Naaststaande photo biedt ons uitwendig gezien werkelijk iets nieuws. Het is een verwezenlijking van de Architecten Pauwels en Hocepied in collaboratie. Enkelen zullen het neoclassiek noemen, anderen wellicht conservatief; nog anderen, die meer up to date oordelen, zullen het wellicht ‘typisch amerikaans’ dopen. Hoe echter zullen wij het noemen? Een woordje volstaat ons: iets ‘fijns’. Wij noemen het fijn omdat de kleurenschakering, het spel van licht en schaduw, de verhouding van het volle tot het ledige, en tevens het spel der massa's zo mooi samen gaan dat het een voltooide symphonie blijkt te zijn. Alhoewel fronton, kroonlijst en zuilen bij de ingang sterk de traditie getrouw blijven, bemerken wij dat het terras met zijn lage deuren die de functie vervullen van vensters, alsmede het venster in de zijgevel dat de trapzaal te kennen geeft, en de bepleistering van de muren werkelijk hedendaags mogen genoemd worden.
Détailzicht op ingang. Merk wel de eenvoud der indeling bij de ingangsdeur, die bekroond is met een fronton, en tevens de keurigheid der steensnede bij de omlijsting.
Zijzicht met achtergevel van bovenvernoemde villa. Architecten P. Pauwels en Hocepied.
Dit was nu een vluchtig vertoon van enkele prestaties uit het Zuiden van onze provincie. Wij menen dat bij onze woningenbouw het aesthetisch peil stijgt en in zekere mate in kunstwaarde toeneemt in verhouding tot de periode tussen de twee wereldoorlogen. Bouwheren, bouwmeesters en ontwerpers dienen in 't oog te houden dat het wonen der mensen ‘ideaal’ moet zijn en het huis werkelijk een magneet, met als kern de woonkamer. Doen zij dit niet, dan komen zij tekort aan hun verheven roeping. Spijtig genoeg, toch stellen wij vast dat vele mensen heden ten dage, al bezitten zij een stijlvol huis met een stemmige haard, als 't ware bezeten zijn om dit kilometers ver te onvluchten.
ARCH. JOS DELIE