vullen ze aan. Deze concentratie levert grote voordelen op.
De uitbreiding van de markt van Zeebrugge hield steeds gelijke tred met de verbetering van haar inrichtingen. De aardrijkskundige ligging, de gemakkelijke toegankelijkheid, de behoeften van de markt, de technische en morele vorming van de vissers, de ondernemingsgeest en het financieel vermogen van de handelaars, gunstige kredietvoorwaarden, een sociale wetgeving, de bestuurlijke organisatie, zijn zovele onmisbare factoren; evenwel kunnen ze slechts ten volle uitgebaat worden, wanneer een havenuitrusting, die in alle behoeften voorziet, voorhanden is.
De vissershaven biedt thans groot gemak aan de vloot, handel en nijverheid. Er is gebrek aan aanlegplaats en aan een slipway. De bestaande havenuitrusting wordt door het privaat initiatief ten volle uitgebaat.
Op de noordwesthoek van de vissershaven, naar de vaargeul, de zee en de rede gekeerd, verheft zich het 16 m. hoge Visserskruis. Dit Kruis door Mgr. Lamiroy op 19 Juli 1936 plechtig ingewijd werd op 29 Januari 1941 door de Duitsers opgeblazen. Een nieuw Kruis werd op 18 Augustus 1946 andermaal door Mgr. Lamiroy ingewijd. In de marmeren platen aan de voet van het Kruis zijn de namen gebeiteld van 103 vissers, sedert 1904 op zee vergaan. Elk uur van de dag en de nacht beloert de dood onze vissers: het Kruis, symbool van de hoop, strekt zijn beschermende en barmhartige armen boven de levenden en de doden onzer vissershaven uit.
De aanleghaven is ontstaan, bij de wil van Koning Leopold II, door het bouwen van een dam in volle zee. Dit werk werd in 1896 aangevangen en in 1907 voltooid. De dam is 2.487 m. lang, de kaaiterreinen 70 m. breed op een lengte van 1.500 m. Aan het noorderlijke uiteinde verheft zich een vuurtoren, met een seinmast en misthoorn. De dam is o.m. uitgerust met drie loodsen, een zeestation, 5 electrische kranen, waarvan 3 met een hefvermogen van 8 ton, en 2 van 3 ton. In 1895 had men beseft dat deze dam verzandingen in de rede zou veroorzaken, en om dit te vermijden werd in de dam een ‘claire-voie’ of spuidam gebouwd. Deze opening, die uit een vasten houten vloer op stalen paalwerk bestond, hebben de Engelsen tijdens de oorlog 1914-18 over een lengte van 60 m. vernield; in 1929 werd de beschadigde ‘claire-voie’ door een dam vervangen.
Het vraagstuk der verzanding of verslijking werd in een waterbouwkundig instituut, eerst te Delft, vervolgens te Antwerpen ingestudeerd. Het bouwen van een nieuwe ‘clairevoie’ en van leidijken in de binnenrede om stromingen te behouden en verzandingen te vermijden wordt voorgesteld.
De uitrusting van de aanleghaven werd gedurende de eerste wereldoorlog vernield en de verzande rede was met wrakken en mijnen bezaaid. Na twaalf jaar was zij hersteld, en, vóór 1940, liepen 3 à 4 zeeschepen per dag aan de havendam aan.
Amerikaans oorlogsmateriaal wordt voor het eerst in Belgie te Zeebrugge gelo[...]
Na 1940-1944 was de haven totaal verwoest. Beschadigde funderingen en de schutsmuur van de havendam waren overgebleven. Op 19 Augustus 1951 werd het herstel der haven plechtig gevierd. De scheepvaartbeweging in 1951 getuigt van dit herstel: 826 zeeschepen met 1.422.000 ton netto inhoud en 1220 lichters met 404.000 ton netto inhoud; 883.300 ton goederen werden verscheept. Hierin zijn niet begrepen de 1100 binnenschepen die jaarlijks in de binnenwateren der Stad aanleggen en ongeveer 250.000 ton goederen verhandelen. De gemiddelde tonnenmaat bereikt 1722 ton, wat het gemiddelde van de haven van Gent en Oostende overtreft.
De mogelijkheden van de aanloophaven hebben de aandacht van voorname maritieme agentschappen en rederijen op Zeebrugge gevestigd. Grote eenheden leggen te Zeebrugge aan op hun reisroute van of naar het Verre Oosten, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Een rederij heeft sedert 13 April een regelmatige maandelijkse passagiersdienst Bremershaven-Zeebrugge-Montreal ingelegd. Tweemaal, op 10 Juli en 13 Augustus ll., heeft de bekende Poolse paketboot ‘Batory’, metende 14.250 ton, te Zeebrugge aangelegd. Dit is het grootste passagiersschip dat ooit de haven aanliep.
Zeebrugge heeft zijn trafieken te danken aan een gunstige ligging aan de rand van de drukst bevaren route der Noordzee, aan lage sleepkosten en havenrechten, aan een moderne outillage die een snelle en zorgvuldige behandeling van schip en lading waarborgt. De trafiek kan nog toenemen: het nieuw terminusdok van de Ferry-Boatdienst Zeebrugge-Harwich zal binnen enkele maanden voltooid zijn en een intensievere dienst mogelijk maken; 3 nieuwe kranen met een hefvermogen van 8 ton zullen op de havendam gemonteerd worden om de behandeling der goederen te bespoedigen en te vergemakkelijken; tankinstallaties worden opgericht o.m. om een oliebunkerstation in bedrijf te brengen waardoor een nieuwe trafiek zal ontstaan.
Indien de gunstige ligging van Zeebrugge wordt uitgebuit, en indien met kracht wordt voortgewerkt aan de uitbouw van Brugge tot een nijverheidscentrum, dan lijdt het geen twijfel of die factoren zullen er toe leiden dat Brugge-Zeebrugge een belangrijke haven langs de Belgische kust, aan de monding der Schelde, zal worden.
PIERRE VAN DAMME, Schepen van Brugge.