Zonnetij te Avelgem
Streuvels' landschap in de Vlaamse schilderkunst
Het landschap zoals Streuvels het in zijn boeken heeft uitgebeeld, heeft ook tal van kunstschilders, zowel vroeger als nu geïnspireerd. In het kader van de Streuvelsfeesten te Avelgem wordt door het Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond van 3 tot 18 augustus een retrospectieve ingericht van schilderwerken waarin dit thema wordt behandeld. De tentoonstelling is een rijke illustratie geworden van het uitbundige zonnethema - zelfs in enkele abstracte werken uitgedrukt - met de arbeid van de mens in de streek van Leie en Schelde. Kunstenaars met verschillende mogelijkheden en temperament en uit een verschillende periode zijn er met werk vertegenwoordigd, zodat de retrospectieve alleen reeds om het vergelijkingsmateriaal ongemeen belangwekkend is. De geïllustreerde catalogus, die te dezer gelegenheid door het Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond werd uitgegeven, vermeldt de volgende namen:
Roger Baert, Camiel Bleusé, Jules Boulez, Emiel Claus, Firmin Colardijn, Lieven Colardijn, Gies Cosyns, Roger De Backer, Cecile De Coene, Arthur Deleu, Valerius De Saedeleer, Gust. De Smet, Jozef Desimpele, Georges Dheedene, Modest Huys, Paul Huys, Emiel Jacques, Arthur Lambrecht, Constant Lambrecht, Magriet Moyaert, Marcel Notebaert, Jan Patoor, Pol Patoor, Constant Permeke, Rudi Pillen, Rover, Jozef Seaux, Albert Servaes, Staf Stientjes, Hendrik Sulmont, Suzanne Thienpont, August Vandecasteele, Leo Vandekerckhove, Emmanuel Vierin, Nelly Windels, Taf Wallet, Jozef De Coene en Albert Saverys.
De Raad van Beheer en de Redactieraad van het Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond - Tijdschrift ‘West-Vlaanderen’ - hebben eenparig een motie gestemd waarbij de Vlaamse senatoren en kamerleden met aandrang verzocht worden in niets toe te geven waar de rechten van de Vlaamse gemeenschap in het gedrang worden gebracht. Zij worden inzonderheid verzocht de aanhechting van de zes gemeenten bij de Brusselse agglomeratie niet goed te keuren.