[West-Vlaanderen 1962, nummer 66]
[Voorwoord]
OP 4 FEBRUARI LL. HEEFT DE BRITSE TELEVISIE EEN AANTAL Franse schrijvers en beeldende kunstenaars gevraagd naar hun mening over de Algerijnse krisis en, meer in het bijzonder, over zekere repressiepraktijken. De romancière Françoise Sagan, een van de weinige ondervraagden die geen blad voor de mond nam, zei: J'ai honte de la lâcheté de mes compatriotes. Quand quelque chose de sale se passe dans leur pays, le devoir des intellectuels est de hurler.
Wie schreeuwt loopt gevaar dat de stem overslaat. De vorm wijkt af van zijn conventionele schaal. De wereld van de zichtbare dingen wordt vervangen door een andere, heller gekleurde, die misschien echter is. De mens betreedt het spiegelpaleis van de verbeelding om beter zichzelf te zien.
De kern van het expressionisme is, volgens Gottfried Benn, vernietiging van de werkelijkheid. Deze opvatting hield verband met zijn aangeboren oppositie tegen het zelfvoldaan Pruisisch bourgeois-materialisme dat leed aan militaristische oprispingen. Moreel verantwoorde opstandigheid, gemotiveerd door opwellend idealisme enerzijds, ontmoediging anderzijds met grillige buien van twijfelzucht, zwartgalligheid en nihilisme schijnen haar voortdurend tussen twee polen in labiel evenwicht te hebben gehouden. Wie dit expressionisme benadert, ontmoet op de eerste plaats niet een kunstvorm maar een levenshouding die de stijl heeft gedetermineerd.
Bij het waarderen van het expressionisme in Vlaanderen kan men niet buiten het beginsel van de pluraliteit der beschavingen. Er is voor deze kunstrichting geen nationaal monopolie aanwijsbaar, wel een tijdsgeest die zich over de grenzen heen poogt uit ie drukken in verscheiden disciplines, en die daarin beter geslaagd is in de ene dan in de andere. De sociale en politieke betekenis van het expressionisme treden thans ook duidelijker aan het licht. Men kijkt ervan op te zien hoe de mens zich bewogen heeft, en hoezeer zijn dreunende stem daar verschilt van bijvoorbeeld het giechelen uit het rococo. Merkwaardig genoeg bemerkt men alsdan ook het onderscheid met de produkten van het socialistisch realisme, en men zoekt naar verwantschap met het existentialisme waarvoor sommige expressionisten een preludium hebben geschreven.