Kunstaktualiteiten
Brugge
Het Nationaal Salon voor Schone Kunsten, dat voorzien werd voor 1 tot 29 december te Brugge, kan niet doorgaan.
Zoals bekend werd dit salon door het C.V.K.V. ‘West-Vlaanderen’ voorbereid met de medewerking en de financiële steun van het departement van Openbaar Onderwijs. Om dit salon in te richten was aan het C.V.K.V. aanvankelijk een subsidie toegezegd van 100.000 F, zoals dit trouwens ieder jaar voor de nationale salons het geval is. Ten gevolge van de budgetaire maatregelen van de regering werd deze subsidie nu, zopas teruggebracht tot minder dan de helft.
Na gemeenschappelijk overleg tussen het C.V.K.V. en de Directie van Schone Kunsten van het Departement van Openbaar Onderwijs werd geoordeeld dat deze gehalveerde subsidie absoluut onvoldoende is om de hoge onkosten van transport, verzekering, inrichting en propaganda te dekken. Omdat bovendien het plan bestond een nationaal salon te brengen op een hoog niveau en met de nodige luister omringd, werd ten slotte besloten ervan af te zien.
Alle reeds ingeschreven kunstenaars zullen hiervan persoonlijk worden ingelicht. Er zal hun gevraagd worden hun werken - voor zover dit reeds is gebeurd - uit de provinciale centra terug te halen.
* Het onafhankelijk kultureel forum Raaklijn heeft volgende punten reeds ingeschreven op zijn winterprogramma: een voordracht door de Noordnederlandse dichter en essayist, Paul Rodenko, over ‘experimentele poëzie’ (met debat); een literaire avond gewijd aan kreatief werk van leden en sympatizanten van het forum; en tentoonstellingen van werk van Roger Bonduel, Pol Mara en Victor Servranckx. (Sekretariaat: Waalse straat 34 Brugge).
* Onder de titel De Film beter kennen en waarderen wordt door het Brugs Filmseminarie deze winter een filmschool ingezet, met volgende voordrachten Is Film kunst op 4 november, door Jan Vandamme, met als illustratie Rubens van Haesaert; De film spreekt een eigen taal op 18 november, door R. Engels, met als illustratie Ballade van de hoge hoed; op 2 december: Invloed van de film op de mens door D. Loncke, met de film The back of the beyond, en op 18 december De wapens van de film door R. Dupan, met als illustratie Kermesse fantastique en Stadsritme. (Sekretariaat: Zuidzandstraat 5, Brugge).
* Telkens voorafgegaan door een inleiding door een bevoegdheid worden door het Brugs Filmseminarie volgende films geprogrammeerd: The end of the Affair (25 november); De bruggen van Toko-Ri (16 december); The country Girl (13 januari); Le Carosse d'Or (3 februari); Barabbas (17 februari), Blackboard Jungle (10 maart) en Buon Giorno Elefante (24 maart).
* De Provinciale Cultuurdagen werden besloten te Brugge op zondag 10 november met een akademische zitting gewijd aan hedendaagse Westvlaamse klaviermuziek. De zitting werd opgeluisterd met een recital door de bekende pianist Frans Brouw die werk uitvoerde van L. Blomme, J. Decadt, L. De Meester, M. Deroo, V. Legley, H. Roelstraete en Pr. Van Eechaute. Commentator: J. Decadt.
* De Brugse afdeling van Jeugd en Muziek heeft voor deze winter werkelijk een uitgelezen programma aangekondigd, waaruit wij volgende hoogtepunten nemen: Reeds op 17 oktober werd Richard Wagners Siegfriedidylle uitgevoerd alsmede het wondere muzikale sprookje Peter en de wolf van Serge Prokofiev.
In samenwerking wordt dan voorzien voor 30 januari een optreden van het Nationaal Orkest van België en het koor Cantores met de uitvoering van de bekende Carmina Burana van Carl Orff.
Voorts staat op het programma een concert door het Simfonisch orkest van Jeugd en Muziek, Brussel, onder leiding van André Kovacs, met medewerking van de Izegemse pianist Frans Brouw (o.m. het vierde klavierconcerto van Beethoven). Verder is in het vooruitzicht gesteld een dansrecital door Dolores Laga en André Leclair van de Muntschouwburg te Brussel, met medewerking van de Kortrijkse klaviervirtuoos Frans Glorieux. Tevens een voordracht met recital over ‘negro-spirituals’ door de Amerikaanse neger-cellist Kermit Moore, en tenslotte een optreden van de muzikale jeugdgroep Ons Dorado onder leiding van Paul Hanoulle.
* Achtentachtig scenario's, waarvan achtenveertig Franse en veertig Nederlandse werden voorgelegd aan de jury van de prijskamp voor onuitgegeven scenario's van korte films, uitgeschreven door Sabam.
De eerste prijs werd toegekend aan Concerto pour hommes et vérité van Patrick Ledoux.
Aanmoedigingspremies werden verleend onder meer aan het scenario Heer Halewijn van de hand van Antoon Carette uit Brugge. Op te merken valt dat dit scenario, evenals trouwens dit van Legende van de Brugse zwanen (de eerste Orionfilm van A. Carette) dateert van vóór de oorlog.