[Alu- en Resichromie vervolg]
ramen ook nog het voordeel bieden dat veel grotere oppervlakten-uit-één-stuk kunnen beschilderd worden.
Een persoonlijke vraag, mijnheer Notebaert, beoefent U zelf graag aluchromie? Waarom?
Ik beoefen alu- en resichromie zeer graag, omdat de reacties die ontstaan bij de minste beroering van de kleurstof op de drager, zulke suggestieve effecten veroorzaken dat die, door hun vluchtigheid en hun vloeibaarheid als het ware levende kleurvlekken, u dwingen tot verder ingrijpen en aldus het creatief spel in de hand werken, zodat de spanning tot het laatste ogenblik blijft en de geladenheid van het kunstwerk naar een hoogtepunt drijft. Eerlijkheidshalve moet ik hieraan toevoegen dat het wel een grote vaardigheid en dus ervaring vergt, vooraleer men deze materie tot zover kan dwingen dat men een vooraf geconcipieerd resultaat - zij het dan genuanceerd - kan bereiken.
Meent U dat het aangewezen zou zijn dat dergelijke technieken zouden aangeleerd worden in vormingsinstituten voor plastische kunstenaars? Of gebeurt dit reeds?
Natuurlijk is dit aangewezen, doch bij mijn weten gebeurt dit nog niet. En m.i. is het niet alleen in instituten voor plastische kunsten, doch ook in de cursussen voor toegepaste kunst en ook voor bouwkunst dat de aandacht er moet op gevestigd worden, want het zijn vooral de mensen uit deze branches die de alu- en de resichromie leefbaar zullen maken, wanneer zij eenmaal geleerd hebben deze toepassingen aan te wenden in hun verwezenlijken.