| |
| |
| |
vakliteratuur
Biekorf. Westvlaamse Archief, 1962.
|
Nr. 7. Hooimaand: De kapittels van het Gulden Vlies in Middelnederlandse teksten met lijst van Guldenvliestermen (A. Viaene). De kazerns aan de Brugse kruispoort (M. Cafmeier). De radio in de volksmond (G. Altoos). Hermans Torreken te Nieuwpoort (A. Viaene). De prov. prijskamp voor geschiedenissen van de geteisterde gebieden '14-18 (B.). In memoriam Kamiel Loppens (K. Delille), ‘Gusten’ van Mervillie (K. Delille), Nieuwpoortse bijdragen van K.R. Berquin (A.V.), enz. |
Nr. 8, Koornmaand: Diksmuide in 1792 (A. Viaene), Herleving der Vlaamse havens na sept. 1814 (J. Desmet), Vrijen en trouwen in de Brugse volksspreuken (M. Cafmeyer), Noodlanding van Roland-Garros te Hulste in 1915 (G.M.), Prinselijke Bruiloft in 1468 te Brugge (A Viaene), Ph. de Neckere student te Leuven in 1761 (A.V.), Tentoonstelling ‘Ardooie uit het verleden’ (B.), enz. |
Nr. 9, Herfstmaand: Stam en huis van Alfons Van Hee, 't Manneke uit de Mane (belangrijke bijdrage, het eerste hoofdstuk uitmakend van een in 1963 te verschijnen boek over A. Van Hee, door K. De Lille), De laatste IJslandvaarders van Koksijde (J. Beun), Wederopbouw van de kerk van Egem in 1612 (V. Arickx), Vrijen en trouwen in de Brugse spreuken (M.C.), De pijpemeesters van Ieper (A. Viaene), Vlaamse kunstwerken in Engeland in de 18e eeuw (B.), enz.
A.S.
(Abonnement 125 F, PCR. 23.35.37, A. Viaene, Annunciatenstraat, Brugge). |
| |
Van vijf jaar ver...
Wordt aan de Administraties in het algemeen een uiteraard weinig renderende financiële verspilzucht aangeschreven, dan mag dit verwijt zeker niet het Gemeentebestuur van Heist-Duinbergen treffen, bij de uitgave van deze heerlijke bundel poëzie, die onder alle oogpunten zeer geslaagd mag heten. In een sobere, maar delicate typografische verzorging - Lannoo stond hier voor in - brengt de bundel de bekroonde en geprimeerde gedichten van de poëzieprijs, die door Heist-Duinbergen sinds 1958 jaarlijks wordt uitgeschreven: een bont boeket dus van dichtwerken van debutanten, literair onbekenden en gevestigden én daarbij tevens namen, zowel uit Noord als uit Zuid... ‘een gebeurtenis op zichzelf, zegt de inleider Jos Deroose. Een gebeurtenis op zichzelf: ja! En een, die navolging en een warm proficiat verdient, want een welbegrepen cultuurpolitiek is en blijft het schoonste sieraad, dat een Gemeentebestuur kan sieren.
| |
Ons Erfdeel, 6e jg., sept. 1962.
Dat het zeer flink verzorgde tijdschrift ‘Ons Erfdeel’ reeds vijf jaar in de bres staat om een gemeenschappelijke en opbouwende actie te voeren voor het Nederlands in Frans-Vlaanderen en Zuid-Afrika, is een feit, dat niet alleen aandacht verdient, maar vooral hechte en trouwe waardering.
September bracht ons de inzet van de zesde jaargang. In een zeer opmerkelijke inleiding maakt hoofdredacteur Jozef Deleu de balans op van het Nederlands cultuurgebied. In een volgend artikel belicht hij de Fransvlaamse dichter Louis Lippens. Heel de inhoud van dit nummer bespreken - onder een bescheiden, sobere presentatie schuilt een zeer rijke en boeiende reeks artikels - is ons, gezien onze beperkte ruimte, onmogelijk. Citeren wij o.m. een bijdrage over Michiel De Swaen, door Raf Seys, een buitengewoon interessante studie over de dichter Leo Vroman, door Piet Calis, het vervolgartikel ‘Taalstrijd en Vlaamse Beweging in Frans-Vlaanderen’ door Luc Verbeke, een bijdrage van Jules E. van Ackete, waarin hij twee Fransvlaamse toondichters belicht, een uitstekende vertaling van een gedicht van Lippens door Willy Spillebeen en verder de gewone kronieken ‘In de rand’, ‘Kulturele Kroniek’, ‘Tijdschriften en boeken’, ‘Aantekeningen en verslagen’ en, last not least, een getuigenis uit Frans-Vlaanderen, gesteld in een sappig, smakelijk Vlaams, door Kan. Antoine Lescroart, één van de bezielers van de Fransvlaamse Beweging over ‘de schreve’. (Abonnement-: 60 F, giro 1313.59, t.n.v. Jozef Declercq, Rekkem.)
| |
Notre Flandre, driemaandelijks tijdschrift, 10de jaargang, nr. 2, 1962.
Dat er in Frans-Vlaanderen een bevolkingsgroep leeft, die Vlaams is en voelt, en dat voor de rechtmatige erkenning van deze groep gestreden wordt, is duidelijk voor iedereen, die een nummer van ‘Notre Flandre - Zuid-Vlaams Heem’ ter hand neemt. Dat die cultuurstrijd in het noorden van Frankrijk ook onze strijd is, moet eindelijk beginnen doordringen tot ons bewustzijn. ‘De Nederlandse cultuurstrijd, waar ook Nederlanders wonen, maakt een geheel uit’, kan men in dit nummer lezen. De redactie van het tijdschrift is gevestigd te Rijsel, het blad brengt artikels, én in het Nederlands én in het Frans. Wat een som van moed, idealisme en volharding vereist wordt om ‘Notre Flandre’ op alle gebieden in Frankrijk te verwezenlijken, staat niet letterlijk in de artikels te lezen, maar dat dit tijdschrift méér dan één steentje bijdraagt tot Daarom heeft het recht op heel onze waardering en onze steun. Dit is, noch min noch meer, een broederplicht. (Abonnement: 80 F Steunabon.: 150 F - Giro 5201.80 t.n.v. Fr. Desloovere, Ballingstraat 40, Waregem). Kortrijk, Programma's en mededelingen van de Kortrijkse agglomeratie, nr 4, 1962. Inhoud: Een koninklijke schouwburg... voor iedereen (Hubert Sap); Kortrijk voor een nationale taak (J. Fleerackers); De K.N.S. in de Kortrijkse Schouwburg; Over de rol van de concert- en kamermuziek in stadsverband (Herman Roelstraete); Ook de liefhebbers van opera en bel-canto krijgen in onze stadsschouwburg hun gading (J. Vermander); Schouwburgkalender 62-63; Operette; De K.V.S. presenteert in de Kortrijkse schouwburg; Zullen wij dit jaar op muziek en toneelgebied een hoogtepunt bereiken? (Gerard Sandra); 1962-1963, het 7de speeljaar bij Teater Antigone (Bert de Wildeman). (Prijs per nr.: 5 F -
Jaarabonnement: 25 F - Giro nr. 1031.84).
Canto, Kontaktblad van het Gemengd Koor Cantores, Brugge - 4de jaargang, nr. 1. Een ‘kontakt’-blad in de volste zin van het woord, een band tussen de leden van een bloeiende vereniging, familienieuwtjes, eventjes een paar zoeklichten op belangrijke componisten en hun werken (Arthur Meulemans, Arthur Honegger...), een interessante rubriek ‘Discorama’... dat alles netjes en sympathiek gestencileerd op twintig bladzijden kwarto.
j.v.r.
| |
Dr. Jozef Weyns, Bokrijk, tuin van de Vlaamse Volkskultuur. Vlaamse Pockets, Heideland, Hasselt, 1961.
De Kulturele Dienst van de provincie Limburg zendt ons een exemplaar van deze mooie pocketuitgave, die wij graag aanbevelen aan al wie begaan is met het volksleven in Vlaanderen in vroegere eeuwen. Eenieder kent het prachtig initiatief van de Limburgse permanente deputatie, die in het provinciaal domein van Bokrijk een openlucht museum, gewijd aan het tradionele landelijk leven, heeft gesticht, waarin ook West-Vlaanderen meer en meer betrokken wordt vermits reeds meerdere gebouwen uit onze gouw er heropgericht werden. Eenieder kent ook Dr. J. Weyns, de eminente heemkundige, die het museum gemaakt heeft tot wat het nu is. In dit werkje heeft hij een schat van wetenswaardigheden verenigd over de verschillende woningen en gebouwen van het domein; het wordt tevens een incursie in de volksgewoonten van vroeger en een kennismaking met het zeer verscheiden werken huisgerief, dat toen in gebruik was. Talrijke foto's en tekeningen verluchten het boek.
A.S.
| |
| |
Steeds meer en meer vestigt
West-Vlaanderen
de aandacht van bibliofielen en intellectuelen op zich, ook over provincie- en landsgrenzen heen.
En U, Vlaamse intellectueel, is U reeds geabonneerd?
Wij vestigen er de aandacht van onze leden-kunstenaars op, dat ook zij, met ingang van de voorbije jaargang, 150 F dienen te storten voor hun leesgeld. Sommigen betaalden echter nog steeds 100 F en waren dus verplicht een tweede, aanvullende storting te doen. Spaar U die moeite en schrijf dadelijk 150 F over op giro 9576 van de Bank van Roeselare.
|
|