voor de moderne kunst van New York worden gebruikt uiteen te zetten.
Speciaal speelgoed, penselen, papier, potloden en hektoliters verf, zonder te spreken over de weefsels en het gevlochten stro worden ter beschikking van de kinderen gesteld.
Het Kindercentrum wordt een nauwkeurige kopij van het oorspronkelijk lokaal, dat sedert 16 jaar door duizende kinderen wordt bezocht. Het werd door Victor d'Amico opgericht, die zelf de installatie komt besturen. Gedurende gans de expositie leidt een groep van drie leden van het Museum voor Moderne Kunst de aktiviteiten van de kinderen.
* Het Belgisch Centrum voor Dramatische Kunst kent elk jaar twee Prijzen toe voor Toneel. Deze voor de Sessie 1957-1958 worden uitgeschreven voor een Belgisch stuk in één of meer bedrijven. Deze Prijzen, genaamd Prix Soumagne en De Gruyter-Prijs, zijn bestemd, de eerste voor een in het Frans, de tweede voor een in het Nederlands geschreven stuk van een Belgisch auteur.
Uittreksel uit het reglement:
1. De deelnemers aan de Prijskamp verbinden er zich toe aan de Jury's enkel oorspronkelijk en onuitgegeven werken voor te leggen, die nooit opgevoerd werden, verfilmd of uitgezonden door de radio of de televisie, onder welke vorm ook. Ze verbinden er zich tevens toe geen uit een vreemde taal overgezette of bewerkte teksten in te sturen.
2. Voor het opvoeren der ingezonden stukken is geen enkele termijn voorzien.
3. Elk mededinger mag, onder verschillende kenspreuken, een of meer stukken insturen voor elk der prijzen.
4. Door de auteurs wordt aan het Théâtre du Rideau de Bruxelles en het Nederlands Kamertoneel van Antwerpen - voor België -, aan het Belgisch Centrum voor Dramatische Kunst - voor het buitenland -, het voorrecht op elk der bekroonde werken toegekend.
5. De deelname aan de prijskamp is volstrekt kosteloos, maar de mededingers moeten geabonneerd zijn op het tijdschrift Théâtre de Belgique tenminste vanaf nr. 12. Jaarabonnement (4 nummers): 300 F. Men abonneert zich door overschrijving van dit bedrag op P.C.R. 680.86 van het Belgisch Centrum voor Dramatische Kunst.
6. De manuscripten moeten ingestuurd worden in drie exemplaren en vóór 31 maart 1958 (datum postmerk), bij het Algemeen Secretariaat van het Belgisch Centrum voor Dramatische Kunst - Prix Soumagne of De Gruyter-Prijs -, Louis Lepoutrelaan, 87, Brussel.
7. Alleen getypte teksten, in gekartoneerde kaft, worden aanvaard.
8. Op het manuscript mag de naam of het adres van de auteur niet vermeld worden; alleen dient onder de titel van het stuk een kenspreuk aangebracht, die herhaald wordt op een verzegeld briefomslag dat bij het manuscript gevoegd is.
In dit briefomslag zal de mededinger: formeel verklaren dat zijn werk (titel en kenspreuk) aan de voorwaarden voldoet gesteld door onderhavig reglement, waarvan hij al de bepalingen aanvaardt; leesbaar zijn naam, voornamen, adres, nationaliteit, geboortedatum, beroep en zijn andere werken vermelden; een stuk voorleggen waaruit blijkt dat hij, minstens vanaf nr. 12, geabonneerd is op Théâtre de Belgique.
9. Voor alle bijkomende inlichtingen wende men zich schriftelijk tot het Algemeen Secretariaat van het Belgisch Centrum voor Dramatische Kunst, Louis Lepoutrelaan 87, Brussel.
* De prijs voor beeldhouwkunst Egide Rombaux, die de naam draagt van de bekende standbeeldhouwer welke hem bij testament heeft opgericht, bedraagt vijfenzeventigduizend frank; hij kan toegekend worden aan een Belgisch Beeldhouwer van 30 tot 40 jaar, bij de aanvang van het driejaarlijks tijdperk die gaat van 19 januari 1957 tot 18 januari 1960.
De beeldhouwers welke in aanmerking wensen te komen voor deze prijs worden verzocht aan de Bestendige Secretaris van de Koninklijke Academie van België, Hertogensstraat, 1, te Brussel, een omstandige beschrijving van hun leven en loopbaan te laten geworden (plaats en datum van geboorte, studiën, meesters, werken, enz.). Daarbij dienen ook de foto's van hun voornaamste werken gevoegd te worden. Bedoelde documenten dienen vóór 1 oktober 1958 ingezonden te worden.
Op dat ogenblik zal de jury van de prijs bijeenkomen en onder de beeldhouwers die aldus hun kandidatuur voor de prijs Rombaux hebben ingediend, er vier aanduiden. Deze laatsten zullen tot de definitieve proef toegelaten worden en zullen, in januari 1959, op de hoogte gebracht worden van het te behandelen onderwerp. Dit laatste zal, naar de wilsbeschikking van de stichter, gekozen worden in de sier- of monumentale kunsten. De ontwerpen dienen vóór 31 december 1959, bij de Koninklijke Academie van België, Hertogsstraat, 1, te Brussel ingediend worden.
De niet-bekroonde mededingers die voldoende bestudeerde ontwerpen zullen ingediend hebben, kunnen een vergoeding van vierduizend frank bekomen.