Het daltonism
Het daltonism is een gebrek, of liever eene misvorming der zintuigen, waarvan het gevolg eene verwarring teweegbrengt in de indrukken welke de kleuren op ons maken. In de meeste gevallen zijn het de complémentaire kleuren die verward worden; zoo zien daltonisten groen wat rood is, blauw wat oranje, geel wat purper is, en omgekeerd, of wel ontvangen zij denzelfden indruk van beide kleuren.
Het spreekt van zelf dat, zoo een daltonist de grondkleuren niet van elkander onderscheidt, hij noch schakeeringen noch tonen kan vatten, en dat voor hem alle tegenstelling en harmonie, juist dat, wat den colorist uitmaakt, moet verloren gaan en onbegrijpelijk blijven.
Die kwaal, veel algemeener dan men gewoonlijk meent, wordt aangetroffen in al de klassen der samenleving, en alhoewel zij soms door eene gepaste oefening kan verbeterd worden, schijnt zij meer het gevolg van een stoffelijk gebrek dan wel van een gemis aan opvoeding en ontwikkeling te zijn.
Volgens de navorschingen van doktor A. Favre, lid der Fransche Academie van wetenschappen, die zich op bijzondere studien, betreffende dit vak, toelegde, zouden in Frankrijk alleen niet minder dan drie millioen daltonisten bestaan. Opmerkenswaardig is het dat, in dit getal, de vrouwen slechts voor een tiende gedeelte zouden vertegenwoordigd zijn. Indien zulks niet een afdoende argument daarstelt ten voordeele der vrouwen-schilderessen, verklaart het ten minste waarom de schilders zooveel prijs stellen op het oordeel uitgebracht door de damen, die hunne tentoonstellingen bezoeken. Negen maal op tien zullen zij bij haar meer bevoegde beoordeeling, of ten minste juistere waardeering aantreffen.