Het Veremanskoor aan de eer
OP 30 mei 1955 werd in de Karseboomzalen te Hilversum een internationaal toernooi van zangkoren ingericht waaraan Spaanse, Duitse, Deense, Franse, Nederlandse en Belgische koren hebben deelgenomen.
In de hoogste afdeling werd de eerste prijs toegekend aan het Veremanskoor uit Brugge, dat meteen deze wedstrijd won. De jury van deze wedstrijd die o.m. samengesteld was uit Willem de Meyer en de h. Van Amersfoort, kapelmeester van de kathedraal van Den Bosch, was vol lof over de uitvoering van de twee liederen door dit koor - het opgelegd werk Recordare Jesu Pie van Orlando Lassus en het vrije werk, de Ballade van de Bruiloft van de Nederlandse componist Keunig.
De redactie van West-Vlaanderen wenst het Veremanskoor van harte geluk met dit groot succes op internationaal plan, en in die gelukwens worden natuurlijk ook betrokken de heren Renaat Veremans, medestichter van ons tijdschrift en Hilmer Verdin, dirigent van het koor en redactielid van West-Vlaanderen.
Het Veremanskoor is in feite gegroeid uit een Vlaamse jeugdgrcep die een koorafdeling bezat en een afdeling volksdans. De koorafdeling werd aanvankelijk geleid door dhr Roose, leraar aan het conservatorium te Brugge. Renaat Veremans was de tweede dirigent en hij heeft ook zijn naam aan het koor gegeven. In die periode, vóór 1952, bestond het repertorium van het koor, dat toen aansloot bij het Algemeen Nederlands Zangverbond, haast uitsluitend uit Vlaamse liederen. In november 1952, toen de heer Veremans naar Antwerpen verhuisde, werd de heer Hilmer Verdin, die reeds in Oostende een koor had geleid, de nieuwe dirigent. Hij wist enerzijds de bezetting van zijn koor uit te breiden van 25 tot (thans) nagenoeg 70 leden, en anderzijds werkte hij voortdurend aan de verfijning van het gepresteerde. Naast de Vlaamse liederen, die op zijn programma bleven, spande hij zich in om ook de oude polyphonische school te beoefenen. In januari 1953 gaf het koor onder zijn leiding een eerste concert gewijd aan werk van Vlaamse toondichters. Sedertdien zijn reeds een vijftigtal uitvoeringen gebeurd. Als quasi nog onbekend koor dong het Veremanskoor in ditzelfde jaar tevens mede in het provinciaal zangtoernooi te Ieper, waar het onmiddellijk in eerste categorie werd ingedeeld. Talrijk zijn vooral de uitvoeringen die door het koor werden gegeven voor Davidsfondskringen en andere culturele groeperingen. Het koor spant zich in om vooral werk van Westvlaamse althans Vlaamse meesters te brengen, zo vernoemen wij Renaat Veremans, Remi Ghesquiere, Lionel Blomme, Maurits Deroo, Jozef Ryelandt, Hans Reinke en (waarom zouden wij het er niet bijvoegen)
van Hilmer Verdin zelf.
De prestatie van de koorleiding krijgt nog meer belang als men weet dat nagenoeg alle leden van het koor nooit een muzikale scholing hebben ontvangen en dat het ganse koor hoofdzakelijk bestaat uit jonge mensen. Hilmer Verdin zelf is stellig ook een van de jongste dirigenten van het land, hij was in elk geval vorig jaar op het Vlaams Nationaal Zangfeest de jongste dirigent en hij moet het goed hebben gedaan, vermits hij dit jaar opnieuw te Antwerpen de massa zal dirigeren.
Diverse koren uit onze provincie hebben reeds een grote reputatie, zelfs tot ver buiten het land. Voortaan mogen wij het Veremanskoor bij de grote Westvlaamse koren tellen, vooral nu het in een internationale wedstrijd als te Hilversum, waar koorverenigingen van eerste rang mededongen, een eerste prijs wist te bemachtigen!