als buitenlands lid, Prof. Gaby Verschraegen van Gent, dhr. Alex Paepen van Antwerpen, dhr. Charles Hens en dhr. H. Tellier van Brussel.
* In de Triomf-reeks (Vink, Antwerpen) verscheen zopas een nieuw werk van Jean du Parc, Mijn tweede Leven.
* Op 13 Juni werd in het kader van de Dag van het Vlaamse Lied die te Brussel werd gehouden, een uitvoering gebracht van de choraal Moeder, van toondichter Jozef Ryelandt, door het koor van de Roeselaarse kunstconcerten onder leiding van Jos Hanoulle.
* De 27e Biennale van Venetie werd in de maand Juni geopend en is gewijd aan Het fantastische in de Kunst. Onder de jongere Belgische deelnemers vinden wij de Kortrijkse schilder Octaaf Landuyt, wiens surrealistisch werk meer en meer de aandacht der kunstkenners op zich trekt.
* In de Clauwaert-reeks (Leuven) verscheen zopas een nieuw werk van Marcel Matthijs, De grote Pardon.
* Grotendeels hebben wij de roem en de faam van Halle's Mariaspel te danken aan de toondichter er van: Alfons Moortgat.
Voor de eerste medewerkers van het mysteriespel van Halle is dhr. Moortgat geen onbekende. Voor de jongere generatie willen wij even een blik werpen op het leven en de prestaties van die nederige toondichter, die al zijn kunstzin wijdde aan het bezingen van de lof van de Meester en zijn Goddelijke Moeder.
Te Opdorp-bij-Dendermonde op de geboortedag van O.L.V., 8 September 1881 geboren, voltrok hij zijn humaniora aan het O.L.V.-college te Tienen. Nadien studeerde hij aan het Lemmensgesticht, waar hij na een jaar weg ging met een uitstekend certificaat van Tinel. De Heer Moortgat scheen de richting van de Letterkunde in te gaan; inderdaad in 1903 trad hij toe tot de Zuid-Nederlandse Maatschappij voor Taal- en Letterkunde en Geschiedenis. Zo schreef hij op taalkundig gebied: Germanismen in het Nederlands, werk dat in 1921 door de Koninklijke Vlaamse Academie met goud bekroond werd. Boven de letterkunde en de poëzie, voelde Moortgat zich geroepen door de Muziek... In 1905 werd hij benoemd tot Kapelmeester van de Basiliek van O.L.V. van Halle. In 1909 werden zijn prestaties in dienst van de Kerk reeds beloond met de onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’. Vele missen en motetten had hij al geschreven, maar het meesterstuk moest nog komen. Onder de bezieling van Z.E.H. Kan. Dr. A. Michiels, Pastoor-Deken, toondichtte hij het werk van Priester dichter Walgrave: het Mariaspel, dat sedert 1910 meer dan 140 opvoeringen beleefde. In 1919 vestigde hij zich te Tiegem in het vermaarde St. Arnoldusbos op een eenzaam en verdoken plekje, dat hem zou toelaten verder te schrijven en te componeren. In 1928 werd hij te Tiegem aangesteld als voorzitter van het Davidsfonds en sedert 1933 is hij lid van de Muziekraad.
Tot op heden componeerde Moortgat 12 meerstemmige missen, waarvan er 9 werden uitgegeven, 5 liederkransen, 10 bundels orgelmuziek, allerlei liederen en motetten. Toneel- en orkestwerken, waaronder in 1910 Halle's Mariaspel en in 1933 een Passiespel.
Paul Gilson getuigde in 1920 van Moortgat ‘dat hij op muzikaal gebied uitgebreide kundigheden bezit en een echt talent als toondichter, waarvan hij menig bewijs heeft gegeven, nl. in de muziek die hij schreef voor het Mariaspel, waarvan de weerklank aanzienlijk is geweest’.
Thans werd toondichter Moortgat na al die jaren van vruchtbaar werk in de muziekwereld bij zijn 72e verjaardag vereerd met de Ridderorde van Leopold II.
Bij de 136e opvoering van het Mariaspel van Halle begroeten wij in toondichter Moortgat de Vlaamse Kunstenaar die zijn beste krachten besteedde aan Gods eredienst en de verheffing van het geestelijk lied.
Drie bijvertoningen van Halle's Mariaspel grijpen plaats in September. De prijzen der toegangskaarten van 25 tot 100 fr. - Ter gelegenheid van het Mariajaar, werd door de Geschied- en Oudheidkundige Kring een Mariatentoonstelling ingericht.
* Zo-even vernemen wij dat onze medewerker Hervé Stalpaert, de bekende volkskundige uit Assebroek, bekroond werd in de jaarlijkse prijsvraag, uitgeschreven door de Koninklijke Vlaamse Akademie. Het geldt hier een uitvoerig werk van nagenoeg driehonderd bladzijden over de Kerst- en Nieuwjaarsgebruiken in het Brugse en het bevat o.m. een nog niet eerder gepubliceerde bijdrage over de speciale boek- en prentillustraties in verband met deze winterfeesten.
* Lia Timmermans heeft een nieuw werk in voorbereiding: Het kleine Album van Martha. Dit boekje verschijnt, geillustreerd, in het najaar, bij Desclée de Brouwer, Brugge.
* Op 27 Juni ging in het Paleis der Floraliën te Gent het A.C.W. Jubelspel door in het kader van de grootse herdenkingen die dit jaar door het Christelijk Werkersverbond worden georganiseerd. De tekst van dit spel werd geschreven door Jos Van Daele, terwijl regie en algemene leiding werden uitgeoefend door Antoon Vander Plaetse.
* Te Dadizele werden in de maand Mei opvoeringen gegeven van het Maria-massaspel door studenten van het Klein Seminarie te Roeselare. De tekst werd geschreven door Anton van Wilderode, terwijl de leiding in handen was van Antoon Vander Plaetse. Al de studenten van de Westvlaamse colleges en technische scholen woonden de plechtigheid bij.
* Op 19 Juni trad ons medelid, de bekende graficus Ernest Verkest uit Tielt in het huwelijk met juffrouw Corrie Deleersnijder. Uit Oostende meldt men dat de reeds gunstig gekende voordrachtkunstenares Lutgarde Samijn eveneens in het huwelijk treedt.
* In de prijskamp van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal en Letteren werd Drs. A. Vermeersch uit Wervik bekroond met een uitvoerige linguistische verhandeling (225 blz.) over een middeleeuws onuitgegeven handschrift berustend te Leiden en bevattend de geschiedenis en de reglementen van de Wervikse draperie.
* In de museumzaal van het oud stadhuis te Harelbeke werd tijdens de maand Mei een grote collectieve tentoonstelling gehouden van schilderijen, beeldhouwwerk en kunstfotografie. Deze expositie was ingericht door de kunstkring Harelbeke in samenwerking met de koninklijke St. Lucasgilde uit Kortrijk. Onder de exposanten vermelden wij Gilbert Bloyaert, Albert Brabant, Georges Bruggeman, Marcel Callaert, Gustaaf Calu, Paul Cottem, André Debaveye, Jules Dupont, Octave Landuyt, André Laporte, Arthur Lottin, Julien Noreilde, Walter Soete, Louis Vanackere, Georges Vandecasteele, Roger Vandewalle, Jules Vanhoutteghem, Leona Vanoverberghe, Julien Vantieghem, Jan Vercruysse en Robert Windels.
* In de nieuwe expositiezaal van de Kunstkring Knokke-Zoute (Golvenstraat