Noël Goemanne
in Europa, Canada en de U.S.A. Momenteel is hij music director en orgelist van Our Lady Queen of Martyrs-kerk, Birmingham, Michigan en professor harmonie, piano en orgel aan de faculteit van het Palestrina Institute of Detroit.
Tijdens de zomerse ‘music workshops’ maakt hij deel uit van de staf van de beroemde World Library of Sacred Music.
Zijn composities worden op tal van plaatsen uitgevoerd door voorname koren en orgelisten. Wij vermelden missen, motetten, werken voor piano en orgel. Zij worden uitgegeven door de voornaamste muziekuitgevers van Amerika.
Op de vraag waarom hij naar Amerika uitweek, antwoordt Goemanne: ‘In dit land zijn er ongetwijfeld meer ontplooiingsmogelijkheden voorhanden. Nochtans geldt hier ook, net als in eender welk ander land, dat men moet werken, en hard erbij! Amerika apprecieert goede orgelisten en bezit er onvoldoende, bijzonder dan in de katholieke kerken. Het wordt evenwel steeds moeilijker een goede positie als organist-director te vinden - bijzonder dan voor Europeanen - omdat de Amerikaanse scholen nu eigen uitstekende musici, orgelisten en componisten leveren.
Omdat Amerika zo groot is (50 staten, één taal), zijn de kansen op welslagen voor een artist vanzelfsprekend veel groter dan in een klein land. Een koorwerk b.v., geschreven in het Engels, kan hier in elk van de 50 staten worden uitgevoerd, zonder dat speciale vertalingen of aanpassingen vereist zijn.’
‘Wat de Vlaamse cultuur betreft, kan ik zeggen dat de orgelcultuur hier in hoge mate gewaardeerd wordt. De Vlaamse orgelisten worden beschouwd als de beste ter wereld. Het is beslist te danken aan onze grote traditie en in het bijzonder aan Flor Peeters, dat de orgelcultuur in Amerika zo vlug en succesrijk is gegroeid. Peeters deed die cultuur heropleven, én in de U.S.A. én in Vlaanderen.
Ik geloof, dat hier meer Vlaamse muziek wordt uitgevoerd, dan Amerikaanse orgelmuziek in Vlaanderen. En ik heb de indruk, dat in Vlaanderen niet voldoende muziek van geboren Vlaamse componisten ten gehore wordt gebracht. Misschien is de taal een hinderpaal voor orgelisten en koorleiders? Hier in Amerika omvat praktisch elk programma werken van Europese componisten. Ik geloof niet dat dit ook het geval is in Vlaanderen. Radio, t.v. en koorconcerten zouden meer werk moeten programmeren van Vlaamse componisten “in het buitenland”. Vlaanderen zou af en toe een internationaal festival moeten inrichten met zulke werken en wellicht, met de financiële hulp van de Staat, deze geboren Vlaamse kunstenaars naar hun geboorteland uitnodigen om de uitvoeringen te leiden.’
Birmingham, Michigan 48009, U.S.A.