op korte golf
Kunstschilder Tony Albrecht uit Gent exposeerde tijdens de maanden mei en juni in het Cultureel Centrum ‘Caryatide’, te Brussel.
Gedurende de maanden mei en juni nam Mariette Arnou deel aan de tentoonstelling ‘600 tot 6.000 - Kunst ook Uw bezit’, in de galrij ‘Caryatide’ te Brussel.
Op initiatief van VTB-Lissewege en onder impuls van Johan Ballegeer verschijnt op 9 september de bijzondere postzegel van Lissewege, waarvan de opbrengst integraal ten goede komt aan het herstel van Lisseweges prachtige gotische kerk.
Volgend jaar verschijnen bij de Standaard-Uitgeverij twee jeugdboeken van Johan Ballegeer: ‘Carausius’ in de Zegelreeks en ‘De Scheepsjongens van de Keyserinne’. Dit laatste boek werd bekroond door de provincie West-Vlaanderen.
Tijdens de maand augustus nam Piet Bekaert deel aan de tentoonstelling ‘Constructieve Kunst België-Luxemburg’ te Brussel.
Roger Bonduel nam deel aan de internattionale tentoonstelling van religieuze kunst van 3 tot en met 17 mei, in de permanente toonzaal van de kunstateliers Slabbinck te Brugge.
Van 4 tot 12 mei exposeerde Lode Bosmans in het Cultureel Centrum, Kasteel van Schoten.
Tijdens de maanden juni, juli en augustus exposeerde Renaat Bosschaert achtereenvolgens in het Huidevettershuis te Brugge, in het literair archief Trefpunt te Blankenberge, in Studio Jacobs en in de Bank van Brussel te Knokke.
Willy Bosschem verleende zijn medewerking aan de tentoonstelling ‘Groep 68’ die van 10 augustus tot 1 september plaatsvond in het Casino-Kursaal te Oostende.
Het verhaal ‘Bilambo’ van Paul Brondeel werd opgenomen in het augustusnummer 1968 van ‘Dietsche Warande en Belfort’.
Kunstschilder André Bulthé werd op 15 juni in het t.v.-programma ‘Zoeklicht’ voorgesteld, naar aanleiding van zijn tentoonstellingen in galerij Aspekt te Veurne, van 8 tot 21 juni en van 28 juli tot en met 9 augustus.
Van 19 mei tot 16 juni exposeerden leden van de Piet-Stautkring in het kasteel Cortewalle te Beveren-Waas. Er was werk van o.m. Jan Buytaert, Walter De Bock, Renaat Ivens en Chris Metdepenningen.
Van 17 mei tot 3 juni stelde Raymond Casier zij schilderijen tentoon in de galerij Romboudt te Lissewege.
Op 15 juli werd, tijdens de Internationale harpweek, een programma van uitsluitend Belgische harpmuziek uitgevoerd. Yvette Colignon, lerares aan de muziekacademie van Schaarbeek creëerde er het ‘Scherzino nr. 1 en 3 Bagatellen’, van Ivo Ceulemans. Dezelfde dag werd, via BRT-3, zijn ‘Mystiek Portret’, een liedercyclus voor sopraan en strijkkwintet, opnieuw uitgezonden.
Raoul Chanet, stelde van 4 tot 19 mei zijn werken tentoon in het Stadhuis te Sint-Truiden.
Van 18 juli tot 15 oogst exposeerden Jef Claerhout (metaalsculpturen) en An van Wonterghem (schilderijen, monotypes en collages), in de St.-Trudo-Abdij te Male (St.-Kruis-Brugge).
Van 15 tot 31 augustus stelde Jan Cobbaert tentoon in de galerij Ensor te Oostende.
Van Jan Cocle verscheen bij Desclée De Brouwer ‘Geloofsbegeleiding van studerende meisjes’ (198 blz.; 160 fr.) en bij Hernieuwen-Uitgaven Roeselare: ‘Denken met Teilhard de Chardin’ (100 blz.; 60 fr.).
Kunstschilder Laurent De Backer uit Wervik stelde van 1 tot 4 juni tentoon in de zaal ‘Oosthove’ te Wervik.
Op 8 mei presenteerde J.L. De Belder het schilderij ‘Kempisch meisje’ van Albert van Dyck in het programma ‘Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen’ van BRT-2.
Beeldhouwster Jeanne De Dijn was eregaste op de tentoonstelling ‘Het zelfportret Nu’, die plaats vond van 28 juni tot 25 juli in het Gemeentelijk Instituut te Merelbeke. Op de vernissage werd de inleiding verzorgd door Paul Lebeau, terwijl Anne Dellart en Anton Vlaskop voordroegen.
Jeanne De Dijn ontwierp, in opdracht van de Unie van Belgische Componisten, de trofee ‘Fuga’, die, in de zetel van Sabam te Brussel, voor de eerste maal werd uitgereikt en wel aan Georges Maes en Marcel Hanssen, uit erkentelijkheid voor de doeltreffende wijze, waarop zij de Belgische eigentijdse muziek dienen.
Te Harelbeke leidde Hubert Dejonghe op 19 april een literaire avond ‘Wierook en gal’, ingericht door Groep 2L Harelbeke.
Bij de internationale Boekcentrale verschijnt in de maand oktober het jeugdboek ‘De eerste tocht in het heelal’ van André De Ké. Dit boek komt op de markt onder de auspiciën van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Van dezelfde auteur verschijnt op het einde van het jaar de roman: ‘Mijn jeugd onder de toren’, eveneens bij de Internationale Boekcentrale. Dit boek is een tijdsdocument, waarin de auteur als kind reageert op het uitbreken van de tweede wereldoorlog, de bezetting en de bevrijding.
Van 1 tot 15 juni exposeerde Rob Delange in Studio Callebert te Roeselare en van 5 tot 17 juli in galerij 's-Gravensteen te Gent. Rob Delange verleende eveneens zijn medewerking aan het 11e Zuidvlaams Kunstsalon van 17 tot 20 oogst te Leupegem-Oudenaarde.
Maria De Leebeeck was te gast in ‘Vergeet niet te lezen’ van de Vlaamse Televisie, naar aanleiding van het verschijnen van haar essay ‘Vrouw zijn: noodlot of keuze’.
André Demedts leidde op 11 mei de tentoonstelling ‘Kristelijke Kunst’ in, die plaatsvond in het Concertgebouw te Brugge en waarin kunstschilder Toon De Vaere exposeerde.
Op 16 september wijdt de Vlaamse Televisie het programma ‘Ten huize van...’ aan André Demedts.
In het ‘Album Joseph Delbaere’ werd een zeer interessante studie opgenomen van André De Meulemeester: ‘Nieuwe gegevens over Victor Huys, 1829-1905’.
Van 7 tot 21 juli exposeerde Armand Demeulemeester in zijn atelier, Wittentak, Kapellestraat, te Ronse.
Te Kortrijk werd dirigent Maurits Denaux gehuldigd naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van ‘zijn’ koor ‘Singhet ende weset vro’. Door Bestendig Afgevaardigde Storme en de burgemeester van Kortrijk werden aan de kunstenaar de erepenningen van stad en provincie uitgereikt. Vooraf had het koor o.l.v. Maurits Denaux een schitterende uitvoering gebracht van ‘The Messiah’ van Händel, in het kader van het Festival van Vlaanderen en van het Internationaal Koorfestival Kortrijk 1968.
Op 28 april jl. werd, tijdens een officiële plechtigheid te Parijs, het verguld ereteken van de Stichting ‘Arts-Sciences-Lettres’ uitgereikt o.m. aan Lucien Dendooven.
Op 20 juli werd voor de eerste maal te Zeebrugge een boekenbeurs gehouden. De openingsrede werd door Lucien Dendooven uitgesproken.
Bij de Bibliotheca Alphonsiana te Leuven verscheen ‘Michaël’, het jongste toneelstuk van August De Nolf, C.ss.R.
Van 18 mei tot 13 juni stelde Mia Deprez tentoon in galerij Scaldiana te Rupelmonde.
Beeldhouwer Stefaan Depuydt exposeert van 28 september tot 24 oktober in Galerie Babylon, Van Eyckplein, 5, te Brugge.
Op 24 oogst ging, in het Muizense Cultureel Centrum, een poëzieavond door, ingericht door de redacteurs van het tijdschrift ‘Proeve’, nl. Fred de Swert en Roger Gillis, en m.m.v. Sylva Ley, Rosette Servaes, Joop Overstegen, Neer Vantina, Ulrich Bouchard, Jos Vanhamme en Chris Bouchard.