post scriptum
➤ Boven Roeselare brandde de augustuszon, op alle stranden langs de kust schetterde de kleurige triomf van badpak en bikini, op elk pad in Kempen en Ardennen wandelden toeristen en vakantiegangers... Maar in die luie, gloeiende, tropische oogstmaand werd het plan voor onze jaargang 1965 geboren. Moeder (lees: onze Redactieraad) en kind stellen het opperbest. De geboorteaankondiging ontvangt U over niet al té lange tijd.
Dit kunnen wij U reeds verklappen: dat de werving van samenstellers en gespecialiseerde medewerkers zelden zó vlot verliep - dat ons ‘internationaal’ nummer gewijd wordt aan de kunst van een Zuideuropees land - dat een andere aflevering aansluit bij de nationale actie en expositie ‘Broederlijk delen voor kunstenaars’ - dat de liefhebbers van journalistiek en kunst ruim hun gading krijgen - dat wij een volledig corpus wijden aan het probleem kunst en onderwijs, dat een Vlaams monument in al zijn aspecten wordt belicht - dat ‘Vaanderen’, landschap, volk, cultuur, nog steeds stof te over bieden voor een heerlijke aflevering...
➤ Maar vergeet U het a.u.b. niet: uw leesgeld voor 1965 bedraagt 200 fr. U kan dat nù reeds storten op giro 9576 van de Bank van Roeselare en West-Vlaanderen te Roeselare. U vermeldt op de strook: ‘Abonnement West-Vlaanderen 1965’ plus uw naam en volledig adres.
➤ Nog enkele loftrompetten voor vroeger verschenen nummers:
‘Ieder nummer van ‘West-Vlaanderen’ brengt mij een aangename verrassing te meer. Deze grote sympathie voor uw tijdschrift is niet zozeer gevolg van mijn Westvlaams chauvinisme dan wel van de zeer hoge standing die deze publicatie weet vol te houden. Indien al onze provincies op een dergelijke uitgave fier konden gaan, de geestelijke rijkdom van ons land zou veel beter bekend zijn, dan nu het geval is.’ (J. Koninckx, Eerste Sekretaris van de Belgische Ambassade te Stockholm).
‘..... Al deze bijdragen zijn rijk geïllustreerd met prachtige reproducties die op zichzelf al van dit juli-augustusnummer iets buitengewoon aantrekkelijks maken.’ (Het Laatste Nieuws, 5.8.64).
‘Over de talrijke fraaie en artistiek hoogstaande foto's uit dit nummer (bedoeld wordt: Fotografie als Kunst) niets dan lof, al ontbreekt toch wel een beetje het werk van eigen bodem...’ (Het Nieuwsblad, 13.8.64).
‘Ik heb mij een eksemplaar (van het Kerkbouwnummer) kunnen aanschaffen en heb onmiddellijk voor een abonnement ingeschreven. Ik wil hiermede dan ook gaarne mijn waardering betuigen voor deze voortreffelijke uitgave. Daar ik zelf in West-Vlaanderen ben geboren en er tot in 1934 verbleef (ik bouwde te Oostende de St.-Janskerk in samenwerking met wijlen architekt Van Welden) kan ik voor een en ander niet onverschillig zijn.’ (Architekt I. Hintjens, Borgerhout).
‘Dit tijdschrift is werkelijk fantastisch van inhoud en uitvoering!’ (Marja de Smet Vercauteren, Oostburg, Nederland).
‘Er gaat van W.V. een zeer dynamische sfeer uit; het is een tijdschrift dat echt leeft (niet in leven gehouden wordt) en dat geeft het direct een groot communicatievermogen. Het is goed dat er een tijdschrift is als het uwe. Ook de vormgeving lijkt me voortreffelijk.’ (Karel van Deuren, Berchem/Antwerpen).
➤Ten slotte nog een vraag:
Wie kan bezorgen of aanduiden waar ergens te vinden is: ‘De Stem uit het Vaderland’, het blad der Vlaamse seizoenarbeiders in Frankrijk, jaargangen 1904-1914?
Inlichtingen aan het Redactiesecretariaat, a.u.b., Pontonstraat, 12, Oostende, telefoon: 059/771.81.