G. John Stevens
architect AIA, MRAIC
o Vilvoorde, 4 januari 1936.
Hij liep Atheneum en St.-Jan-Berchmanscollege te Brussel en studeerde drie jaar aan St.-Lucas Schaarbeek.
Begon in 1955 zijn studies aan de Universiteit van Toronto en werkte 's zomers bij prominente architecten uit Toronto. Hij behaalde in 1960 de graad van Bachelor of Architecture. Met het oog op zijn promotie werd hij verbonden aan de staf van de Universiteit van Toronto, als part time leraar in tekenen en design.
Een jaar na zijn promotie vervolmaakte hij zijn design-studies in Zwitserland, o.l.v. een wereldbekend architect, Prof. Jean Tschumi. Daar deed hij mee aan een internationale
G. John Stevens
Architect G. John Stevens: hoogkoor van de kerk ‘Our Lady of Sorrows’, de kerk der Vlamingen in Detroit Michigan, U.S.A. Foto J. Fatica.
wedstrijd voor architectuur en won (o.m. met een project voor het nieuwe gebouw van de Wereldgezondheidsorganisatie te Génève). Kort daarop werd hij verbonden als stafarchitect aan het nieuwe International Labor Bureau in Génève.
In 1964 keerde hij terug naar Toronto, werd senior architect designer bij een plaatselijke firma en trad tevens opnieuw in het onderwijs, nl. aan de Central Technical School.
In 1964 eveneens begon hij zelfstandig als architect en planner, en kreeg belangrijke opdrachten, o.m. de nieuwe gebouwen van de Ajax Bolt & Screw Company en de nieuwe kerk van Our Lady of Sorrows in Detroit.
In september 1965 verhuisde hij naar Detroit en werd directeur bij Eberle M. Smith Associates, met als opdracht o.m. de design van het nieuw Recorders Court Building in Detroit.
In oktober 1965 bekwam hij zijn Michigan-licentie en opende zijn bureel aan de Gratiot Avenue. Hij werkt momenteel aan talrijke grote projecten, o.m. een ontspanningscentrum, kantoorgebouw, en verscheidene medische inrichtingen.
Hij zegt van zichzelf, dat zijn vertrek naar het buitenland te wijten was aan persoonlijke omstandigheden; maar drie maanden na zijn aankomst in Toronto was hij ervan overtuigd, dat zijn toekomstmogelijkheden veel ruimer waren in de U.S.A. Al té groot traditionalisme wierp een schaduw over de nieuwe ontwikkeling van de moderne kunst in het België van de vijftigerjaren. De kunst bleef te veel hangen