse landsgedeelte; meegaande worden enkele duizenden exemplaren verspreid in het buitenland (West-Europa en de U.S.A.).
Verzoek om toezending of om verdere inlichtingen te richten aan ‘Het Laatste Nieuws’, Em. Jacqmainlaan, 105, Brussel 1. tel. 02/18.44.80, of aan het Instituut voor Industriële Vormgeving, Eendrachtstraat, 60, Brussel 5.
| |
Dendermonde
Cultureel Centrum ‘Aymon’
Het Cultureel Centrum ‘Aymon’, Grote Markt, 26, te Dendermonde, schijnt, onder impuls van zijn voorzitter Anton Vlaskop, een grote bloei tegemoet te gaan. In een prachtige folder wordt het programma voor november gepresenteerd en dit kan gelden als model: op 15 november een avond ‘Poëzie en Melodie’, met voordracht uit eigen werk door Marnix Gijsen, Anne Dellart, Pieter Buckinx, Anton van Wilderode en Anton Vlaskop, en gitaarintermezzi door Godelieve Monden, Yvonne Azaert, H. Verbruggen en C. van den Wijngaert. Tevens loopt van 8 tot 25 november een zeer mooie tentoonstelling Gustaaf de Bruyne (grafiek-schilderijen) en Jeanne de Dijn (beeldhouwwerk); deze expo werd geopend met een beiaardconcert door P. de Smet, een welkomwoord door Anton Vlaskop en een inleiding door Libera Carlier. ‘Aymon’ is elke dag open van 10 tot 20 uur (zater- en zondag tot 22 uur).
| |
Diest
Kunst- en cultuurmaand
Het Cultureel Centrum van Diest richtte in september een aantal manifestaties in, bedoeld om het culturele leven in Diest beter te doen kennen. Als hoofdmotief gold de belichting van de figuur van kunstschilder War Macken, die dit jaar 85 werd. Daartoe werd van 1 tot 15 september een groots opgevatte expositie ingericht van werken van de jarige kunstenaar. Tevens werd het 40-jarig bestaan van de Diesterse Kunstkring herdacht met een groepstentoonstelling van 7 tot 15 september, in het stemmige Begijnhof. Verder noteerden wij een aantal voordrachten, concerten in de Begijnhofkerk, toneelvoorstellingen en gespreksavonden, evenals een tentoonstelling van kunstschatten in de St.-Sulpitiuskerk en geleide bezoeken aan het Stadsmuseum in de stadhuiskelders en aan het Uélé-museum in het Kruisherenklooster. Elke zondag werd ook van 12 tot 13 u. een beiaardconcert gegeven.
September werd op die wijze echt een hoogtepunt in het culturele leven van Diest.
| |
Gent
Prijsvraag voor tuinafsluitingen
Door het tijdschrift ‘Kijk’, Bisdomkaai, 7, Gent, wordt een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerpen van nieuwe, vormschone tuinafsluitingen. Kunnen meedingen: architecten, designers, kunstenaars, ontwerpers en degenen, die voor deze beroepen in opleiding zijn. 10.000 fr. prijzen: 5.000 fr. voor het beste ontwerp en evenveel voor eervolle vermeldingen. Reglement op bovenstaand adres.
| |
Prof. Dr. Weisgerber lid van de Academie
Op 23 oktober werd, tijdens een plechtige vergadering van de Kon. Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde, Prof. Dr. J. Weisgerber geïnstalleerd als lid, ter vervanging van wijlen Julien Kuypers.
| |
Davidsfonds - Gent
D.F.-Gent was in de loop van november bijzonder actief. Het richtte een cyclus voorlichtingsavonden in onder het motto ‘Vlaanderen waarheen?’ en hield, midden november, een bijeenkomst te Sint-Martens-Latem, met bezoek aan de ateliers van de kunstschilders De Clercq en Schelk.
| |
Gistel
Hulde aan Dr. Eugeen Van Oye
Dankzij het initiatief van V.T.B.-V.A.B.-Gistel, in samenwerking met het stadsbestuur en de familie van Oye, zal aan dr. Eugeen van Oye - de meest geliefde leerling van Gezelle en overtuigd Vlaams strijder - een groots opgezette hulde worden gebracht, met als hoogtepunt, op 8 juni 1969, de onthulling van een grafmonument. Hiertoe wordt momenteel nog de vereiste financiële steun gezocht. Aan elke inschrijver, die min. 200 fr. stort, wordt nadien het huldeboek Dr. van Oye toegezonden. Alle schenkers worden in dit boek als steunend lid vermeld. Wie minimum 1.000 fr. bijdraagt, krijgt een vermelding als erelid en ontvangt bovendien een kunstplakket.
Stortingen op p.r. 221.66 van de Oostendse Kredietbank, Oostende, voor bankrekening 3210.
| |
Kalmthout
Prijs Jozef Muls voor grafiek
De Jozef Muls-prijs (10.000 fr.) zal in 1969 voor de tweede maal toegekend worden. Inzendingen moeten vóór Pasen gebeuren. Deelnemers mogen maximaal vijf werken aan de beoordeling onderwerpen van een jury, die samengesteld is uit dr. Walther van Beselaere, Ludo Bekkers, Jac Godderis, Jos Hendrickx en Guy Van Hoof. Reglement: Davidsfonds van Heide-Kapellen-bos, A. Overlaet, Stationslei te Kalmthout.
| |
Kessel-lo
Uitgavenprogramma Boekengilde De Clauwaert 1968-69
De Boekengilde De Clauwaert, die op 16 november jl. grandioos haar twintigjarig bestaan vierde in het heerlijke Osterrieth-huis te Antwerpen, maakte zopas haar uitgavenprogramma voor het seizoen 1968-69 bekend. Het bevat zes romans, gekozen uit 72 handschriften: ‘Het huis boven de melkweg’ (Jan Van den Weghe), ‘Het raderwerk’ (Bert Brouwers), ‘Ik ben de Maraboe’ (Herman Vos), ‘De Ring’ (Gust Van Brussel), ‘De straat waarin je leeft’ (Paul Vanderschaeghe) en ‘Te Amo, te Amo...’ (Frans Sierens). In de ‘Cursiefjesreeks’ verschijnt een bundel van Herman De Coninck: ‘Lachen tot je zwart ziet’ en in de ‘Novellenbibliotheek’ treffen wij twee titels aan: ‘Harry’ van Georges Leroy en ‘Pentheus’ door Rose Gronon.
Men kan lid worden mits betaling van 100 fr. en men krijgt dan regelmatig het Clauwaert-orgaan toegezonden, alsmede de beide voornoemde novellen en de bundel cursiefjes. Wie intekent op het uitgavenprogramma is à fortiori lid, betaalt 700 fr. en krijgt alle uitgaven, hierboven vermeld, toegestuurd. De romans mogen evenwel ook telkens bij verschijnen betaald worden (100 fr. per boek). Alle inlichtingen bij: Boekengilde De Clauwaert, Martelarenlaan, 275, Kessel-Lo, tel. 016/251.62.
| |
| |
| |
Kortrijk
Congres Beroepsvereniging voo Binnenhuisarchitecten
Op 20 oktober jl. had te Kortrijk, in de ‘Halle’, het 1ste nationaal congres van de Beroepsvereniging voor Binnenhuisarchitecten plaats, in het raam van de tentoonstelling ‘Interieur’. Onder een zeer ruime belangstelling werden door verscheidene eminente sprekers boeiende en actuele onderwerpen behandeld, o.m. over de noodzaak dat architect en binnenhuisarchitect volledig en gelijkwaardig moeten samenwerken, over de problemen bij het ontwerpen van seriemeubelen, het probleem van het plagiaat, de studievraagstukken en de noodzaak van het beroep van binnenhuisarchitect. Uit een zeer geanimeerd paneelgesprek werd nog duidelijk, dat een heel programma op verwezenlijking wacht, waaronder als eerste vereiste de erkenning en waardering van het beroep en de solidariteit van alle binnenhuisarchitecten.
| |
Leuven
Davidsfondsuitgaven 1969
Het D.-F.-uitgavenplan 1969, dat onlangs bekendgemaakt werd, is ongetwijfeld een van de aantrekkelijkste van de jongste jaren: In de Beiaardreeks (ontspanning) treffen wij een nieuwe bundel cursiefjes aan van Jos Ghysen: ‘Ik dacht het maar’. Verder ‘Mijn kinderen eten turf’ van T. Kortooms en ‘De mijnramp’ van de Zuidafrikaan H.S. van Blerk. De Belfortserie (literatuur) kan bogen op drie namen van formaat, nl. Armand Boni met ‘De doos van Pandora’, Ivo Michiels met ‘Het Vonnis’ en Friedrich Dürenmatt met ‘De verdenking’.
In de Keurreeks treffen wij een standaardwerk van Prof. Lode Wils aan over ‘Het Daensisme’, A. De Bruyne heeft het in ‘Sinn Féin, van paasopstand tot vrijheidsstrijd’ over de lerse nationale strijd en Prof. J. Florquin brengt zijn vijfde ‘Ten huize van...’ In de Horizonreeks eveneens drie interessante titels, nl. ‘Progressief contra konservatief?’ (B.J. Declercq), ‘Verdovende en stimulerende middelen’ (Prof. Dr. P.J. de Schepper) en ‘Geloven: weg naar vrijheid?’ (Koen Boey, s.j.). De Jeugdreeks wordt in 1969 voor het eerst ingeschakeld in de lidmaatschapsformule en biedt aan: ‘Het paradijs aan de Hertenrivier’, een bekroond boek van P. van de Maele, ‘De klokken van Klingeland’, een heerlijk sprookjesboek van M. Raeymaeckers en L. Flour, en als voltreffer ‘Het water’ van Gaston van Camp, overvloedig geïllustreerd door Lode Mols. ‘Gedichten 68’ wordt dan nummer vier in de galerij van de Nederlandse poëzie (samenstelling: Jos de Haes en Hubert van Herreweghen), terwijl ‘Kartoons 68’ nummer twee is in de serie cartoonboeken.
Al wie nog enigszins objectief kan oordelen, zal beslist tot het besluit komen, dat een dergelijk programma niet alleen boeiend en uiterst interessant is, maar tevens op een hoog peil staat.
| |
Mariakerke (o.-vl.)
Vlaamse Federatie van Jonge Koren Voor het werkjaar 1968-69 werden de volgende activiteiten, die de V.F.J.K. inricht of waaraan ze deelneemt, vooropgesteld:
Zang-Weekeinde voor jeugdkoren en musicerende jongeren (St.-Lievenscollege Gent, 16-17 nov.); Koor-Weekeindes op het slot van Male (1-2 febr.) en waarschijnliik in de abdij Fichermont te Waterloo (22-24 febr.); uitvoering van de Johannes-Passion van Bach te Brussel, Oudenaarde en een nog nader te bepalen plaats (25, 26, 27 mrt.); deelname aan de Internationale Koorweken te Umeå (Zweden) (7-14 juli), te Bremen (2-10 aug.) en Brugge (16-23 aug.).
| |
Mortsel
Vereniging van Belgische Kleurenadviseurs
Deze vereniging viert dit jaar haar 10-jarlg bestaan. Bij die gelegenheid organiseerde zij een nationaal kleurcongres, op 25 oktober ji. te Kortrijk. Op het Kortrijkse stadhuis werd een academische zitting gehouden, waarna een colour-meeting doorging met referaten van nationale en internationale kleurdeskundigen.
Daarenboven voorziet de vereniging ook een lustrumuitgave van voordrachtteksten van K. Stockhaus-Lundblad, Dr. H. Frieling, arch. P. Marthin en K.N. Elno. Alle inlichtingen: Secretariaat V.B.K.A., Quinten Matsijslei, 26, Mortsel, tel. 03/49.90.80.
| |
Nijmegen (Ned.)
‘De Westerhelling’
Op 5 mei jl. heeft de consul van België, mr. A.J.A. van Laake in het met Belgische en Vlaamse vlaggen versierde huis ‘De Westerhelling’ aan de Sophiaweg te Nijmegen, het atelier van frater J.A.M. Bossaert officieel opengesteld.
Vanaf die datum heeft frater J. Bossaert het huis opengesteld voor het publiek dat elke dag mag komen kijken en praten met de kunstenaar over zijn werk en dat van andere Vlaamse kunstenaars, die hier om de beurt zullen komen exposeren. Mr. van Laake vond dit trefpunt voor de Vlaamse kunst een praktische bijdrage voor de Beneluxgedachte en een concrete poging om Nederland en België beter bij elkaar te brengen. Ruim 600 personen hebben het atelier en de tentoonstelling van de Oostvlaamse kunstschilder Etienne Hublau bezocht. Een boeiend en levendig colloquium tussen drie Vlaamse en vijf Nederlandse kunstenaars duurde anderhalf uur in tegenwoordigheid van ruim dertig belangstellenden in een gezellige gespreksruimte. Het ging over het thema ‘De positie van de kunstenaar in België en in Nederland’. 's Avonds trad voor een tweehonderd genodigden het Dans- en Mimetheater ‘Pantalone’ uit Roeselare op, onder de leiding van Magda van de Walle.
Het ligt in de bedoeling van frater J. Bossaert meer van deze dagen te organiseren met tentoonstellingen van de werken van Vlaamse kunstenaars en ook gespreksavonden te geven, met aanwezigheid van Vlaamse mensen, over de Vlaamse kunst.
Voor inlichtingen: J.A.M. Bossaert, Sophiaweg, 4, Nijmegen, Nederland.
| |
Oostende
Vlaamse Klub Kust
De zeer actieve Vlaamse Klub Kust maakte onlangs haar winterprogramma bekend: niet minder dan zeven volavondprestaties, door de Klub zelf gerealiseerd, plus dan haar sterke schouders onder de concertreeks van het Muziekconservatorium Oostende (met 5 belangrijke muziekavonden) en onder het ‘Nederlands Toneel 1968-69’, waarin K.N.S., K.V.S. en N.T.G. gezamenlijk acht toneelstukken op de planken van het Oostendse Kursaal brengen.
Wie weet, dat vorig seizoen om en bij de honderdduizend belangstellenden, bezoekers en toeschouwers werden genoteerd bij verwezenlijkingen, op touw gezet door de Vlaamse Klub Kust, moet hoegenaamd niet meer overuigd worden van de noodzaak van haar bestaan. Zij is werkelijk de grote stuwkracht, die het nederlandstalig ontspanningsleven aan onze kust op een hoog en voornaam niveau brengt.
| |
Galerij Ensor
Op 17 juli jl. had de opening plaats van deze kunstgalerij, met sympathiebetuiging van verscheidene vooraanstaanden uit de kunstwereld. Mr. L. Porta sprak, namens het Oostends stadsbestuur, het welkomwoord uit.
Intussen hadden er reeds enkele merkwaardige exposities plaats: Charles Van Gisbergen (17-30 juli), die wegens zijn technische vaardigheid, verworven tijdens zijn studietijd te Beograd, mag geplaatst worden in de rij van onze beste grafiekers; Gust Kulche (31 juli-13 oogst), die, naar een persverslag, op zijn 74 jaar Oostende verraste door zijn eeuwige jeugd; Jan Cobbaert (15-27 oogst), met intense en nerveuze kleurencomposities; Pol Verplancke (28 oogst-10 september), een jong grafieker, wiens werk gericht is op een nieuwe wereld-in- | |
| |
wording; Joseph Willaert (11 sept.-4 okt.) met zijn poëzie van het alledaagse.
Progressieve kunstenaars, die in Oostende wensen te exposeren, kunnen zich wenden tot de Galerij Ensor, Koningsstraat, 1, Oostende. Zij is doorlopend heel het jaar open en onderhoudt contacten met het buitenland.
| |
‘Het Kunstambacht in de Benelux-landen’
Deze tentoonstelling, die van 6 juli tot 4 september doorging in het Oostendse Kursaal, boekte een groot succes, want zij werd bezocht door niet minder dan 25.000 personen. Ook het gehalte was uitstekend en de keurige verzorging en opstelling - werk van Willy Bosschem - maakte indruk bij elke bezoeker.
Het bezorgt ons vreugde te hebben kunnen vaststellen, dat dergelijke manifestaties van aard zijn om aan het kunstambacht de aandacht te geven, die het toekomt; de (goede) smaakvorming bij het publiek heeft immers een niet te onderschatten cultureel belang.
| |
Ottawa (Can.)
Tentoonstelling Jordaens
Op 29 november a.s. wordt, in de Nationale Galerij van Canada te Ottawa, de tentoonstelling geopend, gewijd aan de 17de-eeuwse schilder Jacob Jordaens. Deze expositie blijft open tot 5 januari 1969 en omvat 11 tapijtkartons, 115 schilderijen, 158 tekeningen en 30 schetsen van de beroemde meester. De tentoongestelde werken zijn afkomstig uit achttien landen, waaronder het onze: twee schilderijen, afkomstig uit privé verzamelingen (Robert Despiegelaere uit Gent en John Nieuwenhuys uit Brussel), alsmede 12 schilderijen, 8 tekeningen, 1 karton en 4 schetsen afkomstig uit openbare collecties (Kon. Museum Schone Kunsten Antwerpen, Sted. Prentenkabinet Antwerpen, Rubenshuis Antwerpen, Kon. Bibliotheek, Kon. Mus. Schone Kunsten, Kon. Musea Kunst en Geschiedenis, Brussel, artistiek patrimonium van de Prov. Brabant, Mus. voor Schone Kunsten, Gent en Mus. des Beaux-Arts, Doornik).
| |
Sint-Amandsberg
Tijdschrift Yang
De werkgroep Yang heeft beslist de Yang Prijs 1968 toe te kennen aan Marc Andries, voor zijn roman ‘De maagdenhorde’. De prijs werd op 13 november te Brussel uitgereikt, in het cultureel centrum ‘Caryatide’, tijdens een literaire Yang-avond, waaraan medewerkten: Marc Andries, Fernand Auwera, Albert Bontridder, Helmut Gaus, Willem M. Roggeman, Roger Serras, Lucienne Stassaert, Jan Vanriet, Daniël Van Ryssel en Eddy van Vliet.
Zoals in 1967 en 1968 zal ook in februari 1969 een Yang Kahier ‘vijftig dichters’ worden uitgegeven. Alle debutanten (d.w.z. alle dichters die nog geen, of maximum twee dichtbundels in boekvorm hebben uitgegeven) uit Vlaanderen, Nederland en Zuid-Afrika worden dan ook hartelijk uitgenodigd om aan deze bloemlezing hun medewerking te verlenen. De inzendingen worden tot 31 december 1968 ingewacht op het redaktiesekretariaat van ‘Yang-werkschrift voor literatuur’ Slotenstraat 5, St.-Amandsberg.
Het staat iedere dichter vrij een onbeperkt aantal gedichten in te sturen, maar iedere inzending moet een bijgevoegd blad bevatten waarop de volgende gegevens vermeld staan: naam en voornaam, pseudoniem, geboorteplaats en -datum, titels van reeds gepubliceerde werken, volledig adres.
Alle inzenders zullen rond 15 januari 1969 bericht ontvangen of hun werk al dan niet in de bloemlezing ‘vijftig dichters’ wordt opgenomen. Uiteraard komen alleen de vijftig beste inzendingen voor publikatie in aanmerking.
| |
Sint-Job-In-'T-Goor
Dr. Philipsenprijs
De Dr. Philipsenprijs voor Beeldende Kunst 1968 - voorbehouden aan de schilderkunst - werd, op advies van de jury niet toegekend. Er waren 21 inzendingen en de jury bestond uit M. Macken, M. Callewaert en Dr. R.H. Marijnissen, die van oordeel waren, dat de artistieke kwaliteiten van de inzendingen niet het gewenste peil bereikten.
| |
Sint-Niklaas-Waas
Programma 1968-69 van de Wase Kunstkring
Tentoonstellingen in Galerij Venetia, Mercatorstraat, 2, St-Niklaas: Paul Delvaux (27 sept.-7 okt.), Paul Ausloos (11 okt.-21 okt.), Frans Dille (25 okt - 4 nov.), Jacques Neve (8-18 nov.), August Smet (22 nov. - 2 dec.), groepsexpo Wase Kunstkring (4-15 dec.), Achiel Strijbol (10-20 jan.), Jacques Gorus (7-17 febr.), Margaretha Rooze en M. van den Dries (21 feb. - 3 mrt.), André Roelandt (7-17 mrt.), Xylog, grafisch atelier Gent (21 mrt. - 4 apr.), Jean-Pierre de Coster (11-21 apr.), Walter Schelfhout (25 apr. - 5 mei).
| |
Tielt
Tweede Poëzieprijs van de Stad Tielt
Op 12 oktober werd deze prijs geproclameerd. Er werden niet minder dan 977 gedichten ingezonden. De prijs werd toegekend aan Julien Librecht uit Aalst, die voor zijn inzending 10.000 fr. ontving. Aan de overige zes finalisten werd een eervolle vermelding toegekend: Dirk Christiaens (Brussel), Roger De Neef (Brussel), Fernand Florizoone (Koksijde), Carlo Heyman (Herent), Roger Serras (Gent) en Paul Vanderschaeghe (St.-Kruis). Aan allen onze hartelijkste gelukwensen.
De jury bestond uit Paul Snoek, Anton van Wilderode, Jan Vercammen, Wim Zaal en Walter Haesaert (secretaris).
| |
Tienen
Nationale Toneelwedstrijd
Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan (1918-1968) van de bloeiende Koninklijke Toneelvereniging ‘Volharding’ Tienen, werd een nationale toneelwedstrijd uitgeschreven, waarvoor niet minder dan veertien kringen hun kandidatuur voor deelneming stelden. De belangstelling voor deze wedstrijd is dus belangrijk groter dan deze voor het Landjuweeltornooi, voor hetwelk slechts acht inschrijvingen bekomen werden, als wanneer de wedstrijd open staat voor tien deelnemers.
| |
Waregem
Het Waregems knapenkoor
Het koorjaar 1967-1968 was zeer gevuld. Er werd ongeveer een twaalftal uitvoeringen gegeven. Zowel bij de mannenstemmen als bij de knapenstemmen was er een flinke vooruitgang op het gebied van stemmenkwaliteit en de interpretatie.
Het Knapenkoor werkte mede aan de uitvoering van het War Requiem van Benjamin Britten op 4 november 1967 in de kathedraal te leper o.l.v. Britten en D. Sternefeld. Een tweede hoogtepunt vormde de medewerking aan het moderne werk van C. Orff, Carmina Burana, op 10 mei in de Stadshallen van Kortrijk. In het kader van het Internationaal Koorfestival zorgde het Knapenkoor voor een eigen concert op 25 mei in de Gotische zaal van het stadhuis te Kortrijk. Onder de andere concerten kunnen wij nog vermelden als de belangrijkste: een concert in samenwerking met een Russisch koor te Waregem op 18 mei in de ontvangst,- halle van de firma Bekaert en de jubileumviering van het St.-Omaarskoor te Bissegem. Tijdens de vakantie maakte het koor een concertreis langsheen het Comomeer in Italië.
De tachtig zangers en de koorleider E.H. Vandorpe verdienen onze gelukwensen voor hun waardevol werk.
| |
Frans-Vlaamse Cultuurdagen
Door het actieve Comité voor Frans-Vlaanderen werden de voorbije zomer andermaal drie Cultuurdagen georganiseerd:
| |
7de Vlaamse Cultuurdag te Ekelsbeke
Als voornaamste programmapunten stippen
| |
| |
wij hier aan een merkwaardige tentoonstelling van boeken in het Comité Flamand de France en de culturele bijeenkomst 's namiddags, met een paneelgesprek over familiekunde aan weerszijden van de staatsgrens in Vlaanderen, de opvoering van ‘Schoolmeester Pieterse’, een toneeltje opgevoerd door een groep jongeren uit Boeschepe o.l.v. Flor Barbry, een spreekbeurt door pastoor Decalf over nieuwe vondsten in de volkstaal en de prijsuitreiking aan de leerlingen van de vrije cursussen Nederlands in Frans-Vlaanderen.
| |
21ste Frans-Vlaamse Cultuurdag te Waregem
In het sportcentrum te Waregem vonden een paar honderd getrouwen elkaar op 25 oogst terug voor de jaarlijkse bijeenkomst. In de voormiddag hadden de traditioneel geworden sectievergaderingen plaats, terwijl na de middag de plenaire vergadering een volle zaal lokte. Voorzitter André Demedts wijdde een in memoriam aan de overleden vrienden, de verslagen van de sectievergaderingen werden voorgelezen, André Demedts voerde een hartelijk paneelgesprek met Frans-Vlamingen en Jan Deloof maakte de uitslag bekend van de taal- en letterkundige prijsvraag voor Frans-Vlamingen. Voor zeer gesmaakte muzikale intermezzi werd gezorgd door Willem Vermandere.
| |
1ste Nederlandse Taal- en Letterkundige Dag te Steenvoorde
In de feestzaal van het Steenvoordse stadhuis werd op 1 september een wel feestelijke bijeenkomst gehouden. Nicole Verbeke sprak er over de Nederlandse taal en literatuur, waarna een hulde volgde aan Emmanuel Looten, n.a.v. zijn zestigste verjaardag. Later op de namiddag werd Fred Germonprez’ ‘Dossier Bakelandt’ opgevoerd door Teater Antigone uit Kortrijk.
| |
Buitenlandse tentoonstellingen
Berlijn, Haus am Waldsee, ‘Glasmalerei im 20. Jahrhundert’, tot eind dec.
Keulen, Gal. Aenne Abels, ‘Deutsche Expressionisten, Kunst nach 1945’, tot eind jan.
Londen, Hayward Gallery, ‘Vincent van Gogh’, tot 12 jan.
Zürich, Centre le Corbussier, ‘Chandigarh, die von Le Corbusier konzipierte neue Haupstadt Punjabs’, tot jan.
Amersfoort, Zonnehof, ‘De Nederlandse Affiche’ 1890-1966, tot 16 dec.
Amsterdam, Museum Willet Holthuysen, ‘Het portret van een eeuw’, 1800-1900, tot 29 dec.
|
|