[Kunstleven]
Verbondsberichten
In memoriam Karel Laloo
Op 8 januari overleed te Brugge beeldhouwer Karel Laloo, gewezen voorzitter van de ‘Westvlaamse Kunstkring’ en lid van onze redactieraad.
Hij werd te Brugge geboren op 22 september 1883. Veertien jaar oud volgde hij reeds de lessen aan de stedelijke akademie, waar hij in de leer was bij Edmond Van Hove en beeldhouwer Gustaaf Pickery. Hij werd leraar beeldhouwen in de Vrije Beroepschool te Brugge en heeft als beeldhouwer van monumenten en portretbusten grote bekendheid verworven. Onder zijn bijzonderste werken vermelden wij de beelden van het Rijksarchief te Brugge, de oorlogsmonumenten van Maldegem en Ruddervoorde, de buste van sluismeester Hendrik Geeraert (Oorlogsmuseum Brussel), van de schilder Pieter Pourbus en van Peter Benoit (stad Brugge). Tevens beeldhouwde hij het monument voor Hugo Verriest te Deerlijk. Hij maakte vele kinderportretten, religieus werk zoals de Lijdende Christus en Sint Franciscus en genrestukken als Vrouw met kapmantel en het hierbij gereproduceerde Terug van de bedevaart: een warmgevoeld stukje plaatselijke folklore, gevoelvol en knap uitgewerkt.
Karel Laloo, erfgenaam en vader van een kunstminnende familie, heeft bovendien een grote aktiviteit ontwikkeld op artistiek gebied. Jarenlang was hij voorzitter van de ‘Westvlaamse Kunstkring’, die onder zijn impuls werd gesticht. In verschillende Vlaamse steden heeft hij aan exposities deelgenomen.
Karel Laloo was steeds een sympathieke verschijning, eenvoudig, hartelijk en begrijpend voor het werk van jongere artisten. Met zijn rasecht sappig Brugs dialect was hij tevens een gulle man, die ook de humor steeds een plaatsje gaf.
De redactie van West-Vlaanderen heeft in 1951 onmiddellijk kunnen rekenen op de medewerking van Karel Laloo. In zijn persoon zijn de betrekkingen met de ‘Westvlaamse Kunstkring’ steeds hartelijk geweest.
Ook langs deze weg bieden wij aan de achtbare familie onze gemeende deelneming. En moge de nagedachtenis van deze begaafde beeldhouwer nog vele jaren in ere worden gehouden.
Karel Laloo: Terug van de Bedevaart.