ontmoetingen
Visser-Neerlandiaprijs voor
Luc Verbeke
Het heeft zeventien jaar geduurd - van 1948 tot 1965 - vooraleer Luc Verbeke als sekretaris van het ‘Komitee voor Frans-Vlaanderen’ enige tastbare erkenning van betekenis kreeg voor zijn dag- en vooral nachtwerk voor de instandhouding en heropleving van de Nederlandse kultuur in Frans-Vlaanderen. Nu hij op zaterdag 20 februari jl. in de historische Ridderzaal van het Binnenhof te Den Haag een Visser-Neerlandia-prijs van het ‘Algemeen Nederlands Verbond’ in ontvangst mocht nemen, past het dat zijn idealisme en trouw worden hulde gebracht.
Luc Verbeke werd geboren te Wakken op 24 februari 1924 en studeerde aan de Torhoutse kweekschool en aan het Hoger Opvoedkundig Instituut te Gent. Thans is hij schooldirecteur van de Lagere Jongensschool te Waregem-Nieuwenhove en geeft zich ongemeten aan zijn taak van opvoeder.
Op geen van mijn bekenden is, zoals op Luc Verbeke, het vers van René Verbeeck ‘Vlaanderen ook de stillen werken aan u’, van toepassing. Zonder zich luidruchtig op de voorgrond te dringen werkt hij sedert jaren aan diverse literaire, kulturele en pedagogische tijdschriften mee. Ik denk hier aan ‘Dietsche Warande en Belfort’, ‘Notre Flandre’, ‘Europa’, ‘Oriëntering’, ‘Ons Erfdeel’, ‘Nieuwe Stemmen’, ‘West-Vlaanderen’, ‘Het Daghet’, ‘Het Pennoen’ e.a. Zijn geschriften verraden voortdurend de mens Verbeke die zich nooit ongenuanceerd maar altijd menselijk, want begrijpend en aanmoedigend over zijn medemens uitlaat.