Het ideale wonen
[Het werk van architect Huib Hoste]
MODERN wezen in handel en wandel is bij velen van onze huidige generatie quasi een leidmotief geworden in hun dagelijks doen en laten. Dit vond dan ook zijn terugslag in het domein der architectuur. Kerkbouw, industrie- en handelsbedrijven kregen een gans ander aspect en gestalte. De techniek wijzigde de normen en gaf het geheel een vorm, die voor menig oog bekoorlijker scheen. Ook het woonhuis onderging deze invloed en menig architect fantaseerde een geheel, totaal vreemd aan de traditie. Of allen slaagden betwijfelen wij; wij citeren hier enkel de Westvlaamse architect Huib Hoste, lid van de Kon. Vlaamse Academie, als vooruitstrevend element in deze bouwtrant.
Wanneer wij zijn zeer oorspronkelijke en persoonlijke bouwwerken van naderbij aanschouwen, vinden wij een samensmelting van kunst en techniek; het éne bezit een moderne geest, het andere vertoont een progressieve durf. Bij buitenzichten zullen wij niet blijven stilstaan want deze vertonen maar één aspect van de zaak. Gaan wij binnen, dan vinden wij er de ordonnantie van een bestudeerde indeling gekoppeld aan een net en kleurrijk opgesmukt interieur. Dit genre in zijn kader gezien, is niet beroofd van huiselijkheid noch atmosfeer. Het was onderhevig aan menige kritiek; ofwel vond men het éne te los, het andere te stroef, ofwel zag men er een strijd tussen het koude kubisme enerzijds, en het behaagvolle romantisme anderzijds.
De speling van licht en schaduw doorheen wijdse ramen en deuren schenkt het huis een magische kracht. Niettemin ontsiert menige modernist zijn scheppingen door een overtollig gebruik van harde en tegen elkaar strijdende kleuren, die met de tijd het oog vermoeien van de rustige bewoner; hij beoogde de huiselijke atmosfeer, doch fataal mislukte hij door het feit dat de rust er niet te vinden was. Bij Huib Hoste integendeel vinden wij een reflexieve werking van buitenkader op binnenruimte. Zijn speling in de gevels verdoezeld door negatieve elementen zoals een balkon, luifel, logia of terras, geven een wending aan de binnenruimte, die alle kubisme uit de weg weert en meteen behaaglijke ruimten schept met ideale dimensies. Menigeen vraagt zich af hoeveel vitaliteit deze strekking behoudt in de woningenbouw ten huidigen dage. Is de doorsnee mens er nog vatbaar voor? Welnu, wij moeten bekennen dat haar invloedsfeer sterk verminderd is, door het feit dat er te roekeloos omgegaan werd met haar principes, doch rijpe verwezenlijkingen zijn nog van tel en meerdere bekwame architecten weten hun binnenruimten aan voornoemde indelingen af te spiegelen; enkel het buitenkader is ten dele gewijzigd. De toekomst echter zal uitwijzen of deze bouwtrant de weg baande voor een gans nieuwe opvatting van het woonhuis. Het werk van Architect Huib Hoste zal evenwel steeds representatief blijven.
Buitenzicht van woonhuis in een binnentuin te Roeselare.