ontmoetingen
Kunstschilder Jos. Van Belleghem 70 jaar
Op 27 november werd meester Jos. Van Belleghem 70 jaar. In de loop van deze uitzonderlijk zonnige nazomer en herfst heb ik hem meer dan eens ontmoet op de smalle bochtige paden van ons klaar en kloek Veurne-Ambacht. Hij fietste door het land van zijn dromen, stapte even af om nader toe te kijken en te schetsen... Hij toonde me zijn schetsboek. Een rijkdom van schilderijen in spe, een gouden oogst voor de komende wintertijd. Jong, blozend, eeuwig welgemoed, gelukkig, zo is deze schilder, die nu al 50 jaar ons Veurne-Ambacht konterfeit.
Het schilderen zat hem in 't bloed. Op school, in zijn geboortedorp Beernem, stonden lei en schrijfboek vol mannetjes en huisjes. De karige fooien van zijn jonge jaren gingen de spaarpot in, om er een ‘schildersbakske’ mee te kopen. Daarmede beleefde hij hemelse vreugden. Te lande, alleen met groen en hemelsblauw, met boom en beek.
Het kon niet anders: de jonge Jos zou schilder worden. Hij ging werken bij een Brugs dekorateur, volgde de lessen in de akademie, waar hij les kreeg van Flori Van Acker.
Toen kwam de oorlog 14-18. Het tekenen en schilderen was onze IJzersoldaat een grote troost. Die jaren zouden hem voorgoed aan de Veurnse kasselrij binden. Want kort na zijn huwelijk in 1921 te Beernem, keerde hij naar Veurne-Ambacht, het land van zijn dromen, terug, waar hij nu al meer dan 40 jaar in romantisch-impressionistische trant, de dorpen, de verten en de seizoenen in vertederde dromen of in felgekleurde taferelen schildert. Ook duinen, havens en visserskoppen schildert hij, naast wit-zwarte tekeningen van Veurne en dies meer. Niettegenstaande een nasleep van oorlogskwalen bleef hij een optimist tot op heden. Hij exposeerde het eerst te Londen in 1917. Verder in vele steden en in 1964 voor de 16e maal in het stadhuis te Veurne. Zijn werk hangt niet alleen in eigen land, doch ook in vele vreemde landen; in alle werelddelen.
Verbond en tijdschrift wensen hun jarig lid langs deze weg van harte geluk. Mocht hij in lengte van dagen zijn artiestenloopbaan voortzetten, even moedig, even schoon, tot zijn en tot ons aller geluk.
F.R. Boschvogel