atmosfeer. Men moet evenmin angst hebben, hoe talrijk het publiek ook tijdens de uitleningsuren mocht opkomen, geen bewegingsvrijheid meer te bezitten. Men wordt er niet tegen de muur gedrumd in een smal hokje doch men kan rustig ofwel in de ruime en luchtige leeszaal plaats nemen om zijn beurt af te wachten of even een kijkje nemen in de afdeling tijdschriften, waar niet minder dan 92 publicaties kunnen geraadpleegd worden en zeer aanschouwelijk op een lange tafel zijn tentoongespreid. Alles werd zo opgevat dat de lezer zelf zich geen problemen moet stellen. Men volgt er, zoals de meeste bibliotheken, het decimaal of tiendelig stelsel, doch dit wordt ook naar de letter in de praktijk toegepast, zodat men onmiddellijk de noodzakelijke tien catalogi volgens dit stelsel in voege kan raadplegen. De boeken zelf zijn ondergebracht op het gelijkvloers en een verdieping. Het geheel werd in de diepte uitgebouwd en niet in de hoogte, zodat het uitgesloten is dat de bibliothecaris bij middel van ladders de boeken uit de rekken zou moeten halen. Alles werd zo berekend dat de boeken waarlijk in ‘het handenbereik’ liggen. Men heeft ook voor het eerst in de provincie de opvatting gehuldigd van de metalen, mobiele rekken of magazijnen naast het open reksysteem wat de bezoeker toelaat zelf zijn boek te kiezen, wat psychologisch gezien van zeer groot belang is en de lezer onprettige verrassingen bespaart, wanneer hij zich soms alleen door een titel zou laten leiden of misleiden. Twee man zorgen voor het materiële werk terwijl een derde kracht de lezer in zijn keuze helpt en hem ter zijde staat bij het raadplegen in de rekken.
Alle banden werden ook voorzien, - of zullen dat weldra zijn, - van een ‘filmoluxbewerking’, wat het voordeel biedt dat de kaften niet meer kunnen bevuild worden daar dit procédé het afwassen toelaat en evenmin de titel of nummering door de tand des tijds zou worden aangevreten, zodat ze moeilijk leesbaar blijven. Het boek biedt steeds een prettige indruk van netheid en frisheid.
Men beperkt zich niet uitsluitend tot de ontspanningslectuur en alle genres zijn er vertegenwoordigd tot boeken in het Spaans en Italiaans en kostelijke wetenschappelijke studies en werken over filosofie, filologie en techniek.
Op onze vraag of het publiek de inspanningen wist te waarderen, antwoordde dr. Peene niet zonder trots, dat men in het voorbije jaar 18.675 uitleningen had ingeboekt wat een stijging betekent in vergelijking met 1958 van 7.545 uitleningen. De leerlingen van alle onderwijsinstellingen zowel van de technische, sociale scholen of van het college als athenea behoren tot de meest getrouwe bezoekers. Het getal uitgeleende werken aan de jeugd bedraagt 6.6645. Dit jaar zal dit getal denkelijk de 25.000 overschrijden. Terloops vroegen we of de intellectueel nog leest, waarop men ons antwoordde dat men evengoed geneesheren als advokaten alsook gewone bedienden en arbeiders onder de ingeschrevenen telt. Dr. Peene was van mening, dat de televisie de leeshonger niet schaadt maar dat bv. na een uitzending van een voorstelling van het boek voor het T.V. scherm de vraag naar dit bepaald werk zeer groot is. Ook onze Vlaamse auteurs mogen zich verheugen over een groeiende belangstelling en de degelijke Vlaamse roman doet het nog steeds.
Even zinspeelden we op de mogelijkheid een vakbibliotheek in te richten, die als een unicum zou zijn in het Kortrijkse. Dr. Peene hoopte ook dàt te kunnen verwezenlijken wanneer de bevoegde instanties daarvoor hun steun en toelating zouden verlenen. De St. Jozef-bibliotheek biedt immers ruimte voor 60.000 boeken.
Tot slot spraken we nog even over de financiering. Dr. Peene bracht hulde aan de h. best. afgev. Storme en het Provinciaal Bestuur, dat een subsidie verleent van 100.000 F. De materiële zorgen, de aankoop der boeken, het inbinden, het personeel, de tijdschriften benaderen een uitgavecijfer van een half miljoen. De gemeentelijke toelage voorziet in de stadsbegroting de schamele aalmoes van 6.000 F wat met de inkomsten van de uitleningen (1 F per boek) betekent dat het St. Jozefinstituut het jaarlijks financieel offer brengt van meer dan 350.000 F deficit ten bate van de Kortrijkse gemeenschap.
Om dit heerlijk werk van volksopvoeding en culturele ontvoogding ons volk ten bate, was het maar billijk dat we eens de mooie verwezenlijking van het St. Jozefinstituut onderlijnden en niet het minst de edele arbeid en toewijding van dr. L. Peene.
Fr. Germonprez