Delft
Van 27 januari tot en met 16 maart 1958 zal te Delft in het museum ‘Het Prinsenhof’ een tentoonstelling ‘Nieuwe religieuze kunst’ gehouden worden; de organisatie van deze tentoonstelling ligt in handen van de Katholieke Studenten Vereniging ‘Sanctus Virgilius’, die in die tijd haar xiie lustrum viert.
Deze tentoonstelling, die o.a. werken zal tonen van Rouault, Manessier, Chagall, Nolde, Barlach, Jonas, de Haas heeft niet de bedoeling een overzicht van de religieuze kunst van deze dagen te geven, maar wil een representatie zijn van de wijze, waarop de hedendaagse mens aan zijn religiositeit gestalte geeft in de kunst.
Daarnaast zal er te Delft op 28, 29 en 30 januari 1958 een congres zijn eveneens over ‘Nieuwe religieuze kunst’; de opzet hiervan is als volgt:
Eerste dag: sprekers: Dr. R.C. Kwant uit Eindhoven, Prof. L. Vander Kerken uit Leuven. Thema: menselijke innerlijkheid en veruitwendiging. Benadering: a. het menselijk leven is een dialektiek tussen innerlijkheid en veruitwendiging; b. deze dialektiek speelt zich af op vele niveau's; naarmate het niveau hoger is gelegen, groeit de dialektische spanning; c. in de sfeer van de religieusiteit wordt het hoogste niveau bereikt, dat ook alle lagen doordringt; hier neemt de uitdrukking een zeer bijzonder karakter aan, b.v. in gebed, liturgie, sacrament en kunst.
Tweede dag: sprekers: P.R. Régamey uit Parijs, voormalig leider van de franse beweging ‘Art Sacré’. Drs. J.H. Plokker uit Leidschendam. Thema: nieuwe religieuze kunst en religieusiteit. Benadering: a. de Neuzeit is in sterke mate wereldgericht; zij is Gestaltung van de wereld en van het leven in de wereld; b. voorzover de greep naar het transcendente verzwakt, is de beweging der Neuzeit tevens een beweging naar het profane; c. biedt de Neuzeit ons een klimaat voor religieuze Gestaltung? zo ja, in welke richting moeten wij dan denken?
Derde dag: sprekers: Prof. O. Mauer uit Wenen, redacteur van het tijdschrift ‘Wort und Wahrheit’, (nog niet toegezegd) Dr. U. Rapp uit Würzburg. Thema: nieuwe religieuze kunst en de gelovige. Benadering: de vraag, hoe het religieuze kunstwerk mede gedragen wordt door de toeschouwende gelovige, en hoe deze, door de ontmoeting van de scheppende mens met de dingen mede te voltrekken binnen religieuze sfeer, zelf zijn religieusitett gestalte geeft.
Als discussieleider zal optreden Gabriel Smit, die ook een slotbeschouwing zal uitspreken.
Om aan het congres te kunnen deelnemen, wende men zich tot de congrescommissie van de Katholieke Studenten Vereniging ‘Sanctus Virgilius’ te Delft, Oude Delft 57, die dan tijdig een programma zal toezenden, waarin ook een syllabus van alle lezingen zal zijn opgenomen.