Eetplaats in eik, E. Veranneman.
nog zo ver niet. De gewone doorsneemens kent momenteel reeds een streving naar het aangename en gerieflijke: maar stijl verlangt hij niet. Derhalve vraagt men moderne interieurs... Dit ‘moderne’ bestaat niet in seriemeubelen, waarvan de cubistische vormen passen bij hun bekleding in placage en zo meer. Door modern verstaat de doorsneemens een nieuwe stijl aangepast aan de huidige manier van leven. In de lijn van deze strekking kunnen wij best het werk rangschikken van
Emiel Veranneman, binnenhuisarchitect te Kortrijk.
Wij moeten pogingen als die van E. Veranneman aanmoedigen. Zijn werk is uitstekend, omdat hij van een gezonde basis vertrekt en het banale uit zijn werk verwijderd houdt. Hij verfoeit geen stijl, doch is de mening toegedaan dat daar waar stijl aangewend is, hij het dient te wezen op gans de lijn en op een wijze, die verantwoord is door het geheel. Men moet er onze nationale meubelindustrie op wijzen, dat zij de eerste stap moet zetten om de pogingen van een Emiel Veranneman en anderen op te volgen.
Met goede wil en wat meer goede smaak zal men bereiken wat andere landen reeds in hun bezit hebben; dit ter veredeling van de rationele binnenhuis-decoratie en tot versteviging van het familiaal leven en genot.
ARCHITECT JOS. DELIE
Er is hier geen sprake van placage. Alles is massief en lamelé. Het tafelblad is niet gestoomd maar gedroogd. De stoelen zijn fraai van vorm, en het rugvlak is ten dele overtrokken met biezen. De telloren achter het glas en het beeldhouwwerkje op de kast geven de geest weer van het ensemble. Het voordeel van dit ensemble is dat het niet overladen is en absoluut niet banaal.
De canapé is sierlijk en niet te zwaar van volume. De kronkelende randlijn van het met de hand geweven tapijt zal velen eigenaardig toeschijnen; niettemin mag dit tapijt hier aangewend worden, hoewel het niet ontbloot is van een zekere grilligheid.
Zicht op canapé, E. Veranneman.