post scriptum
➤ Talrijke lezers hebben er, hetzij schriftelijk hetzij mondeling - en zelfs telefonisch! - prijs op gesteld hun waardering uit te drukken voor ons Kerkbouwnummer. In hun hulde werden zowel de samensteller, de redactie, als de Bank van Roeselare betrokken. Laatstgenoemde instelling verdient inderdaad een bijzonder dankwoord, want - zonder materialist te zijn - dient gaarne beaamd, dat zelfs de beste ideeën moeilijk (of helemaal niet) kunnen verwezenlijkt worden, zonder datgene, dat door romantische schrijvers ‘het slijk der aarde’ werd genoemd.
➤ Een lezer drukte zijn waardering uit, o.m. in drukletters en uitroepingstekens: Het laatste nummer van West-Vlaanderen: PROFICIAT!! Amaai!! Wat een prestatie!! Een van de bovenste plank! Iets dat furore zal maken.
➤ De bekende auteur, Maurice Roelants, schreef ons o.m. het volgende:
‘Waarde Vrienden van West-Vlaanderen, Zo durf ik u te noemen, met een goede gedachte aan kanunnik Dochy zaliger en aandachtig voor de frisse geest, die u en uw tijdschrift blijft bezielen. Ik ben blij er enkele malen aan medegewerkt te hebben. Wat mij dit schrijven doet? Uw jongste aflevering: de Kerkbouw... Het bijzonder intelligente artikel van C.J.A.C. Peeters heb ik zeer gewaardeerd. “Hang naar oorspronkelijkheid koste wat het kost, verdient afkeuring” - dat onderschrijf ik zonder aarzelen.’
➤ Ons Kerkbouwnummer heeft ook nog andere gevolgen, maar dan gevolgen, die zich meer achter de schermen afspelen. Toen een Moeder-Overste onze aflevering gelezen had, besliste ze dadelijk, dat de kapel van haar instelling een moderner kleed zou krijgen (en dat was beslist nodig!) Hopen wij dat dit goede voorbeeld in tal van West-Vlaamse bedehuizen gevolgd zal worden, zodat wij, over bij voorbeeld tien jaar, opnieuw kunnen uitpakken met een Kerkbouwnummer, dat dàn echter zal getuigen van het hoge niveau, waarop onze kerkelijke architectuur zich beweegt.
➤ Wij hebben hierboven reeds heel even gesproken over financies. Men moet geen specialist zijn in het vak om te beseffen, dat ‘West-Vlaanderen’ een financiële slokop is. Zonder rekening te houden met honoraria, met verzendingskosten en algemene uitgaven (o.m. de kosten, die een enorme correspondentie met zich brengt), mogen wij hier verklappen, dat ons Kerkbouwnummer bijna het dubbele kost van wat een abonnee ervoor betaalt. Wij hebben dit kunnen volhouden, uitsluitend dank aan de subsidiërende organismen. Wij moeten echter rekening houden met het feit, dat àlles, wat voor het verwezenlijken van een uitgave vandoen is, onderhevig is aan frequente prijsstijgingen: papier, clichés, lonen en wedden in de drukkerij, port, ja, noem maar op...
Dertien jaar lang hebben wij de abonnementsprijs van ‘West-Vlaanderen’ ongewijzigd gehouden: 150 F voor 6 nummers. Vanaf volgend jaar zijn wij verplicht 50 F méér te vragen. Wij stellen er prijs op u nu reeds in te lichten. Deze prijsstijging, wij weten het, dient niet gedetailleerd verantwoord te worden voor onze lezers, die wij kennen als verstandige en objectief oordelende mensen: zij zullen beseffen, dat 200 F voor een kunstboek van circa 450 pagina's beslist nog onder de prijs is.
➤ Nog een reactie op ons Kerkbouwnummer: Wat hebben jullie gedronken om het cliché, boven links, pagina 30, ondersteboven te zetten?
Wij hebben helemaal niet gedronken en niets op zijn kop gezet. Bedoeld beeld is een spiegeling van het gebouw in het water. Wie goede ogen - of een goede bril - bezit, kan het zó zien. Wij geven echter toe, dat wij ons wel de moeite mochten getroost hebben in het onderschrift bij dat cliché het woord ‘spiegelbeeld’ te verwerken...
➤ Zelf uit Jambes bereikte ons een foutloos Nederlands huldebetoon voor ons Kerkbouwnummer: ‘Hierbij bied ik aan de administratie van “West-Vlaanderen” en ook in het bijzonder aan dhr. Albert Smeets mijn hartelijkste gelukwensen aan voor het prachtig nummer van West-Vlaanderen - “Kerkbouw”, dat ik zopas ontving. In feite bevat ieder nummer zo'n echte schat, maar dat laatste was nu toch eens iets van de bovenste plank. Nog eens: beste gelukwensen!’
➤ De Abdijbibliotheek van Averbode zoekt volgende afleveringen van ‘West-Vlaanderen’: de volledige eerste twee jaargangen en nr. 5 (23) van de vierde jaargang (1955). Zij stelt ter beschikking in ruil: de nummers vanaf de achtste jaargang, (1955) nr. 1 (43) tot en met nr. 70, uitgezonderd nr. 3 (51) van de negende jaargang (1960). Alle dubbels in zeer goede staat. Zich wenden tot E.P. Bibliothecaris, Abdij Averbode (Brabant).
➤ En nogmaals een financieel P.S.
Wij geven graag toe, dat dichters zich weinig bekommeren om het gewicht van hun brieven, die zij ons toezenden. Die mensen hebben zich met interessantere dingen bezig te houden. Maar de postdiensten zijn nu eenmaal weinig poëtisch gericht en zelfs voor drie gram boven de twintig moet zes frank taxe betaald worden...
Geen zaak waaraan ‘West-Vlaanderen’ financieel ten gronde zal gaan, maar kom, wij menen dat wij reeds voldoende bijdragen tot een bloeiende postzegelverkoop.
➤ En intussen groeit ons volgend nummer als een kool. Er stroomt een vloed foto's binnen. En interessante artikels, geschreven door bevoegde mensen. Hoe wij dat allemaal in een corpus van 40 à 50 pagina's moeten krijgen, is een mysterie, maar kom... is niet élke aflevering een mysterie vóór je eraan begint?