* Een roman ‘De Ridder en zijn gade’ geschreven door Lia Timmermans verschijnt eerlang bij Desclée de Brouwer te Brugge.
* Tijdens de maand december exposeerde in het stadhuis te Roeselare beeldhouwer Gilbert Van Belleghem uit Veurne, zoon van kunstschilder Jos van Belleghem. Naast beeldhouwwerk exposeerde hij tevens een reeks kunstfoto's.
* Uit het werkprogramma van regisseur Remi van Duyn uit Oostende, lichtten wij: ‘Cement’, door de Pol de Montkring in de K.N.S. te Gent, hetzelfde stuk te De Panne en te Hooglede. Verder: ‘Dolle Hans’, te leper, ‘Ik hou van je, idioot’ te Oostrozebeke, de creatie van ‘Trouweloze Wereld’ van Bert Peleman in het Klein Seminarie te St Niklaas, en een radio-luisterspel ‘Mensen in de schaduw’, naar het jongste werk van Fred Germonprez (Kortrijk, 5 januari).
* Beeldhouwer Koos van der Kaaij (Nieuwpoort) en kunstschilder Jan Graus (St Michiels) exposeerden hun werken te Torhout vanaf 19 december.
* E.H. Gabriel Vanherpe, rector van het Lyceum te leper, hield voor het Davidsfonds te Roeselare, een opgemerkte kunstavond onder het motto: ‘Ook dit jaar wordt het Kerstnacht’ (een montage in klank en beeld).
* Voor enkele weken werd de heer Antoon Vander Plaetse benoemd tot wn. leraar in dictie en declamatie aan de stedelijke conservatoria van Kortrijk en Brugge.
* Het stadsbestuur van leper heeft Antoon Vander Plaetse opdracht gegeven om een originele stoet te ontwerpen en te regisseren waarin de kattenverering in de Oudheid, de kat in de literatuur, in het volksleven en de folklore en ten slotte de geschiedenis van de Ieperse kattefeesten zullen worden uitgebeeld.
Tevens werd beroep gedaan op de tekenaar Frans van Immerseel om de publiciteitsstukken, de kostumen en de wagens te tekenen. Het voorontwerp is van de hand van Daniël Merlevede; de historische gegevens werden bezorgd door Octaaf Mus. Jef Lesage dichtte een nieuw Kattelied; Armand Preudhomme componeerde een prettige melodie. De technische leiding is in handen van Adhémar Van Droemme.
* In verband met de Rodenbach-herdenking te Roeselare in 1956, heeft Antoon Vander Plaetse onderhandelingen gevoerd met bekende firma's om op longplayingplaten de voornaamste gedichten uit het oeuvre van Rodenbach voor te dragen. De platen zullen in het voorjaar 1955 verschijnen.
* Kunstschilder Leo Van Paemel uit Blankenberge, exposeert zijn laatste werken vanaf 5 februari, in de Galerie ‘Les Contemporains’ te Brussel.
* Kunstschilder Anna Vandeputte uit Rumbeke exposeerde haar laatste schilderijen die geïnspireerd zijn door een studiereis naar Tunesië van 12 tot 21 december 1954 in de zaal Cloet te Roeselare.
* Kunstschilder Adriaan Vandewalle stelt zijn laatste doeken ten toon in de galerij Vyncke-Van Eyck, Nederkouter 13, te Gent van 6 tot 18 maart 1955. Dr Walther Vanbeselaere, hoofdconservator van het museum voor schone kunsten te Antwerpen, zal bij de opening het werk van de Brugse kunstenaar inleiden.
* Een grote collectie schilderijen, tekeningen, en schilderijen op glas, van de hand van kunstschilder Louis Verbeeck uit Knokke werden tentoongesteld te Brugge in de galerij Unicum van 11 december tot 7 januari.
* Kunstschilders Lucien Vercruysse uit Kortrijk en Michel Depypere uit Kuurne, exposeerden hun werk in de rookzaal van de stadsschouwburg te Kortrijk, van 12 tot 27 december 1954.
* In een Torhouts weekblad verschijnt vanaf Kerstdag 1954 een humoristisch verhaal ‘Livien Leeuw’, van de hand van Medard Verleye.
* Tijdens de maand december exposeerden een aantal Oostendse kunstenaars in de galerij Unicum te Brugge. Wij vernoemen Anto Diez, met enkele etsen, en verder A. Delwaide, R. Servais, Gustave Sorel en beeldhouwer W. Van Huyse.
* Van 8 tot 18 januari exposeerde in het atelier Veranneman, Groeningelaan, 30, Kortrijk, o.a. Jos Noreille met tekeningen en grafisch werk. Bij de opening van de tentoonstelling werd een inleidend woord gesproken door prof. Joris Minne.
* De Westvlaamse Kunstkring opende te Kortrijk een tentoonstelling gewijd aan het Kerstgebeuren; in aanwezigheid van burgemeester J. Coussens en schepen J. Baeckelandt; de heren Karel Laloo, J. Coussens en F. De Vleeschouwer namen er het woord. Volgende exposanten hadden werk gezonden: Firmin Colardijn, Jerome De Pauw, Marthe De Spiegheleir, Ch. Debaudringhien, Octaaf Landuyt, Karel Laloo, René Thys, August Vande Casteele, Hilaire Van Biervliet, Stefaan Van Gheluwe, Emile Verrecas, Alfred Wallecan, Nelly Windels.