‘Vlaamse symbolisten’ kregen uitzonderlijke belangstelling
Ter gelegenheid van het verschijnen van het honderdste nummer van ‘Vlaanderen’, wou het Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond de aandacht op zich vestigen, niet alleen door de uitgave van een uitzonderlijk jubileumnummer, maar bovendien door de organisatie van een paar belangwekkende manifestaties. Eén ervan was het inrichten van een tentoonstelling, onder de benaming ‘Vlaamse Symbolisten’, met werken van Vlaamse kunstenaars, die in hun doeken niet zozeer een voorstelling van de werkelijkheid wilden scheppen, maar veeleer een symbool brengen van het innerlijke, van het mysterie. Het doel van genoemde expo was dus het verzamelen van een reeks kunstwerken, die een diepere en meer geestelijke inhoud gestalte geven.
Welke lading de vlag ‘Vlaamse Symbolisten’ eigenlijk dekte, werd in het nummer 99 van ‘Vlaanderen’ breedvoerig verduidelijkt. De aandachtige lezer zal, dank zij bedoelde artikels, ongetwijfeld begrepen hebben dat het opstellen van een representatieve selectie uit de periode van het symbolisme alleszins geen sinecure was: deze taak werd echter met succes volbracht door een keuzecomité, dat bestond uit de hh. dr. Piet Baudouin, Ludo Bekkers, Jos De Maegd, dr. Marcel Duchateau, Albert Dusar, drs. Hilaire Gellynck, Gaby Gyselen, dr. Alain Janssens de Bisthoven, Marcel Notebaert, dr. Henri Pauwels, dr. Albert Smeets, Jozef Storme, dr. Walter Vanbeselaere, Karel van Bockrijk, drs. Willy Van de Bussche en André Vyncke.
Het resultaat was een tentoonstelling, waarin werken waren opgenomen van Oscar Colbrandt (6), Felix De Boeck (5), Valerius De Saedeleer (9), Sam De Vriendt (2), Joe English (1), James Ensor (3), Fernand Khnopff (5), Eugeen Laermans (3), Georges Minne (8 beeldhouwwerken en 4 tekeningen), Alfred Ost (6), Albert Servaes (6), Jacob Smits (4), Leon Spilliaert (10), Albijn Van den Abeele (1), Eugeen Vansteenkiste (5) en Gustave Van de Woestijne (4).
In totaal een verzameling die 40 miljoen frank aan verzekeringswaarde vertegenwoordigde!
Dank zij de medewerking van de Provinciale Dienst voor Cultuur van West-Vlaanderen, kon deze expo ondergebracht worden in het Provinciaal Hof, Markt, te Brugge. Op vrijdagavond, 5 juli, sprak C.V.K.V.-voorzitter Jozef Storme er het openingswoord uit, in aanwezigheid van een honderdtal genodigden. Hoewel aanvankelijk gepland was de tentoonstelling op 25 augustus te sluiten, zag het Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond zich, omwille van het uitzonderlijke succes, genoodzaakt een week te verlengen: toen op 1 september, om 19 uur, de zware deuren van het Provinciaal Hof gesloten werden, hadden 11.859 bezoekers de expositie bezocht en waren 1.500 catalogen verkocht!
Wie de gelegenheid niet had de ‘Vlaamse symbolisten’ te bezoeken, krijgt echter nog een kans: met de medewerking van het leperse stadsbestuur worden de werken er van 14 september tot 6 oktober geëxposeerd in het Stedelijk Museum.
Walter De Taeye
Bij het ter perse gaan van dit nummer, liep de tentoonstelling ‘Hedendaagse religieuze kunst in Vlaanderen’ nog steeds te Hasselt. In ons volgend nummer zal over deze expositie eveneens een artikel opgenomen worden.