Kroniek
Antwerpen. - De heer de Taeye, oud-bestuurder der Academie van Leuven, tegenwoordig professor bij de Koninklijke Academie van Antwerpen, en de heer de Taeye, zoon, professor bij de Koninklijke Academie van Antwerpen, hebben den prijs van den koning (25.000 fr.) behaald, met hun werk over de Middelen om de beoefening der Schoone Kunsten te bevorderen.
Oostende. - Hoop in de Toekomst te Oostende, schrijft eenen tooneelprijskamp uit, gedurende den winter 1889-1890. Voor het drama worden twee prijzen elk van 400 en 250 fr., en voor het blijspel een prijs van 250 en een van 125 fr. uitgeloofd. Voor verdere inlichtingen wende men zich tot M.J. Daveluy, Oostende.
Madrid. - De hertogin-weduwe van Pastrana, heeft hare kostbare schilderijen-verzameling, 225 nummers tellende, aan het Museum van Madrid geschonken, onder voorwaarde dat zij daar bij elkander zullen tentoongesteld worden. De verzameling is vooral merkwaardig door de werken van Rubens, welke zij bevat. Men vindt daar eenige der schetsen van 's meesters hand voor de schilderijen, door zijne leerlingen uitgevoerd, voor de Torre dela Parada, het jachthuis van Philips IV. Het grootste getal dezer schilderijen bevindt zich in het Museum van Madrid, onder den naam van Erasm Quellin, Jan van Eyck, J.B. Borrekens, Cornelis de Vos, J.P. Gowi, Jan Cossiers, Theodoor van Thulden, zonder dat Rubens' tusschenkomst vermeld zij. De verzameling der hertogin van Pastrana was voor weinige jaren veel aanzienlijker. Zij verkocht eenige der fraaiste stukken, onder andere eene Conversatie a la Mode, van Rubens, aan baron Edmond de Rothschild te Parijs, schonk een paar Rubensen aan het Museum van Pau, en verruilde eenige andere stukken tegen eene kostbare remonstrancie, die zij den paus schonk. Verleden jaar liet zij eenen catalogus harer schilderijen maken en bood die te koop. Haar paleis te Madrid schonk zij aan een kloosterorde, die het tot een kostschool voor jufvrouwen inrichtte.
's Gravenhage. - Het Museum van den Haag heeft twee zonderlinge voorwerpen ontvangen, te weten: de tong van Jan en het oor van Cornelius de Witt. De heer Cockhuyt van Leiden deed dit geschenk aan het Museum; de beide relikwiën werden in zijne familie bewaard sedert 1672, het jaar dat de twee staatsmannen ter dood gebracht werden.
Leiden. - De uitgever A.W. Sijthoff, kondigt eene Volksuitgaaf aan der Volledige Dichtwerken van Nic. Beets.
Keulen. - Het Museum van Kunstnijverheid ontving van den heer Albert v. Oppenheim, eenen gebeeldhouwden en bondgeschilderden deurwaarder, vermoedelijk het werk van den Florentyner beeldhouwer Andrea della Robbia (1437-1528). Hij stelt vier vliegende engelen in rijk gewaad voor, omringd door eene prachtige omlijsting van vruchten.