Verbondsleven
Korte historiek van het C.V. Kunstenaarsverbond
DE besprekingen die aanleiding gaven tot de stichting van het C.V. Kunstenaarsverbond zijn reeds een half jaar oud. Op 23 Juni 1951 werd een eerste contact-vergadering belegd te Roeselare, met de bedoeling een provinciale afdeling te stichten van de reeds bestaande vereniging ‘Kunstenaars voor de Jeugd’. Ten slotte werd men het eens een ruimere vereniging tot stand te brengen, die de zorg voor de kunstopleiding van de jeugd als een van haar hoofddoeleinden zou opnemen. De noodzakelijkheid van een vereniging, die de beroepsbelangen der Westvlaamse kunstenaars zou verdedigen op provinciaal en op nationaal plan, was de voornaamste beweegreden om een algemeen verbond tot stand te brengen; daarnaast ook de vaststelling dat ten gevolge van zekere invloeden het peil onzer Westvlaamse kunst dreigde te dalen en er een terugkeer naar de spiritualistische en christelijke tradities van ons volk moest doorgezet worden.
Zo werd dan het Chr. Vl. Kunstenaarsverbond gesticht op 20 October in de Sint Andriesabdij te Loppem in aanwezigheid van een zeventigtal kunstenaars. Er werd besloten het Dekenschap der vereniging op te dragen aan Constant Permeke, Baron Ryelandt en Stijn Streuvels en Best. Afgev. Jozef Storme aan te stellen tot voorzitter, De vergadering koos rechtstreeks een bestuur bestaande uit vier letterkundigen, musici en plastische kunstenaars en twee toneelkundigen; aan dit bestuur werd een vertegenwoordiger toegevoegd van Nieuwe Stemmen (Luc. Verbeke), van de Westvlaamse Kunstkring (Karel Laloo), van het Provinc. Comité v. Kunstnijverheid en Kunstambacht (Mr. Botte) en van de groep van jonge sierkunstenaars (Arno Brys). Ook werd besloten het blad Westvlaanderen waarvan de uitgave was in overweging genomen geworden, een ruimer karakter te schenken, zodat het uitgroeien zou tot het leidinggevend representatief orgaan van het Westvlaams kunstleven.
De te Loppem aangestelde commissie voltrok het aldus ingezette stichtingerk in hare bijeenkomsten van October en November in het Klein Seminarie te Roeselare. De Statuten en het huishoudelijk reglement der vereniging werden er vastgelegd en een Vereniging zonder Winstbejag opgericht waarvan de standregelen in het Staatsblad verschijnen. Intussen werd de aanstelling bekrachtigd van Kanunnik Joz. Dochy, Pastoor der Kathedraal, tot Geestelijk Adviseur, bijgestaan door Dr Smeets. De leden der commissie vormden de nieuwe beheerraad uit van het Verbond en kozen tot ondervoorzitters André Demedts, Marcel Notebaert, Antoon Vander Plaetse en Ren. Veremans; Staf Weyts werd secretaris en Mr Fieuw penningmeester; tot commissarissen van de vereniging werden Boschvogel, Mr Botte en Karel Laloo gekozen. De beheerraad gelastte Fern. Bonneure met het redactiesecretariaat van Westvlaanderen en Louis Sourie met het algemeen beheer. De leden van de Beheerraad behoren ook tot de redactieraad, samen met enkele personaliteiten, die uitgenodigd werden erbij toe te treden.
Het C.V.K.V. heeft behalve het tijdschrift reeds andere werkzaamheden op het actief. Wij verwijzen naar de parlementaire vragen van Oudminister De Man, waarover verder. Het bestuur kwam tussen bij de Provincie ten eïnde in het budget voor de opbouw van het Justitiepaleis te Kortrijk sommen te doen voorzien voor de inwendige versiering uit te voeren door Westvlaamse kunstenaars.
De macht van een beroepsvereniging hangt af van haar getalsterkte en haar samenhorigheidsgevoel. Kunstenaar, de toekomst van uw vereniging berust in Uw handen. Maak Uwe vereniging alom bekend; werf abonnenten; werf nieuwe leden; bezorg de redactie de adressen van kunstenaars, die tot op heden niet uitgenodigd werden. Alleenstaande is men veelal machteloos; samen is men sterk.