| |
kunstecho's [vervolg]
toonstelling ‘Scheppend Ambacht in West-Vlaanderen’ gehouden, een soort overzicht van het werk, dat er tijdens het voorbije seizoen geëxposeerd werd. Alle bekende namen uit onze gouw troffen wij er aan, o.m. Lucien De Gheus, Roger Van Sevenant, Roger Bonduel, Jan Nolf, Perignem, Amphora, e.a.m.
Het inrichtend Comité weze van harte gefeliciteerd met dit initiatief.
| |
XIIde Provinciaal Tornooi voor Zangkoren 1964
Dit jaar is dit tornooi voorbehouden aan de zangkoren uit de derde afdeling en aan de nieuwe deelnemers. Reglement en alle nuttige inlichtingen worden graag verstrekt door het Provinciebestuur, Dienst voor Culturele Aangelegenheid, H. Losschaertstraat, 3, Brugge.
| |
Provinciaal Muziektornooi 1964
Dit tornooi, voorbehouden aan de harmonies en fanfares uit de Derde Afdeling, evenals aan de nieuwe deelnemers, werd gehouden op 4, 18 en 25 oktober. De jury was samengesteld als volgt: J. Storme, voorzitter. E. Delbaere, drs. K. De Schrijver, R. Fabes, Leden; G. Gyselen, secretaris.
| |
Nieuwe speelseizoen Korrekelder
Het seizoen, dat op 22 oktober startte, voorziet vijf voorstellingen, van telkens acht uitvoeringen. De stukken zijn:
‘Een kluizenaar stierf...’ van James Saunders (Arca-theater, Gent, regie Dré Poppe); ‘Boeing-Boeing’ van Camoletti (regie Jaak Vermeulen); ‘Een schip zonder haven’ van Alberto Perrini (regie Remi van Duyn); ‘Het Dagboek van een Gek’ van Gogolj-Luneau-Coggio (regie Walter Eysselinck en met als enige acteur Roger Dewilde); ‘Vuile Handen’ van Sartre (regie Frans Roggen).
Daarnaast wordt nog een nader te bepalen blijspel voorzien, op te voeren door de studioleerlingen van de Korrekelder, o.l.v. Roger Dewilde.
Toegangsprijs: 60 fr. (40 fr. studenten en militairen); abonnement voor 5 voorstellingen: 200 fr.
| |
Retrospectieve tentoonstelling Rik Slabbinck
Na de verzameling Van Geluwe, na Wolvens en (tijdelijk) het Eigen Bezit van de provincie West-Vlaanderen, vormde de retrospectieve Rik Slabbinck (22 augustus-27 september 1964) een nieuwe, belangwekkende manifestatie van moderne, hedendaagse schilderkunst binnen de muren van het door de Primitieven geconsacreerde en wereldbekende Groeningemuseum te Brugge.
Vijf zalen Slabbinck. Honderddertig schilderijen, het oudste van 1937, het jongste van 1964. Een groot aantal kapitale werken: het portret van de moeder (1938) en van de
| |
| |
vader (1948) van de kunstenaar, de ‘Jonge Vrouw’ (1949) en de ‘Blijde Zomer’ (1950), die treffend de resolute overgang van Slabbinck uit een door vooral Permeke gedomineerde aanvangsperiode, naar het licht en naar een door en mét de kleur zelfveroverd lyrisch expressionisme illustreerden. Voorts in de chronologie een serie orgelpunten: ‘Stilleven met brood’ (1954), ‘Synthese’ (1956), ‘Moederschap’ (1957), ‘De Familie’ (1959), ‘Aan Zee’ (1959) uit het museum van Milaan, ‘Het Terras’ (1960) uit het museum van Keulen. In deze kleurenfeesten waaruit zingevoelige levenslust, doch ook ernstige, verstilde spanning als dominante gevoelens naar voren treden, heeft Slabbinck zijn kunst opgebouwd. Vanaf het moment dat hij zijn rijkgeschakeerd kleurenalfabet vermeesterde, heeft hij zich uitgesproken op een wijze die uitdrukkelijk is, één, onverdeelbaar, persoonlijk, onmiddellijk herkenbaar en breed toegankelijk. Deze expositie, die een waardige hulde was aan de vijftigjarige artiest in zijn geboortestad, heeft de vele aspecten van zijn groot kunstenaarschap ruim aan het licht gebracht.
Fernand Bormeure
| |
Internationale Orgelweek
Deze week, ontworpen en geleid door Kamiel D'Hooghe, ging van 25 juli tot 1 oogst door ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de orgelconcerten in de St.-Salvatorskathedraal. Ze bestond uit een internationale orgelwedstrijd, een internationaal orgelcongres, een tentoonstelling en een reeks concerten.
Op de expositie waren historische documenten en merkwaardige boeken overvloedig aanwezig, verder ook foto's van Vlaamse historische orgels, van heel het Nederlandse orgelpatrimonium, van orgels gebouwd door de Zweed Grönlund, door de Duitsers Walcker en Klais en door Stevens wat ons land betreft. S. Nygren vertegenwoordigde Zweden met een stand van allerlei publicaties en documenten over de Zweedse orgelcultuur. Orgelperiodieken uit alle Europese landen en Amerika gaven een levendig overzicht over het hedendaags orgelgebeuren.
Voor de Orgelwedstrijd hadden zich 31 kandidaten uit 11 verschillende landen aangeboden. De jury bestond uit internationaal bekende musici; Kamiel D'Hooghe fungeerde als voorzitter. Twaalf kandidaten werden aangeduid voor de halve finale, uiteindelijk bereikten vijf van hen de finale, die volgende einduitslag gaf: 1. N. Nielsen (Denemarken). 2. R. Stenholm (Zweden). 3. G. Gillen (Ierland). 4. R. Rakier (Nederland). 5. Chris Dubois (Vlaanderen). De prijs der luisteraars ging naar Rolf Stenholm.
Het congres omvatte drie lezingen, twee meestercursussen, een bezoek aan het historisch orgel te Haringe en bood tevens de gelegenheid tot het volgen van een privaatcursus bij de juryleden tijdens deze week. Na elke lezing werd er van gedachten gewisseld, hetgeen de openhartige en aangename sfeer onder de congressisten nog begunstigde.
Wat de concerten betreft: Flor Peeters speelde het openingsconcert. Traden verder nog op: Anton Heiier, Gaston Litaize, Catherine Crozier, Albert De Klerk, die o.m., samen met Kamiel D'Hooghe, twee concerti voor twee orgels van Padre A. Soler vertolkte.
Ook koor- en orkestwerk was te beluisteren. Kamiel D'Hooghe vertolkte het slotconcert.
Het schitterend niveau van alle concerten, de degelijke specialisatie van het congres, de merkwaardige tentoonstelling en de geanimeerde orgelwedstrijd zorgden ervoor dat deze Internationale Orgelweek een meer dan verdiend succes kreeg.
| |
10de Provinciale Declamatiewedstrijd
Door het AWT-Brugge werd op 4 oktober deze wedstrijd gehouden, die openstond voor alle Westvlamingen. Het doel ervan was het bevorderen van het ABN en de welsprekendheid, waardoor de culturele verheffing van ons volk in de hand kan gewerkt worden. De jury was samengesteld als volgt: Carlos Van Hooreweder (voorzitter), Fernand Etienne en Juliaan Declercq. Lieve Pattyn uit Ieper werd laureate met grootste onderscheiding (90 % der punten).
| |
Literaire Jongerenprijs '64
In samenwerking met de literaire jongeren-tijdschriften ‘Yang’, ‘Stiletto’, ‘Manifest’ en ‘Proces-Verbaal’ richt ‘Skabletter’ een grote literaire jongerenprijs 1964 in. ledere deelnemer moet, onder schuilnaam of kenspreuk, minstens 3 gedichten of 1 kortverhaal (max. 8 pag., dubbele interligne) en in 4-voud getikt, openzenden aan ‘Literaire jongerenprijs '64’, Delaplacestraat, 161, St.-Kruis. De deelnemers (max. 25 jaar) mogen, buiten tijdschriftenpublicaties of groepsuitgaven, geen enkele andere vorm gepubliceerd hebben. Jury: Jan-Emiel Daele, Henk Huisman, Peter Schuddeboom, Arthur W. Vandevelde en Jef Gruyaert. Prijzen: publicatie in vier jongerentijdschriften, plus uitgave van 400 exemplaren van gedichten-of verhalenbundel. De volgende twee laureaten ontvangen een geldprijs; hun werk wordt eveneens gepubliceerd. Proclamatie te Brugge op 6 december e.k.
| |
Belangrijke fotografietentoonstelling
Het Provinciaal Comité voor Kunstambachten en Industriële Vormgeving in West-Vlaanderen startte het expositiejaar 1964-65 met een belangrijke tentoonstelling, gewijd aan het werk van de beroemde fotograaf Prof. Dr. Otto Steinert en zijn school. Op 17 oktober werd deze expositie door Prof. Steinert zelf geopend.
| |
Renaat Veremanskoor
Dit bekende koor, onder leiding van Roger Deruwe, was de jongste maanden uiterst actief: talrijke uitvoeringen n.a.v. de 11-julifeesten, de IJzerbedevaart en de Reiefeesten, op 13 september uitvoering te Male van de 4-stemmige mis van Ryelandt, op 4 oktober de 4-stemmige mis a capella van Herman Roelstraete, getiteld ‘Missa de Sancta Magdalena’, een werk in 1962 gecomponeerd en nu voor het eerst uitgevoerd. De Scola Cantorum ‘Cantemus Domino’ uit Izegem, o.l.v. Robert Depicker, zong het proprium en Kamiel D'Hooghe bespeelde het orgel. Op 11 oktober, opnieuw in de St.-Salvatorskathedraal, uitvoering van de mis van Ryelandt, in opdracht van de godsdienstige uitzendingen van de Vlaamse Televisie. Voor de komende winter worden heruitvoeringen van de ‘Weihnachtgeschichte’ van Distier voorzien.
| |
Amerikaanse schenking
Op 22 september schonken de Amerikaanse schilders Margaret en Walter Keane, op initiatief van de Belgisch-Amerikaanse vereniging, elk een van hun werken aan het Brugse museum voor Schone Kunsten, benevens een beurs van 75.000 fr., die zal worden verdeeld in 5 wedstrijden, georganiseerd door de Stad Brugge en voorbehouden aan de jonge Brugse schilders.
| |
Tien jaar Heylich Cruys
Onlangs vierde de Rhetorycken Camere van het Heylich Cruys te Brugge de tiende verjaring van haar heroprichting. In de H. Bloedkapel werd een avondmis opgedragen door Godfried Oost, gouwvoorzitter van het AWT. De kanselrede werd gehouden door E.H. Cromheecke. Dhr Franchoo hield tijdens de feestzitting een toespraak en zette regisseur Luc Wildemeersch in de bloemen. Maurits Balfoort, regisseur bij de KNS, hield de feestrede, die ging over de opdracht en de waarde van het amateurstoneel. Hij noemde het liefhebberstoneel een cultureel apostolaat, dat in niet geringe mate bijdraagt tot de culturele ontvoogding van het Vlaamse volk.
| |
Brussel
Prijzen Kon. Akademie van België
Op 31 december a.s. zullen de termijnen van verscheidene prijzen vervallen:
Joseph Schepkens (plantenziekteleer en toegepaste insectenleer) 5.000 fr.; Albert Brachet (embryologie) 20.000 fr.; Paul en Marie Stroobant (sterrenkunde) 10.000 fr.; Georges Vanderlinden (natuurkunde) 20.000
| |
| |
fr.; Suzanne Tassier (allerlei onderwerpen - aan een Belgische vrouw voorbehouden) 25.000 fr.; Tobie Jonckheere (opvoedkunde) 12.000 fr.; Ernest Acker (bouwkunst) 7.000 fr.; Irène Fuerison (muziek) 10.000 fr.; Constant Montald (monumentale schilderij) 12.000 fr.; Paul Bonduelle (bouwkunst) 500.000 fr.
Alle nadere inlichtingen, op schriftelijke aanvraag, bij de Bestendige Secretaris van de Akademie, Paleis der Akademiën, Hertogsstraat, 1, Brussel 1.
| |
Literaire Reinaertprijzen
De Arbeiderspers, Wetstraat, 133, Brussel 4, herinnert eraan dat de manuscripten voor de roman (50.000 fr.), het reisverhaal (25.000 fr.) en de detectiveroman (25.000 fr.) ingewacht worden tegen 31 december e.k. op bovenstaand adres. Alle nadere inlichtingen eveneens op dat adres.
| |
Eeklo
Kunstsalon Beatrijs
Dit goedbekende kunstsalon publiceerde onlangs zijn programma 1964-1965. Meteen is het aan zijn tiende bestaansjaar toe. Uit dit programma onthouden we: op 27 oktober een academische zitting, met voordracht over Henri De Braekeleer door Dr. W. Vanbeselare; op 28 november de jaarlijkse verbroederingsdag voor kunstenaars en kunstvrienden: ‘Met kunstenaars aan de dis’; op 2 februari: gitaarrecital door Ida Polk; op 12 maart: voordracht ‘Mens en schoonheid’ door Dr. M. Vandekerckhove.
Op een nog nader te bepalen datum zal een tentoonstelling worden gehouden van werk van Frans Masereel, alsmede van verscheidene andere schilders.
| |
Ekelsbeke
IIIde Vlaamse Kultuurdag
Te Ekelsbeke, in Frans-Vlaanderen, ging op 6 september jl., de IIIde Vlaamse Kultuurdag door, onder de auspiciën van het ‘Comité flamand de France’.
Na het openingswoord door Z.E.H.G. Decalf, gaf Z.E.H. Kan. Maxime Deswarte, Professor aan de Katholieke Universiteit te Rijsel, een voordracht over ‘Frans-Vlaanderen, Land en Volk’. Guido Van der Meersch uit Poperinge declameerde en leerlingen van de Nederlandse leergang te Leisele traden op. Vervolgens handelde Z.E.H. Decalf over ‘Nieuwe vondsten in de volkstaal’, waarna Zijne Hoogwaardige Excellentie Mgr. H. Dupont, Voorzitter van het ‘Comité flamand de France’, het slotwoord uitsprak en de prijzen uitreikte aan de leerlingen van de Nederlandse leergangen in Frans-Vlaanderen. Een avondfeest in de tuinen van het kasteel te Ekelsbeke besloot deze geslaagde Kultuurdag.
| |
Gent
Fondsprijzen 1965 van de Kon. Vlaamse Academie voor Taal & Letterkunde
Dr. Karel Barbierprijs (1963-1964): 5.000 fr. aan de beste historische, nederlandstalige roman, geput uit onze eigen geschiedenis. In te zenden vóór 31 december 1964, in dubbel exemplaar, aan de vaste secretaris van de Academie, Koningsstraat, 18, Gent, bij wie het volledig reglement te verkrijgen is.
Taalkunde: een studie over persoonsnamen, inzonderheid de hypocoristica in onze oudste plaatsnamen;
Cultuurgeschiedenis: een studie over Menno ter Braak in de leer bij Nietzsche;
Letterkunde: 1. Een studie over Bilderdijks dramatiek op comparistische grondslag. 2. Een studie over de ‘Minne’ in de Strofische Gedichten van Hadewijch, gesitueerd in het kader van de 12de en 13de eeuwse Mystiek en der profane minnelyriek. 3. Een historische en kritische studie over de vernieuwing in de opvatting van literatuurgeschiedenis na Dilthey.
Voor bovenvermelde drie prijsvragen: inzenden vóór 10 december 1964 - bedrag van elke prijs: 25.000 fr.
| |
Prijzen der Provincie Oost-Vlaanderen
Volgende prijzen worden voor 1964 uitgeschreven: Paul de Montprijs voor toneelwerk (10.000 fr.) voor een oorspronkelijk stuk verhalend proza van 15 tot 30 minuten; Prijs voor Letterkunde: essay of monografie (15.000 fr.), jeugdboek (7.500 fr.) en debutantenprijs-roman (5.000 fr.).
Nadere inlichtingen bij: Dienst voor Culturele en Sociale Aangelegenheden, Bisdomplein, 3, Gent.
| |
Nieuwe Kerkelijke Kunst
In het kader van het Internationaal Congres ‘Liturgie na het Concilie’ had van 8 tot 27 september 1964 een tentoonstelling plaats van Kerkelijke kunst. De St.-Pietersabdij bood daarvoor een uitstekende ruimte, waarin de kunstwerken prachtig tot hun recht kwamen. Over het vertoonde is niet te veel goeds geschreven geworden vanwege iemand, die nu reeds jaren altijd maar opnieuw uitsluitend een handvolletje personen verdedigt, door bijna alles wat niet zij gepresteerd hebben als minderwaardig te brandmerken; iets waarmede overigens een slechte dienst bewezen wordt aan degenen, die men wil verdedigen, want wie te veel wil bewijzen bewijst niets. Wij willen natuurlijk niet beweren dat alles wat hier te zien was schitterend is; hoe ware zulks mogelijk? Maar als geheel moet men de tentoonstelling behoorlijk heten. De samenstellers hebben er overigens zeer goed aan gedaan zich niet bij hun keuze te beperken tot werken, die uit een bepaalde, wel waardevolle, maar toch nogal starre, dorre en nauwe optiek ontstaan zijn, die zeker niet als de enig zaligmakende mag beschouwd worden.
Intussen kunnen we ons slechts gelukkig achten om de zeer ruime vertegenwoordiging vanwege Westvlamingen tussen de geselekteerden van Gent. Behalve aan de intrinsieke waarde van de werken zal dat ook wel voor een goed deel mogen toegeschreven worden aan de voorbeeldige propaganda, die door ons provinciebestuur gevoerd wordt voor onze artiesten, én door haar Cultuurdagen, én door middel van het Provinciaal Comité voor Kunstambachten, én ook wel langs ons tijdschrift waaraan het zijn steun verleent. Om alles te bespreken ontbreekt hier de ruimte. Wij moeten ons beperken tot het opsommen van de Westvlaamse vertegenwoordiging in de tentoonstelling.
Vooral voor wat de nieuwbouw betreft hadden de Westvamingen het belangwekkendste te tonen en tevens het meeste met de architecten J. Vanden Bogaerde (kerk Mortsel), Y. Claeys en H. Scherpereel (ontwerp), Dessauvage (St.-Lievenscollege Gent, Vosselaar, Willebroek, Testelt), Devos, Holvoet en Van den Weghe (Kuurne), Felix (Zonnelied, Oostende), De Geyter (Kuurne), Lantsoght (Moerzeke, Menen, Koksijde), Tanghe (Werken, Duinenkerk), Claeys en Van Assche (Edelare), Tanghe en Pètre (Assebroek St.-Lutg.).
Voor de edelsmeedkunst troffen we werken aan van Roger Bonduel en het huis Slabbinck. Dit laatste was ook vertegenwoordigd in de afdeling Kerkgewaden en textiel, naast R. Cambien, het huis Delbeke-Van Houtte, het huis A.E. Grossé, C. Toussein en E.Z. Katarina. Er waren keramiek van Amphora, glasramen van Amphora en M. Martens, kerkmeubilair van M. Witdouck.
A.S.
| |
Knokke
Aankoop van belangrijk beeldhouwwerk
De Knokse gemeenteraad is onlangs, met eenparigheid van stemmen, overgegaan tot de aankoop van het bronzen beeld van Ossip Zadkine: ‘De Poëet’. In verband met de verantwoording van deze aanwinst, deelde Dr. Eugène Mattelaer, Schepen van Cultuur, aan de pers mee, dat het Departement zijn volledige goedkeuring aan het aankoopproject hechtte en dat het beeld zal geplaatst worden op het plein aan de Canadasquare. Het zal officieel worden ingewijd in september 1965, bij gelegenheid der zevende internationale biënnale voor poëzie.
Het Knokse stadsbestuur dient gelukgewenst met deze prachtige aanwinst.
| |
Male
Hulde aan E.H. Gantois
Op 13 september werd in het grafelijk slot van Male een huldeplechtigheid gehouden
| |
| |
ter ere van E.H. Gantois, die de plechtige H. Mis opdroeg, door het Veremanskoor opgeluisterd met de Mis van Ryelandt. Nadien volgden een gezellig samenzijn en een feestmaal met gelegenheidstoespraken. E.H. Gantois zelf hield de slotrede. Tussen de tafeltoespraken trad o.m. Antoon Vander Plaetse op.
| |
Münster
‘Kunstlandschaft Westflandern’
Op 12 september werd in het Landeshaus te Münster een fototentoonstelling, samengesteld door Dr. Luc Devliegher, geopend onder de titel ‘Kunstlandschaft Westflandern’. Deze expositie gaf de bezoekers een getrouw beeld van de kunstschatten, die de toerist in West-Vlaanderen kan aantreffen. Na Münster komen Paderborn, Minden en Coesfeld aan de beurt. Het initiatief maakt deel uit van de culturele manifestaties, die sinds enkele jaren tussen Westfalen en West-Vlaanderen worden uitgewisseld.
| |
Oostende
Leo Spilliaerthuldiging
Op 20 september bracht de V.T.B. te Oostende een hulde aan de kunstschilder Leo Spilliaert. Op het Canadaplein werd een witstenen monument onthuld, vier meter hoog, op blauwstenen voetstuk en gebeeldhouwd door de Oostende kunstenaar Gerard Holmens.
| |
Oostende in de Kunst
Tijdens de zomermaanden werd in het Kursaal een belangrijke tentoonstelling ‘Oostende in de kunst’ gehouden. Deze expositie legde vanzelfsprekend nadruk op het werk van geboren of van afkomst Oostendse schilders. Citeren wij de grootste drie onder hen: Ensor, Permeke en Spilliaert. Ook van Jan De Clerck werden verscheidene werken tentoongesteld. Het geheel was een hoogstaande kunstmanifestatie, die zeer zeker heeft bijgedragen tot het propageren van de Vlaamse kunst bij de talrijke toeristen, die de voorbije zomer Oostende bezochten.
| |
Roeselare
Tentoonstelling van de Academie
In de bovenzaal van het Roeselaarse stadhuis exposeerden de leerlingen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten; de verschillende standen vormden een bijzonder interessant beeld van het werk, door de leerlingen gepresteerd in de diverse takken van de plastische kunst: illustratie, omslag- en briefhoofden, tapijten, meubelen interieurkunst, bouwkunde, affiches, glas in beton en lood, mozaïeken, tekeningen, grafiek, schilderijen, boetseer- en beeldhouwwerk, keramiek, e.d.m.
| |
Cultuurfestival 1964
Het cultureel actiecomité heeft grote plannen voor dit festival.
Van nu af aan kan reeds als vaststaande beschouwd worden de komst van het EWT-theater uit Antwerpen, een avond onder de titel ‘Jazz en poëzie’, het Vlaams Kamerorkest, het Ter Kamerenkoor uit Brussel en een fototentoonstelling uit de U.S.A. Verder worden onderhandelingen gevoerd met het Théâtre Populaire Flamand, een toneelgroep uit Zuid-Vlaanderen, de K.V.S. Brussel, Wim Kan, het Théâtre des Galeries uit Brussel en Le Centre Dramatique National uit Frankrijk.
Zoals men kan vaststellen, zal dit festival een uitgesproken internationaal karakter bezitten.
| |
Expositie Koninklijke Kunstkring
In de loop van oktober werd door de Koninklijke Kunstkring Roeselare een tentoonstelling ingericht in de bovenzaal van het stadhuis. Jozef Seaux sprak de openingsrede uit, waarna de burgemeester, dhr. J. De Nolf, in aanwezigheid van de schepenen H. Callebert en R. De Man, de expositie voor geopend verklaarde. Er waren werken te zien van Fr. Cornillie, mevr. Dezeure, C. Lambrecht, mej. De Spiegeleer. Jos Desimpel, mevr. Claerhout, Fr. Vanthomme, Alfons Blomme, U. Vandenbroeck, Adhémar Vandroemme en Jef van de Maele.
| |
Waregem
XVIIde Frans-Vlaamse Kultuurdag
Op zondag, 30 oogst jl., ging te Waregem de XVIIde Frans-Vlaamse Kultuurdag door. Na een inleidend woord door Voorzitter André Demedts, sprak Gerard Schmook over ‘Vóór 250 jaar waakte Meester Steven van Kassei over het Nederlands’, Roger Rommelaere handelde over oude volksverhalen en liederen uit Frans-Vlaanderen, waarna secretaris Luc Verbeke het jaarverslag over de werking voordroeg.
De voormiddag werd besloten door A. Maes en Albert Devey, die het hadden over de Nederlandse Vakantieleergangen. 's Namiddags kwam F. Koote, Voorzitter A.N.V. aan het woord met ‘Het A.N.V. en het Nederlands in de wereld’, vervolgens Mgr. H. Dupont, voorzitter van het Comité flamand de France, met ‘Les églises et l'art religieux en Flandre française’ (opgeluisterd met kleurendia's). Willy Spillebeen en Antoon Vander Plaetse hielden een In memoriam E.H. Marcel Janssen en de dag werd besloten met een voordracht, eveneens met kleurendia's, over Frans-Vlaanderen, door E.H.G. Van Ryckeghem.
| |
Wemmel
21ste Vlaamse Poëziedagen
Op 25 juli hadden te Wemmei de 21ste Vlaamse Poëziedagen plaats. 's Voormiddags spraken, na de begroeting door de Voorzitter, Lieven Rens en Prof. R. Foncke respectievelijk over ‘Clair-obscur bij Vondel’ en ‘Dichters en herinneringen’. In de namiddag handelde Prof. J.C. Brand t-Corstius over ‘Herman Gorter 100 jaar geleden geboren’, waarna Remi Van de Moortel de poëtische oogst in Vlaanderen tussen twee Poëziedagen in ogenschouw nam. Vervolgens greep de proclamatie van de Laureaten 1964 plaats: ons medelid, letterkundige Willy Splllebeen uit Menen behaalde de Prijs der Vlaamse Poëziedagen.
De namiddag werd besloten met een ontvangst door het Gemeentebestuur, tijdens dewelke de proclamatie en de uitreiking van de Prijs van Wemmei geschiedde.
| |
Westouter
Tentoonstelling Frans Masereel
Bij gelegenheid van de 75ste verjaardag van Frans Masereel, richtte ‘De Corneblomme’, de actieve culturele vereniging van Westouter, een expositie in van het werk van de jarige kunstenaar. De tentoonstelling was open van 19 juli tot 16 oogst en kende een verdiend succes.
| |
Zwevegem
Boekenbeurs en Literaire Tentoonstelling
De plaatselijke afdeling van het Davidsfonds Zwevegem, in samenwerking met de Literaire Tafelstonden uit Brugge, hebben van 11 tot 16 juli jl. een boekenbeurs en literaire tentoonstelling ingericht in het gebouw van de Kredietbank te Zwevegem. Deze expositie omvatte in de eerste plaats boeken van Ieden van de Literaire Tafelstonden, en verder een uitstekende selectie Davids-fondsuitgaven, alsmede een serie Zuidafrikaanse werken. De openingsrede werd uitgesproken door mr. Alain de Caluwe, die de doelstellingen van de Literaire Tafelstonden toelichtte. Op 16 juli ging er een literaire avond door, waarop achtereenvolgens Luc Verbeke, Marcel Vandevelde, de Nederlander Olaf de Landell en Klaus R. Evers werden voorgesteld en voorlazen uit eigen werk. Deze boekenbeurs, die een ruime belangstelling kende, werd opgeluisterd door de expositie van werken der leden van de Beka Schilder- en Boetseerclub. Vermelden wij nog dat Jan en Giovan Deloof een ruim aandeel hadden in de verwezenlijking van dit initiatief.
|
|