Raf Declercq
Toen de provincie West-Vlaanderen in 1951 een culturele prijs uitloofde voor het proza (éénmaal dus om de twintig jaar!) stond er tussen de met een premie aangemoedigden een zekere Raf Declercq, met zijn werk Margaret Goole.
Intussen is Margaret gegroeid, bewerkt en omvormd tot Het Spel der Ongebondenheid, de roman waarmee Raf Declercq voorjaar 1955 zijn debuut waagde in de wereld van de Vlaamse letteren. Raf Declercq zelf, afkomstig uit Middelkerke, thans 31, studeerde
humaniora te Oostende, maar woont sedert 1928 te Knokke. Door ziekte zag hij zich verplicht het vooruitzicht op een koloniale loopbaan te onderbreken, en hij is thans werkzaam in de handel. Hij schreef reeds verschillende novellen en is thans werkzaam aan een nieuwe roman, die waarschijnlijk als titel zal dragen Displaced Persons.
Naast zijn literair werk, dat nu vooral sinds dit jaar werd opgemerkt, verdient Raf Declercq nog voorgesteld te worden omdat hij op enkele jaren tijds een bloeiende en interessante kunstkring tot stand bracht in Knokke. Wij moeten in verband met deze kring en zijn ontstaan ook kunstschilder Louis Verbeeck en letterkundige Ward Vervarcke vernoemen, maar toch geloven wij dat Declercq een bijzonder aandeel heeft gehad. Deze kunstkring heeft reeds een drukke activiteit gekend: muziekuitvoeringen, letterkundige avonden, en talrijke exposities van schilderkunst, beeldhouwkunst en keramiek. Declercq is tevens secretaris van de toneelgroep Het lyrisch toneel. Veelzijdig is dus wel zijn belangstelling, en veelzijdig zijn grote activiteit.
Met gemengde gevoelens heeft de kritiek zijn eerste boek onthaald. Alle critici waren het er nochtans over eens dat Het Spet der ongebondenheid als eersteling van een jong auteur absoluut lofwaardig en tevens beloftevol is.